ads Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Proszę powiedzcie mi jak zredukować litry piwa, które zostają wraz z chmielinami po gotowaniu. Na YT kopyr zlewa prosto z gara bo ma tam chyba 20g chmielu a jak wrzucam 80g granulek na 15 litrów warzonej cieczy to tam zostaje prawie 5 litrów. Jakie są rozwiązania tego problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) 2 godziny temu, ads napisał: Jakie są rozwiązania tego problemu? Zobacz co pisali o tym inni użytkownicy: https://www.google.com/search?q=filtracja+brzeczki+po+chmieleniu+site:www.piwo.org A w skrócie: whirpool, ostrożna dekantacja wężykiem, ew.zlewanie przez zdezynfekowane sito z nierdzewki (wtedy załatwi się też napowietrzanie brzeczki). Edytowane 11 Lutego 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, ads napisał: Jakie są rozwiązania tego problemu? Używam hopspidera, a dodatkowo przy zlewaniu przepuszczam jeszcze przez hopspidera z worka nylonowego. Ponadto możesz osad przelać do pokali. Następnie czekasz aż wszystko osiądzie, a czystą brzeczką zlewasz do garnka, gotojesz, studzisz i wlewasz do fermentora. Edytowane 11 Lutego 2020 przez tymbarck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 59 minut temu, tymbarck napisał: Używam hopspidera, a dodatkowo przy zlewaniu przepuszczam jeszcze przez hopspidera z worka nylonowego. Ponadto możesz osad przelać do pokali. Następnie czekasz aż wszystko osiądzie, a czystą brzeczką zlewasz do garnka, gotojesz, studzisz i wlewasz do fermentora. Jak odstawiłem do pokali to wydawało mi się że to piwo łapie zielony kolor więc zrezygnowałem. Czy worek muślinowy coś wniesie w temat? Czy hopspider albo hopstoper powiedzmy 300 mikronów jest ok dla tego miału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Godzinę temu, ads napisał: Czy hopspider albo hopstoper powiedzmy 300 mikronów jest ok dla tego miału? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Do wątku poświęconego drożdżom pewnie nikt nie dotarł Danstar Windsor Jakie wasze doświadczenia? Jakie tempratury najlepiej do fermentacji? czy fermentując w 12-14 stopniach mozna czysty profil smakowy uzyskać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 6 godzin temu, ads napisał: Czy worek muślinowy coś wniesie w temat? Ja dekantowalem przez worek położony na sicie z nierdzewki. Jednak przy większej ilości chmielu, worek będzie się zapychał. Przelej sobie nawet do peta jak nie do szklanek. I tak później to zagotujesz a butelki są wysokie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Nie wiecie o ile blg mi podniesie laktoza w 20l piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 brewnes Ci policzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 51 minut temu, INTseed napisał: Nie wiecie o ile blg mi podniesie laktoza w 20l piwa? Nie wiemy. Jakbys podał ilość to Ci powiemy a tak to nie da rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Nie wiemy. Jakbys podał ilość to Ci powiemy a tak to nie da rady Sorki. Zacierałem risa 0.5kg laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomerker Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Witam. Po 3 warkach z brewkitu odważyłem sie zrobić piwo ze słodów. Przy filtracji odczekam ok 40 minut aż ułoży się młuto i zawróciłem ok 5-6 litrów filtratu. Jednak po warzeniu i chmieleniu brzeczka jest mętna jak na zdjęciach. Używałem gotowego zestawu Pale Ale 11 z browamatora. Mam się martwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 27 minut temu, neomerker napisał: brzeczka jest mętna Myślę że każda brzeczka po ważeniu jest mętna, sklaruje się podczas fermentacji lub leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomerker Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Nie byłem po prostu pewny czy tak ma być i chciałem się dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) Piwa na słodzie typu pale ale są bardziej mętne, a jak nie dodałeś na ostatnie 10-15 minut chmielenia mchu irlandzkiego to takie będzie. Mam identyczny efekt w ostatnim piwie. To niekoniecznie musi się wyklarować po fermentacji, u mnie zostało mętne. Edytowane 19 Lutego 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 17 godzin temu, neomerker napisał: Witam. Po 3 warkach z brewkitu odważyłem sie zrobić piwo ze słodów. Przy filtracji odczekam ok 40 minut aż ułoży się młuto i zawróciłem ok 5-6 litrów filtratu. Jednak po warzeniu i chmieleniu brzeczka jest mętna jak na zdjęciach. Używałem gotowego zestawu Pale Ale 11 z browamatora. Mam się martwić? Ostatnio robiłem dokładnie ten sam zestaw i również wyszło mętne, więc nie ma powodu do zmartwień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomerker Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Robię APA na US-05. Chłodzę w wannie, ale mam lodówkę do fermentacji. Najniżej mogę zejść do 21 stopni w wannie. Czy jest różnica, jeśli zadam drożdże w 21 stopniach, włożę fermentor do lodówki, gdzie w ciągu 2h zrobi się 15 stopni niż gdybym zszedł z temperaturą brzeczki do 15 stopni przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Najlepiej zacząć fermentacje od założonej temperatury. Pod koniec fermentacji podnoś stopniowo do 19. Zaleca się aby drożdże w czasie zadawania miały zbliżoną temperaturę do temperatury brzeczki. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 6 godzin temu, sobieslaw napisał: Czy jest różnica, jeśli zadam drożdże w 21 stopniach, włożę fermentor do lodówki, gdzie w ciągu 2h zrobi się 15 stopni niż gdybym zszedł z temperaturą brzeczki do 15 stopni przed zadaniem drożdży? Niewielka sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buatss Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Mi zdarzyło się zadać drożdże safale US-04 już nawet do temperatury 40 stopni i w niczym to nie przeszkodziło by fermentacja przebiegła pomyślnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 @buatss doprecyzuj dokładnie jakie drożdże bo te co napisales to nie istnieją. jezeli fermentacja przebiegła pomyślnie to jak smakowało to piwo, zapewne nie było pijalne, a smak to same nie przyjemne estry zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buatss Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 2 godziny temu, Juniorek napisał: @buatss doprecyzuj dokładnie jakie drożdże bo te co napisales to nie istnieją. jezeli fermentacja przebiegła pomyślnie to jak smakowało to piwo, zapewne nie było pijalne, a smak to same nie przyjemne estry @Juniorek masz rację, przepraszam. Chodziło mi o te drożdże https://www.wiki.piwo.org/Drożdże_Fermentis_Safale_S-04 Najpoważniejszą wadą warki była jej kwasowość, pijalne było, choć mogłoby wyjść lepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Hej. Mówi się że drożdże trzymane w piwie po jakimś czasie rozkładają nie przyjemne związki (zapomniałem fchowej nazwy). Dodatkowo gęstwe należy użyć najlepiej do około miesiąca po jej zebraniu. Chcę dziś pobrać gęstwe z milk stouta który stoi w wiadrze już około 5tyg. Czy teoretycznie jeśli użyje jej dość szybko, to nic złego nie powinno się stać ? Edytowane 21 Lutego 2020 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 W dniu 19.02.2020 o 16:06, Sumikk napisał: Myślę że każda brzeczka po ważeniu jest mętna, sklaruje się podczas fermentacji lub leżakowania To zależy od tego, jak długo stała na wadze. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się