INTseed Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Teoretycznie jak tobie pasuje. Pszenica i witbier mają być mętne od drożdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) Zapomniałem dodać, ze mowa o brewkitach, ale pewnie to nie ma znaczenia. Pytam, ponieważ do tej pory zrobiłem 2 warki "Coopers Lager" oraz "Coopers Rear Ale" i obie smakują bardzo podobnie do tego stopnia, ze zaczynam się zastanawiać wszystko robię ok Smak bym opisał jako taki płaski, lekko wodnisty, bez jakiś wyraźnych nut smakowych i mało gazowane (4gr cukru na butelkę). Nie piłem najtańszych szczyn koncernowych, więc nie wiem, ale nie zdziwiłbym się, gdyby podobnie do moich piw smakowały najtańsze szczyny robione dla danych marketów... Stąd przebłysk i myśl, że może wszystko się osadza na spodzie i dlatego to takie nijakie, a wszystko co dobre, to skumulowane na samym dnie... PS: Brewkity robione na wodzie źródlanej z Auchan (najtańsza 5L), Ekstrakcie słodowym (nie na cukrze). Fermentacja burzliwa tydzień i tydzień cichej, a potem butelkowanie. Edytowane 19 Czerwca 2021 przez Kamil Kopeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) 14 minut temu, Kamil Kopeć napisał: Zapomniałem dodać, ze mowa o brewkitach, ale pewnie to nie ma znaczenia. Pytam, ponieważ do tej pory zrobiłem 2 warki "Coopers Lager" oraz "Coopers Rear Ale" i obie smakują bardzo podobnie do tego stopnia, ze zaczynam się zastanawiać wszystko robię ok Smak bym opisał jako taki płaski, lekko wodnisty, bez jakiś wyraźnych nut smakowych i mało gazowane (4gr cukru na butelkę). Nie piłem najtańszych szczyn koncernowych, więc nie wiem, ale nie zdziwiłbym się, gdyby podobnie do moich piw smakowały najtańsze szczyny robione dla danych marketów... Stąd przebłysk i myśl, że może wszystko się osadza na spodzie i dlatego to takie nijakie, a wszystko co dobre, to skumulowane na samym dnie... Pewnie dlatego, że ten coopers lager to żaden lager, pewnie nawet w zestawie są drożdże do Ale, skoro temperatury jakie zalecają to 18-24 stopnie, do tego pewnie fermentowałeś w temp. pokojowej czyli 20-22 stopnie lub więcej i masz odpowiedź czemu te piwa smakują podobnie. Edytowane 19 Czerwca 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Nie, osad to nie esencja piwa. To głównie drożdże, które nie są smaczne. Poza hefeweizenem, gdzie powinny być wymieszane raczej odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zapomniałem dodać, ze mowa o brewkitach, ale pewnie to nie ma znaczenia. Pytam, ponieważ do tej pory zrobiłem 2 warki "Coopers Lager" oraz "Coopers Rear Ale" i obie smakują bardzo podobnie do tego stopnia, ze zaczynam się zastanawiać wszystko robię ok Smak bym opisał jako taki płaski, lekko wodnisty, bez jakiś wyraźnych nut smakowych i mało gazowane (4gr cukru na butelkę). Nie piłem najtańszych szczyn koncernowych, więc nie wiem, ale nie zdziwiłbym się, gdyby podobnie do moich piw smakowały najtańsze szczyny robione dla danych marketów... Stąd przebłysk i myśl, że może wszystko się osadza na spodzie i dlatego to takie nijakie, a wszystko co dobre, to skumulowane na samym dnie... PS: Brewkity robione na wodzie źródlanej z Auchan (najtańsza 5L), Ekstrakcie słodowym (nie na cukrze). Fermentacja burzliwa tydzień i tydzień cichej, a potem butelkowanie.Ile litrów robiłeś? Jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 zgodnie z instrukcją 23L na drożdżach dołączonych. Fermentacja odbywała się w piwnicy, gdzie najniższa temp jaka była to 17stopni i mogła być zmienna w zależności od pory dnia do 20stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 zgodnie z instrukcją 23L na drożdżach dołączonych. Fermentacja odbywała się w piwnicy, gdzie najniższa temp jaka była to 17stopni i mogła być zmienna w zależności od pory dnia do 20stopni.Robiłeś pomiar tych 23L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 23l na brewkicie daje efekt właśnie jak koncerniak i to niskiego lotu. Poprawę odczujesz już po przejściu na ekstrakty niechmielone i samodzielne chmielenia na goryczkę i aromat. Swoją drogą ekstrakty słodowe też nie są porównywalne. Gozdawa, a Bruntal to duża różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 1. Pomiary - 13Blg na start, 4Blg na cichej oraz 3Blg przy butelkowaniu. 2. Ekstrakt najtańszy na alledrogo o nazwie MALT jęczmienny niechmielony (1,8kg - 1,5 opakowania) Może jakieś propozycje dobrych brewkitów? Na samodzielne chmielenie zdecyduje się w późniejszym czasie Na razie chcę bawić się brewkitami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 10 minut temu, Kamil Kopeć napisał: Może jakieś propozycje dobrych brewkitów? Na samodzielne chmielenie zdecyduje się w późniejszym czasie Na razie chcę bawić się brewkitami. Kolego dobra rada miej gdzies brewkity, idz w ekstrakty nie chmielone. Jesli boisz się o to ze cos spieprzysz z chmielenie to poczytaj na forum (@jancewicz) lub zamow na którymś sklepie gotowy zestaw z instrukcja. Robota praktycznie ta sama co z brewkitem a o wiele lepszy efekt. Ja sam żałowałem ze gdy zamawiałem zestaw startowy to domowilem jeszcze drugi brewkit. Ale zrobisz oczywiście jak zechcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Inne drożdże. Np. zestaw na pszenicę i fm41. I zrób 20l zamiast 23l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 No dobra, dajcie jakieś namiary na konkretne zestawy na start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 (edytowane) W sklepach są. Np w centrumpiwowarstwa https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow Homebrewing: https://homebrewing.pl/na-bazie-ekstraktow-c-45_47.html Edytowane 20 Czerwca 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć. Zrobiłem hefeweizena i zastanawiam się nie zamieszać go delikatnie przed butelkowaniem bo w wiadrze widoczne są warstwy z różnym stopniem zmętnienia. Czy to dobry pomysł, czy nie przejmowac się i butelkować odrazu? A drugie pytanie to czy w piwnicy gdzie temp podczas tych upałów to ok 19 stopni piwo szybko się zepsuje? Czytałem że najlepsza temp to do 12° C Edytowane 22 Czerwca 2021 przez Krzywonos Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Cześć. Zrobiłem hefeweizena i zastanawiam się nie zamieszać go delikatnie przed butelkowaniem bo w wiadrze widoczne są warstwy z różnym stopniem zmętnienia. Czy to dobry pomysł, czy nie przejmowac się i butelkować odrazu?Jak przelejesz do fermentora z kranikiem to i tak musisz roztwór cukru rozmieszać.Jeśli butelkujesz prosto z kranika tonie mieszaj. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 21 minut temu, INTseed napisał: Jak przelejesz do fermentora z kranikiem to i tak musisz roztwór cukru rozmieszać. Jeśli butelkujesz prosto z kranika tonie mieszaj. Butelkuje prosto z fermentora z kranikiem, a cukier dodaje bezpośrednio do butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Butelkuje prosto z fermentora z kranikiem, a cukier dodaje bezpośrednio do butelki. Ja uważam że im mniej starych drożdży i osadu w pszenicy tym lepiej. One i tak ci się namnożą podczas refermentacji. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 1 godzinę temu, INTseed napisał: 1 godzinę temu, Krzywonos Jerzy napisał: Butelkuje prosto z fermentora z kranikiem, a cukier dodaje bezpośrednio do butelki. Ja uważam że im mniej starych drożdży i osadu w pszenicy tym lepiej. One i tak ci się namnożą podczas refermentacji. A ten osad w pszenicy to tylko drożdże czy inne "rzeczy" ze słodu pszenicznego? Może jednak warto delikatnie zamieszać, tak żeby nie wzruszyć za bardzo drożdży z dna, ale jedank żeby we warstwy się trochę zmieszały. Bo w górnej części wiaderka piwo już się klaruje a w dole jest mętne przez co wydaje mi się, że tak rozlane piwo będzie bardzo się różnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 A ten osad w pszenicy to tylko drożdże czy inne "rzeczy" ze słodu pszenicznego? Może jednak warto delikatnie zamieszać, tak żeby nie wzruszyć za bardzo drożdży z dna, ale jedank żeby we warstwy się trochę zmieszały. Bo w górnej części wiaderka piwo już się klaruje a w dole jest mętne przez co wydaje mi się, że tak rozlane piwo będzie bardzo się różnić.Nie będzie się różnić. Ono ci się i tak rozmiesza podczas butelkowania. Pamiętaj aby to schłodzić bo ci wykipi Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Witam. Zamierzam zaopatrzyć się w lodówkę do fermentacji. Obserwuję tylko mini lodowki ze względu na brak miejsca. Myślicie, że np. takie coś zda egzamin? https://www.olx.pl/d/oferta/chlodziarka-mala-gwarancja-CID99-IDKnNFB.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Powinna być ok choc bezpiecznie byłoby zabrac ze sobą fermentor dla sprawdzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Szanowna braci popełniłem Witbiera na Fm 20. Wyszło 19l 11,2 brix. Start fermentacji w 19 stopniach, ostatni tydzień w 21 temp. otoczenia. Minęły prawie dwa tygodnie od warzenia, zrobiłem pomiar i dziś jest równe 7 brix. Wiem że trzeba korektę ale co kalkulator to inne wyniki. Na YouTube trafiłem na filmik akademia FM i kolega notabene też z Rzeszowa, mówił że jak fermentacja utknie to nic nie pomoże tylko przelanie na cichą. Co myślcie? Trzymać jeszcze? Chce w sobotę pomiar zrobić i miałem zamiar butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Jeśli po 3 dniach pomiar sie nie zmieni to znaczy ze grzyby zakończyły prace. To wtedy na cicha jeśli chcesz chmielic na zimno. Albo dac im posprzątać i butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Możesz spróbować jeszcze trochę ostrożnie pobujać fermentorem i przenieść w cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Fal Opublikowano 2 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 W dniu 20.06.2021 o 16:09, Kamil Kopeć napisał: No dobra, dajcie jakieś namiary na konkretne zestawy na start Z własnego doświadczenia, to na start polecam Ci zestawy z Browamaator. Zestawy są kompletne, tj. masz wszystko a nie tak jak w niektórych zestawach - okazuje się że drożdże trzeba sobie dokupic. Do tego instrukcje masz prostą i przejrzystą a piwka wychodzą całkiem dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się