Batoniusz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Nie chcę zakładać nowego tematu, wiec piszę tutaj. Zrobiłem coś co miało być bardzo lekkim American Wheat. Mała warka 10l. Słód pilzneński i pszenicę zatarłem w ok 65 stopniach. Małą ilość na podbicie smaku. Po udanej próbie jodowej podgrzałem i gotując przez 60 min nachmieliłem Amarillo zarówno na początku na goryczkę i na 0 min na aromat. Pod koniec dodałem ekstrakt pszeniczny. Wystudziłem i dodałem US 05. Wszystko pięknie. Blg niskie bardzo, bo wyszło 8. No ale taki był cel. Lekkie piwo, mała ilość, aby pozyskać dobrą gęstwę do późniejszego West Coast IPA. Fermentacja trwa już 14 dni. Problem polega na tym, że blg spadło do 3, ale po zlaniu do cylindra, żeby zbadać blg, piwo całkiem nieźle gazuje. Jednak przy każdym pomiarze blg ma tyle samo a piwo jest lekko gazowane. W smaku nie jest może kwasem, nie ma aromatu kwasu ale ma kwaskową nutę, która nie jest dominująca. W miarę klarowne. Po otwarciu fermentora powierzchnia wygląda na niezakażoną. Skąd ten smak? Czy wszystko ok? Myślicie, że nie zakażone? Jest to 5 warka więc nadal raczkuję w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Ale w czym problem? Bo brzmi jakby wszystko było ok. Lekko kwaskowaty posmak nie jest niczym niezwykłym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 No to dobrze? myślałem że to jakiś błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEN3L Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Witam Nurtuje mnie kwestia chmielenia w 0' tzw. Whirpool. A mianowicie, po dodaniu chmielu kręcimy chłodnicą tak długo, aż brzeczka schłodzi się do pożądanej temperatury, czy tylko jakiś czas (na poczatku lub na końcu)? Proszę o wyjaśnienie Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Mylisz pojęcia. Chmiel na 0',wyłączenie palnika czy flameout to chmiel który wrzucasz w momencie których przestaniesz gotować lub chwile przed. Niektórzy dają na 1' zamiast 0'. Następnie normalnie chłodzisz, co jakiś czas mieszajac chlodnicą żeby szybciej schłodzić i przy okazji zamieszać chmiel. Whirpool a właściwie w domu hopstand to chmiel który dodajesz po wstępnym schlodzeniu w okolice 80C. Po schlodzeniu do tej temperatury i dodaniu chmielu, przerywasz chłodzenie na pewien czas i często mieszasz. Jest fajny artykuł u nas na forum pod hasłem hopstand. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Nie chce zakładać nowego tematu, więc tu zapytam. Mam trochę butelek od Grolsch'a i skrzynki od Lecha/Tyskie i za żadne skarby nie mogę wcisnąć całej skrzynki butelek, ponieważ rozpychają ścianki i nie ma szans by włożyć w każdą szczelinę butelkę - znacie jakieś skrzynki z szerszymi 'dziurami' na butelkę? Butelki patentowe, które kupiłem normalnie wchodzą w skrzynkę od Lecha, a te takie oporne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Czy robiąc weizenbocka trzeba zacierać w temperaturze 44-45C przez 15min? Ma to duży wpływ na piwo? Potem mam trzymać brzeczkę przez około 50min w temperaturze 67C. Drożdze gęstwa FM41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 11 minutes ago, INTseed said: Czy robiąc weizenbocka trzeba zacierać w temperaturze 44-45C przez 15min? Ma to duży wpływ na piwo? Potem mam trzymać brzeczkę przez około 50min w temperaturze 67C. Drożdze gęstwa FM41 Piwo bez tej przerwy będzie miało mniej aromatów typowo weizenowych. Możesz zapodać do 44 C tylko pszenicę, a jęczmień już do właściwego zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Piwo bez tej przerwy będzie miało mniej aromatów typowo weizenowych. Możesz zapodać do 44 C tylko pszenicę, a jęczmień już do właściwego zacierania. Rozumiem że mogę wlewać wrzątku aby podbić później temperature do 67C? Słaby palnik mam na kuchence. Ewentualnie mogę grzałke do środka wsadzić aby podnieś tą temperature.Co lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Lepiej wlej wrzatek. Mocna, krótka grzałka może ci przypalić zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 47 minutes ago, INTseed said: Rozumiem że mogę wlewać wrzątku aby podbić później temperature do 67C? Słaby palnik mam na kuchence. Ewentualnie mogę grzałke do środka wsadzić aby podnieś tą temperature. Co lepiej? Nie tyle wlać, co dolewac po litrze i mieszać. Inaczej możesz pozbyć się enzymów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Jesli masz slaby palnik i podnoszenie temp. trwa za dlugo to go wlacz przy przechodzeniu na nastepna temperature i dolewaj po trochu wody o temp. powiedzmy 75 stopni mieszajac ale nie wlewaj wrzatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Wlewałem 1.5l wrzątku z czajnika na jeden raz. Przy pierwszym bardziej mieszałem, przy drugim mniej. Tak ok 3l wlałem całkowicie. Może nie będzie tak źle Jeszcze takie pytanie. Zrobiłem ape z linku: https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/american-amber-ale.htmlNa finiszu mam taki dziwny smak. Dla mnie to posmak tynku, wapna, ściany Czy to może być związane z jakimś chmielem? W żadnym innym piwie tego nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 4 minuty temu, INTseed napisał: Wlewałem 1.5l wrzątku z czajnika na jeden raz. Przy pierwszym bardziej mieszałem, przy drugim mniej. Tak ok 3l wlałem całkowicie. Może nie będzie tak źle Nic się nie stanie ,możesz lać wrzątek, enzymy to nie jakieś mimozy które padną wszystkie na raz jak przekroczysz temperaturę. Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Pewnie ze nie, trzeba tylko zwracac uwage zeby za szybko nie podnosic temperatury tylko w miare liniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Potrzebuje porady, zagubiłem się. W planach mam single hopa w recepturze jest chmielenie na 0’ z tego co wiem to dodajemy chmiel gasimy palnik i przetrzymujemy go przez czas chłodzenia, ale używam wymiennika płytowego którego wydajność naprawdę jest super. Warkę 20l chlodze do temperatury wyższej max 2* od wody użytkowej w nie całe 10min. Problem pojawił się w tym ze się zapycha z chmielem, wiec najpierw filtruje. Tutaj pytanie ile przetrzymac ten chmiel zanim Warkę poddam filtracji? Najlepszym rozwiązaniem byłaby chłodnica spiralna jednak nabyłem już wymiennik i chciałbym z niego korzystać nadal Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Mozesz potrzymac to chwile zanim zaczniesz chlodzic, ewentualnie schlodzic ponizej tych 80 stopni w jakis sposob (zimna woda w zlewie itd.) a potem mozesz sobie wedle uznania ten chmiel przetrzymac zanim zaczniesz filtrowac i chlodzic wymiennikiem. Inna opcja to kup sobie worki do chmielenia a nie bedzie Ci zapychac wymiennika, moim zdaniem jeszcze lepsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Dziękuje takiej odpowiedzi oczekiwałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Szybkie pytanie czy zmiana słodu z pilznenskiego na pale ale w piwie APA da lepszy efekt? Lub co się zmieni w recepturze jest ten pierwszy, lecz mam oba słody jak i zagadkę Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Będzie trochę bardziej zaznaczona słodowość. Ja wolę APA na pilzneńskim, ale to kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimatteo84 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Mam to samo zdanie co Oskaliber. Wolisz słodów to Pale Ale. Sam po wielu wielu warkach wolę pilzneński a potem ewentualnie innymi slodami korygować. 52 minuty temu, Juniorek napisał: Szybkie pytanie czy zmiana słodu z pilznenskiego na pale ale w piwie APA da lepszy efekt? Lub co się zmieni w recepturze jest ten pierwszy, lecz mam oba słody jak i zagadkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Mam pytanko zrobiłem sobie APE ze słodów pilznenski i pale ale na drożdżach us 05 przez 7 dni fermentowałem w temp 16 st otoczenia i po 7 dniach przeniosłem do pokoju niestety temp w pokoju wynosi 22 st czy to nie za duzo jak na te drożdże niby juz fermentacja mocno zwolniła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Na tym etapie to nawet wskazane. Wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 To gęstwa FM54 po IPA 14blg, po 24h w lodówce. Drożdże dojadły do 3,5 w temp. utrzymywanej ok. 18 stopni, ostatnie dwa dni w 22. Nie widać wyraźnych warstw mimo, że kilka razy wstrząsałem. Mogę założyć, że jest OK i zadać jutro do kolejnego piwa? Pierwszy zbiór, więc wolę się upewnić. Zapach OK - wyraźnie drożdżowy. Chyba coś tam się zaczęło jeszcze dziać po napowietrzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 1 minutę temu, miczab napisał: To gęstwa FM54 po IPA 14blg, po 24h w lodówce. Drożdże dojadły do 3,5 w temp. utrzymywanej ok. 18 stopni, ostatnie dwa dni w 22. Nie widać wyraźnych warstw mimo, że kilka razy wstrząsałem. Mogę założyć, że jest OK i zadać jutro do kolejnego piwa? Pierwszy zbiór, więc wolę się upewnić. Zapach OK - wyraźnie drożdżowy. Chyba coś tam się zaczęło jeszcze dziać po napowietrzeniu. D Wygląda całkiem normalnie miczab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się