RapTom Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Myślę, że już trochę za późno żeby się taki mocarz ułożył. Ktoś trochę zaspał z opisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Imperialny porter jest ciągle opracowywany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Widamo do kiedy można się spodziewać opisu Imperialnego Porteru? Chciałem warzyć w połowie stycznia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Nie jestem osobą bezpośrednio odpowiedzialną za opis tego stylu, więc nie chcę deklarować żadnych dat. Trwa nad nim dosyć burzliwa dyskusja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Ale co to za problem zrobić imperialny porter? To samo co zwykły bałtycki tylko więcej blg, co tu można nowego wymyślić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Rozchodzi się o chmielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 To nie chmielić na aromat...skoro ma dojrzewać to aromat i tak zniknie więc problem z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Jak dobrze nachmielisz to nie zniknie. Są przykłady RISów czy American Barleywine'ów, które mają charakter chmielowy mimo długiego leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 No właśnie rozchodzi się o chmielenie... Jeśli przyjąć, że wzorem dla tego piwa jest Imperator Bałtycki z Pinty to wszystko jasne sypiemy amerykańce i finał. Tylko mimo wszystko lepiej jak było by to wiadome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Imperial Baltic Porter [22+°Blg.] - supermocna wersja klasycznego porteru bałtyckiego, piwa niezwykle bogatego, z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, orzechów, czekolady, kawy. Piwo tęgie, solidne, mocne, bez kompromisów, ale dolnej fermentacji. Z naciskiem na klasycznego i wszystko jasne Edytowane 29 Grudnia 2015 przez Giziu Konus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Imperial Baltic Porter [22+°Blg.] - supermocna wersja klasycznego porteru bałtyckiego, piwa niezwykle bogatego, z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, orzechów, czekolady, kawy. Piwo tęgie, solidne, mocne, bez kompromisów, ale dolnej fermentacji. Z naciskiem na klasycznego i wszystko jasne Niby oczywiste jest, że ma być klasyczny porter bałtycki w mocniejszej wersji, ale co jak ktoś wyśle nachmielony po amerykańsku i sędziom się spodoba? To przed konkursem powinno być jasno powiedziane czy takie piwa będą dyskwalifikowane czy nie, żeby później nie było zaskoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 klasyczny porter bałtycki w mocniejszej wersji, ale co jak ktoś wyśle nachmielony po amerykańsku jak będzie nachmielony po amerykańsku to nie będzie klasyczny porter Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Trzeba zrobić 2 wersje i poczekać do maja na opis stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Trzeba zrobić 2 wersje i poczekać do maja na opis stylu przy czym jeśli ogłoszą, że chmiele amerykańskie są dopuszczalne będzie jawnym zrobieniem w c.. iula tych, którzy czytaja ze zrozumieniem Bogi i Lary 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 To prawda, to byłoby wbrew pierwotnemu opisowi z września Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Dwie wersje to jest rozwiązanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Kolejne opisy: http://nowa2.pspd.org.pl/wiki/session-ipa/ http://nowa2.pspd.org.pl/wiki/stout-owsiany/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Komisja PSPD ds. stylów piwa oficjalnie ogłasza, że piwa w kategorii Imperialny Porter Bałtycki nie mogą przejawiać aromatów i smaków typowych dla chmieli nowofalowych. Ma być to mocniejsza wersja klasycznego porteru bałtyckiego. Na pełen opis niestety trzeba będzie jeszcze odrobinę zaczekać, ale jak ma smakować porter chyba każdy z grubsza wie, a chmielenie stanowiło największa niewiadomą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mocniejsza rozumiem, że blg i %. Chmielenie nie może być większe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Tak, blg i %. Cała reszta jak w klasycznym porterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Może, nawet powinno, jeśli chcesz aby piwo było odpowiednio zbalansowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Tzn. żeby nie było nieścisłości. Piwo ma smakować jak mocniejsza wersja klasycznego porteru bałtyckiego. To jakie zmiany wprowadzisz w recepturze żeby to osiągnąć to już Twoja sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Oskaliber dzięki.To już coś wiemy. Pozdrawiam Sylwestrowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 W jakim terminie odbędzie się konkurs? Niestety nigdzie nie znalazłem żadnej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Czerwiec 2016. Dokładnego dnia chyba jeszcze nie znamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się