MichalW Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Przecież ma go 5 kg. . IRA i pszenicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Dzięki wszystkim za rady, uwarzę 30 litrów zwykłego ale, podzielę warkę i z połowy postaram się zrobić coś w stylu cascadian ipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Zostało mi towaru po trochu z kilku warek i nieszczególnie mam koncepcję. Może tutejsi wirtuozi mi cuś wykombinują : Słody: Pilzeński 3,4 kg Pszeniczny 2,5 kg Pale Crystal 0,25 kg Carawheat 0,4 kg Marris Otter 0,1 kg Chmiele: Northern Brewer 30g Cascade 25g Chinook 25g Styrian Goldings 35g Lubelski 85g Marynka 40g Z góry dzięki Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez ziemas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) American Wheat? 50% pilsa, 44-48% pszenicznego, 2-6% karmelowego pszenicznego. Goryczka <30 IBU, Cascade i Chinook na aromat. Neutralne drożdże. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Szinek ziemas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 American Wheat? 50% pilsa, 44-48% pszenicznego, 2-6% karmelowego pszenicznego. Goryczka <30 IBU, Cascade i Chinook na aromat. Neutralne drożdże. ...może klasyczny Hefe-Weizen? 60% pszenicznego, 40% pilzneńskiego, chmielony Lubelskim, drożdże do piw pszenicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WięcejIBUniżtalentu Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Witam, chciałbym zrobić jakieś ciemne, mocno goryczkowe piwo. Słody: Pilzneński, Karmelowy Ciemny, Czekoladowy, Barwiący, Carapils, Special B 350, Caraaroma Palony jęczmień, Chmiele: Amarillo, Citra, Centennial, Lubelski, Marynka Bardzo zależy mi na zużyciu słodu barwiącego bo mam go bardzo dużo. Czy jest sens robienia American Stouta\BIPA ze słodem barwiącym i palonym jęczmieniem jednocześnie czy odpuścić sobie palony jęczmień i użyć tylko słodu barwiącego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Spokojnie można, będzie łagodniej palony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Jedną z różnić pomiędzy AS a CDA jest stopień paloności. Więc w zależności od stylu, którego wybierzesz, możesz sobie poziom palności wyregulować słodami. Edytowane 12 Września 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 2 kg abbey malt 4 kg pszeniczny 1 kg pszenica palona S-04 US-05 100g Cascade 50g Sorachi Ace 50g Admiral Myślałem o czymś lekkim mocno chmielonym niekoniecznie stylowym. Można pomieszać pszenicę i abbey 50/50 i będzie to pijalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 4 kg pszenica + 5% abbey malt, US-05, nachmiel na 30 IBU, sporo w aromat, jak chcesz na zimno, chmieli nie znam za bardzo może ktoś doradzi dokładnie. Lekkie pszeniczne piwo z amerykańskim charakterem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Zrobił bym z tego mało stylowe CDA Coś takiego zasyp: 2 kg abbey malt 2 kg pszeniczny 0,2-0,4 kg pszenica palona (w zależności od EBC) - na koniec zacierania lub do wysładzania zacieranie 52C - 10' 64-66C - 45' 72C - 15' 78C - 10' chmielenie 25g-Sorachi Ace 60' 30g-Cascade 15' 30g-Cascade 5' 40g-Cascade 5 dni na zimno drożdże US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Dzięki koledzy. Szukałem natchnienia i chyba znalazłem. Uwarzę mieszańca 50/50 podpalanego. Kundel jakiś z tego wyjdzie, ale będzie smaczny (mam nadzieję). Samej pszenicy mi trochę szkoda na us-05, wolę klasyczną bawarię. Nie miałem tylko pewności, czy można pomieszać abbey i pszenicę żeby to ryja nie wykręcało później . Swoją drogą w CDA to jestem zakochany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) 50% Abbey w zasypie? odważnie co do chmielenia to na goryczkę dałbym Admiral Sorachi Ace z Cascade powinien się zgrać w aromacie, na pewno szkoda by mi było Sorachi na goryczkę Edytowane 30 Września 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 50% Abbey w zasypie? odważnie może faktycznie niby polecają max 20% zasypu ale w lekkim CDA powinien się zgrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gvai Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Witam, Mam kupiony zestaw surowców na Porter Bałtycki ze sklepu Twojbrowar. Jednak potrzebuje pomocy: - Czytałem gdzieś że po wysładzaniu warto zrobić piwo Stout na tym samym surowcu. Ma ktoś pojęcie jak to zrobić? Nie bardzo mam wizję jak to zacząć. - Warto coś dodać do tego zestawu? Jakaś dobra rada? Przeglądałem receptury na piwo.org ale być może mogłem coś pominąć. Skład zestawu NA 20l PIWA: Słód Wiedeński 4kg Słód Monachijski 3,2kg Słod karmelowy jasny 0,3kg Słód karmelowy ciemny 600 0,5 kg Słód czekoladowy 0,4 kg Chmiel Marynka 35g Chmiel Lubelski 25g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Mam kupiony zestaw surowców na Porter Bałtycki ze sklepu Twojbrowar. Jednak potrzebuje pomocy: - Czytałem gdzieś że po wysładzaniu warto zrobić piwo Stout na tym samym surowcu. Za wiki: metoda parti gyle, w której z brzeczki przedniej robione jest piwo podstawowe - najlepsze, a z cienkusza powstałego z wysładzania piwo gorsze - small beer. niemniej jednak z 8 z hakiem kilogramów zasypu 20L portera bałtyckiego będzie wymagało całości dóbr z ziarna, więc i tego co wysłodzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Gvai, postaraj się mieć bardzo gęsty zacier. Kiedyś RISa(10kg) warzyłem i za dużo wody dałem. Z resztek wysładzania coś wykonałem, bez sensu i szkoda czasu. Może kiedyś Portera lub Risa wykonam ale już bez błędu, gęsty, aby miał max blg i najlepiej wykorzystane słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Czy możesz przetłumaczyć Twój post na polski zrozumiały, proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Za dużo wody wlałem do zacierania a potem zbyt dużo w kadzi fitracyjnej wartościowych składników zostało. Z resztek wykonałem coś w rodzaju stouta ale był nieciekawy. Przetłumaczone z polskiego na 'polski zrozumiały' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gvai Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Kolejne pytanie: Mam nastawione piwo Milk Stout i czekam aż przefermentuje burzliwa, chętnie zachowam gęstwę z drożdży Safale S-04 i tu pojawia się problem, czy gęstwa nie będzie zanieczyszczona laktozą? Przypuśćmy, że będę chciał zrobić z tej gęstwy IPA czy coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Przepłuczesz/przemyjesz i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Witam panowie, jestem nowy, zielony, i przed pierwsza warką którą planuję zrobić w wekend za tydzień, i takie pytanie mam do was Kupiłem gotowy zestaw na Browamatorze American India Pale Ale 15,5 Blg, gdyż to chyba jeden z moich ulubionych styli piwnych I tak, na 20 l piwa mam następujące składniki: Słód: Pale ale 5,2 kg Carapils 0,4 kg Carared 0,4 kg Chmiel: (wg instrukcji) 40 g Chinook 12 % A-A w 15 minucie gotowania, 40 g cascade 7 % A-A + 20 g Chinook w 70 minucie gotowania, 20 g Cascade + 60 g Citra 13% A-A w 75 minucie gotowania i zaraz po dodaniu zakończyć gotowanie. Drożdże us-05 11.5 g. I tak, mam zastrzeżenia co do tego zestawu.... Blg zamiast 15.5 wolał bym uzyskać 14,5 ale to nie problem bo jak np przed chmieleniem będę miał np 16 blg to podczas chmielenia dodam wody aby zmniejszyć blg i będzie ok, gorsza sprawa z chmieleniem. A mianowicie, na razie kalkulatory blg to dla mnie czarna magia, lecz na internetach pisali że to piwo może mieć około 90 IBU nawet, to dla mnie stanowczo za dużo. Celował bym raczej w 40-50 aby goryczka nie była tak mocna i ściągająca. I tak, chmiel jest pakowany po 30 g, i zastanawiam się, czy z jednej paczki chinooka nie zrezygnować całkowicie i zostawić na inną warkę, Czyli miał bym do rozdysponowania 60 g cascade 2012, 60 g citra 2013 i 30 g chinook 2013. Doradzicie mi jak dokładniej przeplanować to chmielenie aby było ok ? Czyli ładny aromat ale nie zbyt duża goryczka ? Będzie to moja pierwsza warka i jednocześnie chciał bym by wyszła w miarę ok ponieważ składniki te 80 zł kosztowały. 20 g chinook w 15 minucie gotowania 40g cascade + 10 g Citra + 10 g chinook w 70 minucie gotowania 20g cascade + 50 g Citra w 75 minucie gotowania i zaraz po dodaniu chmielu zakończyć gotowanie (będzie chłodzone w wannie) Co byście powiedzieli na takie coś ? Jest ktoś w stanie obliczyć mi jaka by była goryczka ? Czekam na wasze opinie i rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Ja osobiście nigdy nie liczę IBU. Osobiście uważam, że to co podałeś ma sens, też bym tak zrobił chcąc uzyskać niższą goryczkę, ale z pewnymi zastrzeżeniami. w ostatniej porcji chmielu nie ma co oszczędzać, z tego praktycznie żadnej goryczki nie będzie. Dziwi mnie za to brak chmielu na cichą. Ja bym na cichą rzucił wręcz dodatkowe po 30g każdego z tych 3 chmieli. Jeśli nie ma chmielenie na zimno to osobiście wrzuciłbym wszystko co zostanie na ostatnią partię - więcej aromatu będzie, a goryczka ta sama Moim zdaniem aromat chinooka jest fajny, wiec można go też sypnąć na koniec. Choć nie wiem jak się zbalansuje intensywnością, czy nie przykryje aromatu cascade całkiem... Ja bym ryzykował, bo citrę średnio lubię i szukałbym czegoś aby nie była prawie sama. Przy czym ja mam za sobą ledwo 10 warek (w tym jedna z gotowca), więc moje rady traktuj z lekkim przymrużeniem oka. Jeśli chcesz wyliczać to chyba to narzędzie będzie ok: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Ja osobiście liczyłem IBU tylko raz w życiu... wyszło 180-190 IBU (zależnie od szczegółów jakie wpisałem i wybranej metody liczenia), w rzeczywistości wyczuwalne IBU było raczej bliżej 80-100, więc nie liczę już na żadne kalkulatory. Edytowane 18 Października 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 wyszło 180-190 IBU wyczuwalne IBU było raczej bliżej 80-100, ponoć wyżej niż 120IBU nie da się odróżnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagu Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Witam. Posiadam takie zapasy. Pilzneński 5 kg karmelowy 0,6kg Drożdże: WB-06 S-04 S-33 Chmiel: Junga szyszka 10-13% ak 0,5kg Lubelski granulat 4.2% ak 0,1 kg Sybilla granlat 5,5% ak 0,1kg Oraz zestaw na Żytnie: Słód żytni Weyermann - 2kg Strzegom pilzneński - 1,6kg Strzegom monachijski II - 0,8kg Strzegom karmelowy 300 - 0,2kg Strzegom karmelowy 600 - 0,1kg Strzegom słód pszeniczny - 0,4kg Poczytałem trochę o żytnim już po zamówieniu i nie wiem czy nadal chce go robić. Może się to narazie okazać troche ponad moje siły. Poprosiłbym o poradę: -zostawic zestaw i kiedyś robić to Żytnie czy -wykorzystać te słody w innych recepturach (jakich) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się