crosis Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Hej Tak się zastanawiam czy chmura oparów z Clo2, która wypełnia fermentor, ma również działanie dezynfekujące? Nie, nie ma. Chlor dezynfekuje stykowo. To nie piro. Owszem, minimalne działanie ma, ale bardzo słabe i zależy ile tego jest. Np pół litra roztworu 200 ppm nie zdezynfekuje oparami wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panoramiks Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 O ile się nie mylę, metanol powstaje wyłącznie w przypadku destylacji nastawów owocowych z rozkładu pektyn( jeżeli sie myle niech mnie ktoś poprawi).. w przypadku zwykłych cukrówek metanolu mamy śladowe ilości. ale to zdaje sie temat nie na to forum..:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Metanol to pikuś, bardziej bym się obawiał aldehydu octowego, octanów, one po prostu śmierdzą acetonem i nawet w bardzo małych ilościach negatywnie wpływają na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) O ile się nie mylę, metanol powstaje wyłącznie w przypadku destylacji nastawów owocowych z rozkładu pektyn( jeżeli sie myle niech mnie ktoś poprawi).. w przypadku zwykłych cukrówek metanolu mamy śladowe ilości. ale to zdaje sie temat nie na to forum..:-) Ja tam nie wiem, wyczytałem gdzieś, że zlewa się pierwszą 50-tke, bo to metanol. A że kumpel te 50-tki zlewa i zbiera dla mnie (robi tylko cukrówki), to tylko się cieszę, bo mam kilkanaście litrów (prawie)darmowej dezynfekcji Przypuszczam, że to pierwsze, co leci z rury, ma moc bliską 100%. Przy dobrym, nowoczesnym sprzęcie chyba nie ma mowy o fuzlach czy jakichś innych rozpuszczalnikach? Edytowane 5 Listopada 2014 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Nie ważne jaki sprzęt, lżejsze substancje i tak muszą na początku odparować, fuzle to inna sprawa (lecą na końcu) Na początku masz mieszaninę etanolu z substancjami które odparowują w niższej temperaturze, metanolu jest tam bardzo mało, ale za to tych śmierdziuchów sporo i z tego względu ja bym tego do dezynfekcji nie używał, bo śmierdzi i nawet kilka kropel potrafi zmienić drastycznie smak czystego spirytusu, czy innego "rozpuszczalnika" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Dzięki, wezmę to pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jakie posmaki daje niedokładne wypłukanie NaOH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jakie posmaki daje niedokładne wypłukanie NaOH? Żadne nie ma on smaku, ale podejrzewam, że po połknięciu poczułbyś raczej mocny ból jakby ci żołądek rozrywało i paliłby cię przełyk... Więc raczej smakiem bym się nie przejmował i wątpie żeby ktoś kto ma choć trochę rozumu próbował zjeść tą zasadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Domyślam się że koledze nie chodziło o picie roztworu NaOH, a jego niedokładne wypukanie ze sprzętu, wskutek czego jego resztki dostałyby się do piwa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Pisałem coś o piciu czystego NaOH? Wiadomo że resztki chloru mogą przyreagować z piwem i dać apteczne posmaki, a jak jest z NaOH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 ...czego jego resztki dostałyby się do piwa.. i po kontakcie z CO2 wytworzyło by sie niegroźne Na2CO3 + H2O. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Kolega pytał chyba o posmaki w piwie. NaOH to silny zasadowy środek. Wydaje mi się, że niewypłukany w piwie może dać mydlane, mdłe zapachy (posmaki), przynajmniej takie miałem wrażenie po niedokładny wypłukaniu kilku butelek u siebie. Może ktoś to jeszcze zweryfikuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 dać mydlane Bardzo prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Hehe spoko, ale i tak lepiej płukać 5 razy za dużo niż się zastanawiać jakie posmaki da NaOH. Po drugie nadmiar sodu szkodzi drożdżom i człowiekowi też. A mogą też wytrącić się sole? W końcu zasada + kwas daje sól... Brzeczka to nie tylko cukry, ma kwaśny odczyn i jakieś tam kwasy w niej są (chociażby mlekowy przy korekcji wody). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Płukanie płukaniem, najlepiej zneutralizować kwasem i po problemie. Neutalizacja "kwaśnym" piwem to jednak nie to. Edytowane 5 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Star-sanem można zneutralizować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Tak star san jest kwasowy i zneutralizuje NaOH, ale to wszystko jest w artykule, wystarczy doczytać Po rozprowadzeniu NaOH na powierzchni fermentora, należy go dokładnie spłukać (stosuję już sprawdzony sposób: spłukuję dwa razy ciepłą i raz zimną wodą). Dla bezpieczeństwa należy go dezaktywować, za pomocą kwasku cytrynowego, jeżeli jednak stosujemy kwasowe środki do dezynfekcji (ClO2, Piro, Starsan) nie ma takiej konieczności. Oczywiście można zalać cały fermentor słabszym roztworem i tak zostawić, to też działa, ale nie jest to ekonomiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Trzeba pamiętać, że mycie NaOH to nie dezynfekcja. Tzn jeśli np fermentor z resztkami NaOH przepryskamy ClO2 200 ppm, to większa część możliwości tego drugiego pójdzie na zneutralizowanie NaOH, nie na samą dezynfekcję. Dlatego ja przelewam ClO2 dla neutralizacji, a potem i tak granat siarkowy z piro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Trzeba pamiętać, że mycie NaOH to nie dezynfekcja. A to niby czemu nie dyzenfekcja , rozkłada wszystko organiczne na czynniki pierwsze . W dyfinicji " dezynfekcja " też opisane zasady , oto odnosnik http://pl.wikipedia....iki/Dezynfekcja lub w szerszej formie http://www.sterylizacja.org.pl/pliki/Reprocesowanie_Wyrobow_Medycznych/ROZDZIAL_3_PODSTAWY_MYCIA,DEZYNFEKCJI,STERYLIZACJI.pdf Ja używam sody kaustycznej do mycia butli (nie muszę szurować a przy okazji jakieś wredne stwory też niszczy ) , po czym wyplykuję zagotowaną wodą ( schłodzoną ) i to tyle , jak do dej pory nie mam większych problemów z infekcją . Edytowane 5 Listopada 2014 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Szukając naoh trafiłem na tego producenta, czy to się nadaje i czy też stosowanie 4g/l wchodzi w rachubę? http://www.envolab.pl/sklep/sodu-nadweglan-detail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Jakie posmaki daje niedokładne wypłukanie NaOH? Z pierwszej ręki mogę Ci powiedzieć, że piwo smakuje jak gazowane mydło, na dnie pojemnika pojemnika zbiera się coś przypominające muł (w niewielkiej ilości), ciecz brązowieje, a zapach mi osobiście kojarzy się z kiblem (nie jest fekalny; po prostu tak pachną środki do czyszczenia toalet). Nie piłem tego dużo, ale sensacji żołądkowych nie miałem. O ile z fermentorami i butelkami nie miałem problemu, tak miałem problem z wypłukaniem NaOH z kegów. Może zebrał się w rurce? W każdym razie, teraz będę po NaOH rozkręcał kegi i płukał oddzielnie, szkoda piwa. Edytowane 9 Listopada 2014 przez pan_czarny leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Tu znajdziecie w dobrych cenach chemię do naszych zastosowań. http://www.wtwoimdomu.com/?chemia-gospodarcza,22 pavulonek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Potwierdzam, na allegro sprzedają jako Provipoland. Mają bardzo dobre ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 jak do dej pory nie mam większych problemów z infekcją Jak sam zauważyłeś "do tej pory" i "większych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Trzeba pamiętać, że mycie NaOH to nie dezynfekcja. A to niby czemu nie dyzenfekcja , rozkłada wszystko organiczne na czynniki pierwsze . W dyfinicji " dezynfekcja " też opisane zasady , oto odnosnik http://pl.wikipedia....iki/Dezynfekcja lub w szerszej formie http://www.steryliza...TERYLIZACJI.pdf Ja używam sody kaustycznej do mycia butli (nie muszę szurować a przy okazji jakieś wredne stwory też niszczy ) , po czym wyplykuję zagotowaną wodą ( schłodzoną ) i to tyle , jak do dej pory nie mam większych problemów z infekcją . NaOH nie rozkłada. Wodorotlenek sodu zmydla tłuszcze. Było to tłumaczone wielokrotnie - nie jestem chemikiem ani biologiem, pewnie Leszcz by to wytłumaczył dokładnie, ale w przypadku zabrudzenia w szczelinie, to NaOH może zmydlić tłuszcze dookoła, tworząc nad szczeliną skorupę. To, co w szczelinie żyje pozostanie nietknięte. Tak więc NaOH nie wypełnia znamion sterylizacji ani dezynfekcji. Oczywiście, nie jest powiedziane, że stosując tylko NaOH od razu złapiesz infekcję, to nie działa zero-jedynkowo. Ale też posługując się tylko Twoim przykładem nie można powiedzieć, że stosując tylko NaOH nigdy nie złapie się infekcji. Natomiast fajnie byłoby, gdybyś sam dokładnie przeczytał wrzucane przez siebie linki i zawarte w nich informacje. Oszczędziłoby to czasu na pisanie posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się