Wuuu Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Gdzieś mi się taka informacja przewinęła w internetach, ale źródła nie mogę znaleźć. Tak czy inaczej starsan lepszy Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) Tak jak napisali poprzednicy, Starsan i jego odpowiedniki to w chwili obecnej najbardziej uniwersalny środek do odkażania dla domowego piwowara. Nie musi być gorący, jest wielokrotnego użytku, w stężeniach jakich używamy nie jest groźny dla skóry, jego resztki robią za pożywkę dla drożdży, a dodatkowo może służyć do dezaktywacji NaOH czyli sody kaustycznej. Edytowane 1 Września 2020 przez Hary86 jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 5 minut temu, tamtomasz napisał: Zależy w jaki sposób przechowywujesz. Kolega leszcz007 napisał dobrego posta w temacie o nadwęglanie sodu: Czyli 10-20h, jeśli trzymam w misce. Nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 6 godzin temu, Hary86 napisał: Nie wiem czemu ma służyć ten pośpiech, skoro w szczelnie zamkniętym fermentorze nic się brzeczce nie stanie. To nie pośpiech, tylko praktyczne podejście. Zwyczajnie później nie miałem czasu na zadanie drożdży. Z doświadczenia wiem, że nie ma różnicy, czy zadasz od razu, czy po tych kilku godzinach. Zawsze napowietrzam solidnie, wiertarką. A taka praca byłaby dość uciążliwa po 22’. To kolejny aspekt praktyczny?♂️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Ma ktoś wiedzę, jaka jest maksymalna pojemność robocza wiadra 33l dla piwa pszenicznego fermentowanego wb-06, z ekstraktów? Chciałbym fermentować w nim 29l brzeczki i zastanawiam się czy 4 litry przestrzeni nie będzie za mało. BLG 12,6; drożdży 8g; start fermentacji w 16°C i co 24h podnoszona o 1°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Godzinę temu, smola napisał: Ma ktoś wiedzę, jaka jest maksymalna pojemność robocza wiadra 33l dla piwa pszenicznego fermentowanego wb-06, z ekstraktów? Chciałbym fermentować w nim 29l brzeczki i zastanawiam się czy 4 litry przestrzeni nie będzie za mało. BLG 12,6; drożdży 8g; start fermentacji w 16°C i co 24h podnoszona o 1°C. Co prawda chcesz wystartować w niskiej temperaturze, ale może być trochę ciasno. Raczej nie przekraczałbym 27l, może przydać się blow-off. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) A gdyby przetrzymać te 16°C przez 72h? Mogę zejść do 15°C. Edytowane 5 Września 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 33 minuty temu, smola napisał: A gdyby przetrzymać te 16°C przez 72h? Mogę zejść do 15°C. Tylko to zbyt niska temperatura dla tych drożdży. Po co robić dużo piwa, które prawdopodobnie będzie co najwyżej średnie? smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W takim razie zrobię 27l z wyższym BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Może 2 mniejsze fermentory? Ratowałem się kiedyś przy nadwyżce butlą 5-cio litrową po wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 @x1d, niestety nie mam. Przy warce 27l, BLG podniesie się o 0.5* od zakładanego, także też będzie ok. Choć wolałem niżej i kilka piwek więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Mam pytanie, nie wiem co robię źle. Robiłem wczoraj hafewaizen'a. 2kg pilzneńskiego i 2kg pszenicznego. Zacierane z 12 litrach. Przerwy 45oC na 15 minut, 55oC na 15 minut, 62oC na 40 minut (tutaj dostałem pilzneńskiego). Potem 72oC 40 minut plus 10 do próby jodowej. I na koniec do 78oC na 10 minut. Wysładzanie wodą ok 75-80 stopni. Generalnie wszystko w/g przepisu. Mam teraz jak zadałem drożdże 21 litrów. A BLG 9 zmierzone w temp 20. Wszystko jak w przepisie. Gdzie jest błąd? Powinno być w/g przepisu ok 12. Może to być wina śrutowania słodu? Pamiętam kiedyś jak śrutowalem samemu w maszynce do mięsa to wychodziło mi idealnie jak w przepisie. Ale jest to czasochłonne i dlatego zamawiam słód śrutowany. Więc pytanie tu jest problem tylko że śrutowaniem czy robię jeszcze gdzieś błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Faktycznie kiepska wydajność - 49%. Ale może nie wydajność warzelni jest problemem. Może: 1. Błędne wskazania wagi - może to nie było po 2 kg?. 2. Błędne wskazania termometru - jeśli miało być 64 a było 70 to mniejszy problem, ale jak było 58 to gorzej. 3. Błędne wskazania ballingomierza - zobacz na czystej wodzie o temperaturze 16 st. czy wskazuje 0. Najprawdopodobniej to mogą być przyczyny, sam proces warzenia jest OK. Śrutowanie słodu nie obniży tak wydajności, szczególnie przy tak długim zacieraniu. Pozdrawiam. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Może faktycznie temperatury. Zmieniłem ostatnio termoparę, nie sprawdzałem z termometrem innym. To jest trop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 21 godzin temu, smola napisał: @x1d, niestety nie mam. Przy warce 27l, BLG podniesie się o 0.5* od zakładanego, także też będzie ok. Choć wolałem niżej i kilka piwek więcej ? Zmniejszenie ilości brzeczki z 29l do 27 miało podnieść BLG o 0,5*, tak wyliczył szacunkowo Brewness. Tymczasem na 27l warkę otrzymałem BLG 14,3*, więc poszła cała paczka drożdży WB-06. Chmieliłem Marynką, 15g na 60', celowałem w IBU 12. Na ile wyliczenia takich aplikacji są wiarygodne? Surowce: 5,1kg ekstrakt pszeniczny, 0,5kg słód carahell (zacierany w 2 litrach w 70°C-73°C, odcedzony na sitku i ponownie moczony w 2l w sumie 3 litry), 58g ksylitol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 12 godzin temu, smola napisał: Zmniejszenie ilości brzeczki z 29l do 27 miało podnieść BLG o 0,5*, tak wyliczył szacunkowo Brewness. Tymczasem na 27l warkę otrzymałem BLG 14,3*, więc poszła cała paczka drożdży WB-06. Chmieliłem Marynką, 15g na 60', celowałem w IBU 12. Na ile wyliczenia takich aplikacji są wiarygodne? Surowce: 5,1kg ekstrakt pszeniczny, 0,5kg słód carahell (zacierany w 2 litrach w 70°C-73°C, odcedzony na sitku i ponownie moczony w 2l w sumie 3 litry), 58g ksylitol. Jeśli mówisz o otrzymanym blg to jest jeszcze kwestia ustawienia wydajności - widocznie wyszła lepsza, niż założyłeś i wpisałeś. IBU - są różne metody obliczeń i każda jest pewnym przybliżeniem, chcąc dowiedzieć się jaka jest dokładna wartość, trzebaby zrobić badanie. Na potrzeby piwowarstwa domowego obliczona wartość spokojnie wystarcza. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Faktycznie kiepska wydajność - 49%. Ale może nie wydajność warzelni jest problemem. Może: 1. Błędne wskazania wagi - może to nie było po 2 kg?. 2. Błędne wskazania termometru - jeśli miało być 64 a było 70 to mniejszy problem, ale jak było 58 to gorzej. 3. Błędne wskazania ballingomierza - zobacz na czystej wodzie o temperaturze 16 st. czy wskazuje 0. Najprawdopodobniej to mogą być przyczyny, sam proces warzenia jest OK. Śrutowanie słodu nie obniży tak wydajności, szczególnie przy tak długim zacieraniu. Pozdrawiam.Sprawdziłem dziś wskazania mojej termopary z termometrem od kolegi piwowara. Pokrywają się co do połowy stopnia nawet. Więc zostaje wysładzanie. Wysładzanie robię w tym samym pojemniku co zacieranie. Mam przerobiony fermentor, wsadzone grzałki itd. filtr z oplotu z wężyka. Czekam 30 minut po wyłączeniu grzania, i dopiero wysładzam. Temp wody do wysładzania mierzyłem pirometrem stąd wiem ile miała temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 A po co tyle czekasz, ja po przerzuceniu zacieru do filtracji (wiadro z wężykiem), idę myć gar, 5 minut i filtruje, szkoda czasu. Tempo filtracji 1 litr na 45-50 sek. Wysładzanie ciągłe temp. wody 77st.Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 A po co tyle czekasz, ja po przerzuceniu zacieru do filtracji (wiadro z wężykiem), idę myć gar, 5 minut i filtruje, szkoda czasu. Tempo filtracji 1 litr na 45-50 sek. Wysładzanie ciągłe temp. wody 77st. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Nie przerzucam nic. Czekam aż się ułoży i filtruje z tego samego "gara" co zacierałem. Takie tempo mniej więcej mam. Może ciut wolniej. Teraz wyszło jakieś 25-30 minut na mniej więcej 24 litry. Woda do filtracji to gorąca z kranu (ok 55stopni) podgrzewana do tych 70-80. Podczas filtracji też temperaturę mierzę, spadła do 66-70 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Rozumiem że nie przerzucasz, ale schemat ten sam. Myślę że przy dużym zasypie pszenicy zacier (a w zasadzie mąka) ma tendencje do zbrylania i robienia skorupy na wierzchu złoża oraz kraterów przy ściance, woda przeleci głównie bokami zamiast przez złoże. Ja obserwuję powierzchnię złoża i lekko zruszam jak robi się klepisko. Używasz łuski do filtracji? Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Łuski? Rozwiń proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 "Łuska ryżowa sterylizowana parą, polecana jako środek ułatwiający filtrację zacierów z dużą ilością surowców niesłodowanych, słodów pszenicznych i żytnich. Sposób użycia: ok. 50-100 g łuski namoczyć w ciepłej wodzie i rozłożyć na dnie kadzi filtracyjnej, następnie dodać zacier i filtrować." ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Ja wrzucam 100g łuski przy mash out'cie, przy zasypie 50% pszenicy, płatków itp. przy warce 5kg/20 litrów. Czy mierzysz ile Blg/Bx ma brzeczka przednia? Przy stosunku słód - woda 1:4, powinna mieć ok. 15Bx. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Nie mierzyłem nigdy. Muszę się zaopatrzyć w takim razie w łuskę. Bo następna Warka to będzie amerykańskie pszeniczne. Jeśli brzeczka przednia będzie miała niskie BLG to problem leży w samym zacierze? Jeśli będzie ok, tak jak piszesz, to problem w samym wysladzaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Dokładnie tak, jak nie masz to polecam zakupić refraktometr, u mnie robi robotę Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się