vettis Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 WARKA 105 Marcowe II 14°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 4,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Kolejna warka uwarzona, jutro rano jak wszystko osiądzie zleję do fermentatora, zmierzę ekstrakt i zadam drożdże. Do browaru przybyła kolejna zabawka, sprawdzona. Drugi miernik temperatury. Mała rzecz, a zacieranie dekokcyjne staje się jeszcze przyjemniejsze Jak ktoś jest na kupnie termometru polecam każdemu. Jest dokładny, wilgoć mu raczej nie szkodzi, a przede wszystkim nie zawodna sonda. Tutaj nie ma co zamoknąć. Sprawdzony na około 60 warkach. http://multisort.pl/product/Miernik-cyfrowy-do-pomiaru-temperatury,2643.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Konstrukcja wygląda na solidną. Co robi i do czego służą 6 widocznych klawiszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Konstrukcja wygląda na solidną. Co robi i do czego służą 6 widocznych klawiszy ? Pewnie jest także telefonem dla seniora, ewentualnie można ćwiczyć na nim pismo Breille'a.A poważnie to ciekawie wyglądają. Co to za cacka i ile kosztują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Panowie czytać uważnie Jest odnośnik pod zdjęciem http://multisort.pl/product/Miernik-cyfrowy-do-pomiaru-temperatury,2643.html elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Dalibóg, racja Swiaderny. Punkt dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) On/off, C*, F*, podziałka 0,1*, 1, HOLD w jakich ustawieniach ma pozostać Można od razu dwu kanałowy, ja kupiłem wcześniej jeden wiec zakup tego nie miał dużego sensu. http://www.aisko.pl/dm-6802b-dwukanalowy-miernik-temperatury-p-354.html?osCsid=45784e6d875f3a9e8cb528ef5152472a Te co ja mam są również dwu kanałowe, ale nie spotkałem się teraz nigdzie z dostępnością. Edytowane 18 Lutego 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 wilgoć mu raczej nie szkodzi, a przede wszystkim nie zawodna sonda. Tutaj nie ma co zamoknąć. Co do tej sondy to mam inne zdanie. To jest sonda typu "K". Jak się nie mylę taka http://www.atel.com.....php?hash=02961 . Nie wiem czy jest taka odporna na wilgoć (wodę). Dwie już wykończyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Co do tej sondy to mam inne zdanie. To jest sonda typu "K". Jak się nie mylę taka http://www.atel.com.....php?hash=02961 . Nie wiem czy jest taka odporna na wilgoć (wodę). Dwie już wykończyłem. Tak to sonda typu K, ale całkiem inna niż ta co ty przedstawiłeś w linku. Tam nie ma co zamoknąć. Przewód jest jedno żyłowy wytrzymuję temperaturę do 200°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 To może taka : http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=03967 Takiej nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Ja taką mam, ale jej nie używam. Używam taką jak ty posłałeś w pierwszym linku, tylko w innej izolacji Znalazłem lepsze zdjęcie i się przyjrzałem. Przecież tam nie ma co zamoknąć. Musiałeś ją załatwić z innego powodu. Ja 60 warek zrobiłem na jeden i dalej działa bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Może właśnie ta izolacja ma wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 WARKA 107 German Pils 12°Blg–39IBU–28l Skład: Słody: Słód pilzneński Bruntal – 5,3 kg Słód wiedeński Weyermann® - 0,3 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg Zacieranie: 25l wody zacierania 55°C - 10min. 63°C - 30min. Odebrana 1/3 zacieru 72°C - 15 min. dekokt Gotowanie 10 min. 72°C - 20 min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 38 l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 15g Magnum 15% A-A 40 min – 20g Hellertau Spalt Select 6,4% A-A 15 min – 20g Hallertauer Tradition 5,4% A-A 5 min – 20g Tettnanger 3,7% A-A Inne: 15 min – 7g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast ACTIVATOR 2007 Pilsen Lager 125 ml - starter 1,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 WARKA 104 Pils Mocno Chmielony 12,5°Blg rozlana wczoraj do 20x0,5l 4g/1l i reszta do 1 kega 3x2,5bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Wczorajsza WARKA vettis & LJajecznica WARKA 108 Marcowe III 13,5°Blg-20IBU-27l Skład: Słody: Słód monachijski Weyermann® - 2,5 kg Słód wiedeński Weyermann® - 1,7 kg Słód pilzneński Bruntal - 1,7 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Zacieranie: 24l wody zacierania - 55°C - 10 min - 63°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C – Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Magnum 15% A-A 20 min – 30g Hallertauer Hersbrucker 3,1% A-A Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager – gęstwa III 300ml Inne: Mech Irlandzki – 7g – 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 WARKA 106 Tmave 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Witam. Kilka postów wcześniej pisałeś o mieszadle - super wykonałeś, sam w tej chwili robię mieszadło i mam kilka pytań. 1. Czy pręt łączący silnik z mieszadłem (wiatrak) to pręt z gwintem (nie mogę dojrzeć), z jakiego jest metalu aby nie psuć zacieru? 2. Z czego wykonałeś mieszadło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Witam. Kilka postów wcześniej pisałeś o mieszadle - super wykonałeś, sam w tej chwili robię mieszadło i mam kilka pytań. 1. Czy pręt łączący silnik z mieszadłem (wiatrak) to pręt z gwintem (nie mogę dojrzeć), z jakiego jest metalu aby nie psuć zacieru? 2. Z czego wykonałeś mieszadło ? Wszystko tam pisze w postach. To pręt gwintowany pokryty niklem, żeby nie rdzewiał. Płaskownik tak samo pokryty niklem i odpowiednio wyprofilowany przy pomocy imadła i klucza. W każdym sklepie z artykułami metalowymi dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Wszystko tam pisze w postach. To pręt gwintowany pokryty niklem, żeby nie rdzewiał. Płaskownik tak samo pokryty niklem i odpowiednio wyprofilowany przy pomocy imadła i klucza. W każdym sklepie z artykułami metalowymi dostępne. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 WARKA 105 Marcowe II 14°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i 1 kega 2x2,5bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 nie lepiej zrobić z nierdzewki zamiast z niklowanej stali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 nie lepiej zrobić z nierdzewki zamiast z niklowanej stali? Ja przynajmniej parę postów wyżej pisałem, że na razie nie mam dostępu do nierdzewki. A przez internet nie ma sensu zamawiać, bo wyjdzie z przesyłką 2 razy drożej. Na razie się spisuje bez zarzutu, a jak się mi trafi coś to zmienię. Wiosna idzie, śnieg topnieje, więc na złomowiskach nie długo z pod śniegu wyjdą ładne okazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 WARKA 109 Witbier 12,5°Blg – 15IBU – 25l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann® – 2,4 kg słód pszeniczny – 0,7 kg słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg Inne: pszenica – 2 kg owies – 0,5 kg Kolendra - 20g Curacao - 20g Zacieranie: 24 l wody do zacierania Pszenica i owies skleikowane w 10 l wody Stopniowo doprowadzone do wrzenia i gotowane 10 min Zacier główny - 55°C – 30 min - 64°C – 60 min - 72°C – 20 min - 76°C Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 32l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 10g Citra 12,4% A-A 15 min – 10g kolendra + 10g curacao 3 min – 10g kolendra + 10g curacao Drożdże: Wyeast ACTIVATOR 3944 Belgian Witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 WARKA 106 Tmave 12°Blg rozlana do 20x0,5l 4g/1l i 1 kega 1x3,5 bara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 WARKA 107 German Pils 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się