Jump to content

Maksymalny zasyp


Recommended Posts

 

 

Pewnie to niepopularna opinia, ale jakbym miał wątpliwości czy mój sprzęt uciągnie zasyp to bym dał dwa kilo słodu mniej i uzupełnił puszką ekstraktu

Owszem popularna :) ale są tacy, którym ten ekstrakt chyba kłuci się z "kreftem" :polew:

Tylko nie wiem dlaczego i w czym te cukry uzyskane podczas zacierania różnią się od cukrów z zacierania w słodowni?

Link to comment
Share on other sites

Oświeci mnie ktoś,jaki problem z filtracją jest przy wiekszym zasypie. Chodzi o to,że jest wiekszy nacisk na wężyk i może go zgnieść?

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się pod temat bo u mnie na czasie. Niebawem będę robił "podwójną" warkę, czyli koło 12 kg zasypu, ale będzie to witek czyli ponad 50% to pszenica i pszeniczny. Tu obawiam się zaklejenia. Czy przy takim zasypie warto zrobić to na 2 fermentory?

Link to comment
Share on other sites

12kg na podwójna warke? To jakie to ma mieć blg? Ja podwójne robię na 10kg i mam 40l 12blg. Wydajność słaba - ale wysladzam do 30l gotuję a potem dolewalem wodę. Ostatnio jak przestałem wysladzać to leciało jeszcze 6 blg.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

I wysładzasz to w wiadrze 30 L ?

 

Wysładzam w wiadrze 43L. Wchodzi bez problemu. W wiadrze 33L wysładzałem 12kg i przy zacieraniu 1kg słodu-2,5L wody wrzucam najpierw do wysładzania ile się zmieści, i jak przybywa miejsca w wiadrze  to dorzucam resztę. Wydajność praktycznie taka sama przy wiadrze 33L i 43L.

Link to comment
Share on other sites

12kg na podwójna warke? To jakie to ma mieć blg? Ja podwójne robię na 10kg i mam 40l 12blg. Wydajność słaba - ale wysladzam do 30l gotuję a potem dolewalem wodę. Ostatnio jak przestałem wysladzać to leciało jeszcze 6 blg.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Tak mi się z "zapasem" napisało. Zasypu będzie koło 10,5-11 kg. Ale ostatnio wyszedłem z założenia, że wolę sypnąć 1-1,5 kg słodu więcej, skończyć wysładzanie na 7 nawet 8 blg, dolać wrzątku i zaoszczędzić prawie godzinę. Szybciej kończę wysładzanie, szybciej mi się zagotuje. Ale to już rozmowa na inny wątek.

 

 

 

 

W jednym wiadrze jest to niemożliwe, po wczorajszym doświadczeniu mogę to kategorycznie stwierdzić ;)

 

Coś więcej?

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.