Bartek Śliwiński Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Ja dolewam lodowata wodę pod koniec chłodzenia zeby przestać wreszcie mieszać w garze z chłodnica Zależnie ile ekstraktu muszę zbić schodzę dzięki temu te 2-3 stopnie z temperatura. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 BTW - przed pomiarem BLG balingometrem polecam ci wystudzić brzeczkę - chociażby do 30 stopni. Jeśli włożysz balingometr do gorącej brzeczki to może ci pęknąć. Mój sprawdzony patent - gorącą brzeczkę wlewam do cylindra pomiarowego ze szkła borokrzemianowego (do kupienia w sklepach z artykułami laboratoryjnymi i chemicznymi), którą wstawiam do wysokiego naczynia z zimną wodą, a potem przelewam do próbówki do balingomatru. Temperatura zbija się ekspresowo, a cylindrowi laboratoryjnemu niestraszne są wysokie tmepratury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Pęknąć to jedno, ale przecież pomiar wtedy jest całkowicie zaburzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Pęknąć to jedno, ale przecież pomiar wtedy jest całkowicie zaburzony. Why ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Pęknąć to jedno, ale przecież pomiar wtedy jest całkowicie zaburzony. Why ? Przez podwyższoną temperaturę, pokazuje bodajże niższe blg niż w rzeczywistości. Pomiar powinien być w temperaturze jak najbardziej zbliżonej do 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Chyba odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 No mogłem pomylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Chyba odwrotnie No mogłem pomylić. Proponuję weryfikacje poglądów/wiedzy z fizyki. Nie przeczę, że są ciecze zachowujące się inaczej w miarę wzrostu temperatury (np. woda w zakresie 0-4°C), ale większość cieczy/roztworów zmniejsza swoją gęstość wraz ze wzrostem temperatury. jkx6 i Bartek Śliwiński 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) Pierwotnie, pomiar gęstości brzeczki w skali Ballinga zachodził w temp 17,5°C i nie wiem czy coś w tej kwestii się zmieniło także pomiar w 30°C jest zafałszowany. Także skala brix'a nakazywała dawniej robienie pomiaru w temp 15,5°C (przeliczając ze skali Ballinga) ale zrewidowano to i obecnie dokonuje się tego w 20°C Skala Plato jako uściślona skala Ballinga daje prawidłowy odczyt w temp 17,5°C Edytowane 19 Listopada 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 to wszystko zalezy, do jakiej temperatury jest skalibrowane urządzenie pomiarowe redlum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 dokładnie, np. w gomarze można kupić areometry z temperaturą odniesienia 6, 20 i 70st oraz inne pod zamówienie, 20 jest po prostu najczęściej wykorzystywane jak przypuszczam ze względów praktycznych (może też ze względu na definicję warunków standardowych) Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Co do dolewania wody do brzeczki to u mnie wygląda to tak, mam gar 45 l. i robię piwo 50l, tak więc po wychłodzeniu wychodzi jakieś 40 l.i wtedy...jeśli ktoś nie może, nie musi czytać dalej zlewam do dwóch fermentorów i uzupełniam przegotowaną schłodzoną wodą (+/-10 l.) do uzyskania odpowiedniego blg i ilości piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Co do dolewania wody do brzeczki to u mnie wygląda to tak, mam gar 45 l. i robię piwo 50l, tak więc po wychłodzeniu wychodzi jakieś 40 l.i wtedy...jeśli ktoś nie może, nie musi czytać dalej zlewam do dwóch fermentorów i uzupełniam przegotowaną schłodzoną wodą (+/-10 l.) do uzyskania odpowiedniego blg i ilości piwka. A ja leję wodę z jeszcze nieotwieranej i mocno schłodzonej butli 5l. Na Ż.... Przez te kilkanaście warek jeszcze nie doczekałem się infekcji. Wiem, wiem - wszystko przede mną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 bo zawsze czytałem, że uzupełnienie wodą to dobry pomysł. Dodaj do rosołu czy innej zupy która już jest gotowa do podania, wody? To wtedy się kapniesz o co chodzi. Rosół jest tłusty a piwo (wysłodziny) nie. Czasami aby uzupełnić poziom początkowy dolewam wrzątek do brzeczki gotującej się i chmielonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 bo zawsze czytałem, że uzupełnienie wodą to dobry pomysł. Dodaj do rosołu czy innej zupy która już jest gotowa do podania, wody? To wtedy się kapniesz o co chodzi. Rosół jest tłusty a piwo (wysłodziny) nie. Czasami aby uzupełnić poziom początkowy dolewam wrzątek do brzeczki gotującej się i chmielonej. Też nie chwytam tego przykładu z rosołem. Jak rosół by wyszedł zbyt ekstraktywny to dolałbym trochę wody dla korekcji. Jak piwo wychodzi zbyt ekstraktywne to też można dolać wody? Ja sam staram się wyciągnąć z mojego skromnego gara jak najwięcej piwa bo nie mogę warzyć tak często jakbym chciał i często dolewam wrzątku w trakcie gotowania, czasami dodatkowo zimnej wody z butelki już po chłodzeniu, wszystko oczywiście zaplanowane więc po wysładzaniu mam np. 14blg, po gotowaniu też 14blg a po dolewce po chłodzeniu 13blg, które chciałem osiągnąć i do tego więcej piwa. Jak wielki jest to błąd i dlaczego, jak konkretnie odbija się na piwie? Podkreślę, że mówię tutaj o dolewkach wody rzędu max 10% a nie 50%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Jak wielki jest to błąd i dlaczego, jak konkretnie odbija się na piwie? Myślę, że to bardzo subiektywna sprawa - gdybyś z tych 14 BLG dolał do uzyskania 8 BLG to byś zauważył, poczuł w smaku - ale przy o 1 BLG w dół? Edytowane 20 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 A czemu miałby zauważyć różnice, jeśli wcześniej sobie to zaplanował i zacierał odpowiednią ilość ziarna oraz odpowiednio chmielił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Można ale jaki to ma sens aby robić wysokie blg a potem rozwadniać? Trochę bez sensu ale oczywiście można bo domowy piwowar wszystko może Edytowane 21 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 jaki to ma sens aby robić wysokie blg a potem rozwadnia Np. masz gar 20l a chcesz zrobić 30l piwa na raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Albo jak ja. W garnku ala Lidl zagotuję 25l a robię warki 40l. Oczywiście tak jak pisałem wcześniej daję odpowiednio więcej słodów (ok 10kg na 40l 12blg - bo wydajność spada drastcznie i zostaje sporo cukrów w mlocie) oraz odpowiednio mocniej chmielę Edytowane 21 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 jaki to ma sens aby robić wysokie blg a potem rozwadnia Np. masz gar 20l a chcesz zrobić 30l piwa na raz. Otóż to. Ja gotuję w trzech garach równoczesnie, bo najwiekszy mam ~7l. Robię koncentrat, a potem rozcieńczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Rosół jest tłusty a piwo (wysłodziny) nie. Nie chodziło mi o tłustość tylko wodnisty smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To nie moje słowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Moja przed ostatnia warke,czyli 7dma albo 8ma robilem tez mocniejsza i rozcienczalem do 15 litrow,dodatkowo nie chmielilem standardowo,tylko,chmielenie wyslodzin z caramunich II w 1 litrze i powiem tak,znajomy piwowar chwalil. a i mi zostalo juz tylko 2 buteleczki. Ale pewnie ameryka na cichej zrobila robote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się