Kaniutek Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Hanys93 napisał: Beztlenowo pod mieszanka jakiegos gazu, ale nie pamietam juz jakiego. Jeśli rzeczywiście się to robi, to najprawdopodobniej używa sie azotu. Azot jest szeroko stosowany do wytwarzania atmosfery ochronnej w przemysłowych, pasteryzowanych produktach spożywczych i nie sądzę, żeby tu było inaczej. Ma to sens, bo żadne pakowanie próżniowe nie wyciągnie 100% powietrza z opakowania. Zwłaszcza, kiedy zamierza sie przechowywać chmiel przez długi czas. A azot doskonale zapobiega utlenieniu. Nie mniej, czy azot jest w opakowaniu detalicznym, czy nie ma, dla nas ma to mniejsze znaczenie niż to, czy chmiel leży w zamrażarce w sklepie, czy na półce w blaszanym magazynie, w środku lata. Edytowane 26 Grudnia 2019 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Większośc opakowań hurtowych jest pakowana próżniowo, yakima chyba ma z gazem(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 2 godziny temu, luk1999 napisał: A z jakiego sklepu brałeś Magnata Od "chłopa" brałem, z olx-a . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 W dniu 22.12.2019 o 12:22, anteks napisał: Aż poszedłem do garażu obwąchać swoja Zulę. Pacnie obłędnie. Wniosek- chcesz mieć dobre piwo, kupuj chmiel w dobrym sklepie od sprawdzonego chmielarza/dystrybutora Otworzyłem dzisiaj paczkę z tego samego źródła i żeby to pachniało obłędnie,a nawet jakoś ciekawie to nie powiedziałbym,tak naprawdę Marynka od PH lepiej (intensywniej pachnie), ale porównując to tego z homebeer to przynajmniej ma jakiś zapach. Wrzuciłem 100g Zuli doi kwasu, za pare dni napisze co to się porobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 3 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Otworzyłem dzisiaj paczkę z tego samego źródła i żeby to pachniało obłędnie,a nawet jakoś ciekawie to nie powiedziałbym,tak naprawdę Marynka od PH lepiej (intensywniej pachnie), ale porównując to tego z homebeer to przynajmniej ma jakiś zapach. Wrzuciłem 100g Zuli doi kwasu, za pare dni napisze co to się porobiło. Mój był od Doroty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 3 minuty temu, anteks napisał: Mój był od Doroty No, mój też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 W dniu 20.11.2019 o 21:08, Okrutnik napisał: Właśnie piję Polish ALE SMaSH na Zuli(homebeer 2019r pelet) i 100% pszenicy. Jakbym pił sok jabłkowy. Jest ok, ale nijak pasuje do opisu. A to ciekawe. Teraz robiłem sh na Zuli (próbka z Polishhops). Jedno wiadro musiałem otworzyć po rozpoczęciu fermentacji i pachniało super - słodko, pomarańczowo, tak amerykańsko ? Zobaczę jaki będzie efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 No to w kwasie (PH żeby jasność była) fajnie (dzisiaj rozlewałem to trochę niemiarodajne jak na razie), lekko pachnie (słodko), mi najbardziej się to z jabłkami kojarzy, może jakieś kwiatki i ciasto na pączki ( jak postał w szklance to nawet multiwitaminą), cytrusów kompletnie w tym nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Zrobiłem Kölscha na FM52. Wrzuciłem do kotła (18l brzeczki) chmiel Puławski: 20g na goryczkę (60') i 30g na smak (5'). Mimo fermentacji w dolnym zakresie temperatur FM52 piwo pachnie landrynkami, a w smaku do landrynek dołącza nuta rumianku. Nigdy czegoś takiego nie piłem. Z Kölschem chyba nie ma to nic wspólnego, ale do piwa z owocami mogłoby pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Zawsze mnie ciekawiło, skąd się bierze landrynkowość w niektórych lagerach. Czyżby to właśnie od chmieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) No to małe uzupełnienie, z kwasu szybko strasznie ten delikatny zapach uleciał i małe zaskoczenie przeżyłem, wrzuciłem do piwa 100g na zimno (5 dni), wczoraj rozlewałem i dupa, praktycznie niczym nie pachniało. Edytowane 4 Marca 2020 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Czy ktoś już ważył piwo z chmielem Amore Preta? Następna warka to klasyczne SH Pale Ale właśnie na tym chmielu i jestem ciekaw co u innych wniósł ten chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 11 minut temu, zegancio napisał: Czy ktoś już ważył piwo z chmielem Amore Preta? Następna warka to klasyczne SH Pale Ale właśnie na tym chmielu i jestem ciekaw co u innych wniósł ten chmiel. na razie to tylko Dorotka zważyła i mi wysłała tabacznik i majlosz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 39 minut temu, zegancio napisał: Czy ktoś już ważył piwo z chmielem Amore Preta? Następna warka to klasyczne SH Pale Ale właśnie na tym chmielu i jestem ciekaw co u innych wniósł ten chmiel. Fermentuje, w połączeniu z iungą. Na sucho pachniał ładnie, ale to nic nie znaczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 U mnie stoi na cichej 3 dzień, SH Pale Ale Amora Preta,w piątek idzie do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 27 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Pochwalcie się jak tam wasze piwka na Amore preta? Jestem szczęśliwym posiadaczem 200g tego chmielu i nie wiem czego się spodziewać a warzenie w niedzielę będę robił Polska IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek piwo Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) Czytam wasze opinie na temat Zuli i ciężko mi uwierzyć w to co czytam. Właśnie piję pszeniczkę SH na Zuli. 50/50 pszeniczny/pilzeński. Chmielenie 20g na 60', 20g na 15' i 40g na whirlpool. 13blg. Bez chmielenia na zimno. Wyszła obłędna, mega świeża, orzeźwiająca i jak dla mnie dominował ananas. Miła odmiana przy wszechobecnych amerykańskich cytrusach. Zbiór z 2019. Chmiel kupiony na znanym serwisie aukcyjnym Edytowane 4 Maja 2020 przez człowiek piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Spijałem dzisiaj Polskie Ale od Waszczuków i widzę, że w chmielach poza Marynką i Oktawią stoi Żywka Ktoś coś słyszał o tym wynalazku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Na stronie PolishHops widnieje nowy chmiel Zibi, więc pewnie na jesień będzie co potestować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) 45 minut temu, Joosto napisał: Na stronie PolishHops widnieje nowy chmiel Zibi, więc pewnie na jesień będzie co potestować Czyli Zbyszko? Fajnie. Chętnie, chętnie! Edytowane 7 Lipca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 No właśnie też tak myślałem, ale nie. Pytałem Pawła Piłata o to i Zibi to nie Zbyszko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się