Browarnik Sebol Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Zastanawiam się właśnie między dwoma szczepami - "Klasztorna medytacja" , lub "Belgijskie pagórki" Chcę uwarzyć kolejno , Belgian Blond Ale 12 , jakiegoś Ale chmielonego po amerykańsku 14, i potem bożonarodzeniowe 18 Blg. Chciałbym szczep o dość mocnym , wyrazistym aromacie , jakieś suszone owoce, rodzynki itp... Który będzie lepszy ? Zrobiłem 2 piwa na Klasztornej. W wyższych zakresach wyszło mocno fenolowe, przyprawowe, ale do Tripla pasuje. W drugiej warce (belgian rye ipa) fermentowałem od dolnych zakresów i profil wyszedł bardziej owocowy, który ładnie zgrał się z simcoe i amarillo. Jestem zadowolony bo efekty pracy drożdży nie przykryły chmielu. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego? Ja bym polecał podzielić i przetestować 2 różne. Osobiście po zapoznaniu sie ze szczepami FM (3 z pierwotnej oferty, 2 nowych jeszcze nie testowałem) zdecydowanie stawiam na Belgijskie Pagórki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicodemus Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego? Raczej "Odkrycia sezonu" bym nie polecał. Saisony należą do mocno fenolowych piw, czego przy Bierre de Garde należy unikać. Mógłbyś ewentualnie (na co pogoda pozwala) fermentować przy niższej temperaturze. Uzyskałbyś wtedy bardziej estrowy profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego? Raczej "Odkrycia sezonu" bym nie polecał. Saisony należą do mocno fenolowych piw, czego przy Bierre de Garde należy unikać. Mógłbyś ewentualnie (na co pogoda pozwala) fermentować przy niższej temperaturze. Uzyskałbyś wtedy bardziej estrowy profil. Jeśli nie to, to co? może z nowości, Habit Opata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicodemus Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego?Raczej "Odkrycia sezonu" bym nie polecał. Saisony należą do mocno fenolowych piw, czego przy Bierre de Garde należy unikać. Mógłbyś ewentualnie (na co pogoda pozwala) fermentować przy niższej temperaturze. Uzyskałbyś wtedy bardziej estrowy profil. Jeśli nie to, to co? może z nowości, Habit Opata? Z nowości raczej "Artefakty trapistów". "Klasztorna medytacja" też powinna się sprawdzić. Do tego polecam chmielenie Aurorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Wiadomo może, czy belgijskie szczepy z FM mają swoje źródło w jakimś browarze komercyjnym/trapistów? Wyeast i Whitelabs podają informację z jakich browarów pochodzą drożdże. Nie wiem czy wprost i nie wiem czy dla wszystkich szczepów, ale jednak. Czy dla FM jest podobnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Wyeast i Whitelabs podają informację z jakich browarów pochodzą drożdże. Lubisz odkopywać starocie? FM nie podaje i co z tego? ;P Wg mnie profil Ci odpowiada, albo nie, a pochodzenie to wtórna sprawa bo co komu z pochodzenia jeśli fermentacja źle prowadzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Wiadomo może, czy belgijskie szczepy z FM mają swoje źródło w jakimś browarze komercyjnym/trapistów? Wyeast i Whitelabs podają informację z jakich browarów pochodzą drożdże. Nie wiem czy wprost i nie wiem czy dla wszystkich szczepów, ale jednak. Czy dla FM jest podobnie? Pewnie tak, bo z powietrza ich raczej nie łapali Planujesz warzyć jakiegoś klona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Najpierw sprawdzasz tutaj w szczegółach odpowiednikiem którego szczepu Wyeast są dane drożdże: https://www.fermentum-mobile.pl/oferta/lista-szczepow/ A potem tutaj skąd ma je Wyeast: http://www.mrmalty.com/yeast.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) Pojawił się nowy szczep: FM55 Zielone wzgórze. Etykieta fiolki na zdjęciu na fb mówi że jest to szczep polecany do Vermont Ale, NE IPA. Zalecana temperatura fermentacji 18 -22 st C. https://www.facebook.com/1399014300339781/photos/a.1399016143672930.1073741828.1399014300339781/1904288353145704/?type=3&theater Pozdrawiam Dawid Edytowane 22 Maja 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Coś Conano-podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Jakiś pomysł na serie piw na tych drożdżach? Powiedzmy FM11: Mild>Bitter>EIPA>BW. A w tym przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Jakiś pomysł na serie piw na tych drożdżach? Powiedzmy FM11: Mild>Bitter>EIPA>BW. A w tym przypadku? Hmm American Wheat> NE APA > NE IPA > Milkshake Ipa > Double NE IPA. Czytałem że w USA robią takie piwa na tych drożdżach. Edytowane 23 Maja 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidaol Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Kolega pisał o FM 11 a nie o nowych FM 55. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 FM11 niestety będą chwilowo niedostępna. Podobno jesienią wznowią ich produkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 (edytowane) Ciekawe jak się będą miały do eFeMowych kveików. Czy też dają radę w wysokich temperaturach. Jak ktoś popełni coś na tych drozdzach, to niech koniecznie opisze wrażenia. Ale tak offtopowo: gdzie są blendy z FM do lambica ja się pytam? Edytowane 26 Maja 2017 przez JackStyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Ale tak offtopowo: gdzie są blendy z FM do lambica ja się pytam? Filip Paprocki na Akademii Drożdżowej FM dał do zrozumienia, że póki co mamy nie spodziewać się czegoś innego niż Saccharomyces z FM. Argumentował potrzebą posiadania drugiego laboratorium tak by nie używać tych samych pomieszczeń i sprzętów do rozmnażania Saccharomyces i Brettów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Przymierzam się do FM27 artefakty trapistów. Ktoś miał z nimi doświadczenia odnośnie wysokości czapy piany w trakcie fermentacji i temperatury z dolnego zakresu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) Przymierzam się do FM27 artefakty trapistów. Ktoś miał z nimi doświadczenia odnośnie wysokości czapy piany w trakcie fermentacji i temperatury z dolnego zakresu? Ta warka fermentowała przez pierwsze dni w temperaturze 18°C-20°C. 16L brzeczki w fermentorze 30L. Góra piany w najbardziej burzliwym fragmencie fermentacji kończyła się mniej więcej 12cm od pokrywy. Ta warka fermentowała przez pierwsze dni w temperaturze 20°C-21,5°C. 18L brzeczki w fermentorze 30L. Góra piany w najbardziej burzliwym fragmencie fermentacji kończyła się mniej więcej 5-6cm od pokrywy. Ta warka fermentowała przez pierwsze dni w temperaturze 20°C-20,5°C. 17L brzeczki w fermentorze 30L. Góra piany w najbardziej burzliwym fragmencie fermentacji kończyła się mniej więcej 7-8cm od pokrywy. Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez rkkr beleg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Hej przymierzam się do serii 3 piw na płynnych drożdżach fm55 "zielone wzgorze" chciałbym zacząć od NEIPA potem NZ IPA i potem moze jakaś DIPA na mieszance Ameryki i nz. Pytanie, czy robienie na drożdżach dedykowanych do NEIPA opłaca się robić inne piwa. Jeśli zasmaukuje w Vermoncie to pewnie na 3 warkę zrobię znowu neipe na innym przepisie, ale z NZIPA nie chciałbym rezygnować.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Witam. Chcę na ten sezon zakupić 2 fiolki drożdży płynnych FM dolnej fermentacji - fm 30 i fm 31. W tej chwili nie ma ich w sklepie Twój Browar (bo tam zazwyczaj zamawiam) i chyba w żadnym innym. Kiedy mniej więcej powinny być dostępne? Pojawiają się zazwyczaj mniej więcej w jednakowym czasie np na jesień? Wrzesień, czy bardziej Listopad, czy po prostu nie wiadomo kiedy będa i lepiej na nie nie czekać z robieniem zamówienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 W drugiej polowie września mniej wiecej darinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Może ktoś wie jak to jest z tym "profil szczepu zbliżony do". Czy to faktycznie tylko zbliżone efekty smakowe, a same szczepy nie mają (nie muszą mieć) nic wspólnego ze sobą, czy raczej są to te same szczepy, np pozyskane z tych samych browarów, a określenie 'zbliżony do' jest pewnym asekuranctwem. Zastanowił mnie szczep FM11 Wichrowe wzgórza, opisany jako podobny do WYEAST 1469 West Yorkshire Ale. Tylko Wyest deklaruje bardzo niskie odfermentowanie na tym szczepie 67-71% a FM 72-78%, czyli zakresy nawet się nie pokrywają. Widzę trzy rozwiązania zagadki: To zupełnie inne drożdże, zbliżone co najwyżej uzyskiwanymi aromatami. Drożdże spokrewnione, np pozyskane z tego samego browaru, ale w różnych laboratoriach bo namnażaniu nie są identyczne. Ten sam szczep drożdży, tylko jeden z producentów podaje błędne wartości odfermentowania lub testowali je w zupełnie innych warunkach - np drożdże mają skłonność do zatrzymania fermentacji w jakichś temperaturach. No i teraz nie wiem, czy można FM traktować jako źródło tych samych szczepów, czy jeśli np. zależy mi na tym niskim odfermentowaniu powinienem kupić Wyest. Pewnie najlepiej byłoby podzielić warkę na 2, zadać identyczne ilości drożdży od obu producentów i porównać efekty. Może ktoś już robił takie porównania, niekoniecznie w/w szczepów, ale też innych deklarowanych jako zbliżone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 To nie są te same szczepy. Przynajmniej w wielu/większości przypadków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się