Bachi Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Czyli po okresie refermentacji, która z racji niższych temperatur trwa dłużej (załóżmy że 2m-ce w 10C), jak taki lager powędruje do 23C na kilka tygodni, nic nie ma prawa zmienić się w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Ogólnie jest taka zasada (zalecenie) że piwo najlepiej powinno się leżakować/przetrzymywać w temperaturze nizszej niż temperatura fermentacji. Też jak pisał Undeath zrobienie dobrego technicznie lagera w domu jest dużo trudniejsze niż dobrego technicznie ale, więc jak chcesz np. zrobić fermentację w lodówce a później trzymać w 23°C to raczej nic dobrego z tego nie będzie. Edytowane 7 Listopada 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Oczywiście, że ma prawo -piwo może się szybciej zestarzeć, od słońca może wyjść skunks, może też się utlenić itp. Nie ma też jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie przypadki różne są jedno jest wiadome wysoka - pokojowa temp. nie służy lagerom i ich starzeniu się. Zresztą alesom też nie Co widać po marketach i kraftowych piwach, które nie są pasteryzowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Zapytam inaczej. Czy pobierałeś jakieś piwa robione na drożdżach lagerowych z depozytu, które miały bardzo czysty profil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Tak, były takie ale z balingiem powyżej 16 blg Poniżej po przeglądnięciu notatek z degustacji nie widziałem takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 A ja mam pytanie odnośnie temperatur fermentacji lagerów. Zawsze fermentowałem zimą dolniaki w piwnicy więc temperaturą nie sterowałem. Teraz fermentuję w lodówce i skoro panuję nad temperaturą to pojawia się wiele wątpliwości. Kiedy piszecie o temperaturze idealnej 10-12 stopni to mowa o temperaturze otoczenia czy brzeczki? Swoje pilsy które już są w 2 tygodniu burzliwej najpierw trzymałem w 10.3stopnia otoczenia a po 4 dniach opuściłem do 9,5stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 13 godzin temu, Undeath napisał: Możesz nazwać konia psem ale dla większości to dalej będzie koń. Pewnie ten Pils, Koźlak i marcowe miało mało wspólnego z tymi piwami. Lagery definiuje czysty profil z lekkimi estrami, który nie jest osiągalny na alesowych drożdżach. Robiłem piwa na Nottinghamach w temp. 12 C piwo wychodziło ale dalej nie było lagerem. Najniżej na US-05 robiłem w 14C i dalej było sporo estrów na tych drożdżach. Zdarzało mi się też odwrotnie robić lagery w 13-14C i nie były to rasowe lagery, owszem piwo wyszło ale nie było "konkursowe". Jak komuś odpowiada taki stan rzeczy to może śmiało tak robić. W swojej karierze sędziowskiej piłem też nie raz lagery zrobione w podwyższonej temp. i powiem, że bardzo często wychodzi alkohol spirytusowy oraz rozpuszczalnik. Piwa takie nie raz pobierałem z depozytu we Wrocławiu, choć piwowarzy nazywali je lagerami często gęsto nie miały nic z nimi wspólnego. Z doświadczenia powiem, że 12 C to dla mnie maks dla Lagerów, w tej temp. idzie jeszcze zrobić przyzwoite piwo. Powyżej wychodziło sporo estrów i alkohol często. Przeglądając notatki innych piwowarów takich jak Vettisa czy Bart3q (zwycięzca Pilsa niemieckiego we Wrocławiu) też zobaczysz, że utrzymują temperatury nie wyższe niż 10C, a to już chyba coś znaczy. Amen. No i warto dodać, że jak ktoś chce w miarę czyste piwo to zdecydowanie lepiej robić na drożdżach ale'owych w mniejszych temperaturach niż zalecane (powiedzmy te 12-15C), niż na siłę robić na dolniakach w podobnych temperaturach, bo z tego wychodzi przeważnie paskudztwo. 50 minut temu, maciek1221 napisał: A ja mam pytanie odnośnie temperatur fermentacji lagerów. Zawsze fermentowałem zimą dolniaki w piwnicy więc temperaturą nie sterowałem. Teraz fermentuję w lodówce i skoro panuję nad temperaturą to pojawia się wiele wątpliwości. Kiedy piszecie o temperaturze idealnej 10-12 stopni to mowa o temperaturze otoczenia czy brzeczki? Swoje pilsy które już są w 2 tygodniu burzliwej najpierw trzymałem w 10.3stopnia otoczenia a po 4 dniach opuściłem do 9,5stopnia. Brzeczki. Około 8-9C otoczenia jest z reguły w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 11 godzin temu, maciek1221 napisał: A ja mam pytanie odnośnie temperatur fermentacji lagerów. Zawsze fermentowałem zimą dolniaki w piwnicy więc temperaturą nie sterowałem. Teraz fermentuję w lodówce i skoro panuję nad temperaturą to pojawia się wiele wątpliwości. Kiedy piszecie o temperaturze idealnej 10-12 stopni to mowa o temperaturze otoczenia czy brzeczki? Swoje pilsy które już są w 2 tygodniu burzliwej najpierw trzymałem w 10.3stopnia otoczenia a po 4 dniach opuściłem do 9,5stopnia. Zawsze podaję temperaturę brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Wracając do tematu zeszło z 12blg do 5. Śmierdzi okropnie. Potrzymam do piątku żeby gęstwe zebrać do porteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 44 minuty temu, Przemall napisał: Śmierdzi okropnie. Czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Jak chcecie uzyskać czystego górniaka o charakterze podobnym do dolniaka, to używajcie odpowiednich drożdży. Są przecież szczepy jak California lager czy San Francisco Lager, które dają piwa o profilu zbliżonym do lagerowego, ponoć nawet podczas fermentacji w okolicach 18°C. Używanie drożdży lagerowych powyżej 12°C jest kompletnie bez sensu - lepiej choćby us05 zapodać, przynajmniej mniejsza szansa na naprodukowanie siarki, diacetylu itp. A i zawsze pod koniec fermentacji można przenieść do pokoju, i elegancko dofermentuje, aldehyd dożre itp. Do lagerów trzeba mieć warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 lager nawet już tak nie śmierdzi. Uwarzyłem dziś porter, wyszło 30BLG, 24litry, praktycznie 1kg słodu poszedł na 1 litr piwa. Porter sobie stoi w pomieszczeniu w którym jest 10 stopni. Zadałem do niego całą gęstwę jaka była na dnie fermentora z lagera. PS: Fermentory pewnej "czerwonej" firmy to szajs, nieszczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 coś słabą wydajność masz... Ostatnio uzyskałem do fermentacji 24l 30,5 blg z 13,5 kg zasypu, a i tak zakładałem o 5% wyższą wydajność :-P więc chyba cosik nie tak z tym 1kg na 1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Wysładzanie to klucz do sukcesu. Niestety warunki i sprzęt nie pozwoliły mi za dużo wysładzać. Jeszcze leciało kilka blg, które bym odparowal potem. Jeśli się nie mylę to poszło 18kg słodu. Ale nie mam jak w tej chwili sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 W sobote wieczorem postawiłem piwo w 11 stopniach. Ten porter. Gęstwę całą z dna lagera dałem. W niedziele jak zobaczyłem wiadro to dekiel wystrzelił i się powyginał. Z litr jak nie lepiej piwa się wylało poza fermentor. Ogarnąłem to. Zebrałem z góry ostrożnie drozdze, piane czy co to było. Wymyłem dekiel i zalozylem. Coś bardzo gwaltownie przeszła fermentacja. Może za dużo gęstwy dałem i jak się dostały drożdże do 30 blg to jadły jak szalone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Poczytaj o blow off tubeWysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Wiem dlaczego tak się stało, nie jestem tak cienki z fizyki. Bardziej chodzi mi o to, czy tak poprawnie przebiega fermentacja dolna, czy powinna być tak bardzo burzliwa, na górniakach mi się tak nie zdarzyło, a dolne podobno wolniej mają fermentować. Raz tak miałem z winem, ale wtedy to już była fontanna na metr w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Prawdopodobnie za dużo drożdży. Do tego wysoki ekstrakt + 11C to całkiem sporo jak na lagera (jeśli to temperatura otoczenia) i efekt jest jaki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Wiem dlaczego tak się stało, nie jestem tak cienki z fizyki. Bardziej chodzi mi o to, czy tak poprawnie przebiega fermentacja dolna, czy powinna być tak bardzo burzliwa, na górniakach mi się tak nie zdarzyło, a dolne podobno wolniej mają fermentować. Raz tak miałem z winem, ale wtedy to już była fontanna na metr w górę.Chodziło mi o to abyś ja zainstalował - wtedy unikniesz zaklejonej rurki i wybuchajacej pokrywy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Dzięki redlum. Dobra rada faktycznie. Ale na przyszłość po prostu użyje większego wiadra. Teraz było niestety zajęte i piwo było zaledwie kilka cm pod deklem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Miałeś pecha że wybuchło. Jakby drożdże systematycznie wychodziły przez rurkę to by się nie zatkała. A tak pewnie trochę weszło w rurkę, skleiło się i zatkało. Z drugiej strony to byś miał kałuże z drożdży. Sam już nie wiem co gorsze. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Witam, ten porter 30blg przestał fermentować jakoś tydzień temu, najpierw ruszył ostro aż wywalił dekiel a potem szybko skończył. Z 30 BLG zeszło do 17, minęło około 2 tyg. Problem jest taki, że od tygodnia nic się nie dzieje. Przelałem go na cichą bo całe wiadro i na dole i na górze było oblepione drożdżami i zaczynało śmierdzieć. Po przelaniu na cichą piwo pachnie dość ciekawie, raz już czułem taki zapach i jeśli mnie pamięć nie myli był to podwójny koźlak z trzech koron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Wie ktoś do ilu mniej więcej powinien zejść porter z 30blg na gęstwie z fermentisów w34/70? czekać cierpliwie na cichej czy dorzucić paczkę sucharów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Dnia 11/11/2017 o 21:35, Przemall napisał: PS: Fermentory pewnej "czerwonej" firmy to szajs, nieszczelne. Fermentor nie musi być szczelny, i prawie żaden i tak nie jest po kilku użyciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się