Jump to content

Tańszy zamiennik Despreja

ko_cur

Recommended Posts

Wygoda stosowania Despreja jest niepodważalna. Cena niestety też jest dosyć wysoka - 35 zł/l (AlePiwo). Wprawdzie natknąłem się na allegro na środek o nazwie Bacticid - 18 zł/l, jednak po głowie chodzi mi jeszcze kupno większej ilości etanolu na allegro (wtedy wychodzi <10 zł/l) i późniejsze rozcieńczenie go z wodą. Czy ktoś kto "wytwarza" w domu swój własny środek do dezynfekcji może mi powiedzieć który konkretnie zakupić? W jakiej proporcji rozcieńczać? Czy na pewno nadaje się do dezynfekcji przedmiotów mających później styczność z żywnością?

A StarSan jest be?

Nigdy nie słyszałem o tym środku. Z tego co czytam to wydajność jest naprawdę imponująca. Pewnie na dłuższą metę warto się nim zainteresować.

Ja używam tego , jest o połowę tańsze .

Dobra alternatywa. Coś jak Bacticid. Szkoda, że obecnie nie ma pojemności większych niż 1 L.

A StarSan jest be?

Nigdy nie słyszałem o tym środku. Z tego co czytam to wydajność jest naprawdę imponująca. Pewnie na dłuższą metę warto się nim zainteresować.

Również polecam. Używam SS od samego początku i chyba jeszcze nie zużyłem nawet połowy tej małej buteleczki. Zaciągam strzykawką 2ml do 1l spryskiwacza z wodą destylowaną i jest sporo psikania :)

A StarSan jest be?

Również polecam. Używam SS od samego początku i chyba jeszcze nie zużyłem nawet połowy tej małej buteleczki. Zaciągam strzykawką 2ml do 1l spryskiwacza z wodą destylowaną i jest sporo psikania :)

Jak długo taki "zrobiony" SS zachowuje swoje właściwości? Podejrzewam, że 1 litr takiego środka starcza na bardzo długi okres czasu. Czy np po 2 miesiącach dalej działa? Nie wyobrażam sobie zaciągania po 0,5 ml na 250 ml gotowego preparatu :)

A StarSan jest be?

Jak długo taki "zrobiony" SS zachowuje swoje właściwości? Podejrzewam, że 1 litr takiego środka starcza na bardzo długi okres czasu. Czy np po 2 miesiącach dalej działa? Nie wyobrażam sobie zaciągania po 0,5 ml na 250 ml gotowego preparatu :)

Gdzieś na forum przewijały się takie informacje, nie pamiętam więc nie powiem. U mnie ten litr dosyć szybko schodzi bo używam tego do wszystkiego (i mało oszczędnie) w połączeniu z NaOH, nawet bulkadełka nim uzupełniam. Ważne żeby rozrabiać go z wodą destylowaną właśnie celem przedłużenia trwałości.

edit: Zresztą czy to taki problem strzykawką zaciągnąć nawet te 0,5ml? 2minuty roboty i masz coś pewnie kilkaset razy tańszego niż Desprej :)

Edited by udarr

Kurde, akurat dziś zamówiłem z rana kolejną butelkę despreja a tu taki temat. ☺️

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Na allegro można kupić spirytus medyczny 70% poniżej 50 zł za 5l baniak. Ja go używam tylko do punktowej dezynfekcji. Do wiader używam Starsana, a drobnicę zalewam nadwęglanem. 

A próbowaliście zrobić zwykły bimber i tym dezynfekować?

To jest dobry sposób pod warunkiem, że się ma destylator. Można wtedy nawet przedestylować sobie zainfekowane warki i przynajmniej żal mniejszy, że się piwo zmarnowało :)

Ja ostatnio dostałem w prezencie 200ml bimbru do spróbowania.Rozcieńczyłem do 70% i dolałem do despreja.Butelka despreja 0,5litra ,wystarczyła mi na 5 warek.Zastanawiam sie nad 5litrową wersją,ale teraz,to może i ten starsan.

A próbowaliście zrobić zwykły bimber i tym dezynfekować?

Dopóki miałem to dezynfekowałem. Jednak był to raczej gorszej jakości, nie do picia. Szkoda roboty i dobrego towaru na takie rzeczy. 

Na allegro można kupić spirytus medyczny 70% poniżej 50 zł za 5l baniak. Ja go używam tylko do punktowej dezynfekcji. Do wiader używam Starsana, a drobnicę zalewam nadwęglanem. 

A dlaczego 70% a nie np 96%, który jest niewiele droższy? Czy ten 96% nie będzie bardziej skuteczny? Czy spirytus medyczny działa tak samo jak Desprej? Czy należy je jeszcze jakoś rozwadniać?

A dlaczego 70% a nie np 96%, który jest niewiele droższy? Czy ten 96% nie będzie bardziej skuteczny? Czy spirytus medyczny działa tak samo jak Desprej? Czy należy je jeszcze jakoś rozwadniać?

Ten 96% możesz rozcieńczyć do 70%. Na potrzeby piwowarstwa domowego 70% w zupełności wystarczy.

Ja ostatnio dostałem w prezencie 200ml bimbru do spróbowania.Rozcieńczyłem do 70% i dolałem do despreja.Butelka despreja 0,5litra ,wystarczyła mi na 5 warek.Zastanawiam sie nad 5litrową wersją,ale teraz,to może i ten starsan.

Jak ty wykorzystujesz 0,5 na 5 warek ?

Ja również używam Mexipola i jestem zadowolony, wcześniej miałem desprej i jakoś różnicy nie było.