Belzebub Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Tak patrze na Wasze poczynania i dojrzałem do decyzji. Jeszcze muszę jakąś instalację zadymiającą wyprodukować i ruszamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Jejski wędzi dla całej rodziny i sąsiadów. Ja wędze jutro boczki i szyneczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Z zazdrością patrzymy na Wasze wędzone specjały. W ubiegły "łykend" rozpoczęliśmy budowę naszego systemu wędzarniczo-grilowego. Wynikami nie omieszkamy się pochwalić po zakończeniu inwestycji. Na razie przygotowujemy pieczonki, suszonki i parzonki, bo jeść trzeba zdrowo goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 @Belzebub To do roboty! I pochwalić się proszę @Dziadek Jejski wędzi dla całej rodziny i sąsiadów. Masz rację. Specjalnie budowałem nieco większą wędzarnię żeby obsłużyć rodzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć wędził ktoś drewnem jesionowym? ciekawi mię jaki miały smak wedzonki na tym drewnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć wędził ktoś drewnem jesionowym? ciekawi mię jaki miały smak wedzonki na tym drewnie Używałem jesionu, nie stwierdziłem aby wnosił jakieś posmaki, ale mając możliwość wyboru używam olchy lub buka. Ważne, aby drzewo było bez kory i wysezonowane - u mnie leży conajmniej rok przed wędzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Tak patrze na te instalecje na wędliny.pl i muszę powiedzieć, że niktóre są niesamowite. Jacyś zapaleńcy musieli to budować Wiem, że niby nie to forum, ale jakoś tu mi bliżej a może uzyskam odpowiedź. Chciałem wykorzystać beczkę metalową 120 l. Palenisko w ziemi, złożone z cegieł z drzwiczkami. Przewód z rury fi 15 cm. I teraz pytanie, bo na zdjeciach tego nie widziałem, czy nie musi być w tym przewodzie jakiegoś ogranicznika dopływu dymu (zwanego w niektórych rejonach Polski "sibrem"), coby regulować temperaturę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Mam dwa szybry. Na koninie i drzwiczkach paleniska, przez co można bardzo dokładnie regulować temp. i gęstość dymu. Co do samej beczki to raczej wskazane by było zaizolowanie chociażby deskami. Ładniej będzie wyglądać i przede wszystkim trzymać ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Mam dwa szybry. Na koninie i drzwiczkach paleniska, przez co można bardzo dokładnie regulować temp. i gęstość dymu. Co do samej beczki to raczej wskazane by było zaizolowanie chociażby deskami. Ładniej będzie wyglądać i przede wszystkim trzymać ciepło. Tak myśałem o owinięciu jakąś watą żeby temperatura nie uciekała. Czyli jednak dobrze zastosować taki szyber. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 ja mam wędzarnie drewnianą z podłączonym piecem typu koza bardzo dobrze i długo trzyma ciepło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 (edytowane) Mam dwa szybry. Na koninie i drzwiczkach paleniska' date=' przez co można bardzo dokładnie regulować temp. i gęstość dymu. Co do samej beczki to raczej wskazane by było zaizolowanie chociażby deskami. Ładniej będzie wyglądać i przede wszystkim trzymać ciepło.[/quote']Tak myśałem o owinięciu jakąś watą żeby temperatura nie uciekała. Czyli jednak dobrze zastosować taki szyber. Dzięki. Można izolować, można zostawić gołe blachy. Wszystko zależy od sposobu wędzenia i temp. w jakich chcesz wędzić. Jak będziesz miał beczkę to od góry i tak musisz ją przykryć, blachą, dyktą, lub derką. Wszystko zależy od tego co masz. I odchylając pokrycie w jedną lub druchą stronę regulujesz przepływ dymu. Nie musisz przekładać wędzonek, aby były równo uwędzone. Ponadto chcesz więcej dymu przymykasz, chcesz mniej otwierasz więcej. Proste. Jeżeli chodzi o szyber w palenisku jest on wygodny, ale jeżeli go nie będzie to też dasz radę. Jeżeli jest palenisko otwarte to wystarczy trochę wygarnąć żaru lub dodać drewna czy zrębków wędzarniczych. tego wszystkiego trzeba się nauczyć na własnym sprzęcie, trening czyni mistrza. O wiele ważniejsze jest dobre osuszenie wędzonek przed wędzeniem. Ale to juz następny etap. Edytowane 31 Marca 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 ja także lubię przegryźć coś wędzonego skromnie ale smacznie swój chlebek swoje piwko i mięsko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Ślina kapie koledzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 na koniec wędzenia poszły ziemniaczki w żar pieczone pychotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Temat "ziemniaczki" na pewno przerobię i na bank zapiekankę w kamionce. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Oj jak Wy mnie mieszkającego w bloku denerwujecie. Już czuję zapach tych mięsek i wiem jakie one smaczne a nie mogę sam tego poczynić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 to przehandluj piwo za szynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Pomysł przedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 No to jo se też zrobia wyndzarniok nie wiym czy taki mały na boku czy wkomponowany w altana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zastanów się jaką zrobisz wędzarnię. Bo jak zrobisz to po ptokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Cześć Posłuchaj Weny. Wg. mnie murowana wędzarnia to proszenie się o kłopoty w okresach chłodniejszych i bardziej wilgotnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Tak właśnie czytam wątek i się przekonuje do niedużej na boku wykonanej z drewna z kanałem ok. 1, 5 m wykonanym z blachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Ja, póki co, pozostaję przy beczce. Ewentualnie będę robił podkop na palenisko i kanał dymowy. Chociaż nie powiem, kusi mnie szafka z bocznym paleniskiem wstawiona w mym blaszaku przy tylnej ścianie. Coś w ten deseń: http://www.allegro.pl/item918189519_wedzarnia_wedzarka.html, ale z kanciatą komorą. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 jestem w trakcie budowy czegoś takiegohttp://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/365-0-altana-nr-1.html i po przeczytaniu co napisał bielok mam pewne obawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Ja, póki co, pozostaję przy beczce. Ewentualnie będę robił podkop na palenisko i kanał dymowy.Chociaż nie powiem, kusi mnie szafka z bocznym paleniskiem wstawiona w mym blaszaku przy tylnej ścianie. Coś w ten deseń: http://www.allegro.pl/item918189519_wedzarnia_wedzarka.html, ale z kanciatą komorą. Ładne i zgrabne cacko. Znajomy z pracy kupił blaszaną szafkę na ubrania robocze i przerobił na wędzarnik. Palenisko i kanał z cegieł ustawia . A jak nie wędzi to do szafki pakuje narzędzia łopaty i tam przechowuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się