nie ten koziol Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Oczywiście chodzi mi o receptury na piwo do fermentacji 22-25stopni i więcej Macie jakieś sprawdzone przepisy. Coś dla hopHedów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Oczywiście chodzi mi o receptury na piwo do fermentacji 22-25stopni i więcej Macie jakieś sprawdzone przepisy. Coś dla hopHedów? W lato się pije piwa zrobione w zimę czy na wiosnę. Szkoda roboty, chyba, że masz lodówkę do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Może coś na drożdżach belgijskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 podpiwek, piwo z perzu, tropical stout, sahti, kolsh? może coś z tego? żadnego nie robiłem - wrzucam na pałę. może się mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ja bym nie ryzykował bo niby pszenicę da radę zrobić w tym zakresie, ale też jest strach, że będzie guma balonowa i rozpuch Belgi też zbytnio nie lubią takiej temperatury fermentacji w pierwszych dniach fermentacji. Więc albo zawiesić warzęchę albo zbudować skrzynię fermentacyjną. Ja bym polecał zaznać się z tematami: http://www.piwo.org/topic/16994-diy-komora-fermentacyjna/?hl=lod%C3%B3wka&do=findComment&comment=333894 http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pudlo-izolacyjne-na-fermentor/page-3?hl=%2Bskrzynia+%2Bfermentacyjna&do=findComment&comment=298973 http://www.piwo.org/topic/10502-dwu-komorowa-skrzynia-fermentacyjna/?hl=%2Bskrzynia+%2Bfermentacyjna http://www.piwo.org/topic/10164-skrzynia-do-fermentacji/?hl=%2Bskrzynia+%2Bfermentacyjna&do=findComment&comment=213646 Wykonanie banalne, a pozwala uzyskać temperatury rzędu 18-19C Ja tam warzę latem ale mam warunki do tego - piwnica maks 19 C latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Und ty to musisz mieć fajną piwnicę Rezerwuje jej kawałek dla siebie Niestety u mnie w lecie jest +20 stopni. Ale dobrze że mam lodówkę to coś teraz mogę uwarzyć w lecie Ale niestety tylko jedna warka na miesiąc I to jest ból. Zapomniałbym o najważniejszym, temperatura fermentacji to jedno, a trza jeszcze dodać .... latające muszki i inne owady latające To jest zmora dla piwowara domowego. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez wolf83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Przeca niektóre belgi to poniżej 20 c to czasem nie chcą pracować, a nawet do 30 c jest zalecane podnosić im temperaturę pod koniec fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 dobra piwnica i mozna spokojnie warzyc caly rok, u mnie maks 16 stopni :-) a co do belgow to zadac w nizszej temp, wstawic fermentor do duzej miski i zmieniac co jakis czas wode :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zrób Saison IPA. Drożdze do Saison'a lubią wysokie temperatury. Saison Dupont fermentowany jest od początku w temp. bliskiej 30 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 zdecydowanie belgi. Dla hop headów tylko IPA z przedrostkiem 'belgian'. Bawiłem się w fermentowanie belgów w dolnym zakresie - zaczynając od 15 st. C ale bardziej mi smakują te fermentowane od początku w 20, podnosząc w trakcie fermentacji jeszcze o parę stopni. Większość browarów trapistów podnosi fermentację do 27-29 stopni C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jest zasadnicza różnica zacząć fermentację w 20°C i podnieść po koniec do 30°C, a zacząć w 23°C otoczenia co pewnie da ze 27°C w piwie pierwszego dnia Przy temperaturze piwa 22°C to jeszcze spokojnie sporo stylów zrobisz ale w 22°C otoczenia to ciężko, chyba tylko belgi a i tak efekty mogą być rożne. Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Z tymi belgami to bym nie szalał. Nie o to chodzi żeby od początku lecieć z fermentacją w 26 czy 27°C (pewnie bez problemu drożdże tyle sobie zrobią jak się je zada w 22°C), tylko w trakcie podnosić. Jak to mówią, z g..na bata nie ukręcisz. Koszt wykonania lodówki ze styropianu to chyba około 20zł i to rozwiązanie polecam. EDIT: uprzedził mnie kolega Edytowane 10 Czerwca 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ja kupiłem małą, używaną lodówkę Polara na olx za 30zł, wydało mi się to lepszym rozwiązaniem niż budowa pudła, przy którym ciągle coś trzeba robić. Do tego sterownik temperatury za 25zł i jakoś można żyć latem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ja bym nie ryzykował bo niby pszenicę da radę zrobić w tym zakresie, ale też jest strach, że będzie guma balonowa i rozpuch Belgi też zbytnio nie lubią takiej temperatury fermentacji w pierwszych dniach fermentacji. Więc albo zawiesić warzęchę albo zbudować skrzynię fermentacyjną. Super informację, myślę że i tak i tak się przyda. Może uda się coś takiego do garażu wstawić. Jest wspólny więc muszę pomyśleć nad jakimś zamknięciem. Pare petów i będzie ok. A w przyszłości może Peltier. Szukam drewna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 W lato się pije piwa zrobione w zimę czy na wiosnę. Szkoda roboty, chyba, że masz lodówkę do fermentacji. No właśnie myślę nad tym pomysłem. Na razie wsadzę do garażu, później pod osłoną nocy przeniosę do mieszkania... nie dowie się nikt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ale niestety tylko jedna warka na miesiąc I to jest ból. Cholera... nie pomyślałem że to tak wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ale dlaczemu 1 warka na miesiąc? Przecież krytyczna jest temperatura podczas burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ale dlaczemu 1 warka na miesiąc? Przecież krytyczna jest temperatura podczas burzliwej. czyli co 4 dni na pełnym gazie i później może iść do piekła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Coś koło tego, po 3-5 dniach, w stylach estrowych, 22-23°C będzie ok Edytowane 10 Czerwca 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 na cichej fermentacja mocno zwalnia, więc drożdże już za wiele syfu nie naprodukują poza tym jak fermentacja zwalnia to i temperatura w fermentorze się nie podnosi, więc będzie tyle ile masz w mieszkaniu i nie podskoczy już do 27°C tak więc spokojnie możesz warzyć co tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Ja mam jeszcze w garażu 15-16 stopni pomału będzie podskakiwać ale do max 20 stopni ... Właśnie się gotuje IPA, schłodzę, zadam drożdże i do garażu na podłogę pojedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 http://blog.homebrewing.pl/?p=483 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jako nieszczęśliwy mieszkaniec bloku z dość ciepłą piwnicą (i początkujący piwowar, który cały hajs włożył w rozwój hobby), radzę sobie w następujący sposób: kupiłem w budowlanym 5 płyt ze styropianu (17 złotych) i (opcjonalnie) termometr z sondą na kablu (15 złotych), używając kleju do styropianu (nie wiem ile złotych, miałem w domu) zrobiłem z niego prostopadłościan i każdego ranka przekładam butelkę wypełnioną wodą (0 złotych) między zamrażarką a moją skrzynką. Bardzo elegancko trzyma temperaturę na tych 19 stopniach nawet przy takim upale. gigo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 3 tygodnie temu robiłem mały żytnio-amerykanski eksperyment. Tak się złożyło, że nie mogłem fermentować w lodowce tylko musiałem w pokoju. Drożdże zadałem w 18°C ale w otoczeniu bylo 23,5°C. Tydzień temu przelalem na cichą i chmieliłem na zimno amerykanami. Efekt przed chmieleniem był taki, że fajne owocowe estry łączyły sie z cytrusami od chmielu. Dla mnie ekstra. Dzis butelkuje to wieczorem napiszę coś więcej. Drożdże: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/128-mauribrew-ale.html Generalnie przy temperaturze fermentacji(nie otoczenia!!!) 21-22°C drożdże dają czysty profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Przede wszystkim daj znać za kilka tygodni jak z fuzlami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się