Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

wg moich doświadczeń

1. Jak się ma ilość Blg brzeczki nastawnej do ilości cukru do refermentacji? - czy to ma znaczenie?

nie

2. Jak się ma Blg po fermentacji/po cichej do ilości cukru do refermentacji?

nijak, musi wszystko odfermentować

 

3. Piwo kwaśne/słodkie - czy ilość cukru będzie miała wpływ na smak piwa?

nie

4. W jakiej ilości wody rozpuszczać cukier, czy to ma jakieś znaczenie? 1L 0,5L czy w stosunku Blg do brzeczki nastawnej czy Blg po zakończonej fermentacji?

 

Różne szkoły, ja rozpuszczam w 1l

 

 

5. Po wlaniu roztworu cukru do warki i zamieszaniu można od razu rozlewać, czy poczekać pół godziny / godzinę? A może jeszcze dłużej.

 

 

specjalnie nie czekam ale od wlania ro rozlewu mija około 30min

 

 

 

6. Czy ilość na dnie drożdży na cichej fermentacji ma znaczenie, czy na cichej unikać jak ognia przelania z burzliwej nawet odrobiny drożdży. Czy warto filtrować bardzo dokładnie? A jeśli tak to w jaki sposób?

 

mniej drożdzy to mniejszy osad, choćbyś nie wiem jak sie naprężał to nie dasz rady wszystkiego odfiltrować ;)

 

 

Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będę zacierał i warzył 3 warkę więc nie czuję się jeszcze na siłach sam dobierać składników.

 

Kupiłem zestaw surowców na: A'la Grodziskie 8blg 25l

- słód Pszeniczny Jasny Strzegom 5kg

- słód Wędzony Dębem Grodziski Weyermann 1kg

- chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50g

 

Tak się zastanawiam.. 6kg słodów to chyba dosyć dużo?

Z takich ilości miałem o wiele bardziej ekstraktywne brzeczki.

Chyba, że pszeniczny jest jakiś mniej wydajny? Jeszcze nie używałem takiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak filtracja pszenicznego jest już jakimś wyzwaniem, ale gdy ja się przymierzałem to robienia pszenicznego, to doskonale mi doradzili żeby fermentor owinąć albo karimatą, albo pianką, albo folią za grzejnikową (tą srebrną stroną do fermentora) i wysładzać wodą od 75-80 stopni i po każdej partii dać chwilkę odczekać, czyli zatrzymać filtrację, dolać partię np 5 litrów wody (z 15l) i tak poczekać z 5 minut i dopiero puścić, ale też nie za szybko - tak mniej więcej trochę więcej niż połowę spustu kranika. Mi poszło jak marzenie i jak na pierwszy raz uważam że świetnie i jak się do tego zastosuje, to nie ma czego się bać :-)

Edytowane przez Karol Filipowicz (karolef)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem zestaw surowców na: A'la Grodziskie 8blg 25l

 

- słód Pszeniczny Jasny Strzegom 5kg

 

- słód Wędzony Dębem Grodziski Weyermann 1kg

 

- chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50g

Kup (użyj) 3 kg wędzonego tylko, jak masz to dodaj 200gr grysiku kukurydzianego (kleik z odrobiną pilzneńskiego), powinno wyjść ok 21 litrów 7.5-8.5 blg. Nie ma problemu z pszenicą, trzeba ją dobrze zatrzeć i będzie ok. Coś na ten temat wiem...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będę zacierał i warzył 3 warkę więc nie czuję się jeszcze na siłach sam dobierać składników.

 

Kupiłem zestaw surowców na: A'la Grodziskie 8blg 25l

- słód Pszeniczny Jasny Strzegom 5kg

- słód Wędzony Dębem Grodziski Weyermann 1kg

- chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50g

 

Tak się zastanawiam.. 6kg słodów to chyba dosyć dużo?

Z takich ilości miałem o wiele bardziej ekstraktywne brzeczki.

Chyba, że pszeniczny jest jakiś mniej wydajny? Jeszcze nie używałem takiego.

To gotowy zestaw? Myślę że można by z tego wyciągnąć około 50l Grodziskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem zestaw surowców na: A'la Grodziskie 8blg 25l

 

- słód Pszeniczny Jasny Strzegom 5kg

 

- słód Wędzony Dębem Grodziski Weyermann 1kg

 

- chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50g

Kup (użyj) 3 kg wędzonego tylko, jak masz to dodaj 200gr grysiku kukurydzianego (kleik z odrobiną pilzneńskiego), powinno wyjść ok 21 litrów 7.5-8.5 blg. Nie ma problemu z pszenicą, trzeba ją dobrze zatrzeć i będzie ok. Coś na ten temat wiem...

Ten grysik w jakim celu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będę zacierał i warzył 3 warkę więc nie czuję się jeszcze na siłach sam dobierać składników.

 

Kupiłem zestaw surowców na: A'la Grodziskie 8blg 25l

- słód Pszeniczny Jasny Strzegom 5kg

- słód Wędzony Dębem Grodziski Weyermann 1kg

- chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50g

 

Tak się zastanawiam.. 6kg słodów to chyba dosyć dużo?

Z takich ilości miałem o wiele bardziej ekstraktywne brzeczki.

Chyba, że pszeniczny jest jakiś mniej wydajny? Jeszcze nie używałem takiego.

To gotowy zestaw? Myślę że można by z tego wyciągnąć około 50l Grodziskiego

 

Tak, to gotowy zestaw na 25L 8blg.

Sprzedawany już dłuższy czas w sklepie internetowym oraz w serwisie aukcyjnym.

Ale uderzyła mnie właśnie duża różnica w stosunku do innych receptur.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak, to gotowy zestaw na 25L 8blg.

Sprzedawany już dłuższy czas w sklepie internetowym oraz w serwisie aukcyjnym.

Ale uderzyła mnie właśnie duża różnica w stosunku do innych receptur.

Nie wiem kto to tworzył

Zerknij w link GB sa tam tegoroczne receptury medalowe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, to gotowy zestaw na 25L 8blg.

Sprzedawany już dłuższy czas w sklepie internetowym oraz w serwisie aukcyjnym.

Ale uderzyła mnie właśnie duża różnica w stosunku do innych receptur.

Nie wiem kto to tworzył

Zerknij w link GB sa tam tegoroczne receptury medalowe

 

Chyba mogę podać linki?

http://allegro.pl/a-la-grodziskie-warzenie-25l-piwo-domowe-zestaw-i4717250571.html

http://piwoszarnia.pl/ala-grodziskie-25l-p-200.html

 

Chcę wykorzystać to co dostanę.

Jeśli zasypię całość to po prostu wyjdzie bardziej ekstraktywne pszeniczne niż

grodziskie?

Czy najlepiej po prostu zmniejszyć ilość pszenicznego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, to gotowy zestaw na 25L 8blg.

 

Sprzedawany już dłuższy czas w sklepie internetowym oraz w serwisie aukcyjnym.

 

Nie używaj tylko instrukcji dodanej do zestawu. Instrukcję tam są robione metodą kopiuj/wklej i zmienia się tylko nazwa piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Chyba mogę podać linki?

http://allegro.pl/a-...4717250571.html

http://piwoszarnia.p...-25l-p-200.html

 

Chcę wykorzystać to co dostanę.

Jeśli zasypię całość to po prostu wyjdzie bardziej ekstraktywne pszeniczne niż

grodziskie?

Czy najlepiej po prostu zmniejszyć ilość pszenicznego?

Możesz podzielić całość na połowę i zrobić dwie warki lub zrobić Imperialne Grodziskie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anteks.

Co napisali sędziowie?

Jest problem w PSPD, nie mam metryczki. Kukurydza wg moich doświadczeń rozjaśnia piwo oraz pomaga w klarowaniu. Dobrze wykonany kleik nie wnosi swojego kykurydzianego zapachu.

Edytowane przez GB...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mierzę w warki konkursowe, chciałbym po prostu zrobić smaczne grodziskie z tego co mam.

Jeśli faktycznie sprzedali mi składniki na 13blg (a grodziskie powinno być lekkie) to chyba mogę zredukować ilość słodu pszenicznego?

 

słód Pszeniczny Jasny Strzegom 3kg (zredukowane z 5kg)

słód Wędzony Dębem Grodziski Weyermann 1kg

chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50g

 

Będzie ok? Na 20l 8blg.

Resztę pszenicznego bym sobie później wykorzystał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dalszym ciągu za dużo, żeby wyszło 20l 8blg powinno wystarczyć poniżej 3kg słodu.

 

Poniżej 3kg łącznie wędzonego i pszenicznego?

2kg pszenicznego + 1kg wędzonego + 50g szyszki będzie ok?

Nie będzie przewędzone lub przechmielone gdy schodzę tylko z pszenicą?

 

Sorry za te pytania, ale dlatego właśnie kupiłem gotowy zestaw żeby nie mieć takich rozterek.

Chyba będę kupował w pewniejszych sklepach lub wg. Waszych przepisów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poniżej 3kg łącznie wędzonego i pszenicznego?

 

2kg pszenicznego + 1kg wędzonego + 50g szyszki będzie ok?

 

Nie będzie przewędzone lub przechmielone gdy schodzę tylko z pszenicą?

 

Z takiego zasypu wychodzi 20L 8Blg (przy 70% założonej wydajności w BS).

Czy będzie wędzono - ciężko powiedzieć, bo to kwestia odbioru przez daną osobę. Możesz sobie zrobić np. tak: 2,5kg pszenicznego + 0,5 kg wędzonego. Osobiście chyba wolałbym ciut mniej wędzone niż przesadzone - zawsze następne można poprawić.

 

ale dlatego właśnie kupiłem gotowy zestaw żeby nie mieć takich rozterek.

 

Twoje rozterki to się dopiero zaczną ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja zrobiłem 100% pszeniczny wędzony dębem i uważam, że ta wędzonka jest OK ale słód przeleżał prawie rok (szczelnie zapakowany, nieśrutowany ale jednak) nie wiem jak świerzy by się zachowywał ale pachniał tak samo jak przy kupnie a może i bardziej :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mierzę w warki konkursowe, chciałbym po prostu zrobić smaczne grodziskie z tego co mam.

Jeśli faktycznie sprzedali mi składniki na 13blg (a grodziskie powinno być lekkie) to chyba mogę zredukować ilość słodu pszenicznego?

 

słód Pszeniczny Jasny Strzegom 3kg (zredukowane z 5kg)

słód Wędzony Dębem Grodziski Weyermann 1kg

chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50g

 

Będzie ok? Na 20l 8blg.

Resztę pszenicznego bym sobie później wykorzystał.

Czasami dyskusja nie poparta chociaż jednym argumentem mija się z celem :) Wykonaj jak chcesz, nie wiem po drążyć temat.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.