keda Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Pod koniec kwietnia warzyłem piwo wg receptury Joanny Tumanów-Tumińskiej-Kot Domowy.Pod koniec gotowania dodałem ok 30 dkg miodu.Fermentacja odbywała się tak gwałtownie że musiałem zastosowac wężyk aby odprowadzić wypływające drożdże.Dodałem troche mniej chmielu. Dzisiaj po leżakowaniu moje kobiety oraz sąsiadki delektują się piwem ponieważ jest delikatne, mocne i aromatyczne.Wołają jeszcze i jeszcze.A ja rosnę w siłę. Czytałem kilka pochwał tego piwa ale mimo zawziętych poszukiwań nigdzie nie mogę odszukać tej receptury. Czy ktoś może pomóc i podrzucić linka do niej ? Edytowane 15 Czerwca 2009 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Książka "Znakomite piwa" dostępna w Browamatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Uwarzyłem to piwo wg tej samej receptury i mnie nie smakowało. Może DZIADEK uwarzył lepsze, albo ma inny gust. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Książka "Znakomite piwa" dostępna w Browamatorze. Książka "Znakomite piwa" dostępna w homebrewing.pl http://www.homebrewing.pl/znakomite-piwa-sprawdzone-receptury-p-55.html?osCsid=19a461e5ba5aed78266b18fa3639b16a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Wielkie dzięki - widzę że czas zaopatrzyć się w literaturę fachową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Na wiki dodałem receptury które były realizowane w HB. Do pobrania www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_słodów (jutro uaktualnię o kolejne dwie) (zdjęcia kufelków są na licencji http://pl.wikipedia.org/wiki/Royalty_free ) dawidb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Mała uwaga: receptury na wiki są podawane dla objętości brzeczki nastawnej, a powinny być chyba dla wybicia (z osadami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Mało kto mierzy objetość brzeczki przy wybiciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Za nami kolejna edycja Birofilii. Grono Szczęśliwców świętuje sukces - stąd moja, a myślę, że nie tylko moja prośba: Jeśli to możliwe, umieszczajcie Drodzy Laureaci te swoje medalowe receptury na naszej wiki. Nie chomikujcie ich w swych przepastnych archiwach, pozwólcie bazować na tym, co dobre i sprawdzone. Ostatni wpis pojawił się tam 14 marca, a od tego czasu trochę już tych konkursów i zwycięstw było. Za rozpatrzenie mojej gorącej prośby - z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zamieszczanie receptur jak najbardziej mile widziane. Jednak robi się tam już trochę tłok. Myślę, że czas wprowadzić nowe podkategorie; Grand Champion, I miejsca, II miejsca, III miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Technicznie niech to wygląda jak chce. Ważne, żeby było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Chyba muszę poprosić o pomoc w tym dziele, wpisanie całej receptury zajmuje około pół godziny, których obecnie bardzo mi brakuje nawet na życie osobiste. Obiecuję, że wpiszę wszystkie zaległości, ale z Żywca i z Częstochowy w najbliższym czasie mogę nie dać rady. Jeżeli ktoś chciałby to zrobić samodzielnie, to najłatwiej jest wziąć jakąś gotową recepturę, skopiować ją, wkleić do nowej i zmodyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja chętnie mogę pomóc w uzupełnianiu wpisów, tylko nie wiem do końca jak się to robi. Kiedyś podjadę do administratora, albo Tomek do mnie To pokaże o co biega w tym wszystkim i mogę wpisywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Mały poradnik KPK (Krok-Po-Kroku) 1. Zaloguj się na stronie http://www.wiki.piwo.org/ (trzeba być zarejestrowanym i zalogowanym, żeby edytować strony Wiki) 2. U dołu strony jest pole, w które wpisuje się tytuł nowej strony do utworzenia, w przypadku receptury będzie on miał formę "Nazwa stylu (nazwa piwa o ile jest inna niż nazwa stylu), Imię i Nazwisko Piwowara (pseudonim na forum)" 3. Klikasz guzik "Dodaj nowy artykuł" i otwiera się edycja nowej strony Wiki 4. Z otwartą stroną edycji artykułu, w drugiej zakładce/oknie przeglądarki otwierasz jakąś stronę z recepturą, np. http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter,_Łukasz_Chrząszcz_(vettis) 5. U góry strony z tą recepturą jest zakładka z linkiem "edytuj", kliknij go by otworzyć stronę do modyfikacji 6. W okienku z treścią tej strony zaznacz wszystko i skopiuj (Ctrl+A i Ctrl+C) 7. W okienku z edycją nowej strony wklej skopiowaną recepturę (Ctrl+V) 8. Zmień parametry oraz dane piwa, pozostawiając formatowanie tekstu bez zmian (odstępy między liniami, tytuły w znaczkach "=") 9. Naciśnij guzik "Pokaż podgląd" aby zweryfikować czy wszystko wygląda dobrze, oraz "Zapisz" aby zapisać nową stronę. Przy zapisie zostaniesz poproszony o jakąś weryfikację antyspamową. 10. W razie problemów z wyglądem strony pisz na forum josefik, kopyr, kolomar i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ok. Dzięki. Spróbuję wrzucić swoje i zobaczę jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ok. Poszła pierwsza: http://www.wiki.piwo.org/Pils_Bohemski_(_Pils_Mocno_Chmielony),_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis) Będę wrzucał pozostałe, jeśli ktoś chce mogę również dorzucić jego. Proszę przesłać na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Swego czasu wpisywałem receptury, ale faktycznie jest to trochę pracy i brak mi czasu, tym bardziej, że konkursów coraz więcej. W samym Żywcu jest 30 receptur. Swoje na pewno wrzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) To moje już jest. Zapomniałem już składni wiki i gdyby nie zgoda było by ciężko. Dzięki. Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dzięki zgoda za samouczka wreszcie skumałem o co tam chodzi. Wklepałem 2 receptury na pszenicę, tą z Żywca i zaległą z Poznania. Jako że to był mój pierwszy raz proszę skorygować ewentualne niedociągnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) Próbowałem ale nic z tego nie wyszło. Nic nie kumam z tego zamieszczania receptur.Jestem bardziej odporny... "w drugiej zakładce/oknie przeglądarki otwierasz jakąś stronę z recepturą " o co chodzi... Edytowane 6 Lipca 2012 przez twawrzyniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Składnia wiki no może być lekko zakręcona w pierwszym odczuciu Proszę oczywiście o podesłanie linka do receptury którą należy zamieścić. (tu na forum, albo na PW.) Znajdzie się gdzie trzeba. (przypominam jednocześnie, że jakoś w nowym tygodniu wiki będzie chwilowo nie czynna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voltkj Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Pytanie do elroya, czy juz sa zwycieskie receptury z biezacej edycji 2013 z festiwalu w Zywcu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Nie, nie ma. Założę wątek i uzupełnimy wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Chciałbym nieśmiało zaproponować stworzenie do receptur na WIKI małego rankingu. Działał by na zasadzie, że każdy użytkownik z forum mógłby ocenić daną recepturę (pod warunkiem, że wcześniej ją uwarzył). Na zasadzie oceny 1-6. Można by oceniać kilka cech takiego piwa . Zdaję sobie sprawę, że nie każdy odtworzy idealnie proces, ale myślę, że mogłoby to ułatwić wybór wielu użytkownikom (zwłaszcza początkującym) które piwo uwarzyć. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Mam pytanie co do receptury na Traditionak Bock: http://www.wiki.piwo...ząszcz_(vettis) Szczególnie do zacierania: Zacieranie - 54°C - 10 min - 62°C - 15 min Dekokt: - 72°C - 15 min - 100°C - 20 min - 72°C - 30 min - 76°C – Który z poniższych schematów ma go odzwierciedlać (warka 15L, robiona w garnku 15L i rozcieńczana 5 litrami wody w fermentorze): Edytowane 26 Stycznia 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się