Igorrodz Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Tak drożdże FM26 Belgijskie pagórki wyglądają w praktyce --- INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Tak drożdże FM26 Belgijskie pagórki wyglądają w praktyce --- Dodawałeś mech irlandzki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Na pewno. FM53 wyglądają po mchu tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Dodawałeś mech irlandzki? Tak, dawałem. 10g na ostatnie 10' dla warki 20l. Nie wiedziałem, że coś to zmienia :o Choć w sumie... Tak wyglądały te same drożdże po pracy w Belgian Pale Ale, warka bez dodawania mchu --- Edytowane 5 Czerwca 2017 przez Igorrodz marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barczyko Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Tak drożdże FM26 Belgijskie pagórki wyglądają w praktyce --- 20170602_103841.jpg20170602_103855.jpg20170602_104142.jpg20170602_121258.jpg20170602_121312.jpg20170602_121340.jpg20170602_122601.jpg To wygląda jak infekcja dzikimi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 W którym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barczyko Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Jest pełno grudek/płatków, które nie tworzą ładnej gęstwy na dnie fermentora tylko pływają sobie w cieczy. Akurat używam tych drożdży i tworzą bardzo zbita gęstwę. Tym bardziej to dziwnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Jakieś źródła do tych poglądów (bo np Bretty u mnie tworzą zbity osad)? Edytowane 11 Lipca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barczyko Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Jakieś źródła do tych poglądów (bo np Bretty u mnie tworzą zbity osad)? Chodziło mi o niepożądane dzikie, takie z naszego powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Ja bym to bardziej z osadami białkowymi wiązał niż z infekcją, zresztą zobaczymy czy u autora zdjęć wyszło coś niepokojącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Miałem to samo na fm53. Nic złego nie wyszło. Gęstwa 3 pokolenia już tego nie miała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Takie zjawisko ( płatki ) dotyczy nie tylko tych drożdży , a raczej sumą warunków pod czas fermentacji przy których tak dziwnie flokulują . Przy czym miałem tak kilka razy na wlp351 na mieszalniku , co specjalnie nie wpływało na jakość piwa po fermentacji . Źródła jakie przeszukałem ( kiedyś ) dają odpowiedz w rodzaju " czasami tak bywa ale dla czego do końca nie wiemy " Edytowane 11 Lipca 2017 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 To wygląda jak infekcja dzikimi drożdżami.Bzdura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Us05 u mnie zawsze tak wyglądają po użyciu mchu do klarowania Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Na jesień 2017 do wiader znów poszły "Pagórki" w sumie 7 warek i wrażenia identyczne jak z 2015. Brawa dla FM za powtarzalność i czystość szczepu. Te drożdże dla piwowara są bardzo przyjazne i przewidywalne nie ma się co rozpisywać bo nic się tutaj nie zmieniło w od strony technicznej i organoleptycznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 W dniu 17.10.2016 o 19:38, krzysiek9999 napisał: U mnie we wszystkich piwach - wit, BPA, dubbel - na początku w aromacie, ale tylko w aromacie, lekki aceton. Z czasem zanika zupełnie, więc to raczej nie infekcja. Ktoś ma podobne obserwacje? No ja też coś podobnego zauważam. W ogóle robię na tych drożdżach serię drugi raz i drugi raz coś jest nie tak.. z innymi szczepami nie miałem problemów, a z tym tak się złożyło, że zawsze.. w ogóle nie wiem też skąd pomysł, że to to samo co Wyeast 3522 Belgian Ardennes. Są to na pewno jakieś drożdże w stylu belgijskim, ale na pewno nie Ardeny. Zupełnie inaczej się zachowują: u mnie na przykład zawsze mocno sedymentują i zbijają się w gumę na dnie, podczas gdy Ardeny nie sedymentowały aż tak mocno.. no i w ogóle w smaku/aromacie to też nie to.. nie wrócę już do nich. Sorry FM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Warzyłem na nich Belgian Dark Strong Ale z tonką jako piwo świąteczne. Zeszły z 23°Blg do 4°Blg dając odfermentowanie znacznie wyższe od deklarowanego, bo 84%, ale w zasypie miałem 12% cukru kandyzowanego. Fermentowałem w 19°C otoczenia, bez żadnego chłodzenia, a alkohol na poziomie 11,6% jest bardzo dobrze ułożony. Sędziowie na jednym z KPD wskazali tylko lekki aldehyd octowy. Drożdże nie miały jednak już sił nagazować tego piwa, więc prawdopodobnie osiągnęły pułap ABV zbliżony do deklarowanych 12% i padły. Flokulacja jest rzeczywiście wysoka. Profil aromatyczno-smakowy sędziowie potwierdzają, pisząc o przyprawach i estrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Cześć. Odświeżę temat, bo mam pytanie odnośnie tych drożdży. Do tej pory do swoich warek używałem wyłącznie sucharów, ktorych nigdy nie zbierałem po burzliwej, tylko brałem nową paczkę na kolejny nastaw. A że zachciało mi się zrobić jakiegoś belga, to wybór padł na Belgian Speciality Ale o gęstości początkowej ok. 17.7 Blg, do którego zamówiłem właśnie ten konkretny szczep. Oczywiście, bedzie przygotowany starter na mieszadle, żeby wszystko poszło prawidłowo, natomiast mam plan, aby następnie uwarzyć od razu Dubbela (Blg ok. 17.5) wykorzystując zebraną gęstwę z tego pierwszego. I teraz, jak czytam sobie wady/zalety wykorzystania kolejnych pokoleń w nowych nastawach, to mam obawy czy kondycja drożdży po dość ciężkim pierwszym piwie będzie wystarczająca do prawidłowego przefermentowania drugiej warki o praktycznie identycznej gęstości. Wiem, że sugerowane jest zrobienie pierwszym pokoleniem jakiegoś lżejszego piwa i dopiero tak zaprawione w boju drożdże używać do mocniejszych i ciemniejszych piw, ale akurat mam zestaw surowców na BSA i stąd pytanie czy spokojnie poradzą sobie jeszcze z Dubblem czy jednak nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Nie powinno być problemu. Jeśli się obawiasz to pamiętaj jeszcze że możesz zrobić po prostu większy starter i machnąć dwie warki naraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 23 godziny temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: Nie powinno być problemu. Jeśli się obawiasz to pamiętaj jeszcze że możesz zrobić po prostu większy starter i machnąć dwie warki naraz Thx za odpowiedź. Też zacząłem rozważać opcję dużego startera i zrobienia dwóch warek jednocześnie (no prawie, bo mam jeden palnik, więc oba warzenia odbyłoby się w odstępie kilku godzin). Rozumiem, że wówczas standardowy wagowy lub objętościowy podział takiego startera na 2 równe części dla obu warek jest jak najbardziej OK? Dodatkowe pytanie, czy jakbym chciał zrobić taki powiększony ok. 4-o litrowy starter o gęstości 11-12 Plato, to wówczas muszę zakładać 2x dłuższy czas propagacji drożdży, czy podobnie jak dla startera z przedziału 1-2 litry wystarczy ok. 12-18h przed planowanym zadaniem do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) 1. Przy Belgian Blond zacieranym w 67 °C z 16,2 Blg zeszło do 3 Blg, fermentowane w temperaturze 18 °C do 21,5 °C narastająco ( 5 miejsce Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych oraz 1 miejsce VI Międzynarodowego Konkursu Piw Domowych w Chorzowie ) 2. Przy Belgian Dubbel zacieranym w 67 °C z 18,5 Blg zeszło do 3,5 Blg, fermentowane w temperaturze 16 °C do 23,3 °C narastająco. 3. Przy Belgian Tripel zacieranym w 65 °C i 72 °C, z 18,5 Blg zeszło do 2,7 Blg, fermentowane w temperaturze 15 °C do 24 ° narastająco. Z w/w trzech piw uważam, że najlepszy rezultat uzyskałem fermentując na tych drożdżach w temperaturze do 21,0 - 21,5 °C, powyżej tych temperatur aromat a głównie smak poszedł w nieprzyjemne rozpuszczalniki. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez BROWAR KWARTA Uzupełnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Cześć! Planuję robić BPA na tych drożdżach i po tym zadać gęstwę do dubbla i trippla (z tego samego pokolenia). Pytanie mam co do temperatury startowej. Jako że w tej samej lodówce pracować będą US-05 to czy startowa temperatura 16°C nie będzie za niska dla aromatów "belgijskich". Planuję tak mieć z 2-3dni potem podnosić o jeden stopień i dalej co 2-3dni do 20°C. Fermentację zakończyć po 3 tygodniach (mówię o pokoleniu ze startera czyli BPA oraz piwa na US-05 (12Blg)) i zebrać gęstwy do kolejnych piw. Pewnie rozsądniejsze byłoby po tygodniu pracy US-05 w 16°C wsadzić tam BPA i podnosić temperaturę? Edit1: Zrobiłem BPA, teraz robi się Dubbel. Strasznie mocno sedymentują drożdżaki. Po 1-dniowym schłodzeniu do 5st. przed rozlewem zbiły się w gęstą cienką warstwę. Dosyć mało się namnożyły. Zebrałem z 200ml pasty drożdżowej (startowały z 1,2l, 24h na mieszadle). Jak dodawałem łyżkami to się rozpuścić w dubblu nie chciały. Zobaczę co z tego wyjdzie. W BPA zeszły z 13blg do ~3blg. Startowały z 16,5 po dobie podniosłem do 17,5 drugi dzien 18,5 i kolejny do 20. Po dwóch dniach (22l) wyszły z wiadra i zapaskudziły lodówkę. Edytowane 12 Listopada 2019 przez Les_Grossman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Na start spoko, ale raczej za wolno planujesz podnosić. Belgi to już po 2-4 dniach lepiej puszczać na 20C+. Pomysł z wrzuceniem BPA po tygodniu pracy US-05 zdecydowanie lepszy. Les_Grossman 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PustynnaBurza Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 (edytowane) Moje ulubione drożdże z fm ale moja ostatnia warka DUBBEL 16,5 blg to porażka- Aldehyd i rozpuszczalnik.. Brzeczka zadana nieprzemytą gęstwą(wyliczona kalkulatorem) po BPA(był minimalny rozpuszczalnik).Fermentacja(lodówka styropianowa+butelki) Start 17 do 20 i zakończyłem w 24 (nie mam dokładnej rozpiski).Zeszło do 3blg po ponad 14 dniach. Cukier dodałem pod koniec gotowania (czyli jednak lepiej dodawać po kilku dniach fermentacji?) A Do tego jeszcze piwo miało problem z nagazowaniem WTF Co poszło źle.. Edytowane 14 Października 2019 przez PustynnaBurza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Pewnie za mało gęstwy lub w teorii ilość dobra, ale w praktyce za mało żywych komórek w tej ilości. PustynnaBurza 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się