Fenris Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 spokojnie daj im pracować, posprzątają same Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Robiłem ostatnio na nich APA i z 12,0 Blg zeszło do 1,2 Blg, zacierane w 67 °C, start fermentacji w 24 °C koniec 29 °C. Fermentacja trwała 15 dni. Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez BROWAR KWARTA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 25 minut temu, BROWAR KWARTA napisał: Robiłem ostatnio na nich APA i z 12,0 Blg zeszło do 1,2 Blg, zacierane w 67 °C, start fermentacji w 24 °C koniec 29 °C ile dni ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 W dniu 5.08.2019 o 14:27, PaniczDoBrewdziej napisał: W sobotę zadałem je do eksperymentalnego NEIPA. Robiłem neipe na nich, temp. pokojowa, w tydzień zeszło z 13 do 2 blg, dały fajne mętne piwo. Taka sama neipa na fm11 wyszła niemal klarowna. Dotychczas głównym atutem tych drożdży jest dla mnie możliwość fermentacji latem w pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ogoun Opublikowano 20 Października 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Kilka uwag dotyczących tych drożdży, z perspektywy kilku miesięcy i 5 piwek na nich uwarzonych, może komuś się przydadzą w przyszłości. Temperatura fermentacji Producent podaje 20-40°C W temp. 20-25°C dają w miarę czysty profil i lekkie, pijalne piwa o odczuwalnej treściwości niższej niż wskazywał by na to ekstrakt. W temp. 28-32°C dają wyraźne estry kojarzące mi się z delicjową galaretką pomarańczową i pieczonym jabłkiem. Początkowo wydają się fajne, ale po dłuższym kontakcie męczą, podnoszą pozorną treściwość i psują pijalność piwa. Wyczuwalnymi podczas fermentacji siarkowymi aromatami nie ma się jednak co przejmować, bo ustępują w ciągu 2-3 dni od opadnięcia piany. Cieplej fermentować się nie odważyłem. Odfermentowanie Producent podaje 68-80%, różne źródła donoszą o rzekomo płytkiej i szybkiej fermentacji. Dotychczas uzyskałem wartości: 87%, 77%, 76%, 78%, 74%. Chyba bzdury piszą. Zarówno atenuacja jak i czas fermentacji raczej średni, zbliżony do US-05. Dojrzewanie i refermentacja Efekt młodego piwa w zasadzie nie występuje lub występuje w minimalnym stopniu. Piwo leżakowane 2 miesiące w piwnicy niewiele różni się od piwa świeżego dwutygodniowego. Jednak przy dłuższym przechowywaniu daje się zauważyć skłonność do przegazowywania piwa. Warto mieć to na uwadze obliczając ilość cukru na refermentację i skorygować nawet o 0,5 vol. Ewentualnie można takie piwo szybko wypić, wówczas problemu nie ma. Inne uwagi Można zapomnieć o kalkulatorach drożdży, zaledwie 3 łyżki stołowe gęstwy zjadają 20 litrów imperialnej ipki bez zająknięcia. Gęstwa ładnie się rozwarstwia ułatwiając ewentualnie jej płukanie. kokesz43, amator lagera, tabacznik i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) Miałem około 30-50ml. gęstwy Kveik FM53 po pierwszej warce (z listopada 2019) Milshake IPA z mango 17.3 brix. Dzisiaj rozrobiłem słód na starter 7blg, ok.800ml. i nastawiłem starter drożdżowy. Wstawię to po 48h. do lodówki: Starter chcę zrobić dwuetapowo- ok. 2l. na NEIPA 25l. https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2777-neipa-16blg.html#/21-srutowanie-tak/27-zestaw-25l lub może jeszcze większą warkę-30l. (dokupię więcej słodów) Wiem, że zasadą jest odzyskując gęstwę planować warki od niskiego do wysokiego blg. Czy w/w NEIPA 16 blg. uda się na tej gęstwie, czy robić inne piwo? Ewentualnie jakie następne można nastawić? Edytowane 9 Lutego 2020 przez Vice nazwa drożdży poprawiona i wstawiony prawidłowy link do fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 To wszystko zależy od kondycji drożdży w gęstwie. Jeślie NEIPA się nie uda to inne raczej też nie. Kveiki to inna historia, tu nie wszystkie zasady się sprawdzają. Przy kveikach polecany jest underpitching czyli niedoszacowanie ilości drożdży więc generalnie robienie startera może być stratą energii chociaż w Twoim przypadku nie wiadomo w jakiej kondycji są drożdże i co tam jeszcze się w międzyczasie wydarzyło. Tu jest fajnie opisane co i jak: http://www.garshol.priv.no/blog/393.html?fbclid=IwAR0gNhA8XtbaEwWlXGnaq5KFF5uvm0ue57sG7vYNsACtdVxS-xoWt1uCwHk jakbyś chciał więcej eksperymentować z fm53 i innymi kveikami to polecam dołączyć do grupy na fb kveik polska., tam znajdziesz sporo relacji z obserwacji użytkowników. pozdrawiam Chełm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Ma ktoś doświadczenia z suszeniem ww. szczepu? Bo jeżeli chodzi o zbiór gęstwy, to standardowo z dna,? Może ktoś zbierał z wysokich krążków, z piany?Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Dawał ktoś je na cichą w temp 12 -14 C ? Dojedzą ? Fermentowałem w 25-28 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Gdzie sens dodawania drożdży na cichą i to poniżej ich zalecanej temperatury fermentacji? Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 20 minut temu, skazi napisał: Gdzie sens dodawania drożdży Ale ja ich nie dodaje , one już są i kończą jeść mkrawc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 28 minut temu, witur napisał: Ale ja ich nie dodaje , one już są i kończą jeść To po co aż tak obniżałeś temperaturę, skoro chciałeś żeby dojadły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Godzinę temu, skazi napisał: To po co aż tak obniżałeś temperaturę, skoro chciałeś żeby dojadły? ??? Nie obniżałem . Chciałem przenieść w inne miejsce , a że tam jest w/w temp to pytam. o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 3 godziny temu, witur napisał: Nie obniżałem . Chciałem przenieść w inne miejsce , a że tam jest w/w temp to pytam. o.O stary używasz drożdży które fermentują w temperaturach ekstremalnie wysokich w porównaniu do "standardowych" drożdży więc wrzucanie ich na temperaturę podchodzącą pod lagera jest bezsensowne. Pod koniec fermentacji to raczej się podnosi temp niż ją obniża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 11 godzin temu, Fenris napisał: stary używasz drożdży które fermentują w temperaturach ekstremalnie wysokich w porównaniu do "standardowych" drożdży więc wrzucanie ich na temperaturę podchodzącą pod lagera jest bezsensowne. Pod koniec fermentacji to raczej się podnosi temp niż ją obniża. A sprawdzał już ktoś, jak one pracują w niskich temperaturach? Kveiki mają dużą tolerancję, mi HH pracowały ładnie i w 12 stopniach i w 35 stopniach. To tyle jeśli chodzi o ekstremalnie wysokie temperatury Poza tym, oczywiście, pod koniec to osobiście bym podniósł temperaturę. witur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Pancerność drożdży i rezygnacja z kalkulatorów to jedno. Zdrowy rozsądek to drugie. Wstawiam starter z fiolki ważnej do sierpnia 2020. Cała fiolka ciemna. Zobaczę czy ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 14 minut temu, zasada napisał: Pancerność drożdży i rezygnacja z kalkulatorów to jedno. Zdrowy rozsądek to drugie. Wstawiam starter z fiolki ważnej do sierpnia 2020. Cała fiolka ciemna. Zobaczę czy ruszą. Założę się o piwo, że ruszą No chyba że trzymałeś za kominem. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 47 minut temu, zasada napisał: Zobaczę czy ruszą. Jak nie rusza to dawaj do mnie po gęstwę, albo fiolkę z banku. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 No nie Panowie to jest bardzo ważne wręcz kluczowe pytanie - jaki jest profil przy fermentacji lagerowej ?? Bo jeśli daje się uzyskać profil lagerowy to mamy szczep którymi cały rok można obracać - Ipa, Apa, Pils - wszystko z jednej fiolki i wiele stylów na jednym szczepie. Byłoby marzeniem uważyć sobie Pilsa i White Ipę na jednym szczepie. Nie trzeba kupować innego szczepu. Więc to jest pytanie kluczowe - jaki profil przy 11 st C? jaki przy temp. do 20 st C ? jaka flokulacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) W dniu 6.03.2021 o 22:21, x1d napisał: Założę się o piwo, że ruszą Ruszyły. Bardzo ładnie. Piwa nie dostaniesz, nikt nie przecinał. Także ten, @Mibor nie było potrzeby. @Piotr Ba pseudolagery w wyższych T daje inny szczep. Oslo chyba. Edytowane 13 Marca 2021 przez zasada x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) 59 minut temu, zasada napisał: Piwa nie dostaniesz, Mam swoje. Edytowane 13 Marca 2021 przez x1d zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 No nie Panowie to jest bardzo ważne wręcz kluczowe pytanie - jaki jest profil przy fermentacji lagerowej ?? Bo jeśli daje się uzyskać profil lagerowy to mamy szczep którymi cały rok można obracać - Ipa, Apa, Pils - wszystko z jednej fiolki i wiele stylów na jednym szczepie. Byłoby marzeniem uważyć sobie Pilsa i White Ipę na jednym szczepie. Nie trzeba kupować innego szczepu. Więc to jest pytanie kluczowe - jaki profil przy 11 st C? jaki przy temp. do 20 st C ? jaka flokulacja ?Te kveiki są najgorsze. Jeśli czystszy to Oslo lub lida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Jaką czapę z piany tworzą te drożdże, ile trzeba zostawić miejsca aby nie wyszły na spacer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Nie robią jakiejś sporej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 27l wejdzie do wiadra, zostanie 5l na pianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się