Thrashturbator Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Początkujący piwowar wita Piwowarów Mam za sobą dwie warki z zacieraniem słodów (Pale Ale i Hefe-Weizen), mam na stanie ok 4 kg słodu pilzeńskiego, 30 g chmielu lubelskiego, 60 g marynki, 0,5 kg słodu pszenicznego i drożdże T-58. Czy da radę wyczarować z tych składników coś fajnego? Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Thrashturbator GrzegorzG, gisaikei, ATizequeM i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thrashturbator Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat. Dzięki za odpowiedź, czy odpowiednie byłoby zacieranie 30' 63 stopnie, 30' 73 stopnie, chmielenie powiedzmy w ten sposób: Marynka 0' 20 g, 30' 15 g, lubelski 50' 20 g? Czy ładować większe ilości, żeby to wykorzystać? W jaką zawartość ekstraktu mogę celować? Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Qbrew mówi, że dla 20 litrów powinno wyjść nieco ponad 13 BLG (1.054 OG). Edytowane 24 Czerwca 2013 przez zasada Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Chmielenie jak chcesz, nie wiem jaką goryczkę lubisz. Zacieranie 30 i 30 jest w porządku. Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Początkujący piwowar wita Piwowarów Mam za sobą dwie warki z zacieraniem słodów (Pale Ale i Hefe-Weizen), mam na stanie ok 4 kg słodu pilzeńskiego, 30 g chmielu lubelskiego, 60 g marynki, 0,5 kg słodu pszenicznego i drożdże T-58. Czy da radę wyczarować z tych składników coś fajnego? Możesz wyczarować z tego prawie Kölscha. Nie dawaj Marynki tylko. Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimp Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Może dobrym pomysłem było by 'podpięcie' tematu? Zawsze jest ktoś kto komu zostało kilka składników i zastanawia się co z tego może uwarzyć. Niedługo pojawią się kolejne pytania tego typu. Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zawsze można spróbować, czemu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Na tych drożdżach raczej nie uzyskasz nic fajnego, ale spróbować zawsze można. Ja bym zrobił tak : Wszystkie słody wsypujesz 62 stopnie 10 min, 72 stopnie 50 minut - filtracja Chmielenie 30g Marynki od początku 30g Marynki 15 min 30g Lubelskiego 1 minuta Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Saison z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thrashturbator Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Na tych drożdżach raczej nie uzyskasz nic fajnego, ale spróbować zawsze można.Ja bym zrobił tak :Wszystkie słody wsypujesz 62 stopnie 10 min, 72 stopnie 50 minut - filtracjaChmielenie 30g Marynki od początku30g Marynki 15 min30g Lubelskiego 1 minuta Oprę się na Twoim doświadczeniu i skorzystam z receptury jaką podałeś. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.Mam też offtopowe pytanie, żeby nie zaśmiecać głównego forum - ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak, zakładając, że nie będzie cichej? Edytowane 23 Lutego 2015 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak Minimalny czas to aż drożdże skończą swoją robotę i przefermentują co mają do przefermentowania. I ani dnia krócej. Tak jak w przypadku każdego innego piwa. Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimp Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak Tak jak już kolega wyżej wspomniał. Tyle ile będą pracować drożdże. Choć w moim przypadku kilka razy zmuszony byłem przedłużyć burzliwą o dzień lub dwa i żadnych negatywnych efektów nie zauważyłem (zapewne jakieś wystąpiły, ale niezauważalne dla mojego podniebienia), cichej nigdy nie stosowałem przy pszeniczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoff Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Witam. Skoro istnieje taki wątęk postanowiłem zaczerpnąć rady. Popełniłem dziś kolejną warkę (IRA) i zastanawiam się co zrobić z resztek które mi zostały. Na stanie mam: Słody: Pilzneński 5kg (ECB 3,8), Carabelge 0,25kg (30-35 EBC) Chmiele: Fuggles, Perle, Lubelski, Magnum, Maryńka (po ok. 50g) Drożdżaki: Safale S-04 (Gęstwa 2 pokolenie, lub 3 po IRA) Dodatki: Mech Irlandzki ok. 5g Zdaje sobie, że nie wiele można poszaleć z tym, co mam, no ale można zawsze coś dokupić. Mam w butlach jeszcze Full Aroma Hops z 3 warki, który wykręca goryczką języki mojej rodzinie(mi smakuje), więc chciałbym zrobić coś mniej goryczkowego. Wszystkie propozycje mile widziane. Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Polskie Ale wyjdzie. Na goryczkę Marynka, na aromat Lubelski i będzie git. Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Sobota bez warzenia to dzień stracony, chciałbym coś zaplanować na sobotę i przy okazji zrobić czyszczenie magazynu. Pale Ale 1,7 kg Pilzneński 1,7 kg Carahell 0,3 kg Carapils 0,3 kg Do tego dodałbym 0,3-0,5 karmelowego czerwonego, coś barwiącego, może trochę płatków owsianych błyskawicznych, Blg 11-12 Co z tego może wyjść? Drożdże dokupię, chmiele jakieś są, lubelski, marynka, Willamatte, Styrian Golding. Najchętniej wycudował bym jakieś karmelowe, chodzi mi po głowie karmel z cukru trzcinowego. Może jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) jak dasz z 0,3 czerwonego karmelu i nachmielisz marynką na goryczkę, a Willamatte i Styrian na aromat, to będzie coś podobnego do American Amber Ale. Możesz też dać Willamatte do chmielenia na zimno, kwestia ile go masz. Przypuszczam, że korzystasz z sucharów, to polecam US-05 albo Danstar Nottingham [edit] dla podbicia ekstraktu użyj płatków pszennych nie owsianych, możesz też dać niewielką ilość cukru, ale przy niskim ekstrakcie to niewskazane. Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Coś mnie jednak ciągnie w stronę karmelowego, o niskim odfermentowaniu i niskiej goryczce. Płatków pszennych mogę nie dawać, mam jeszcze słód pszeniczny. Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Planuję na dniach wypchnąć resztki z zapasów i uwarzyć takie coś: 1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński 0,35 Aroma 0,25 Amber, chmielone na goryczkę marynką, na aromat EKG i Hallertaurem. Drożdże Nottinghamy. Ciekawe co mi z tego wyjdzie i jak sobie filtrator poradzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Planuję na dniach wypchnąć resztki z zapasów i uwarzyć takie coś: 1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński 0,35 Aroma 0,25 Amber, chmielone na goryczkę marynką, na aromat EKG i Hallertaurem. Drożdże Nottinghamy. Ciekawe co mi z tego wyjdzie i jak sobie filtrator poradzi? Jeśli masz drożdże do pszenicy to użyłbym tylko: 1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński i uwarzył pysznego weizena Filtracja powinna przejść bez większych problemów Możesz zwilżyć pilznieński przed śrutowaniem, żeby zostawała cała łuska. Edytowane 23 Lutego 2015 przez elroy Kamill 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zatrze się po amerykańsku i będzie jak prawie American Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam po długiej przerwie. Zostało mi trochę wszelkiego rodzaju resztek piwowarskich, takich, jak: - 2 kg słodu pilzneńskiego Strzegom - 1 kg słodu Pale Ale Strzegom - 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom - 1 kg słodu pszenicznego Strzegom - 200 gr. szyszek Magnum 13,6% - 100 gr. szyszek Perle 5,5% - drożdże US-05 Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego? Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez santa Vanieldic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Jasne pełne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Witam po długiej przerwie. Zostało mi trochę wszelkiego rodzaju resztek piwowarskich, takich, jak: - 2 kg słodu pilzneńskiego Strzegom - 1 kg słodu Pale Ale Strzegom - 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom - 1 kg słodu pszenicznego Strzegom - 200 gr. szyszek Magnum - 100 gr. szyszek Perle - drożdże US-05 Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego? Zmniejszyłbym tylko ilość chmielu i karmelu, bo może być krucho z pijalnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego? Zmniejszyłbym tylko ilość chmielu i karmelu, bo może być krucho z pijalnością Jeśli chodzi o chmiel, to myślałem, żeby, celując w 25 litrów dać w takiej proporcji: Magnum, 15 gr., 60 min. Perle, 15 gr., 30 min. Perle, 30 gr., 10 min Perle, 60 gr., 0 min Niestety nie wiem jaki to będzie miało efekt końcowy, szczególnie taka duża ilość Perle na końcu . Przyznam szczerze, że najchętnie to bym użył możliwie najwięcej chmielu Magnum (mam go dużo), ale nie mam z nim doświadczenia, więc rad chętnie wysłucham. Jeśli natomiast chodzi o słód karmelowy 30, to czytam, że nie wnosi za dużo słodkości, więc może nada się cały kilogram? Przyznam szczerze, że to będzie moje drugie zacieranie i drugie z "resztek", dlatego chciałbym zużyć wszystkie słody, które mam i kolejne piwa robić już wg. receptur. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się