majux Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Cześć, Niedawno zacząłem swoją przygodę z warzeniem piwa. Mam już kilka warek za sobą i uważam że posiadam dostateczną wiedzę aby zrealizować fajny projekt. Podczas gry w wiedzmina 3 przeszyła mi do głowy idea aby odtworzyć piwa zamieszczone w grze. Chce was prosić o pomoc w opracowaniu receptur do następujących piw: Ważnym aspektem jest zachowanie pewne zależności geograficznych podczas warzenia piwa. Uniwersum Sapkowskiego można z przymrużaniem oka odnieść do Europy. Przytoczę fanowskie odniesienia miast na rzeczywiste państwa:Cintra - Anglia Kedwen - Rosja Redania - Polska Rivia - Ausro-Węgry? Wyzimia - Francja Moim celem jest uwarzenie każdego z ww. wymienionych piw według składników i domniemanych receptur z danego regionu. Dajmy na to, do Polskiego lagera chcę użyć tylko surowców pochodzących z Polski. Oczywiście wiem że będę musiał iść na pewne ustępstwa, ale z waszą pomocą na pewno zamierzony efekt zostanie osiągnięty. O ile receptury na stouta i lagera można z powodzeniem znaleźć w wiki. To natomiast nie mam pojęcia jak się zabrać za pozostałe pozycje. Jeżeli macie jakieś propozycję to będę wdzięczny za podzielenie się nimi. Na początek chciałbym zebrać wszystkie receptury, aby się dostatecznie przygotować do warzenia. O ile receptury na stouta i lagera można z powodzeniem znaleźć w wiki.To natomiast nie mam pojęcia jak się zabrać za pozostałe pozycje. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Faro to jest lambik dosładzany kandyzowanym cukrem. Kriek to lambik z wiśniami. Jak zapewnie wiesz zrobienie lambika trwa zazwyczaj przynajmniej z rok i nie jest to takie hop siup. Style te nie mają nic wspólnego z Anglią i Austro-Węgrami. Nie mam pojęcia czym może być Wyzimski Czempion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Patrząc na kolor na obrazku to może jakiś tripel albo biere brut byłby dobry na tego Czempiona, powiedzmy że z Francja byłby jakiś związek nawet edit: Chociaż jak ma być podłe to może eurolager jakiś Edytowane 15 Stycznia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Jak dla mnie Czempion, sądząc z wyglądu i opisu może być dowolnym bezstylowcem. Ważne żeby uzyskać podłe piwo. Najlepiej popełniać błąd za błędem przy jego produkcji. Nie zatrzeć do końca, filtrować przez płótno, gotować pod przykryciem, chmielić zmiotkami z magazynu, drożdże zadać takie do ciasta zajumane babci, zacząć fermentację w 30 st, skończyć w 10, rozlać do słoików po ogórkach i po kapuście Edytowane 16 Stycznia 2017 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Albo kupić żubra lub harnasia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Po prostu rób wszystkie po kolei i jak któreś ci nie wyjdzie to będziesz mówił że jest z Temerii. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Kaedweński Stout - to według książek był bardziej FES niż dry stout i szedłbym w tym kierunku. Redański Lager - to może być Pils - nie musi być koniecznie z Polskich składników.... Co do Krieka i Faro to dość skomplikowane piwa w produkcji - na początek możesz pokusić się o samego bazowego lambika by następnie z niego zrobić te dwa piwa. Ogólnie trzeba co nie co o Sour Ale, lambikach i produkcji piw dzikiej fermentacji poczytać. Informacji jest multum. I coś pochrzanili bo Kriek to piwo z wiśni nie z czereśni Robiłem wino z czereśni i słaby to materiał na wino i na piwo Co do Wyzimiskiego Championa moim zdaniem może to być piwo podobne do chłopskich historycznych piw pszenicznych - na dzikich drożdżach, mętne i często z wieloma wadami - siarka, fenole. Tu będzie ciężko, można się pokusić o drożdże babuni by uniknąć cholorofenolu, kanalizy itp. Pomysł ciekawy ale świat wiedźmiński głównie winem i siwuchą pływał Z tego co pamiętam Andrzej Sapkowski na którymś konwencie mówił, że większość alkoholi wymyślone do świata wiedźmina są wzorowane na alkoholach z okresu późnego średniowiecza z Polski. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Piwo na czereśniach aż mnie nawet ciekawi Interesujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majux Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Dzieki za odpwiedzi. Proces produkcji lmbika jest strasznie czasochłonny i obawiam sie ze moze mnie przerosnąć. Zasiegne wiedzy na temat warzenia lambikow i zobacze czy sprostam zadaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Sformułowanie "Czempion" mi się kojarzy jednoznacznie: z mocnym, obrzydliwym, alkoholowym piwem. I na to piwo idealnym kandydatem jest: Faxe Extra Strong (10%), ewentualnie z polskich Wojak Super Mocny (9%) by się nadał, aczkolwiek nie mam pojęcia czy to istnieje jeszcze, natomiast do definicji "podły" pasuje idealnie. A jeżeli ma być własne, a nie kupne, to polecam fermentować w wysokich temperaturach i dodać dużo cukru... No, ale realnie nie ma sensu takiego piwa warzyć. Więc może porzucić przymiotnik "podłe", ale zostać przy koncepcji - jasne i mocne. Wtedy można zrobić np. Belgian Golden Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Wtedy można zrobić np. Belgian Golden Strong Ale. Albo uczciwego strong lagera! W sumie nie wiem co trudniejsze. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się