pepek84 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Zakwas dokarmiaj 2-3 razy dziennie plus trochę przegotowanej zimnej wody (chlorowana mu nie służy)Jak na powierzchni zakwasu będzie wyraźna piana (czyli zakwas dobrze pracuje) dobiero zarabiaj chleb. Wtedy czas wyrastania to 3-4 godz. W każdej innej sytuacji szkoda Twojej pracy , chleb nie urośnie. I tak właśnie zrobię. Wszystko z nim wydaje się okej , tylko po prostu nie pracuje. Dodawałem kranówki i dokarmiałem raz dziennie. O efektach poinformuję Dzięki za rady ! PS. Chlebek w smaku był okej. Tzn sama zewnętrza warstwa , bo się jako tako wypiekła. Natomiast wnętrze lipa. Zobaczymy. Dzisiaj zakwas wyjęty z lodówki:) Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Po dodaniu 3 porcji mąki i wody zakwas nie ruszył.... Robiąc zakwas od podstaw, powyższy sposób nie zawsze udaje się za 1 razem, a jeżeli nawet to zakwas jest slaby. Nastaw należy wylać i bez płukania słoika ponownie zadawać mąke z wodą, mając pecha czynności nastawiania zakwasu i jego wylewania trzeba powtarzać kilka razy. Dopiero mając pewność że mamy silny zakwas, możemy robić z niego chleb, jego siłę łatwo rozpoznać, po dokarmieniu mąką uwalnia się z niego duża ilość gazów i nawet trzykrotnie zwiększy objętość. Po uzyskaniu silnego zakwasu nie zaszkodzi mu ani kranówa, ani mąka kiepskiej jakości, warto starannie go przechowywać i dokarmiać, wiele osób przechowuje ten sam zakwas latami, z czasem jest coraz silniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Nowy Most we Wrocku. Most Rędziński. Jednym słowem szczena opada. Od środy będzie można nim jechać. W przyszłym roku dojazd na Warsztaty będzie bardzo ułatwiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 ...fermentacja stanęła w miejscu, co oznacza że drożdże przestały konsumować alkohol i opadły na dno zbiornika. - Jaka grawitacja? - Dziewięć trzydzieści cztery - Czyli ta sama co wczoraj. ... piękne tłumaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 ...fermentacja stanęła w miejscu' date=' co oznacza że drożdże przestały konsumować alkohol i opadły na dno zbiornika. - Jaka grawitacja? - Dziewięć trzydzieści cztery - Czyli ta sama co wczoraj. ...[/quote'] piękne tłumaczenie Czytalem ten tekst o 3 nad ranem a smieje sie do teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Koniec świata !! W strachu przed przemysłówką na urlop zabrałem zapasik własnego piwka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Koniec świata !!W strachu przed przemysłówką na urlop zabrałem zapasik własnego piwka ... Znając lokalną mizerię piwną, też ratowałem się swoim. Niestety ~20l jakie udało się upchać zniknęło w pierwszych dniach w gronie starych i nowych znajomych. Do transportu wystarczającej ilości konieczna byłaby przyczepka, ale to już dodatkowe koszty na autostradach i promach - a i tak (zbyt) szybko by się skończyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 pod koniec chłodzenia strzelił mi wąż przy chłodnicy (mój kochany tata "naprawiał" zawór przy hydroforze i teraz mam 3 bary różnicy ciśnienia w instalacji) i teraz znów zaczynam gotować. A jutro na 7 do pracy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 I przypomniałeś mi jedną z tegorocznych pszenic. Koniec chłodzenia i muszka owocówka robiąca zawody pływackie na powierzchni brzeczki. Imprezę zamiast o północy skończyłem o 4 rano. Do pracy szedłem na 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 zagotować na chwilę to nie taki problem. Ja bym tę muszę wyłowił i dał sobie siana. Tu mam problem bo mi się zrobiło 5 litrów za dużo i parę blg za mało. Pogotuję jeszcze trochę i włączę chłodzenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Wreszcie, z akcentem na wreszcie, zakończyłem renowację skrzyni zegara. Zabrałem się za niego pięć lat temu, rozebrałem niemalże na części pierwsze. Zabawy było sporo, bo zegarmistrz oddał go z gratisowymi drewnojadami, które nieźle pokiereszowały skrzynkę więc wlałem w niego dobry litr chemikaliów, usunąłem starą politurę, nałożyłem nową, skleiłem skrzynię jak Bozia nakazała i okazało się, że drzwi są za wysokie. I tak został temat zawieszony bez drzwi aż do sierpnia. W każdym razie pamiątka po dziadkach (w rodzinie od ich ślubu w 1928 r.) wreszcie jest w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Ktoś tu chyba nie lubi piwowarów domowych http://noshit.pl/lubie/52031 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Ktoś tu chyba nie lubi piwowarów domowych http://noshit.pl/lubie/52031 To może być druga połowa któregoś z piwowarów domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Ktoś tu chyba nie lubi piwowarów domowych http://noshit.pl/lubie/52031 To może być druga połowa któregoś z piwowarów domowych. Kurde.... zrobię taka mojej Żonie ! :beer::o:D:smilies: EDIT: z takim tekstem ten konkurs bym miał wygrany !!! Edytowane 6 Września 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 od dziś znów jestem wolnym studentem. Jest trochę żalu, ale naprawdę niedużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Decyzja zapadła Święto Niepodległości jedziemy świętować do Bambergu. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 To się jakoś czasowo zbiega z Brau Bevialle w Norymberdze, to może się spotkamy, bo się tam wybieramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 To dajcie znać jak będziecie w Bambergu via telefon. Będziemy wyjeżdżać w niedzielę gdzieś kole południa. Planuję obiad w niedzielę, w którymś wioskowym browarze pod Bambergiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Wreszcie, z akcentem na wreszcie, zakończyłem renowację skrzyni zegara. Zabrałem się za niego pięć lat temu, rozebrałem niemalże na części pierwsze. Zabawy było sporo, bo zegarmistrz oddał go z gratisowymi drewnojadami, które nieźle pokiereszowały skrzynkę więc wlałem w niego dobry litr chemikaliów, usunąłem starą politurę, nałożyłem nową, skleiłem skrzynię jak Bozia nakazała i okazało się, że drzwi są za wysokie. I tak został temat zawieszony bez drzwi aż do sierpnia.W każdym razie pamiątka po dziadkach (w rodzinie od ich ślubu w 1928 r.) wreszcie jest w całości. Kawał dobrej roboty Tomku, brawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 W końcu upragniony i długo wyczekiwany urlop! Do zobaczenia za miesiąc - w sam raz na rozpoczęcie sezonu 2011/2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 z racji na fakt że wśród piwowarów są przedstawiciele wszelkich zawodów to ciekaw jestem czy są rzeczoznawcy budowlani mogący poradzić przy renowacji sutereny w przedwojennym budynku z cegły Walczę z tematem na razie na etapie sprzątania- mycie okien, omiatanie pajęczyn, skuwanie tynków, wypruwanie podłogi etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Ale co chcesz wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 pytań jest wiele... najważniejsze to osuszanie- nastawiam się na stworzenie od wewnątrz izolacji pionowej metodą iniekcji krystalicznej wykonywanej samemu, pytanie czy można (i ma to sens) to wykonać na części budynku użytkowanej przeze mnie, odsłaniając gdzie się da fundamenty. Pytanie pomocnicze jaki preparat będzie najskuteczniejszy i najtańszy za razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 elo .......... Katar nie daje mi spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 elo .......... Katar nie daje mi spać Buchnij setę bimbru, popij piwkiem Jak za mało to dwie setki A tak na poważnie: od ponad roku nie byłem przeziębiony ani chory. Kiedy czuję, że zbiera mnie na chorobę, piję 2 razy dziennie sok z połowy cytryny a na wieczór zawsze kilka małych ząbków czosnku - naturalny antybiotyk. Z kolei bimberek podnosi mi jakby temperaturę - tzn. jest mi cieplej, zimna nie odczuwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się