zielony07 Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 U mnie ostatnio grzebały się trochę ponad dwie doby. 11 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 5 godzin temu, Piotr Lachowicz napisał: Brzęczka była odczuwalnie ciepła to pewnie grubo powyżej 30°, mogły zdechnąć albo już skończyły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 11 godzin temu, x1d napisał: to pewnie grubo powyżej 30°, mogły zdechnąć albo już skończyły... Prawdopodobnie jest tak jak mówisz. Po 40h od zadania nie ma żadnych oznak, że fermentacja ruszyła. Zadaje nowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Czapa drożdżowa, gęsta, utrzymuje się już trzeci tydzień nad lustrem brzeczki. To normalne u tych drożdży? Fermentowane w 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Też tak miałem, użyłem tego wynalazku raz. I wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Szykuje się do ich użycia, czytam trochę i znalazłem taki świetny wątek https://www.homebrewtalk.com/threads/review-of-safale-k-97-german-ale-great-for-open-fermentation.600146/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Raz użyłem. Smrodek na całą chałupę. Piwo mętne i z resztkami tego dziwnego aromatu. Nie siarka. A miał być Koelsch ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Dziwne, 2 warki pod rząd na K-97, zero smrodka, piwo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Może trafiłem na felerną paczkę. Ale to wystarczyło żebym się zniechęcił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 53 minuty temu, zielony07 napisał: Może trafiłem na felerną paczkę. No proszę Cię. Jest tyle zmiennych leżących po stronie piwowarów, że zrzucanie winy na paczkę/ serię chociaż możliwe wydaje mi się jednak mało prawdopodobne. Ale nie o tym. W linkowanym wątku z HBT jest mowa o "brown yeast". Google translator wypluł mi takie tłumaczenie: Cytat Czy wszyscy znają tzw. „Brązowe drożdże”? Jest to zbiór tlenków chmielu, które zwykle fermentują w postaci brązowej, gorzkiej żywicy, która unosi się na wierzch piany, przykleja się do ścianek fermentora i jest trudna do czyszczenia. Proces fermentacji tych związków chmielowych jest jednym z elementów odpowiedzialnych za różnicę w ostrej goryczy między brzeczką a gotowym piwem, z większością drożdży. Jednak K-97, o ile wiem, nie fermentuje „brązowych drożdży”, zamiast tego pozostawia te związki chmielowe w piwie. Ale zrobione z K-97 ma naprawdę orzeźwiającą goryczkę, którą można zinterpretować jako „nierafinowany aromat chmielowy”, ale uważam, że jest to większe wykorzystanie chmielu. Dodając chmiel goryczkowy do piwa fermentowanego K-97 należy być ostrożnym; łatwo jest zrobić coś niesmacznie gorzkiego, eksperymentując z wczesnymi dodatkami chmielu. Jednak uważam, że jest to bardziej zaleta w robieniu piwa chmielowego niż wada, ponieważ K-97 modyfikuje (lub tłumi) charakter chmielowy mniej niż inne drożdże. Ułatwia również czyszczenie fermentora! Pomijając koślawość tłumaczenia, co o tej zależności powiecie? Faktycznie K97 dają goryczkę i smak chmielowy bardziej wyraźne, surowe, świeże? josephson i Biniu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Robiłem na tych drożdżach piwa i nie mogę powiedzieć nic złego. Jak za ostro jadą z koksem w wyższych temperaturach to wypluwają siarkowodór i tyle. Mi piwa na tych drożdżach smakowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Godzinę temu, zasada napisał: świeże? Mam małe z nimi doświadczenie, jak wyżej w tym wątku pisałem robiłem niemal tylko wita na nich i to jest właśnie to słowo, którym bym określił odmienność od fermentowanych innymi drożdżami (fm, wyeast) - świeże. No ale wit to specyficzne piwo, do tego bardzo podbiły kolendrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 @Nazwa użytkownikaw wyższych? Muszę sobie teorie odświeżyć ale siarka mi się z lagerami a co za tym idzie z niższymi temperaturami kojarzy. @x1dno tak, trudno po wicie wnioskować o wpływie drożdży na percepcję chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 2 minuty temu, zasada napisał: trudno po wicie wnioskować o wpływie drożdży na percepcję chmielenia Bardziej mi chodzi o ogólne wrażenie świeżości. No ale może to ta kolendra... Robiłem jeszcze na nich jeszcze jakieś eksperymentalne warki, ale brak tu materiału porównawczego. Za dawno żebym pamiętał jak wyglądał osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Potwierdzam wychodzenie z fermentora. Warka 15,5 Blg 11l, wiadro 15l. Po ok. 36-40h w temp 17 st. C piana zaczęła wychodzić rurką. Trzeba było blow-off tube zamontować. Kolejna obserwacja to bardzo intensywny aromat chmielowy podczas burzliwej. Na aromat dałem tylko 30g Sybilli. Nigdy wczesniej brzeczka podczas fermentacji tak nie pachniała. Siarki brak. Do brzeczki zadałem gęstwę, która spędziła w poprzednim piwie 2,5 miesiąca. Wyglądała jakby była zebrana tuż po burzliwej. Czyściutka, bez ciemnej warstwy czy kropek. Za mną Witbier, Kolsch i White IPA na tych drożdżach. Kombinuję co by tu jeszcze uwarzyć. Szczep mało popularny, a robi robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 W dniu 13.05.2021 o 14:30, wizi napisał: Za mną Witbier, Kolsch i White IPA na tych drożdżach. Kombinuję co by tu jeszcze uwarzyć. Szczep mało popularny, a robi robot Jakie ma Pan doświadczenia porównawcze ? Ja już do nich nie wrócę - w Kolszu dały kwaskowe estry i cierpkość, w Wicie dziwne estry - cytrynowe, kwaśne ?? Wit na S33 jest genialny ale na K97 porażka. Dla mnie profil na pewno zbyt estrowy - może spowodowałem infekcję tych piw. Nie wierzę że Kolsch ma być taki jak na tym szczepie wyszedł. Niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Użyłem tych drożdży raz. I wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Ja mam pozytywne doświadczenia. Kolsch spoko, choć długo się układał. Ogólnie jestem zadowolony. Do Witbiera zdecydowanie wolę Breferm Blanche. Ale K-97 dam jeszcze szansę. Spróbuję ich też kiedyś w piwach mocnochmielonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Ja w niemal kolszu na nich wyplukalem taniny i nie mam w.sumie nic do powiedzenia. Ale jedna saszetka jeszce czeka na swoją kolej/ szansę. Edit 27.12: zadałem jedną saszetkę do 10 litrów jasnego, takiego trochę chaotycznego ejla ze sprzątania magazynu (pale, wiedeński, pszeniczny, dwa karmele, trochę iungi, sporo citry). 11,5 BLG, zadane ok.16°C. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Fermentacja spokojna, ilość piany normalna. Brzeczka 9°Blg, temperatura fermentacji 16°C. Zapach taki sobie, taki drożdżowy. Zobaczymy jaki dadzą profil smakowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 W ubiegłym tygodniu odbyl sie webinar Fermentis i Browamatora nt. K97 drożdże Fermentis o najwyższym potencjale biotransformacji. Widzę info tylko w socialach, czy ktoś miał okazję słuchać i chce/może się podzielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 4 godziny temu, zasada napisał(a): W ubiegłym tygodniu odbyl sie webinar Fermentis i Browamatora nt. K97 drożdże Fermentis o najwyższym potencjale biotransformacji. Widzę info tylko w socialach, czy ktoś miał okazję słuchać i chce/może się podzielić? Miało być zapisane i udostępnione, Mateusz chyba o tym gdzieś pisał zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 3 godziny temu, anteks napisał(a): Miało być zapisane i udostępnione, Mateusz chyba o tym gdzieś pisał Chętnie bym posłuchał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Nie wiem czy short jest inspirowany webinarem podobno dają ciekawe efekty przy wyższych temperaturach. Hazy IPA: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 W dniu 4.10.2023 o 15:45, wizi napisał(a): Nie wiem czy short jest inspirowany webinarem podobno dają ciekawe efekty przy wyższych temperaturach. Hazy IPA: Ogólnie to wszystko to jest stek bzdur, potencjał biotransformacji jest wielokrotnie niższy względem takich klasyków jak WLP066. Te drożdże robią mętne piwa i to tyle z podejścia do "hazy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się