dziedzicpruski Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 W planie mocne piwo, jak dużo dać słodu żeby to przefiltrować na kibelwżyku,docelowo ma być okoo20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 #26 zacierany w Lidlu i filtrowany wężykiem. 7 kg słodu dało 20 litrów nastawnej o 19BLG. Potem potraciłem po drodze. Mocniejsze robiłem już w mniejszym litrażu (zwiększałem odparowanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 26 blg, 20 litrów, 12 kg słodów. Jakoś poszło, ale przy wysładzaniu trzeba uzbroić się w cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Starczyłoby ze 22 blg, myślałem o max 8 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zacieraj bez obawień. Ja co prawda wrzuciłbym deko więcej, bo mi wydajność leci na łeb przy takich ekstraktach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Na sraczwężu filtrowałem zasyp 12 kg i dało radę. Więc spokojnie możesz 8 kg lecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ostatecznie jest 9,5 kg,oby się udało to przefiltrować,bo już raz miałem porażkę,ale tam było 4 kg płatków jęczmiennych, nie dało rady przefiltrować, dostałem szału i wylałem w kibel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ja do sracz wężyka dokładam jeszcze coś takiego http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/ , robiłem max 10 kg bez żadnego zacięcia przy filtracji i przy wydajności rzędu 80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Pewnie to niepopularna opinia, ale jakbym miał wątpliwości czy mój sprzęt uciągnie zasyp to bym dał dwa kilo słodu mniej i uzupełnił puszką ekstraktu Mibor i Dr2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Pewnie to niepopularna opinia, ale jakbym miał wątpliwości czy mój sprzęt uciągnie zasyp to bym dał dwa kilo słodu mniej i uzupełnił puszką ekstraktu Owszem popularna ale są tacy, którym ten ekstrakt chyba kłuci się z "kreftem" Tylko nie wiem dlaczego i w czym te cukry uzyskane podczas zacierania różnią się od cukrów z zacierania w słodowni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Na razie leci jak krew z nosa, ale leci, to będzie masakra czuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 jak mi tak wolno lecialo, to co 2-3 litry rozmącałem młóto, czekałem, aż ułoży się złoże filtracyjne na nowo i to dało mi bardzo dobrą wydajność plus nienajgorszy czas wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Może i dobry plan, ale nawaliłem się trochę i nie chce mi się z tym bawić, leci se powoli, jest pół garnka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ja na sraczwężyku miałem ponad 15kg i dało radę bez problemu. Z racji tego, że moje warki są 40L to na sraczwężyku 12kg ląduje regularnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 I wysładzasz to w wiadrze 30 L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Oświeci mnie ktoś,jaki problem z filtracją jest przy wiekszym zasypie. Chodzi o to,że jest wiekszy nacisk na wężyk i może go zgnieść? Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Pewnie pare składowych, lepkość cieczy, nacisk,większe ciśnienie,te przychodzą mi do głowy. Gotuję już, lało się 3 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Jak robiłem piwo z zasypem ponad 10kg, to filtrowałem na 2 razy po połowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Podepnę się pod temat bo u mnie na czasie. Niebawem będę robił "podwójną" warkę, czyli koło 12 kg zasypu, ale będzie to witek czyli ponad 50% to pszenica i pszeniczny. Tu obawiam się zaklejenia. Czy przy takim zasypie warto zrobić to na 2 fermentory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 W jednym wiadrze jest to niemożliwe, po wczorajszym doświadczeniu mogę to kategorycznie stwierdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 12kg na podwójna warke? To jakie to ma mieć blg? Ja podwójne robię na 10kg i mam 40l 12blg. Wydajność słaba - ale wysladzam do 30l gotuję a potem dolewalem wodę. Ostatnio jak przestałem wysladzać to leciało jeszcze 6 blg. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zmierzyłem blg tego zajzajeru (w planie był to RIS, i brzeczka wyszła ok; czarna ,gęsta i gorzka dosyć), wyszło jakoś 27 blg (około 18-19 L) czyli chyba nie jest źle jak na pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 I wysładzasz to w wiadrze 30 L ? Wysładzam w wiadrze 43L. Wchodzi bez problemu. W wiadrze 33L wysładzałem 12kg i przy zacieraniu 1kg słodu-2,5L wody wrzucam najpierw do wysładzania ile się zmieści, i jak przybywa miejsca w wiadrze to dorzucam resztę. Wydajność praktycznie taka sama przy wiadrze 33L i 43L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 12kg na podwójna warke? To jakie to ma mieć blg? Ja podwójne robię na 10kg i mam 40l 12blg. Wydajność słaba - ale wysladzam do 30l gotuję a potem dolewalem wodę. Ostatnio jak przestałem wysladzać to leciało jeszcze 6 blg. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Tak mi się z "zapasem" napisało. Zasypu będzie koło 10,5-11 kg. Ale ostatnio wyszedłem z założenia, że wolę sypnąć 1-1,5 kg słodu więcej, skończyć wysładzanie na 7 nawet 8 blg, dolać wrzątku i zaoszczędzić prawie godzinę. Szybciej kończę wysładzanie, szybciej mi się zagotuje. Ale to już rozmowa na inny wątek. W jednym wiadrze jest to niemożliwe, po wczorajszym doświadczeniu mogę to kategorycznie stwierdzić Coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Jak cedzenie 9 kg zabrało mi 3 godziny,to cedzenie 12 kg w tym połowy pszenicy jest niemożliwe. Próbowałem przecedzić 8-9 kg zasyp(w tym 4 kilo płatków jęczmiennych ) 9i uzyskałem ze 3 L brzeczki,potem zaklajstrowało się na amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się