Jump to content

Propozycje receptur na piwa z wiedzmina


majux

Recommended Posts

Cześć,

Niedawno zacząłem swoją przygodę z warzeniem piwa. Mam już kilka warek za sobą i uważam że posiadam dostateczną wiedzę aby zrealizować fajny projekt.

Podczas gry w wiedzmina 3 przeszyła mi do głowy idea aby odtworzyć piwa zamieszczone w grze. 

Chce was prosić o pomoc w opracowaniu receptur do następujących piw: 
c71166633154a.jpg

 

Ważnym aspektem jest zachowanie pewne zależności geograficznych podczas warzenia piwa. Uniwersum Sapkowskiego można z przymrużaniem oka odnieść do Europy. 

 

Przytoczę fanowskie odniesienia miast na rzeczywiste państwa:
Cintra - Anglia

Kedwen - Rosja

Redania - Polska

Rivia - Ausro-Węgry?

Wyzimia - Francja

 

Moim celem jest uwarzenie każdego z ww. wymienionych piw według składników i domniemanych receptur z danego regionu. Dajmy na to, do Polskiego lagera chcę użyć tylko surowców pochodzących z Polski. 
Oczywiście wiem że będę musiał iść na pewne ustępstwa, ale z waszą pomocą na pewno zamierzony efekt zostanie osiągnięty.

 

 

O ile receptury na stouta i lagera można z powodzeniem znaleźć w wiki. To natomiast nie mam pojęcia jak się zabrać za pozostałe pozycje. 

Jeżeli macie jakieś propozycję to będę wdzięczny za podzielenie się nimi.

 

Na początek chciałbym zebrać wszystkie receptury, aby się dostatecznie przygotować do warzenia.

 

 

 

 

 

O ile receptury na stouta i lagera można z powodzeniem znaleźć w wiki.To natomiast nie mam pojęcia jak się zabrać za pozostałe pozycje. 

Link to comment
Share on other sites

Faro to jest lambik dosładzany kandyzowanym cukrem. Kriek to lambik z wiśniami. Jak zapewnie wiesz zrobienie lambika trwa zazwyczaj przynajmniej z rok i nie jest to takie hop siup. Style te nie mają nic wspólnego z Anglią i Austro-Węgrami. Nie mam pojęcia czym może być Wyzimski Czempion. 

Link to comment
Share on other sites

Patrząc na kolor na obrazku to może jakiś tripel albo biere brut byłby dobry na tego Czempiona, powiedzmy że z Francja byłby jakiś związek nawet ;)

 

edit:

Chociaż jak ma być podłe to   może eurolager jakiś ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie Czempion, sądząc z wyglądu i opisu może być dowolnym bezstylowcem. Ważne żeby uzyskać podłe piwo. Najlepiej popełniać błąd za błędem przy jego produkcji. Nie zatrzeć do końca, filtrować przez płótno, gotować pod przykryciem, chmielić zmiotkami z magazynu, drożdże zadać takie do ciasta zajumane babci, zacząć fermentację w 30 st, skończyć w 10, rozlać do słoików po ogórkach i po kapuście  :D

Edited by łysy ĄĘ
Link to comment
Share on other sites

Kaedweński Stout - to według książek był bardziej FES niż dry stout i szedłbym w tym kierunku.

Redański Lager - to może być Pils - nie musi być koniecznie z Polskich składników....

 

Co do Krieka i Faro to dość skomplikowane piwa w produkcji - na początek możesz pokusić się o samego bazowego lambika by następnie z niego zrobić te dwa piwa. Ogólnie trzeba co nie co o Sour Ale, lambikach i produkcji piw dzikiej fermentacji poczytać. Informacji jest multum.

I coś pochrzanili bo Kriek to piwo z wiśni nie z czereśni :P Robiłem wino z czereśni i słaby to materiał na wino i na piwo ;)

 

Co do Wyzimiskiego Championa moim zdaniem może to być piwo podobne do chłopskich historycznych piw pszenicznych - na dzikich drożdżach, mętne i często z wieloma wadami - siarka, fenole. Tu będzie ciężko, można się pokusić o drożdże babuni by uniknąć cholorofenolu, kanalizy itp.

 

Pomysł ciekawy ale świat wiedźmiński głównie winem i siwuchą pływał ;) Z tego co pamiętam Andrzej Sapkowski na którymś konwencie mówił, że większość alkoholi wymyślone do świata wiedźmina są wzorowane na alkoholach z okresu późnego średniowiecza z Polski.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Dzieki za odpwiedzi.

Proces produkcji lmbika jest strasznie czasochłonny i obawiam sie ze moze mnie przerosnąć.

Zasiegne wiedzy na temat warzenia lambikow i zobacze czy sprostam zadaniu.

Link to comment
Share on other sites

Sformułowanie "Czempion" mi się kojarzy jednoznacznie: z mocnym, obrzydliwym, alkoholowym piwem. I na to piwo idealnym kandydatem jest: Faxe Extra Strong (10%), ewentualnie z polskich Wojak Super Mocny (9%) by się nadał, aczkolwiek nie mam pojęcia czy to istnieje jeszcze, natomiast do definicji "podły" pasuje idealnie. A jeżeli ma być własne, a nie kupne, to polecam fermentować w wysokich temperaturach i dodać dużo cukru...

 

No, ale realnie nie ma sensu takiego piwa warzyć. Więc może porzucić przymiotnik "podłe", ale zostać przy koncepcji - jasne i mocne. Wtedy można zrobić np. Belgian Golden Strong Ale.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.