sabbr Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam, Chciałbym zrobić prezent z okazji urodzin dziecka - właśnie temu dziecku, piwo do wypicia za 18 lat. Leżakowane będzie w temp. ok. 0-12* Jakie piwo najlepiej znosi tak długie leżakowanie? Na jakich słodach, chmielach? Wiem, że żywiec porter był pijalny po 30 latach. Tylko jaki to był porter - bałtycki? A może lepiej barleywine, albo black IPA? Nadmieniam, że nie mam możliwości nagazowania sztucznego, a co za tym idzie - pasteryzacji. Dzięki za podpowiedzi. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Ciemne i mocne piwa - Porter Bałtycki, Rosyjski Imperialny Stout. Barleywine pewnie też się nada. Pasteryzować nie ma potrzeby. sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 No to ja polecę raczej miód pitny, bo to z wiekiem nie ma prawa stracić. Co roku kolejny miodek dla córci na 18 ląduje w piwnicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Ja w kwietniu 2013 z okazji narodzin syna warzyłem American Barleywine. Należy tylko pamiętać, zeby na początku piwo odgazowywać i żeby wziąć solidne butelki. W marcu córce uwarzę mlecznego RISa sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dzięki! A co z chmieleniem? Z czasem piwo traci aromat, goryczkę też, choć w mniejszym stopniu. Czy dodatkowo "dowalić" na cichą więcej (o ile?) chmielu na aromat, albo mocniej nachmielić na goryczkę? Czy ktoś miał doświadczenie z kilkuletnimi piwami - jak goryczka i aromat się zachowuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Aromat znikinie już w pierwszym roku. Co do przechowywania, można i wiele lat ale musisz mieć do tego warunki czyt. niska, w miarę stała, temperatura. W temp. >20°C piwo po kilku latach się utleni i nic z tego dobrego nie wyjdzie. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez WiHuRa sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) na cichą chyba nie ma sensu sypać na taką specjalną warkę można pomyśleć o butelkach szampanowych 750ml (duże lambiki też są w nich sprzedawane) - kapslujesz je większymi kapslami 29mm (grifo z większą głowicą) dodatkowo można zalakować Edytowane 7 Stycznia 2015 przez cml sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgadzam się - aromat chmielowy będzie tylko wspomnieniem już po roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 na cichą chyba nie ma sensu sypać na taką specjalną warkę można pomyśleć o butelkach szampanowych 750ml (duże lambiki też są w nich sprzedawane) - kapslujesz je większymi kapslami 29mm (grifo z większą głowicą) dodatkowo można zalakować a to dziwne, bo ja szampanówki korkuję normalnym korkiem i drucikiem, jak szampana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam, Chciałbym zrobić prezent z okazji urodzin dziecka - właśnie temu dziecku, piwo do wypicia za 18 lat. Leżakowane będzie w temp. ok. 0-12* Jakie piwo najlepiej znosi tak długie leżakowanie? Na jakich słodach, chmielach? Wiem, że żywiec porter był pijalny po 30 latach. Tylko jaki to był porter - bałtycki? A może lepiej barleywine, albo black IPA? Nadmieniam, że nie mam możliwości nagazowania sztucznego, a co za tym idzie - pasteryzacji. Dzięki za podpowiedzi. Moim zdaniem chybiony pomysł. Nawet najwybitniejsze piwo po 18 latach będzie już stare, a w najlepszym wypadku twój potomek kompletnie nie zrozumie intencji i napier... się tym piwem jak setką wódki. Po prostu szkoda i jego i piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Aromat znikinie już w pierwszym roku. Zgadzam się - aromat chmielowy będzie tylko wspomnieniem już po roku. Nie sądzę, po wielu miesiącach moja pierwsza AIPA miała wcale nie nieznaczny aromat chmielowy. Co do tematu - jw kolega pisze - pomysł chybiony. Piwo chyba najlepiej leżakować do 5 lat, to nie whisky czy inny mocny alkohol. Ponadto co jeśli dziecko nie będzie fanem dobrego piwa? Zbyt cenny podarunek nawet dla własnego dziecka, które w wieku 18 lat będzie miało małe doświadczenie (oby) w napojach alkoholowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ok, dzięki, zastanowię się, czy warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Piwo, o ile jest mocne i gęste można leżakować bardzo długo, choć im starsze, tym bardziej idzie w kierunku wina, dlatego lepiej od razu leżakować albo wino, albo jeszcze lepiej miód i wtedy dziecko powinno być też zadowolone, bo miód jednak przekona największego anty-amatora trunków, ten typ tak właśnie ma, no i zrobienie miodu przeznaczonego do leżakowania wyjdzie taniej niż uwarzenia takiego piwa, czy nawet wina. sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Pewnie, że warto wykonać test. Kolega wyżej polecił butle po bąbelkowcach i to ma sens. Po rozlewie połóż butlę jakiś czas poziomo, zjedzą całe powietrze drożdże. Też mam zamiar coś zostawić na przyszłość, butle mam i czekam na natchnienie. Warunek to tylko jeden: minimum 10 butelek bardzo dobrego piwa oraz cierpliwość czyli otwieranie co rok jednej sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Kopyr kiedyś przeprowadził parę degustacji piw kilkuletnich. Ich kapsle były mocno skorodowane. Wina przy tak długim przechowywaniu też potrafią "stracić" korek lub/i zawartość. Pomysł z miodem niegłupi. Miody z pasieki Jarosa polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Wiecie co ja piłem jak miałem 18 lat? Tak jest - Mega watt: piwo mocniejsze od ciebie... Powiem więcej, jakbym miał 18letniego Risa to też bym go zmęczył. Niestety 18latkowie to w 90% debile:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ok, dzięki, zastanowię się, czy warto. Warto choćby po to żeby po 2-3 latach mieć dobrego portera dla siebie Ja tak zrobiłem z zamysłem leżakowania 18 lat. Za 3 tyg mija dopiero 2 lata a już zostało mi około 15 sztuk nie wiem czy cokolwiek dotrzyma do 3 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Ale dlaczego nie przechowywać? Jak najbardziej: uwarzyć coś 25 BLG i wzwyż, na refermentację dodać po 1-1,5 g cukru na 0,5 l, wpakować w szampanówki zatkane jak pisał jaras - korkiem i siatką i leżakować, leżakować, leżakować. Nie trzeba ich kłaść, spokojnie będą sobie dochodzić Ważne jest to, co pisał WiHuRa - im niższa i stała temperatura (ale nie poniżej zera!) tym lepiej. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) BTW, spójrzcie czego dotyczy sedno wątku. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 piwo do wypicia za 18 lat. Ja bym się zastanawiał, czy ocena Twoich umiejętności piwowarskich teraz będzie taka sama jak np. za 10 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Bogi dobrze radzi. Miód i tylko miód. W ostateczności coś jak starka - tylko, że z tym większy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) też bym się skłaniał w stronę miodu, poszedł bym dalej i ustanowił nowa świecką tradycję, rok w rok miód i jedną butelka do leżakowania. ja miody robię w minimalistycznej skali - w butlach 5l po winie z biedrony. do wyboru miody owocowe, ziołowe, chmielone itp Edytowane 9 Stycznia 2015 przez camilos Marcin Wojtczuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Starka znana była w Polsce i na Litwie co najmniej od XV wieku. Tradycyjnie po narodzinach syna zakopywano wódkę w dębowej beczce, wykopywano ją na wesele tegoż syna. Czemu by nie kontynuować tej wspaniałej tradycji? Myślę, że najlepszy byłby półtorak, ale jeśli już ma być piwo to RIS. Pytanie tylko czy dziecko będzie w stanie docenić jakość takiego trunku. Marcin Wojtczuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 A braggot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 ustanowił nowa świecką tradycję, rok w rok miód i jedną butelka do leżakowania tu nie ma co ustanawiać, to się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się