bielok Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Cześć ...może na razie nie jestem zadymiacz, tylko nacieracz... ile soli trzeba dać na kilowy schab? (2 płaskie łyżeczki kamiennej + 2 ząbki czosnku...) Wcieraj do bólu ile mięso przyjmie 2 płaskie to na 100% za mało, prędzej bym stawał koło 5 dużych, to ma być BARDZOOOOOO słone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Ja daje ok. 20g soli na 0,5kg miesa. Do tego cala glowka czosnku i swiezo mielona kolendra naz calej powierzchni. Tylko ze nie wystarczy posypac, a trzeba porzadnie wmasowac. Tak jak Bielok pisze - w pewnym momencie poczujesz pod rekami, ze sol juz "nie wchodzi". Do tej pory robilem z poledwicy wieprzowej ale tym razem wykorzystalem schab - zobaczymy, jak wyjdzie. Pieron, co do forum w-d.pl to jeszcze nie doswiadczylem tam jakichs malwersacji bo sie tam nie udzielam za bardzo, glownie czytam i szukam przepisow oraz porad. Ale dzieki za namian na banitow - dobrze wiedziec ze jest alternatywa. Nic tak nie podnosi jakosci uslug jak konkurencja I jeszcze tak a'propos poledwiczki - ja nie sznurowalem jej wogole (bo nie mialem szpagatu). Wystarczy wlozyc do ponczochy i zawinac 3 razy. Fakt, pokurczyla sie troche nieregularnie ale i tak byla znakomita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 ceemte schab zdecydowanie bardziej się do tego wyrobu nadaje, polędwiczka jest raczej za chuda ( cienka ) ale oczywiście można ja wykorzystać lecz lepszy jest schab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Aż zacząłem się zastanawiać czy moja kuchnia jest przewiewna... Wentylacja w niej szału nie robi. Jest jeszcze opcja wiatrołapu. Tamtejsza temperatura to jakieś 17-20°C Edytowane 3 Października 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć Z tą przewiewnością nie przesadzajcie bo schab obeschnie z zewnątrz a w środku nie. Ja suszę w piwnicy gdzie za wentylację służą szpary w drzwiach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Ja daje ok. 20g soli na 0,5kg miesa. Do tego cala glowka czosnku i swiezo mielona kolendra naz calej powierzchni. Tylko ze nie wystarczy posypac, a trzeba porzadnie wmasowac. Tak jak Bielok pisze - w pewnym momencie poczujesz pod rekami, ze sol juz "nie wchodzi". Do tej pory robilem z poledwicy wieprzowej ale tym razem wykorzystalem schab - zobaczymy, jak wyjdzie. Ja osobiście kolendrę rozbiłam lekko w moździerzu. Schab nadaje się jak najbardziej. Narobiliście mi smaku . Muszę sobie sprawić taką zagrychę do . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć ...może na razie nie jestem zadymiacz, tylko nacieracz... ile soli trzeba dać na kilowy schab? (2 płaskie łyżeczki kamiennej + 2 ząbki czosnku...) Wcieraj do bólu ile mięso przyjmie 2 płaskie to na 100% za mało, prędzej bym stawał koło 5 dużych, to ma być BARDZOOOOOO słone ...no zaraz dotrę! ...na co mi przyszło... na starość świnie masować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 ...a oto i on... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 W mięsie nigdy jeszcze nie grzebałem (nie licząc smażenia kotletów ) ale ten schabik wygląda tak smakowicie że aż kusi Poradźcie tylko czym można by zastąpić kolendrę, bo nie trawię tej przyprawy tak w piwie jak i w kuchni w ogóle Zioła prowansalskie? Grubo mielony pieprz? Powinno się komponować, no nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 W mięsie nigdy jeszcze nie grzebałem (nie licząc smażenia kotletów ) ale ten schabik wygląda tak smakowicie że aż kusi Kiedyś musi być ten pierwszy raz Poradźcie tylko czym można by zastąpić kolendrę, bo nie trawię tej przyprawy tak w piwie jak i w kuchni w ogóle Zioła prowansalskie? Grubo mielony pieprz? Powinno się komponować, no nie? Ja kiedyś oprócz kolendry dodałam grubo mielony kolorowy pieprz. Schab wyszedł bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Cześć Możesz użyć także soli i czosnku - efekt będzie znakomity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Cześć Robert w Polsce obowiązuje zakaz znęcania się nad zwierzętami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Cześć Możesz użyć także soli i czosnku - efekt będzie znakomity Ja właśnie tak zrobiłam . http://www.banici.eu/forum/viewtopic.php?f=25&t=454 Ciekawe co z tego wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 (edytowane) Takie było moje ostatnie zadymianie. Edytowane 10 Października 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 (edytowane) Zrobiłem również modernizację wędzarni. Do wnętrza włożyłem przesuwną ścianę, aby zmniejszać lub zwiększać pojemność komory. I kolejny wyrób schinkenspeck. Nie chce mi dodać nowych zdjęć. To z poprzedniego postu już było. Edytowane 11 Października 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Udało sie dzisiaj dokleić 2 zdjęcia. To jeszcze jedno. Przystawka do zimnego wędzenia. Edytowane 11 Października 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Borniaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 I kolejny wyrób schinkenspeck. Była jedna próba zrobienia tego produktu i d........a . Chyba podskoczę do Chorzowa na małą degustację . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 I kolejny wyrób schinkenspeck. . A co to takiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 I kolejny wyrób schinkenspeck. Była jedna próba zrobienia tego produktu i d........a . Chyba podskoczę do Chorzowa na małą degustację . Zaqpraszam za2 dni bedzie do degustacji. @ANTEKS jest to mięso z szynki razem z tłuszczem jaki występuje na szynce. Jest to odpowiednio solone, moczone w wodzie, podsuszane, wędzone i znowu suszone. Rarytas. Podobne do szynek włoskich, tylko szybciej się robi, nie trzeba czekać 6 - 12 miesięcy. Trzeba to pokroić na cieniutkie plasterki, aby było widać cały świat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Była jedna próba zrobienia tego produktu i d........a . Chyba podskoczę do Chorzowa na małą degustację . Zaqpraszam za2 dni bedzie do degustacji. Można prosić o wejściówkę Edytowane 12 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Z wczorajszego wędzenia udało mi się " uwiecznić" tylko kiełbaskę, ale pozostałe wyroby równie smacznie wyglądały Edytowane 15 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Ładnie to wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dokładnie. Trza będzie coś zrobić, ale może już w kolejnym miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) Jutro kuraki czeka wędzenie. Po południu zapraszam na degustację. Na zdjęciu gotowe do parzenia. Edytowane 16 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi