wizi Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 American Stout lub Cascadian Dark Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Witam szanowne grono piwowarów domowych! To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli głupio pytam. W sobotę przymierzam się do mojej 9 warki (2 z własnym zasypem). Do wyboru mam słody 48 kg Pizneńskiego z Bruntala po 5 kg Monachijski typ I i II ze Strzegomia 1kg Barwiący ze Strzegomia. Chmiele 400g Sladek, 100 g Premiant, 50 g Wakatu, 50 g Green Bullet, po 100 g Lubelski i Marynka. Chciałem zrobić Ale`a obojętnie jakiego byle by było duużo goryczki, ale nie mam podstawowego słodu. Z tym, że grand champion także jest bez podstawowego słodu, ale przeglądając przepisy zawsze mi jakiś słód brakuje. Więc proszę o sugestie, dla ułatwienia nie musi to być ALE, byle było piwo górnej fermentacji (w lodówkach aktualnie fermentuje czeskie tmave oraz wędzone z mojego przepisu). Warka około 25 litrowa (fermentator 33 litrowy z CP, gar na 38 litrów) aha zakupy u mnie możliwe dopiero w następnym tygodniu. dziękuję i pozdrawiam Edytowane 1 Grudnia 2014 przez bercik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 nie mam podstawowego słodu. Chyba jednak troszkę go masz: 48 kg Pizneńskiego z Bruntala nie musi to być ALE, byle było piwo górnej fermentacji Zdecyduj się Pan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Użytkownik bercik dnia 01 grudzień 2014 - 21:34 napisał nie mam podstawowego słodu. Chyba jednak troszkę go masz: stawiam, że chodziło o słód Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 chodziło mi o słód Pale Ale, jaki przeważnie jest w Ejlach. Myślę o takim zasypie: 18 litrów wody Pilzneński 4 kg monachijski typ II 1,3 kg Barwiący 0,3 kg - wsypany pod koniec zacierania, przy podgrzewaniu zacieru z 62 - 78 stopni Zacieranie na lenia 68 - 62 stopnie przez ok 90 min Wysładzanie przy 78 stopniach łącznie ok 20 -22 litry wody powinno wyjść po warzeniu, odparowaniu i stratach na dnie garnka ok 25 litów 13,5 BLG przy mojej wydajności ok 68 procent. warzenie 80 min po 20 min zaczynam chmielenie: 25 g Green Bullet 60 min 25 g Marynka 50 min 15 g Wakatu 30 min 15 g Sladek 5 min Według PPPP powinno wyjśc ok 56 IBU. chyba się skuszę także na chmielenie na zimno, mam dobre wrażenia po AIPA. Drożdże suche Danstar Nothingham. Ciekaw jestem waszej opinii. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Nie ma sensu dawać tyle wody do zacierania - prawdopodobnie spadnie wydajność. Przy takim zasypie to daj nie więcej niż 12-13L - wtedy będziesz miał możliwość delikatnego podniesienia/utrzymania temperatury przez dolanie wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) dziynki, czyli recepta w miara oki . Zacieranie wychodzi w sumie 2,1 na 1, jeszcze tak żech nie robił ale zawsze musi być tyn "pyrwszy roz" wiec tak bydzie . (normalnie robia 3,5l na kg słodu) Dziynki za info odnośnie trzimania temperatury, w sumie potym, by nie przipolić to doleja podgrzoto woda, by osiongnyc temp wysładzania. No i ciekaw żech je jak zitra wyjdzie wydajnosć, czy podskoczy eszcze wyżyj (skoczyła mi ostanio ja se som śrutuja). pozdro i spokojnego udanego weekyndu życza Edytowane 5 Grudnia 2014 przez bercik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zacieranie wychodzi w sumie 2,1 na 1, jeszcze tak żech nie robił ale zawsze musi być tyn "pyrwszy roz" wiec tak bydzie . (normalnie robia 3,5l na kg słodu) Oj, przepraszam za niedopatrzenie - nie zauważyłem w ogóle monachijskiego w Twoim zasypie Policzyłem tylko pilzneński i barwiący, czyli razem 4,3kg. Przy 5,3kg słodu to jednak dałbym te 15l wody - faktycznie im mniej wody, tym wyższa wydajność, ale możesz natrafić na kilka problemów: 1. Wydłużony czas zacierania, aby enzymy przekonwertowały całą skrobię. 2. Nierównomierne rozłożenie temperatury w gęstym zacierze. 3. Problemy z filtracją. Ja przeważnie zacieram 3:1 i w sumie mnie to odpowiada - wydajność wychodzi zwykle w granicach 75%, nie mam problemów z filtracją a i gara starcza mi akurat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 - faktycznie im mniej wody, tym wyższa wydajność, Możesz mi wyjaśnić(albo ktokolwiek inny), czemu tak jest (o ile tak jest)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zacierałem na 12,5 litrach wody. W sumie chciałem sprawdzić, bo miedzy świętami i nowym rokiem przymierzam się do RIS`a i Barley Wine. Nie było źle, podgrzewać nie podgrzewałem , tylko dodałem w przeciągu godziny i 15 min łącznie 6 litów wrzątku by utrzymać temp. Wydajność wyszła 70 %. Początek filtracji zatem był w 18,5 litrach wody. Problemu z filtracją nie stwierdzono. Za tydzień będzie u mnie premiera bo użyję naszej wiejskiej wody z parku, jest bardzo miękka, więc wydajność powinna jeszcze podskoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 - faktycznie im mniej wody, tym wyższa wydajność, Możesz mi wyjaśnić(albo ktokolwiek inny), czemu tak jest (o ile tak jest)? Wynika to bodajże z tego, że cała "papka" jest bardziej skoncentrowana, przez co enzymy są mniej rozwodnione, a więc silniej działają. 100% pewności nie mam - laboratorium w domu nie posiadam Natomiast jest to rzecz, którą wielu piwowarów sprawdzało eksperymentalnie i potwierdza - mnie również tak wychodziło, choć różnica była nieznaczna (jeżeli dobrze pamiętam, to na większym zasypie wydajność mi skoczyła o ok. 3%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Może to być również wynikiem lepszego pH w gęstszym zacierze, jeśli bardziej go rozwadniamy, to rośnie pH. Różnice są spore w wydajności, obniżenie z 5,8 do 5,2 daje mi około 5% wydajności więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Hmm, tu zdaje się w kwestii stężeń nie chodzi o steżenie enzymów, a steżenie skrobi. Szybkość reakcji rośnie nieliniowo w zależności od steżenia substratu. No ale, woda to też środowisko reakcji, musi zapewnić odpowiednie warunki, temperaturę itp. W bardziej stężonym środowisku jest o to trudniej, można dezaktywować enzymy... Podejrzewam że można by z tego tematu zrobić niezłą pracę/rozprawę na temat stosunki wody do zacieru, powiążanego z mocą mieszadła/szybkością mieszania. Plus pH i inne sprawy, ehh skomplikowany temat. Choć z drugiej strony, po co odkrywać amerykę skoro tylu ludzi warzy w stosunku 1:3 i jest dobrze. Nie jesteśmy koncernami, żeby nam te kilka % wydajności zrobiło niesamowitą różnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Witam mam pytanko czy bedzie z tego jakiś pszeniczniak przy takim zasypie: 4,2 kg pilza 2,5 kg przenicznego WB06 chmiele jakie mam to 30g Lubelski, 30g Magnum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 A ile chcesz z tego piwa, jakie Blg? 2,5 pilsa i 2,5 pSZenicznego i masz 25 l klasycznego pszeniczniaka, chmieli też wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Tylko że zostanie mi prawie 2 kg pSzenicznego, a myślałem pyknąć to wszystko w gar i ewentualnie więcej bro albo więcej mocy, tudzież dobrze przychmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 To dalej będzie pszeniczniak, taki trochę mniej stylowy, ale nie wątpię, że może być syper. Możesz teś dodać płatków pszennych, trochę owsianych i też wyjdzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Mam do dyspozycji 3,5kg słodu monachijskiego 2kg słodu Pale Ale płatki pszenne, żytnie owsiane Chmiele: Sybilla, Iunga, Motueka, Kohatu, Waimea Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ja już prawie po sezonie piwowarskim i zostało mi: Pale ale 1,9kg Wiedeński 1,8 kg Pszeniczny 1kg Pilzneński 0.9kg Jęczmieni wędzony 0,7kg Carabelge 0,2kg Caraaroma 0,2kg Abbey malt 0,1kg Drożdże US-05 Chmiele: Tradition 100g, Fuggles 50g, Zeus 30g Co mogę z tego zrobić? Najchętniej to wrzucił bym wszystkie słody i zatarł w 66C. Ale nie wiem co by z tego wyszło. Proszę o propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Ja już prawie po sezonie piwowarskim i zostało mi: U kogo? Najchętniej to wrzucił bym wszystkie słody i zatarł w 66C. Ja po zeszłym sezonie zrobiłem coś podchodzącego pod Foreign Extra Stouta na wszystkich resztkach jakie miałem. Wyszło rewelacyjne piwo o wielu aromatach. U Ciebie niestety nie widzę nic ciemnego . Edytowane 16 Grudnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Mam zamiar uwarzyć AIPA, może jeszcze dzisiaj, zależy o której kurier przyjdzie. I tak się zastanawiam czy jak wrzucę wszystko co zamówiłem wyjdzie ok: 5 kg pale ale 1 kg monachijskiego (13,3%) 1 kg pszenicznego (13,3%) 0,5 kg caramunich I (6,7%) Pierwotnie planowałem: 5 kg pale ale 0,8 kg monachijski (11,7%) 0,7 kg pszeniczny (10,2%) 0,35 kg caramunich I (5,1%) Z jednej strony dobrze byłoby wszystko wykorzystać, z drugiej smak piwa jest ważniejszy. Jakieś sugestie? Edytowane 17 Grudnia 2014 przez juzek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Witam i proszę o poradę Posiadam słody: Pilzneński Monachijski Wiedeński Pale Ale Carapils Chciałbym zrobić z nich coś co można fermentować zarówno górnymi jak i dolniakami. Mam gęstwę US05 oraz saszetkę W34/70 Obawiam się, że z jednej saszetki ciężko będzie sprawnie przefermentować nastaw 22l, więc wymyśliłem, że podzielę brzeczkę 2x11l i do jednej zadam W34/70 a do drugiej gęstwę US05 Po fermentacji zbiorę gęstwę z W34/70 i na niej myślę, że spokojnie już cała warka pójdzie. Tylko co sensownego z tego uwarzyć? edit. Dodam, że mam jeszcze trochę czasu więc mogę jeszcze jakieś słody dokupić. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 ASadam Zależy ile masz tych słodów w sumie. Jeśli tak jak ja ostatnio 8,5kg na planowane 22l to raczej proporcje 14l ale'a i 8l lagera, bo przy brzeczce w okolicach 20°blg będziesz potrzebował wyraźnie więcej drożdży, a górne są na to nieco mniej wrażliwe (zwykle na 20l 12°Blg lagera daje się 2 saszetki, gdy dla górnych starcza jedna). Jak masz 4-5kg słodów to będzie ok, choć ja bym się zastanowił nad zadaniem ledwo połowy US-05. Ale ja zrobiłem ledwo 13 warek (z czego 9 które już doczekały czasu spożycia lub ich nie ma), więc mogę się nie znać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dodam, że mam jeszcze trochę czasu więc mogę jeszcze jakieś słody dokupić. Skoro możesz słody dokupić, to możesz i drożdże, możesz też chmiele.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mam chmiele Magnum, Marynka i Lubelski Zamiast w drożdże wolę zainwestować w słody, (bo i tak będę musiał coś jeszcze dokupić - planuję jakieś 5 warek do końca sezonu) o ile nic z tych które mam nie da się uwarzyć wg mojego planu. Cel mam dwojaki: Po pierwsze jako początkujący chciałbym zobaczyć jaka jest różnica pomiędzy piwem na drożdżach górnej jak i dolnej fermentacji używając takiej samej receptury słodów a po drugie świeża gęstwa na kolejną już całą warkę 20l spokojnie wystarczy. Pytanie tylko jak skomponować skład aby i na jednych i na drugich drożdżach wyszło coś sensownego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się