piter Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki, to może jeszcze pytanie uzupełniające: - 62°C - 15 min Dekokt: - 72°C - 15 min - 100°C - 20 min Nie wiem czy dobrze rozumiem powyższy zapis. 1) Najpierw całość zacieru utrzymujemy 15 minut w 62°C 2) Odbieramy dekokt i podgrzewamy go do 72°C (przerwa 15 min.), następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut 3) W tym czasie pozostała część zacieru jest cały czas utrzymywana w 62°C, czyli ta przerwa całościowo trwa ok 60 minut (przerwa początkowa i czekanie na dekokt?) Edytowane 26 Stycznia 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Tak Tutaj masz sporo wiadomości o dekokcji http://www.piwo.org/topic/882-zacieranie-dekokcyjne/ Edytowane 26 Stycznia 2014 przez piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki raz jeszcze. Z literaturą zapoznałem się wcześniej, lecz zmylił mnie ten przepis: http://homebeer.pl/p...ml?partner=1988 gdzie dla dekoktu nie ma przerwy maltozowej, więc wolałem się dopytać. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Dzisiaj zabrałem się za "Kota Domowego" i zastanawia mnie fakt że chyba trochę mało chmielu 10 g Marynki i 9 g Lubelskiego w granulacie na 21 litrów. Czy aby to nie jakiś błąd w druku? Dodatkowo wydaje mi się że jest trochę za mało wody. Dodałem dodatkowo litr podczas filtracji bo te 28,4 litrów w sumie wydaje mi się za mało. Edytowane 2 Października 2014 przez Rageofhonor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosaBosa Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam serdecznie! gdyż jestem tu nowy;) 8 to mój ulubiony nr także gdy zaczęła się zbliżać moja 8 warka zacząłem myśleć nad czymś "specjalnym" i tu się pojawia moje pytanie gdyż w stoutów jeszcze nie robiłem a co dopiero żytniego. Co myślicie o tej recepturze, celuje w jakies 23l Pilzneński- 1.5kg Pale Ale- 3kg Carafa Special ® typ II 1100-1200 - 0.2 kg Czekoladowy jasny 350-450 - 0.2 kg Jęczmień palony 1100-1200 - 0.2 kg Karmelowy ciemny 400-800 - 0.4 kg Żytni 4,5 EBC Steinbach - 1.5 kg chmiel: Tomahawk drożdze: 2 saszetki nottingham ale yest z góry dzięki za każdą opinię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 coś tam wyjdzie, sam będziesz zaskoczony, podejrzewam, że kilka razy. Raz, jak Ci utknie filtracja - żyto jest klejkie, zasyp też spory. Drugi raz smakiem. Ale baw się. A konkretnie to myślę, że jedna, prawidłowo uwodniona torebka wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosaBosa Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 czyli w skrócie za dużo żyta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Nie wiem, czy za dużo, bo nie wiem, jaki efet chcesz osiągnąć. Nie mam pojęcia, co Ci wyjdzie, bo nigdy nie realizowałem podobnej receptury i nie piłem stouta żytniego. Owsiane owszem, nawet często. Pewnie coś fajnego. Dasz mniej, to pewnie Ci to żyto zginie. W ogóle się nie przejmuj. Jedyna konkretna uwaga to z tymi drożdżami. Ładnie uwodniona saszetka wystarczy. KosaBosa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Żyta jest odpowiednia ilość. Ale ja bym zmniejszył troszkę ilość słodów palonych albo dodał tylko jeden z czekoladowych. Czyli na przykład carafa , palony jęczmień i ten czekoladowy jasny. Zerknij w moja listę receptur w stopce. Znajdziesz tam moja recepturę na stout żytni. Piwo wyszło fajne poza alkoholem który dziwnie się w tym piwie nie ułożył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Piłem genialnego stouta żytniego, tu masz przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosaBosa Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Wielkie dzięki za odzew! Piwo już uwarzone, jedyne co zmieniłem to trochę zmniejszyłem ilość żyta bo jednak przestraszyłem się filtracji jeżeli piwko wyjdzie pijalne postaram się już dokładniej opisać i zamieścić tą recepturę, ale od razu powiem, że jestem zaskoczony wydajnością gdyż wyszło jakieś 23l 18-19 BLG więc już prawie o RISA zahaczyłem przez przypadek ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Robiąc pierwszego Witbiera nie używałam żadnych przypraw, ponadto zastosowałam przerwę ferulikową i białkową. Piwo wyszło bardzo dobre jednak bardziej podobne ze względu na intensywny aromat goździkowy do Weizena niż do Wita. Dlatego osobiście polecam pominięcie przerwy w 43C i 52C. Czy faktycznie nie warto stosować przerwy białkowej w Witbierze? Ma ktos doświadczenia porównawcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Robiąc pierwszego Witbiera nie używałam żadnych przypraw, ponadto zastosowałam przerwę ferulikową i białkową. Piwo wyszło bardzo dobre jednak bardziej podobne ze względu na intensywny aromat goździkowy do Weizena niż do Wita. Dlatego osobiście polecam pominięcie przerwy w 43C i 52C. Czy faktycznie nie warto stosować przerwy białkowej w Witbierze? Ma ktos doświadczenia porównawcze? W jakim celu chcesz stosować przerwę białkową? celem tej przerwy jest głównie rozkład białek, które powodują zmętnienie, co przy jej wydłużeniu może powodować problemy z pianą. Wit powinien być mętny, więc po co przerwa białkowa? buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Pozwolę sobie odkopać temat, bo myślę, że ten zbiór receptur to świetny pomysł i szkoda, że zarzucony. Co sądzicie o reaktywacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Po prostu trzeba je tam dodawać ps: jeżeli byłbyś chętny do pomocy w edycji wiki, to zapraszam na pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Panowie pytanie, czy jest gdzieś w jednym miejscu spis receptur zwycięskich piw z różnych konkursów? Wiadomo że nieraz osoby z podium nie podają publicznie przepisów ale jedt wielu takich którzy to robią. Albo ja źle szukam albo nie ma takiego miejsca. Na Wiki nikt nie dodaje i nic się nie dzieje a szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 ps: jeżeli byłbyś chętny do pomocy w edycji wiki, to zapraszam na pw.Co miałeś na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 12 godzin temu, Typhon napisał: Co miałeś na myśli? Że jeżeli ktoś chciałby, ale nie wie jak uzupełnić wiki, to zapraszam do wysłania wiadomości prywatnej - wyjaśnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 W Grodziskim Andrzeja Smyka nie ma informacji kiedy wrzucić chmiel - dobrze domyślam się, że po prostu na początku gotowania? https://wiki.piwo.org/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_(anteks) I jeszcze konkurencja dodatkowa - czy drożdże S-33 są zbliżone do S-04 i mogę użyć tych ostatnich? Z góry dzięki. Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 18 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: W Grodziskim Andrzeja Smyka nie ma informacji kiedy wrzucić chmiel - dobrze domyślam się, że po prostu na początku gotowania? https://wiki.piwo.org/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_(anteks) I jeszcze konkurencja dodatkowa - czy drożdże S-33 są zbliżone do S-04 i mogę użyć tych ostatnich? Z góry dzięki. Jakub Nie znam się to sie wypowiem inne https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1175124&postcount=1179 2 miejsce w Żywcu na S04 https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=832250&postcount=687 2 miejsce w konkursie w Grodzisku S04+ US05 kolejne https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1265631&postcount=1257 1 miejsce w Grodzisku Grodzie Dębowe w 2016 piwo wg powyższej receptury z drożdżami S04 okazało sie najlepszym Grodziskim na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu ( pokonało Browar za Grodziska i Nepomucena ? ) Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) Bardzo dziękuję Wpisuję Grodziskie na listę "do zrobienia" Ps. Grodzisz nastawiony. Właśnie siedzi cicho nad drożdżami... J. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się