Skocz do zawartości

Receptury umieszczane na piwo.org


elroy

Rekomendowane odpowiedzi

Pod koniec kwietnia warzyłem piwo wg receptury Joanny Tumanów-Tumińskiej-Kot Domowy.Pod koniec gotowania dodałem ok 30 dkg miodu.Fermentacja odbywała się tak gwałtownie że musiałem zastosowac wężyk aby odprowadzić wypływające drożdże.Dodałem troche mniej chmielu. Dzisiaj po leżakowaniu moje kobiety oraz sąsiadki delektują się piwem ponieważ jest delikatne, mocne i aromatyczne.Wołają jeszcze i jeszcze.A ja rosnę w siłę.

Czytałem kilka pochwał tego piwa ale mimo zawziętych poszukiwań nigdzie nie mogę odszukać tej receptury. Czy ktoś może pomóc i podrzucić linka do niej ?

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Książka "Znakomite piwa" dostępna w Browamatorze.:)

Książka "Znakomite piwa" dostępna w homebrewing.pl

http://www.homebrewing.pl/znakomite-piwa-sprawdzone-receptury-p-55.html?osCsid=19a461e5ba5aed78266b18fa3639b16a

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Na wiki dodałem receptury które były realizowane w HB. Do pobrania www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_słodów (jutro uaktualnię o kolejne dwie) (zdjęcia kufelków są na licencji http://pl.wikipedia.org/wiki/Royalty_free )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Za nami kolejna edycja Birofilii. Grono Szczęśliwców świętuje sukces - stąd moja, a myślę, że nie tylko moja prośba:

 

Jeśli to możliwe, umieszczajcie Drodzy Laureaci te swoje medalowe receptury na naszej wiki. Nie chomikujcie ich w swych przepastnych archiwach, pozwólcie bazować na tym, co dobre i sprawdzone. Ostatni wpis pojawił się tam 14 marca, a od tego czasu trochę już tych konkursów i zwycięstw było.

 

Za rozpatrzenie mojej gorącej prośby - z góry dziękuję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba muszę poprosić o pomoc w tym dziele, wpisanie całej receptury zajmuje około pół godziny, których obecnie bardzo mi brakuje nawet na życie osobiste. Obiecuję, że wpiszę wszystkie zaległości, ale z Żywca i z Częstochowy w najbliższym czasie mogę nie dać rady.

 

Jeżeli ktoś chciałby to zrobić samodzielnie, to najłatwiej jest wziąć jakąś gotową recepturę, skopiować ją, wkleić do nowej i zmodyfikować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chętnie mogę pomóc w uzupełnianiu wpisów, tylko nie wiem do końca jak się to robi. Kiedyś podjadę do administratora, albo Tomek do mnie ;) To pokaże o co biega w tym wszystkim i mogę wpisywać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały poradnik KPK (Krok-Po-Kroku)

 

1. Zaloguj się na stronie http://www.wiki.piwo.org/ (trzeba być zarejestrowanym i zalogowanym, żeby edytować strony Wiki)

2. U dołu strony jest pole, w które wpisuje się tytuł nowej strony do utworzenia, w przypadku receptury będzie on miał formę "Nazwa stylu (nazwa piwa o ile jest inna niż nazwa stylu), Imię i Nazwisko Piwowara (pseudonim na forum)"

3. Klikasz guzik "Dodaj nowy artykuł" i otwiera się edycja nowej strony Wiki

4. Z otwartą stroną edycji artykułu, w drugiej zakładce/oknie przeglądarki otwierasz jakąś stronę z recepturą, np. http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter,_Łukasz_Chrząszcz_(vettis)

5. U góry strony z tą recepturą jest zakładka z linkiem "edytuj", kliknij go by otworzyć stronę do modyfikacji

6. W okienku z treścią tej strony zaznacz wszystko i skopiuj (Ctrl+A i Ctrl+C)

7. W okienku z edycją nowej strony wklej skopiowaną recepturę (Ctrl+V)

8. Zmień parametry oraz dane piwa, pozostawiając formatowanie tekstu bez zmian (odstępy między liniami, tytuły w znaczkach "=")

9. Naciśnij guzik "Pokaż podgląd" aby zweryfikować czy wszystko wygląda dobrze, oraz "Zapisz" aby zapisać nową stronę. Przy zapisie zostaniesz poproszony o jakąś weryfikację antyspamową.

10. W razie problemów z wyglądem strony pisz na forum

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok. Poszła pierwsza:

 

http://www.wiki.piwo.org/Pils_Bohemski_(_Pils_Mocno_Chmielony),_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis)

 

Będę wrzucał pozostałe, jeśli ktoś chce mogę również dorzucić jego. Proszę przesłać na PW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki zgoda za samouczka wreszcie skumałem o co tam chodzi. :)

Wklepałem 2 receptury na pszenicę, tą z Żywca i zaległą z Poznania.

Jako że to był mój pierwszy raz proszę skorygować ewentualne niedociągnięcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Próbowałem ale nic z tego nie wyszło. Nic nie kumam z tego zamieszczania receptur.Jestem bardziej odporny...

"w drugiej zakładce/oknie przeglądarki otwierasz jakąś stronę z recepturą " o co chodzi...

Edytowane przez twawrzyniak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składnia wiki no może być lekko zakręcona w pierwszym odczuciu :) Proszę oczywiście o podesłanie linka do receptury którą należy zamieścić. (tu na forum, albo na PW.) Znajdzie się gdzie trzeba.

(przypominam jednocześnie, że jakoś w nowym tygodniu wiki będzie chwilowo nie czynna)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Chciałbym nieśmiało zaproponować stworzenie do receptur na WIKI małego rankingu.

Działał by na zasadzie, że każdy użytkownik z forum mógłby ocenić daną recepturę (pod warunkiem, że wcześniej ją uwarzył). Na zasadzie oceny 1-6. Można by oceniać kilka cech takiego piwa .

Zdaję sobie sprawę, że nie każdy odtworzy idealnie proces, ale myślę, że mogłoby to ułatwić wybór wielu użytkownikom (zwłaszcza początkującym) które piwo uwarzyć.

 

Co myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam pytanie co do receptury na Traditionak Bock:

http://www.wiki.piwo...ząszcz_(vettis)

 

Szczególnie do zacierania:

Zacieranie

- 54°C - 10 min

- 62°C - 15 min

Dekokt: - 72°C - 15 min - 100°C - 20 min

- 72°C - 30 min

- 76°C –

 

Który z poniższych schematów ma go odzwierciedlać (warka 15L, robiona w garnku 15L i rozcieńczana 5 litrami wody w fermentorze):

post-6746-0-04080600-1390724591_thumb.jpg

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.