Konik Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Czy opłaca się kupić na początek chłodnice zanurzeniową ? bo wacham się czy warto wydać 169zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 WaHaj się. Albo tu pogmeraj : https://www.karbowane.pl/chlodnice-c-20.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Warto. Bez dyskusji. I faktycznie, karbowana wydajniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 9 godzin temu, Konik napisał: Czy opłaca się kupić na początek chłodnice zanurzeniową ? bo wacham się czy warto wydać 169zł Warto zdecydowanie. Ja żałuję, że dopiero po kilku warkach się na nią zdecydowałem. Poszukaj na forum, może ktoś używkę sprzedaje, ale też chłopaki robią chłodnice za mniej niż 169. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiecha Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Kupiłem i nie żałuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Najpotrzebniejsze rzecz w browarze,no może poza fermentoremWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ewentualnie za połowę tej kwoty kupić rurkę i zrobić sobie samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masław Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ewentualnie za połowę tej kwoty kupić rurkę i zrobić sobie samemu. Można też dołożyć kilka dych do gotowej chłodnicy i kupić małego płytowca.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Co znaczy mały plytowiec? przymierzam się do kupna chłodnicy, jednak koszt samej chłodnicy a potem wody troche mnie przeraza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 16 minut temu, Phob napisał: jednak koszt samej chłodnicy a potem wody troche mnie przeraza Jaki koszt wody Cie przeraza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Koszt zużytej wody to sprawy groszowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masław Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Co znaczy mały plytowiec? przymierzam się do kupna chłodnicy, jednak koszt samej chłodnicy a potem wody troche mnie przeraza dla mnie mały to taki poniżej 0.25 M2....jednej płyty Czyli najczęściej stosowane przez domowych piwowarówWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 21 minut temu, buber napisał: Koszt zużytej wody to sprawy groszowe Zwłaszcza, że można ją wykorzystać do umycia garnka i reszty sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Witam, nie używam chłodnicy, chłodzę w wannie, jakie są plusy chłodzenia chłodnicą? Zastanawiam się, czy nie wykonać takiego sprzętu, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Plus jest jeden. W parę minut chłodzisz piwo poniżej 80 stopni. W 20 minut piwo ma temperaturę 20-25 stopni (zależy jak zimna jest woda w kranie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 8 godzin temu, czubas napisał: Witam, nie używam chłodnicy, chłodzę w wannie, jakie są plusy chłodzenia chłodnicą? Zastanawiam się, czy nie wykonać takiego sprzętu, pozdrawiam. Wielką zaletą chłodnic jest to, że oszczędza się czas. Druga spraw to co pisze kolega powyżej, brzeczkę powinno się schłodzić poniżej 80C tak by nie wytrącała się goryczka z chmielu. Wszystko co wrzucisz na 15' - aromat zamienia się w goryczkę chłodzeniem przez noc. Chłodnicą chłodząc większość tego aromatu zostaje w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 2 godziny temu, Undeath napisał: Wielką zaletą chłodnic jest to, że oszczędza się czas. Druga spraw to co pisze kolega powyżej, brzeczkę powinno się schłodzić poniżej 80C tak by nie wytrącała się goryczka z chmielu. Wszystko co wrzucisz na 15' - aromat zamienia się w goryczkę chłodzeniem przez noc. Chłodnicą chłodząc większość tego aromatu zostaje w piwie. Czy dobrze rozumuję, że tutaj wychodzi właśnie wada wymiennika płytowego i chłodnicy przeciwbieżnej? Nie chłodzą one jeżeli spuszczamy brzeczkę bezpośrednio do fermentora całej jej objętości, a jedynie to co akurat przez nie przepływa. Reszta natomiast ma przedłużony pobyt w temperaturze powyżej 80 stopni, a chłodnica zanurzeniowa chłodzi całą objętość równocześnie. No i jak zrobić whiplool? Na gorąco, ale to jeszcze przedłuży pobyt chmielu w gorącej brzeczce. Rozumiem, że rozwiązaniem jest hopstoper, albo recyrkulacja brzeczki przez wymiennik spowrotem do kadzi warzelnej, a spuszczanie do fermentora już schłodzonej brzeczki po whilpool'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masław Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Czy dobrze rozumuję, że tutaj wychodzi właśnie wada wymiennika płytowego i chłodnicy przeciwbieżnej? Nie chłodzą one jeżeli spuszczamy brzeczkę bezpośrednio do fermentora całej jej objętości, a jedynie to co akurat przez nie przepływa. Reszta natomiast ma przedłużony pobyt w temperaturze powyżej 80 stopni, a chłodnica zanurzeniowa chłodzi całą objętość równocześnie. No i jak zrobić whiplool? Na gorąco, ale to jeszcze przedłuży pobyt chmielu w gorącej brzeczce. Rozumiem, że rozwiązaniem jest hopstoper, albo recyrkulacja brzeczki przez wymiennik spowrotem do kadzi warzelnej, a spuszczanie do fermentora już schłodzonej brzeczki po whilpool'u. Nie jest to Wadą tylko zaletą bo chłodzisz do tej temp której chcesz. A dwa jest to efektywniejsze ( szybsze) Wyobraź sobie że masz do schłodzenia 20hekto zanurzeniówką. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 17 minut temu, Masław napisał: Wyobraź sobie że masz do schłodzenia 20hekto zanurzeniówką. No jak w domu robisz warki 20 hekto to gratulacje. Największa domowa warzelnia świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 11 godzin temu, czubas napisał: Witam, nie używam chłodnicy, chłodzę w wannie, jakie są plusy chłodzenia chłodnicą? Zastanawiam się, czy nie wykonać takiego sprzętu, pozdrawiam. O zaletach masz powyżej. Co do zrobienia własnoręcznie jeśli nie masz dostępu do tanich materiałów średnio się opłaca( w zasadzie nie opłaca:-). Potrzebujesz jakieś 7-8 m rury karbowanej lub miedzi, złączki, ... Poszukaj na forum , za 150 zł masz gotową chłodnicę ze stali karbowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masław Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 No jak w domu robisz warki 20 hekto to gratulacje. Największa domowa warzelnia świata.W domu nie robię 20 Hekto. Poza tym jest wyraźnie napisane "wyobraź sobie". Miało to na celu zwrócenie uwagi absurdalność porównań. Jak chcesz to chętnie podyskutuję o bezsensie zastosowania chłodnicy zanurzeniowej w przemyśle podpierając się wyliczeniami i dlaczego browary używają (G) PHE do chłodzenia. Coś o wymiennikach wiem a i kilka w życiu widziałem.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Godzinę temu, Masław napisał: Jak chcesz to chętnie podyskutuję o bezsensie zastosowania chłodnicy zanurzeniowej w przemyśle podpierając się wyliczeniami i dlaczego browary używają (G) PHE do chłodzenia. Coś o wymiennikach wiem a i kilka w życiu widziałem. Chętnie poduskutuję pod warunkiem, że wskażesz mi gdzie napisałem, że zastosowanie wymienników ciepła, czy chłodnicy zanurzeniowej w przemyśle jest bezsensem. Że w ogóle gdziekolwiek napisałem, że wymienniki są bezsensem, albo wspomniałem coś o przemyśle piwowarskim. Mówię o praktyce domowej. Zapytałem, czy użycie wymiennika nie powoduje, że chmiel (a przynajmniej ta część która jeszcze nie przeszła przez wymiennik) pozostaje w brzeczce w temperaturze powyżej 80 stopni przez dłuższy czas niż przy chłodzeniu chłodnicą zanurzeniową. Zaznaczam, że, mówię o warkach rzędu 20-50 litrów a nie hekto. Chodzi mi o to, że dobra chłodnica zanurzeniowa zbije temperaturę poniżej 80 stopni w całej objętości brzeczki szybciej niż wymiennik zakładając, że spuszczamy brzeczkę do fermentora, a nie recyrkulujemy z powrotem do kadzi warzelnej. Zaznaczam, że jest to pytanie, a nie stwierdzenie. Nie używam wymiennika i na razie nie mam w planie, ale jak czegoś nie wiem to staram się szukać na ten temat informacji. pepcioza 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masław Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Chętnie poduskutuję pod warunkiem, że wskażesz mi gdzie napisałem, że zastosowanie wymienników ciepła, czy chłodnicy zanurzeniowej w przemyśle jest bezsensem. Że w ogóle gdziekolwiek napisałem, że wymienniki są bezsensem, albo wspomniałem coś o przemyśle piwowarskim. Mówię o praktyce domowej. Zapytałem, czy użycie wymiennika nie powoduje, że chmiel (a przynajmniej ta część która jeszcze nie przeszła przez wymiennik) pozostaje w brzeczce w temperaturze powyżej 80 stopni przez dłuższy czas niż przy chłodzeniu chłodnicą zanurzeniową. Zaznaczam, że, mówię o warkach rzędu 20-50 litrów a nie hekto. Chodzi mi o to, że dobra chłodnica zanurzeniowa zbije temperaturę poniżej 80 stopni w całej objętości brzeczki szybciej niż wymiennik zakładając, że spuszczamy brzeczkę do fermentora, a nie recyrkulujemy z powrotem do kadzi warzelnej. Zaznaczam, że jest to pytanie, a nie stwierdzenie. Nie używam wymiennika i na razie nie mam w planie, ale jak czegoś nie wiem to staram się szukać na ten temat informacji. Chętnie poduskutuję pod warunkiem, że wskażesz mi gdzie napisałem, że zastosowanie wymienników ciepła, czy chłodnicy zanurzeniowej w przemyśle jest bezsensem. Że w ogóle gdziekolwiek napisałem, że wymienniki są bezsensem, albo wspomniałem coś o przemyśle piwowarskim. Pewnie tak gdzie ja napisałem o warzeniu w domu 20hekto;D. A tak na poważnie bez spinania się..... Chłodnica zbije ci szybko temp do poniżej 80. Załóżmy że 50 l w kilka minut (zależy od temperatury wody chłodzącej, przepływu, mieszania chłodnicą, i powierzchni chłodnicy). A teraz załóżmy ze do "garnka" podłączasz małą pompkę (dla mnie mała to pojęcie bardzo względne) o przepływie 1 M3/h czyli 17 l/min , A za nią wymiennik w przeciw prądzie (temp wody chłodzącej ok 8 C przepływ zbliżony do brzeczki). Schłodzenie 50 l zajmie ok 3-4 minuty (do temp ok 20 C).Nawet gdy zrobisz przepływ grawitacyjny to czas chłodzenia będzie pochodną przepływów. Dłużej jak kilka minut to nie zajmuje ( o ile przepływ odpalisz na maksa).Moim zdaniem nie powinno być różnicy w smaku piwa. Chyba że zamiast podniebienia masz chromatograf Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie znam czasów w jakim chłodzą wymienniki. Jeżeli jest to tak jak piszesz kilka minut całej objętości to różnica nie będzie odzczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się