andrzej.b Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Drożdże rehydratyzujesz w wodzie o tem +/- 2 st różnicy niż temp brzeczki. Dolniaki zadaje w temp około 15 st i po około 4 godz przenoszę do niższej tem. czyli do około 10 st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Biniu, nie zawsze. http://lazybrewer.com/wp-content/uploads/2012/09/yeastS04.jpg Fermentis zaleca zadawanie bezpośrednio do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Nie zaleca. Dopuszcza w praktyce domowej. A uwadnianie w temperaturze podanej przez producenta w instrukcji, czyli zwykle ok. 35°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/06/SFA_S04_PL.pdf Podstawowo zalecają jednak uwadniać. Alternatywnie można wsypywać do brzeczki tak piszą w specyfikacji, ale skoro są doniesienia naukowe na temat, że rehydratacja w wodzie jest lepsza to czemu tego nie robić? Oczywiście zaraz ktoś napisze: "ja nie uwadniam i piwa są super" to nie oznacza, że takie postępowanie jest dobre. Tak samo jak ktoś pisze, że wrzątkiem fermentor obmywa to jego dezynfekcja i infekcji niby brak. Co ciekawe dla w34/70 przy dodawaniu drożdży w temperaturze 12°C zalecają nawet 24 g drożdży na 20 L. Czyli 2 paczki lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Nie mówię, żeby nie rehydratyzować, tylko że nie zawsze trzeba ufać opakowaniom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Co ciekawe dla w34/70 przy dodawaniu drożdży w temperaturze 12°C zalecają nawet 24 g drożdży na 20 L. Czyli 2 paczki lekko. Pytałem o to i kilku doświadczonych piwowarów min. Wihura jak dobrze pamiętam , potwierdziło , że na warkę 20 litrową spokojnie wystarcza jedna saszetka zaróno W34/70 jak i S-23 . Tak zrobiłem i okazało się , że bardzo szybko mi ruszyły . Może dlatego , że startowałem je w temp. pokojowej a do 13 st.C wyniosłem po pierwszych objawach fermentacji . Mam nadzieję , że dobrze wykonają całą robotę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Podepnę się pod temat bo dotyczy lagerów, czy po burzliwej i przelaniu do np gąsiora w celu lagerowania odrazu wstawiamy piwo do temp 0-1 C czy stopniowo obniżamy tem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Może być od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jeśli od razu to musisz mieć pewność, że fermentacja dobiegła do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Podepnę się pod temat. Robiłem pierwszego pilsa, był to zestaw z ekstraktów z TWÓJ BROWAR i wyszedł strasznie ciemny a pils kojarzy mi się z jasnym piwem. To dlatego że z ekstraktów czy po prostu taki wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 20 minut temu, smerf08365 napisał: Podepnę się pod temat. Robiłem pierwszego pilsa, był to zestaw z ekstraktów z TWÓJ BROWAR i wyszedł strasznie ciemny a pils kojarzy mi się z jasnym piwem. To dlatego że z ekstraktów czy po prostu taki wychodzi? A jakie to ekstrakty? Jasne? To powinno wyjść jasne. Być może lekko przypaliłeś przy gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 3 minuty temu, Jancewicz napisał: A jakie to ekstrakty? Jasne? To powinno wyjść jasne. Być może lekko przypaliłeś przy gotowaniu. Tak, właśnie jasne ekstrakty. Garnek nie był przypalony i też cały czas mieszałem. Przed rozlewem do butelek było czuć taki jakby syrop w fermentorze. W smaku całkiem dobre wyszło. Poniżej zdjęcie z pomiaru po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Godzinę temu, smerf08365 napisał: Tak, właśnie jasne ekstrakty. Garnek nie był przypalony i też cały czas mieszałem. Przed rozlewem do butelek było czuć taki jakby syrop w fermentorze. W smaku całkiem dobre wyszło. Poniżej zdjęcie z pomiaru po burzliwej. Rzeczywiście, trochę dziwny kolor, jak na jasny ekstrakt. Wygląda na połączenie jasnego z bursztynowym. Ja używam tylko jasnych ekstraktów z TB i rzeczywiście, nie dają słomkowej barwy. Jest to taka żółta/złota barwa, ale tu na zdjęciu jest zdecydowanie za cimne jak na jasny ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 4 godziny temu, smerf08365 napisał: Garnek nie był przypalony i też cały czas mieszałem. Jak dodajesz ekstrakty? Zsuwasz gar z plyty grzewczej przy wlewaniu ekstraktu? Po rozmieszaniu spowrotem na palnik. Warto tak postępować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 18 godzin temu, Jancewicz napisał: Jak dodajesz ekstrakty? Zsuwasz gar z plyty grzewczej przy wlewaniu ekstraktu? Po rozmieszaniu spowrotem na palnik. Warto tak postępować. Dokładnie tak zrobiłem, wyłączyłem palnik i wtedy dodawałem ekstrakty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Z mojego skromnego doświadczenia napisze że nawet ekstrakt jasny jest ciemny, no chyba że kukurydzianego dodasz smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 58 minut temu, anteks napisał: Z mojego skromnego doświadczenia napisze że nawet ekstrakt jasny jest ciemny, no chyba że kukurydzianego dodasz To prawda aczkolwiek to co kolega pokazał na zdjęciu wydaje mi się mimo wszystko trochę zbyt ciemne jak na użycie wyłącznie ekstraktów jasnych. Może po prostu taka partia. Jaki producent? Pewnie WES. Kolejną warkę będę robił właśnie na WES więc będę miał porównanie do Bruntala. primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Ekstrakty z zestawu Pils TWÓJ BROWAR. Ani WES ani Bruntal. Co ciekawe raz robiłem z WES brewkit Lucid Pils i też wyszedł ciemny. Dokładnie taki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Moje z ekstraktów Bruntala też wychodziły takie bursztynowe i teraz za cholerę nie mogę się przyzwyczaić do tych z zacierania, bo mają barwę taką słomkową. Zdjęcie lagera z ekstraktów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Moja APA na jasnych ekstraktach (+ 0,3kg biscuita). Wglada dużo jaśniej. Na zdjęciach dużo też zależy od kąta padania światła. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Jancewicz Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 To ja jeszcze dodam że proces utlenienia powoduje przyciemnienie barwy. Widać to szczególnie w piwach mocniej chmielowych wraz z upływem czasu, ale w pilsach też mi się zdarzało.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) A nie lepiej fermentować zacierać 62°C/72°C po pół godziny a następnie fermentowć w temp. 7-10°C? Warzenie brzeczki 90min też zbyt długie bo wyjdzie zbyt dużo związków Miliarda. Kiedyś piłem uwarzonego w ten sposób lagera, z zasypek 85% pilzneński i 15% wiedeński, był to chyba najlepszy lager w moim życiu (znajomy tak uwarzył). Jak sądzicie? Edytowane 13 Listopada 2022 przez Igorrodz korekta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Godzinę temu, Igorrodz napisał: A nie lepiej fermentować 62°C/72°C po pół godziny a następnie fermentowć w temp. 7-10°C? Warzenie brzeczki 90min też zbyt długie bo wyjdzie zbyt dużo związków Miliarda. Kiedyś piłem uwarzonego w ten sposób lagera, z zasypek 85% pilzneński i 15% wiedeński, był to chyba najlepszy lager w moim życiu (znajomy tak uwarzył). Jak sądzicie? Fermentacja w 62'C/72'C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 58 minut temu, anteks napisał: Fermentacja w 62'C/72'C? Widać, że autokorekta/T9, brak sczytamia przed wysłaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 7 godzin temu, zasada napisał: sczytamia ? Korekta done ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się