Skocz do zawartości

Polskie Chmiele - nowe odmiany


Undeath

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Hanys93 napisał:

Beztlenowo pod mieszanka jakiegos gazu, ale nie pamietam juz jakiego.

Jeśli rzeczywiście się to robi, to najprawdopodobniej używa sie azotu. Azot jest szeroko stosowany do wytwarzania atmosfery ochronnej w przemysłowych, pasteryzowanych produktach spożywczych i nie sądzę, żeby tu było inaczej. Ma to sens, bo żadne pakowanie próżniowe nie wyciągnie 100% powietrza z opakowania. Zwłaszcza, kiedy zamierza sie przechowywać chmiel przez długi czas. A azot doskonale zapobiega utlenieniu.

Nie mniej, czy azot jest w opakowaniu detalicznym, czy nie ma, dla nas ma to mniejsze znaczenie niż to, czy chmiel leży w zamrażarce w sklepie, czy na półce w blaszanym magazynie, w środku lata.

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 22.12.2019 o 12:22, anteks napisał:

Aż poszedłem do garażu obwąchać swoja Zulę. Pacnie obłędnie. Wniosek- chcesz mieć dobre piwo, kupuj chmiel w dobrym sklepie od sprawdzonego chmielarza/dystrybutora

Otworzyłem dzisiaj paczkę z tego samego źródła i żeby to pachniało obłędnie,a nawet jakoś ciekawie to nie powiedziałbym,tak naprawdę Marynka od PH lepiej (intensywniej pachnie), ale porównując to tego z  homebeer  to przynajmniej ma jakiś zapach.

 

Wrzuciłem 100g Zuli doi kwasu, za pare dni napisze co to się porobiło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, dziedzicpruski napisał:

Otworzyłem dzisiaj paczkę z tego samego źródła i żeby to pachniało obłędnie,a nawet jakoś ciekawie to nie powiedziałbym,tak naprawdę Marynka od PH lepiej (intensywniej pachnie), ale porównując to tego z  homebeer  to przynajmniej ma jakiś zapach.

 

Wrzuciłem 100g Zuli doi kwasu, za pare dni napisze co to się porobiło.

Mój był od Doroty

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.11.2019 o 21:08, Okrutnik napisał:

Właśnie piję Polish ALE SMaSH na Zuli(homebeer 2019r pelet) i 100% pszenicy. Jakbym pił sok jabłkowy. Jest ok, ale nijak pasuje do opisu.

A to ciekawe. Teraz robiłem sh na Zuli (próbka z Polishhops). 

Jedno wiadro musiałem otworzyć po rozpoczęciu fermentacji i pachniało super - słodko, pomarańczowo, tak amerykańsko ? Zobaczę jaki będzie efekt końcowy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to w kwasie (PH żeby jasność była) fajnie (dzisiaj rozlewałem to trochę niemiarodajne jak na razie), lekko pachnie (słodko),

mi najbardziej się  to z jabłkami kojarzy, może jakieś kwiatki i ciasto na pączki ( jak postał w szklance to nawet multiwitaminą), cytrusów kompletnie w tym nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem Kölscha na FM52. Wrzuciłem do kotła (18l brzeczki) chmiel Puławski: 20g na goryczkę (60') i 30g na smak (5'). Mimo fermentacji w dolnym zakresie temperatur FM52 piwo pachnie landrynkami, a w smaku do landrynek dołącza nuta rumianku. Nigdy czegoś takiego nie piłem. Z Kölschem chyba nie ma to nic wspólnego, ale do piwa z owocami mogłoby pasować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
11 minut temu, zegancio napisał:

Czy ktoś już ważył piwo z chmielem Amore Preta? Następna warka to klasyczne SH Pale Ale właśnie na tym chmielu i jestem ciekaw co u innych wniósł ten chmiel.

na razie to tylko Dorotka zważyła i mi wysłała

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, zegancio napisał:

Czy ktoś już ważył piwo z chmielem Amore Preta? Następna warka to klasyczne SH Pale Ale właśnie na tym chmielu i jestem ciekaw co u innych wniósł ten chmiel.

Fermentuje, w połączeniu z iungą. Na sucho pachniał ładnie, ale to nic nie znaczy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Czytam wasze opinie na temat Zuli i ciężko mi uwierzyć w to co czytam. Właśnie piję pszeniczkę SH na Zuli. 50/50 pszeniczny/pilzeński. Chmielenie 20g na 60', 20g na 15' i 40g na whirlpool. 13blg. Bez chmielenia na zimno. Wyszła obłędna, mega świeża, orzeźwiająca i jak dla mnie dominował ananas. Miła odmiana przy wszechobecnych amerykańskich cytrusach. Zbiór z 2019. Chmiel kupiony na znanym serwisie aukcyjnym ;)

Edytowane przez człowiek piwo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
45 minut temu, Joosto napisał:

Na stronie PolishHops widnieje nowy chmiel Zibi, więc pewnie na jesień będzie co potestować ;)

Czyli Zbyszko?

Fajnie. Chętnie, chętnie!

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.