Welflon Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Czesc, chcialem sie dowiedzieć jak radzic sobie z odpadami z piwowarstwa.Co robicie z masa drozdzowa po fermentacji? Jak pozbyc sie srodkow czyszczacych po czyszczeniu fermentorow czy kegow? Co z chmielinami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Mam wrażenie że zbyt konkretnie zadałeś pytanie. Jaki masz przypadek ? Masa drożdżowa po fermentacji może iść w kanał albo na gęstwę Jakich środków czystości chcesz się pozbyć ? Jakimi chmielinami ? Na cichej ? Opisz trochę swój przypadek żeby lepiej odpowiedzieć na twoje pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tombatold Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 wysłodziny możesz kurom rzucić, ewentualnie gdzieś podrzucać na wsi gospodarzowi, chmieliny do kosza - zwierzęta nie męcz zasady zalej kwasem a kwas zasadą, ale i tak albo przetkasz jakiś zlew, bo do tego się to nadaje jako odpad, a kwas typu StarSan - trzymasz w spreju do dezynfekcji albo do czyszczenia łazienki czy kuchni. Drożdże możesz sobie do lodówki włożyć, jeżeli masz możliwość i chcesz je jeszcze raz wykorzystać, ale to na krótki czas i muszą być przemyte lub przygotowane do leżakowania. Albo zwyczajnie do ubikacji - jeżeli nie chcesz już ich widzieć - to naturalny produkt natury - więc po prostu zginą same. A i zapomniałeś o piwie - trzeba wypić. Welflon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Welflon Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Nie mam konkretnego przypadku na myśli, chcialem poprostu wiedziec jak sobie radza z tym inni i jak to powinno wygladac. Ja np. Chmieliny i slody wyrzucam na kompostownik. Srodki czystosci np oxi albo NaOH jak sie tego pozbywac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tombatold Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Oxi - wylej - to nie ma żadnych skutków dla środowiska. Soda kaustyczna to już zależy - mozesz wlać do odpływu w kuchni, łazience - przeczyści ci odpływ. Ale możesz ją po prostu rozrobić z kwaskiem cytrynowym - wtedy po prostu zdeaktywujesz zasade kwasem. Welflon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Welflon Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Super, dzieki za wyjaśnienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Młóto jest bardzo dobrym kompostem. Testowane w ogródku. StarSan w stężeniu roboczym jest według karty charakterystyki nieszkodliwy dla środowiska i może być zrzucany do kanalizacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Za wrzucanie drożdży do kanalizacji można dostać 10000 grzywny :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 32 minuty temu, koval_blazej napisał: Za wrzucanie drożdży do kanalizacji można dostać 10000 grzywny Nie mówię, że nie bo w polszy browary są zaliczane chyba do grupy najgroźniejszych dla środowiska zakładów Jednak może byś podał jakąś podstawę tego stwierdzenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 https://browarparagraf.com/2016/09/o-zakazie-wprowadzania-drozdzy-do-kanalizacji/ http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20010720747 Art.9 ust.2 mówi o zakazie wprowadzania drożdży do kanalizacji a Art.28 ustęp 4 o grzywnie lub ograniczeniu wolności za złamanie tego zakazu. Kombinator 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 7 minut temu, koval_blazej napisał: Art.9 ust.2 mówi o zakazie wprowadzania drożdży do kanalizacji a Art.28 ustęp 4 o grzywnie lub ograniczeniu wolności za złamanie tego zakazu. Dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Welflon Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 https://browarparagraf.com/2016/09/o-zakazie-wprowadzania-drozdzy-do-kanalizacji/http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20010720747 Art.9 ust.2 mówi o zakazie wprowadzania drożdży do kanalizacji a Art.28 ustęp 4 o grzywnie lub ograniczeniu wolności za złamanie tego zakazu.To co robić z drożdżami? Tez kompostownik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Drożdże piwowarskie są bardzo dobrym źródłem witaminy B1, więc może po prostu wypijać naparstek dzień po dniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Welflon Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Drożdże piwowarskie są bardzo dobrym źródłem witaminy B1, więc może po prostu wypijać naparstek dzień po dniu Tak szczegolnie jak uzbiera sie 20l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tombatold Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Pierwsze słyszę, że drożdże należą do grupy drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast zaciekawiło mnie, że nie można wlewać zasad i kwasów. Ot co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Niby nie można, a kreta do rur kupisz w każdym sklepie... Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Myślę, że na zdrowy rozsądek chodzi tu o ilość i ten przepis jest skierowany bardziej do browarów (nie domowych). Bo jeśli przeciętny piwowar wyleje w kibel litr gęstwy raz na tydzień czy dwa to nic się nie stanie. To tak jak z rzuceniem ogryzka po jabłku pod drzewo a rzuceniu tam całego bagażnika ogryzków Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 3 godziny temu, Tombatold napisał: Pierwsze słyszę, że drożdże należą do grupy drobnoustrojów chorobotwórczych Ale tam nie ma nic o chorobotwórczości, tylko ze są odpadami "które mogą powodować zmniejszenie przepustowości przewodów kanalizacyjnych," Też nie sądzę, żeby przepis miał zastosowanie w praktyce, niemniej nigdzie nie określa jakie ilości są zakazane, i czy dotyczy tylko dużych zakładów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 3 godziny temu, redlum napisał: Niby nie można, a kreta do rur kupisz w każdym sklepie... Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Destylować alkoholi też nie wolno, a kolumny kupisz w każdym branżowym sklepie. Na kompoście z drożdży dynie ładnie mi rosną. Pizza zrobiona z gęstwy jest natomiast strasznie gorzka. Wypłukanie chmielin z gęstwy jest trudne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Welflon Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 A jak sprawe zalatwia sie w duzych browarach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 (edited) Za czasów istnienia browaru w Ostrowie Wlkp. mój tato wraz z innymi okolicznymi rolnikami odkupował młóto jako paszę. Chłopaki z Pracowni Piwa mówili, że młóto idzie do rolnika. W Gryfie w Szczyrzycu jest paszą dla krów w klasztornym gospodarstwie. Jeśli chodzi o wykorzystanie w domu, to młóto idzie do świń, 5 kg to pasza na jeden "posiłek" dla całej menażerii; na drożdżach robię tyle piw ile się da i idzie na nawóz, oxi normalnie w kanał, chmieliny i białka wytrącone po gotowaniu normalnie w kibel. Edited October 18, 2017 by ATP Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 14 godzin temu, Welflon napisał: 14 godzin temu, koval_blazej napisał: https://browarparagraf.com/2016/09/o-zakazie-wprowadzania-drozdzy-do-kanalizacji/http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20010720747 Art.9 ust.2 mówi o zakazie wprowadzania drożdży do kanalizacji a Art.28 ustęp 4 o grzywnie lub ograniczeniu wolności za złamanie tego zakazu. To co robić z drożdżami? Tez kompostownik? Pewnie,że na kompost, szkoda wylewać w kibel jak masz taką możliwość, dobrze by było nawet wstępnie mieć pojemnik w którym kisisz to co wyrzucisz na kompost. Welflon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 (edited) Ja u siebie wszystkie odpady bio - drożdże, chmieliny i osady oraz młóto ładuje na kompost - nie ma lepszego użyźniacza gleby. Drożdże mają sporo witamin, młóto fakt jest już jałowe trochę ale zawsze coś tam zostanie, a chmiel i białka wiadomo. Rośliną chyba się też to podoba Ogródek po zimie nawożę takim kompostem od 2-3 lat i mam ładniejszy wzrost warzyw. Co do NaOH i innej chemii mój Ojciec jest Inżynierem Sanitarnym budował oczyszczalnie i z ciekawości pytałem się go o to. Prawnie jest to zabronione ogólnie, ale właściwie rozchodzi się tylko o Ług sodowy, pozostała chemia typu podchloryn, Star San, OXI itp. sam się utylizuje w trakcie przesyłu i nie czopuje rur. Wiadomo oczyszczalnia dopuszcza jakiś tam procent ścieków chemicznych, natomiast z NaOH mają problemy bo zabija im w odstojnikach bakterie przerabiające ścieki. Są i tak tego tak małe ilości, że nikt raczej się do tego nie doczepi - gorzej jakby ktoś na przemysłową skalę wlewał sodę do kibla Generalnie żeby uzmysłowić wam jak małe są to ilości to standardowo człowiek dziennie produkuje około 100 litrów ścieków moja miejscowość ma 4,5 tys. ludzi to daje 450 000 litrów ścieków dziennie. Na jedną warkę zużyjemy 3 litry NaOH, załóżmy że w tym czasie 3 osobom w mieście zatka się kran i użyją kreta 12 litrów razem wychodzi co to jest przy 450 hl ścieków? To nawet nie jest 0,002%. Więc ja bym się tym zbytnio nie przejmował na skalę domową są to nieistotne ilości i tak jak koledzy sugerują czyściłbym rury zużytym NaOH Jeżeli kogoś gryzie sumienie jednak to może neutralizować NaOH - zasadę kwasem czyli mieszać z zużytym starsanem XD Edited October 19, 2017 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted July 5, 2021 Share Posted July 5, 2021 A jak sprawa ma się z przydomowa oczyszczalnia ścieków ? Nic się nie stanie jak resztki młuta , chmielu czy drożdży tam popłyną ? Jak to wygląda z chemią która się używa ? NaOH używam bardzo rzadko , ale za to nadweglanu i starsanu dosyć dużo . Nie zaburzy to biologi panującej w przydomowej oczyszczalni ścieków ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 9 godzin temu, witur napisał: A jak sprawa ma się z przydomowa oczyszczalnia ścieków ? Nic się nie stanie jak resztki młuta , chmielu czy drożdży tam popłyną ? Jak to wygląda z chemią która się używa ? NaOH używam bardzo rzadko , ale za to nadweglanu i starsanu dosyć dużo . Nie zaburzy to biologi panującej w przydomowej oczyszczalni ścieków ? Mam przydomową oczyszczalnię, drożdże i chemię wylewam na dwór, jak płuczę wiadra po NaOH to już bezpośrednio w kanał i jest git, po drożdżach tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now