Lawnowerman Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 malteurop.shop.pl własna słodownia polski jęczmień darmowa wysyłka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 Witam, ceny macie atrakcyjne, ale jak się domyślam w śrutowanie nie będziecie się bawić? Pytam bo oczywiście nie mam śrutownika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 wziąłbyś 25kg ześrutowanego?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 gdzie można znaleźć parametry tych słodów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 (edited) Ceny niezłe ale nazwy tragiczne przynajmniej typy byście podali dużo w swojej ofercie nie macie a dla początkujących to duże ułatwienie Edited July 2, 2015 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
erulogoss Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 Jeśli będzie śrutowanie to macie we mnie klienta. A co z mniejszymi workami np. 10-15kg ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 Ceny niezłe ale nazwy tragiczne przynajmniej typy byście podali dużo w swojej ofercie nie macie a dla początkujących to duże ułatwienie No przecież masz podane nazwy po byku... Nie ma tu znaczenia czy początkujący czy doświadczony wystarczy minutę pomyśleć Mep©Ale to Pale Ale, Mep©Lager to zwykły Pilzneński, a Mep©Pilsner to Monachijski. Po nazwach łatwo dojść i po zakresach EBC można od razu zauważyć tu nie trzeba mieć żadnej szkoły skończonej na to. Czy oferta będzie rozszerzana w przyszłości? Karmelowe słody zaczynają się od 80EBC czy przewidziany jest może słód karmelowy jasny 30-50EBC? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 (edited) Z całym szacunkiem Und ale mogę sobie np. nazwać słód "kupa bociana" i nie koniecznie musi on mieć coś wspólnego z kupą każdy producent oprócz nazwy własnej podaje typ Edited July 2, 2015 by morfitru75 rumcajs 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 (edited) Z całym szacunkiem Und ale mogę sobie np. nazwać słód "kupa bociana" i nie koniecznie musi on mieć coś wspólnego z kupą Z całym szacunkiem Morfitru ale gadasz pierdy Dosłownie i w przenośni... Już widzę jak cała słodownia zmienia nazewnictwo tylko z tego względu. Jest jeden fakt mogliby rozwinąć trochę opis tych słodów a nie tylko ctrl+c i ctrl+v (nawet bez zmian nazw i EBC) "słód wyprodukowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego ze zbiorów 2014 r." albo podać chociaż specyfikacje To dopiero początek więc trzeba wrzucić na luz jeszcze się poprawią i rozwiną podejrzewam jak będzie zainteresowanie. Strzegom też na początku miał biedne opisy. Edited July 2, 2015 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 bardziej mnie interesuje sam profil słodowni - czy będzie bardziej dla rzemieślników czy jak strzegom - dla koncernów. bo jeżeli to pierwsze to z czasem powinniśmy doczekać się porządnej jakości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 3, 2015 Share Posted July 3, 2015 a Mep©Pilsner to Monachijski. Monachijski jaśniejszy od pal ale, człowiek siądzie, pomyśli i wymyśli... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 3, 2015 Share Posted July 3, 2015 a Mep©Pilsner to Monachijski. Monachijski jaśniejszy od pal ale, człowiek siądzie, pomyśli i wymyśli... Generalnie odnośniki i opisy na tej stronie chyba nie działają jeszcze zbyt sprawnie Spory falstart Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted July 7, 2015 Share Posted July 7, 2015 A mnie zastanawia Mep Dark. Co to jest? Karmel? Brown? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 Może wyjdę na gamonia, ale czy może mi ktoś napisać który słód mam traktować jako Pilzneński Mep Pilsner czy Mep Lager? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 Obydwa Rozmawiałem z kilkoma osobami na ten temat i wychodzi na to że są to dwa Pilzneńskie jeden jaśniejszy drugi ciemniejszy. Dlaczego? Zależy od tego co zamawiający (czytaj duży browar ) sobie zażyczył i z tego co zrozumiałem produkują dla dwóch browarów i odsypują trochę dla piwowarów stąd taka różnica. A mnie zastanawia Mep Dark. Co to jest? Karmel? Brown? Wygląda na to, że karmel przynajmniej tak parę osób go używało... Wątpię żeby browna produkowała jakaś Polska słodownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinister Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 A co to znaczy ten MEP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 Witam, ceny macie atrakcyjne, ale jak się domyślam w śrutowanie nie będziecie się bawić? Pytam bo oczywiście nie mam śrutownika Ja wiem czy takie atrakcyjne? Oczywiście darmowa wysyłka robi robra, ale Strzegom jest tańszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 14, 2015 Share Posted August 14, 2015 Korzystał ktoś? Jak jakość? Jak szybkość wysyłki? Można zamówić jeden worek? W przyszłym tygodniu muszę zamówić słód Pale Ale i zastanawiam się czy nie przetestować, ale fajnie byłoby mieć chociaż jedną opinię Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted August 14, 2015 Share Posted August 14, 2015 Wysyłają dwa razy w tyg, tak przynajmniej jest wyszczególnione w regulaminie (tak czytam regulaminy jestem dziwny ) tj we wtorek i czwartek, więc weź to pod uwage składając zamówienie. Przesyłka free niezależnie od ilości. Osobiście zamówiłem w niedziele (wtedy tez zrobiłem przelew) we wtorek wsłali kurierem, w środę rano paczka u mnie. Wraz ze słodem dostajesz specyfikacje słodu więc duży plus dla nich. Jakoś pare dni po zamówieniu odezwał się pan z informacją czy wszystko w porządku, znów na plus. a i fakture wysyłaja poleconym w osobnym liście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HerrOs Posted August 14, 2015 Share Posted August 14, 2015 Zamówiłem worek Pale Ale na próbę - przelew zrobiony we wtorek, wysyłka też we wtorek. We środę po południu już był u mnie. Póki co na nim jeszcze nie warzyłem, ale przymierzam się do pierwszej warki w przyszłym tygodniu. Przewaga pale ale będzie, więc będę mógł coś więcej powiedzieć o wydajności i klarowności raczej za tydzień. Póki co obsługa na plus. Ja jednak tej specyfikacji słodu u siebie nie zauważyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted August 14, 2015 Share Posted August 14, 2015 była przyczepina do listu przewozowego, moze dlatego nie zauwazylłes... Link to comment Share on other sites More sharing options...
HerrOs Posted August 16, 2015 Share Posted August 16, 2015 Mea culpa, faktycznie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Ok, zamówiłem, więc potwierdzam błyskawiczną wysyłkę. We wtorek rano zamówione, dzisiaj (środa) rano przesyłka dostarczona Jest metryczka ze specyfikacją słodu z różnymi wartościami, których w połowie nie rozumiem Najbliższe warki będę warzył na tym słodzie, więc jak będę miał gotowy produkt, to napiszę jakieś wnioski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Ja warzyłem wczoraj warkę - zasyp 12kg w tym 10kg podstawowego z malteurop i wydajność 72% czyli taka jak zawsze u mnie, a trzeba wziąć pod uwage że miałem bardzo duży zasyp więc jest naprawdę dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzebien Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Zamówiłem ostatnio w środę 25 kg pilzneńskiego i 25 kg pszenicznego. Dostawa w piątek, także szybko. Jedyne co mi się rzuciło w oczy, to waga opakowania wyliczona przez kuriera. Na jednym worku było 23,28kg, a na drugim 21,54kg. Miał ktoś podobnie? Rozumiem jakiś rozmiar błędu, ale 3,5kg na worku to jest sporo za dużo moim zdaniem. Bedzie trzeba jeszcze sprawdzić to swoją wagą, bo aż nie chce mi sie wierzyć, że mam tyle mniej słodu. Poniżej fotka z paczek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now