Alanl Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 59 minut temu, INTseed napisał(a): No to rób Możesz dodać puszkę ekstraktu tylko odlicz go jak dodasz słód do zacierania. Wybierz jakąś puszkę pilzneńskiego. Gęstwę oczywiście użyj. Mam puszkę wesa jasnego on jest chyba ze słodu pilzneńskiego, duża będzie różnica w smaku jak zamienię słód z ekstraktem? Była by to puszka na 23 l Mam gęstwę po warce 10.5 blg i tutaj mam też pytanie czy mogę z obić na niej drugą warkę i później użyć czy lepiej użyć gęstwy po 1 warce ? 29 minut temu, draker napisał(a): Ostatnio miałem podobne dylematy przy pierwszym RISie i koniec końców porwałem się na podwójne zacieranie w kociołku automatycznym. Wszystko było świetnie, aż do momentu gdy dodałem pod koniec drugiego zacierania słody palone. Podwójna siatka na dnie kosza tak się zakleiła, że praktycznie nie leciało nic. Kosz był full, więc nie byłem w stanie go podnieść do góry. Musiałem małym rondlem wszystko przetransportować z kosza do drugiego gara. Koniec końców ekstrakt końcowy i ilość na tragicznym poziomie. Dziś na pierwszy raz nie porywałbym się na podwójne zacieranie. Ja chciałem zrobić tak że 1 zacieranie to będzie słód pale ale i płatki owsiane 2 zacieranie będzie w brzeczce z 1 zacierania od której będzie odebrane 5 l i podobną ilością wody wysłodzę więc brzeczka będzie lekko rozwodniona, słody palone chciałem dodać myślę na 20 minut przed końcem 2 zacierania, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Nie rozpoznasz smaku że puszka dodana.Możesz użyć gęstwe. Możesz też dodać pożywkę do drożdzy. Alanl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 25 minut temu, INTseed napisał(a): Nie rozpoznasz smaku że puszka dodana. Możesz użyć gęstwe. Możesz też dodać pożywkę do drożdzy. Czyli bez różnicy czy będzie to gęstwa z 1 warki tych drożdży czy z 2? Dzięki wielkie bo sporo pomogłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 9 godzin temu, Alanl napisał(a): słody palone chciałem dodać myślę na 20 minut przed końcem 2 zacierania, Jak chcesz uwarzyć porządnego RISa to dodaj wraz z resztą słodów na początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 53 minuty temu, wizi napisał(a): Jak chcesz uwarzyć porządnego RISa to dodaj wraz z resztą słodów na początku zacierania. Potwierdzam, kawowe smaki wyszły mi w ten sposób perfekcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Godzinę temu, Rheged napisał(a): Potwierdzam, kawowe smaki wyszły mi w ten sposób perfekcyjne. 2 godziny temu, wizi napisał(a): Jak chcesz uwarzyć porządnego RISa to dodaj wraz z resztą słodów na początku zacierania. Zacierać standardowe 60 minut czy wydłużyć zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 3 minuty temu, Alanl napisał(a): Zacierać standardowe 60 minut czy wydłużyć zacieranie? Ja zacierałem godzina w 68-62 stopnie, 15 minut 78-75 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Jak chcesz uwarzyć porządnego RISa to dodaj wraz z resztą słodów na początku zacierania.Zależy jaki przepis masz. Też zapytałem przy pierwszym jak wsypać ciemne słody. Wyszło bez nadziejnie. Za mocno palone. Po dwóch latach dalej takie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 51 minut temu, INTseed napisał(a): Zależy jaki przepis masz. Też zapytałem przy pierwszym jak wsypać ciemne słody. Wyszło bez nadziejnie. Za mocno palone. Po dwóch latach dalej takie było. Nie ma czegoś takiego jak za mocno palony RIS. A tak na serio to palonych trzeba sypać dużo, nawet w opisie stylu jest o tym mowa. 1 godzinę temu, Alanl napisał(a): Zacierać standardowe 60 minut czy wydłużyć zacieranie? Zależy czy chcesz śrubować wydajność czy nie. Najprostszy zasyp na RISa to: 80% pale ale 10% palone 10% karmelowe wersja hardcore 70% pale ale 15% palone 15% karmelowe Zacieranie 66 st. C, 60' 72 st. C 15' wygrzew 5-15' lub 66 st. C, 90' wygrzew 5-15' Chmielenia na smak i aromat w sumie 6-8g/l jakiegoś aromatycznego chmielu kontynentalnego na goryczkę chmiel goryczkowy do pożądanego poziomu IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 5 godzin temu, INTseed napisał(a): 8 godzin temu, wizi napisał(a): Jak chcesz uwarzyć porządnego RISa to dodaj wraz z resztą słodów na początku zacierania. Zależy jaki przepis masz. Też zapytałem przy pierwszym jak wsypać ciemne słody. Wyszło bez nadziejnie. Za mocno palone. Po dwóch latach dalej takie było. Dlatego myślę żeby dać na ostatnie 20 minut zacierania, kiedyś do stouta dodawałem na samo wysładzanie i było zdecydowanie za późno. 4 godziny temu, wizi napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak za mocno palony RIS. A tak na serio to palonych trzeba sypać dużo, nawet w opisie stylu jest o tym mowa. Zależy czy chcesz śrubować wydajność czy nie. Najprostszy zasyp na RISa to: 80% pale ale 10% palone 10% karmelowe wersja hardcore 70% pale ale 15% palone 15% karmelowe Zacieranie 66 st. C, 60' 72 st. C 15' wygrzew 5-15' lub 66 st. C, 90' wygrzew 5-15' Chmielenia na smak i aromat w sumie 6-8g/l jakiegoś aromatycznego chmielu kontynentalnego na goryczkę chmiel goryczkowy do pożądanego poziomu IBU Myślałem o takim zasypie Pale Ale 8 kg Ekstrakt 1.7 kg Palony jęczmień 0.4kg Karmel 30 0.30kg Słód czekoladowy jasny 0.25kg Słód Cafe 0.25kg Carafa special 1 0.15 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 2 godziny temu, Alanl napisał(a): Myślałem o takim zasypie Pale Ale 8 kg Ekstrakt 1.7 kg Palony jęczmień 0.4kg Karmel 30 0.30kg Słód czekoladowy jasny 0.25kg Słód Cafe 0.25kg Carafa special 1 0.15 kg Jak palonych dasz 10% zasypu a karmelu 2,7% to nie będziesz mieć odpowiedniego balansu palności do słodyczy. Zabierz 500-700g pale ale i daj w to miejsce karmel (najlepiej jakiś z wyższym EBC niż 30) oraz wrzuć palone od początku zacierania. Podziękujesz jak spróbujesz gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) Godzinę temu, wizi napisał(a): Jak palonych dasz 10% zasypu a karmelu 2,7% to nie będziesz mieć odpowiedniego balansu palności do słodyczy. Zabierz 500-700g pale ale i daj w to miejsce karmel (najlepiej jakiś z wyższym EBC niż 30) oraz wrzuć palone od początku zacierania. Podziękujesz jak spróbujesz gotowego piwa. Naczytałem się żeby nie przesadzić z karmelem dlatego jest go tak mało raczej chciałem się pozbyć bo kiedyś kupiłem i mało używam, palonego jęczmienia nie za dużo? Edytowane 14 Listopada 2023 przez Alanl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Dla mnie za dużo palonego. Wolał bym dać inne. O niższych nr. Ale nie jestem specjalistą. Lubisz risy palone to daj tak jak ci sugeruje. Wolisz bardziej słodko to daj mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 38 minut temu, Alanl napisał(a): Naczytałem się żeby nie przesadzić z karmelem dlatego jest go tak mało Ale to dotyczy jasnych lekkich piw, a nie RISa. Bez konkry ze strony karmelu, będzie zbyt palony i jednowymiarowy. 42 minuty temu, Alanl napisał(a): palonego jęczmienia nie za dużo Jak dla mnie nie, ale ja lubię mocno palone stouty. Można go dać samego lub pół na pół z czekoladowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 14.11.2023 o 20:32, wizi napisał(a): Ale to dotyczy jasnych lekkich piw, a nie RISa. Bez konkry ze strony karmelu, będzie zbyt palony i jednowymiarowy. Jak dla mnie nie, ale ja lubię mocno palone stouty. Można go dać samego lub pół na pół z czekoladowymi. W dniu 14.11.2023 o 20:01, INTseed napisał(a): Dla mnie za dużo palonego. Wolał bym dać inne. O niższych nr. Ale nie jestem specjalistą. Lubisz risy palone to daj tak jak ci sugeruje. Wolisz bardziej słodko to daj mniej. Po waszych sugestiach i po obejrzeniu podcastu o piwie zmieniłem trochę zasyp Pale Ale 7 kg Ekstrakt 1.7 kg Karmel 30 0.25kg Karmel 150 0.25 kg Karmel 300 0.6kg Płatki owsiane 0.4 kg Palony jęczmień 0.4kg Słód czekoladowy jasny 0.25kg Słód Cafe 0.25kg Carafa special 1 0.15 kg Słody palone dodane na 30 minut przed końcem zacierania,zasyp jeszcze może być zmieniony bo dalej myślę nad podwójnym zacieraniem z mniejszym dodatkiem ekstraktu, raczej powinno zostać tak jak jest teraz. Edytowane 18 Listopada 2023 przez Alanl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Hejka, Czy dodanie do piwa miodu może spowodować że przybierze smaki propolisu? Przed fermentacja, brzeczka była jeszcze pyszna w smaku. Po dodaniu drożdży (Mangrove Jack's Belgian Tripel M31) I odczekaniu aż skończą pracować (2 - 3 tyg) piwo zostało zabite tym jednym smakiem, które kojarzy mi się tylko z propolisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Dodałeś miód na surowo? Jeśli tak, to mogły w nim być dzikie drożdże. Propolis ma mocno fenolowy charakter, dzikie drożdże, zależnie od gatunku czy szczepu, też mogą produkować fenole. Może to się objawiać aromatami przyprawowymi (jak w belgijskich szczepach), przez takie właśnie propolisowe, aż do aptecznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Niestety dałem na surowo nie na koniec gotowania ;/ Co jak widać było błędem. Dzięki za wyjaśnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Niestety dałem na surowo nie na koniec gotowania ;/ Co jak widać było błędem. Dzięki za wyjaśnienie Ile BLG początkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 To nie jest tak, że nie można dać miodu na surowo (sam tak robiłem i było ok), ale wbrew obiegowej opinii miód nie jest sterylny. Zawsze jakieś ryzyko jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Początkowe BLG ~25 Może jak sobie poleży w butelkach to lepiej będzie smakować @Łachim może masz pomysł jak można by było podać piwo gdzie będzie dominować taki smak? Z cytryną? Z dodatkiem jakiejś przyprawy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 A jaka temperatura fermentacji była? Jak masz dzikusy to zostaw w fermentorze dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Już zabutelkowane Spadło do 4 BLG Uu jednak dłużej trzymałem 11.10 robiłem 15.11 zlanie To prawie miesiąc Temperatura fermentacji zaczynałem od 20 po tyg stopniowo zwiększałem do 23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Alanl napisał(a): dalej myślę nad podwójnym zacieraniem z mniejszym dodatkiem ekstraktu, raczej powinno zostać tak jak jest teraz. Jak masz dużo wolnego czasu to możesz zacierać podwójnie. Ale wygodniej jest dodać ekstrakt. Godzinę temu, AsdFlow napisał(a): Temperatura fermentacji zaczynałem od 20 po tyg stopniowo zwiększałem do 23 I to przyczyna kiepskiego smaku. Przy 25 Blg to trzeba niziutko fermentację zaczynać. Do tego miód dostarczył multum cukrów prostych. Drożdże belgijskie też produkują fenole. Nie musiały to być dzikusy. Przy wysokiej temperaturze i dużej ilości cukrów prostych drożdże sobie poszalały z produktami ubocznymi. Jakbyś nie spieszył się tak z butelkowaniem, a potrzymał dłużej i podniósł temperaturę do 28°C to istniała szansa, że częściowo posprzątałyby po sobie. Teraz trzeba mieć nadzieję, że smak się trochę ułoży w butelkach. Jak nie, to zawsze możesz rżnąć z innym piwem. Edytowane 18 Listopada 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Dzięki za wyjaśnienie, mam nadzieję że do świąt się trochę poprawi i kolejna lekcja odrobiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się