dan737 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Tak sie sklada ze poczynilem niskoalkoholowe piwo wg. receptury: Pale Ale 1kg Płatki owsiane 0,8kg Pszeniczny 0,5kg Karmelowy 30 0,2kg Zytni 0,2 kg Drozdze : FM56 Zacieranie 72'C- 60min, 76'C- 10min Chmiel: Na ostatnie 15 min gotowania po 10g Citra, Simcoe, Mosaic. Po gotowaniu do fermentora trafilo 23l plynu. Planuje po fermentacji wrzucic po 40g wyzej wymienionych chmieli czyli 120g lacznie. Czy to nie za duzo jak na piwo o pocztkowym Blg 7,2? Jak dodac chmiel? Tak jak w przypadku wszystkich piw bezposrednio do fermentora czy moze warto zrobic jakas herbarke i zagotowac chmiel przez chwile? Oczywiscie chcialbym uniknac wylania piwa w kanal Edytowane 25 Czerwca 2019 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Liczyłem czas i wyszukanie tego z palcem w ... nosie zajęło mi mniej czasu niż pisanie tej wiadomości https://byo.com/article/dry-hopping-techniques/ Wysłane z mojego pustego pokalu po moim czekoladowym risie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 53 minuty temu, SynMojegoStarego napisał: Liczyłem czas i wyszukanie tego z palcem w ... nosie zajęło mi mniej czasu niż pisanie tej wiadomości https://byo.com/article/dry-hopping-techniques/ Wysłane z mojego pustego pokalu po moim czekoladowym risie. Tłumacz mistrzu bo jednak nie każdy musi biegle po ang nawijać, podstawy owszem ale to co tam jest to za dużo dla mnie zadawaj przyjacielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Od siebie napiszę tylko, że herbatkom mówimy nie, bo mają w sobie tlen, a tlen na takie chmielenie to zło.Gotowanie chmielu przed zadaniem to też zło, bo chcesz mieć aromat, a nie gorycz. Otwierasz fermentor na tak krótki czas by tylko wsypać chmiel w ilości od 1,5-3g/l fermentującej brzeczki, na tyle dni ile zechcesz Ja nie polecam trzymania dłużej niż kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 8 minut temu, SynMojegoStarego napisał: herbatkom mówimy nie, bo mają w sobie tlen Olaboga! Skąd ten tlen w herbatce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 ...bo drożdże go nie wszamały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Ja w standardowych piwach chmielowych chmiele 2 dni w temp. koncowej fermentacji i 2 dni cold crash i efekt jak dla mnie jest spoko. Czyli wg. tych wartosci musialbym sypnac ok 60g biorac pod uwage gorne widelki, a chcialem 120g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Problem będzie ze sterylnością piwa, ja bym się bał chmielić takim chmielem prosto z paczki niedofermentowanego piwa,a na tych drożdżach jest niedofermentowane pewnie,chyba ,że już coś tam się zakociło i problem się sam rozwiązał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Okaze sie na dniach jak zmierze blg ale wlasnie tez sie boje i najchetniej wcale bym nie chmielil na zimno, a jezeli juz to mysle zagotowac chmiel w niewielkiej ilosci wody i pogotowac 5 minut chociaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 No,lepiej go spróbować jakoś wyjałowić i być może pić z mniejszą ilością aromatów niż mieć przegazowaną "siódemkę" . Bezpieczniej zrobić lekkie kwaśne z chmieleniem na zimno niż bawić się w te niskoalkoholowe drożdże . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 A juz te Fmki mi sie troche poniewieraly i trzeba bylo cos z nimi zrobic byc moze pierwszy i ostatni raz, zobaczymy jaki bedzie efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 17 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: ...bo drożdże go nie wszamały Ale po zagotowaniu ilosc rozpuszczonego tlenu spada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 1 godzinę temu, fotohobby napisał: Ale po zagotowaniu ilosc rozpuszczonego tlenu spada ... no, ale spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 (edytowane) W dniu 26.06.2019 o 12:51, dziedzicpruski napisał: Problem będzie ze sterylnością piwa, ja bym się bał chmielić takim chmielem prosto z paczki niedofermentowanego piwa,a na tych drożdżach jest niedofermentowane pewnie,chyba ,że już coś tam się zakociło i problem się sam rozwiązał Nie przesadzasz z tą dbałością o sterylność? Ja chmielę na zimno prosto z paczki bez skrupułów i infekcji nie miałem. Ten chmiel jest pakowany w czystości, przynajmniej w większości sklepów... Poza tym sam w sobie jest lekko antyseptyczny. Podobnie jak alkohol w piwie (choć wiem, że mówimy o piwie niskoalkoholowym w tym wypadku). Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Czeslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 14 minut temu, Czeslaw napisał: Nie przesadzasz z tą dbałością o sterylność? Ja chmielę na zimno prosto z paczki bez skrupułów i infekcji nie miałem. Ten chmiel jest pakowany w czystości, przynajmniej w większości sklepów... Poza tym sam w sobie jest lekko antyseptyczny Raczej w tym przypadku nie przesadzam, gość chce użyć drożdży które jedzą tyle co nic, resztę zostawiają i to dzikie co jest na chmielu doje resztę,a przyjemniej jest duże ryzyko, w tą czystość procesu pakowania i aseptyczność to nie wierz tak dosłownie, bo akurat na drożdże chmiel nie działa piszesz ,że infekcji nie miałeś,może nie miałeś, może miałeś za każdym razem tylko nie wyłapałeś ;), chmielenie na zimno potrafi przykryć wiele wad , lekkie infekcje też nie są aż tak oczywiste w odbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 W dniu 27.06.2019 o 13:47, dziedzicpruski napisał: chmielenie na zimno dziedzicpruski. a Ty ile byś dodał chmielu na takie piwo? 60 czy 120g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 1 godzinę temu, dan737 napisał: dziedzicpruski. a Ty ile byś dodał chmielu na takie piwo? 60 czy 120g? JA to jestem bardziej oblatany w chmieleniu kwasów, myślę,ze przy lekkich piwach zachodzi podobna zależność, chodzi o to,że chyba z powodu małej ilości alko te zapachy słabiej przenikają do płynu (w każdym razie tak się dzieje z jakiegoś powodu), więc lepiej daj ze 100-120g , piwo będziesz miał gorzkie więc czy przejdzie gorycz i w jakiej ilości z chmielenia na zimno jest mało istotne. Pewnie jest jeszcze kwestia jakości chmielu który wrzucisz, ale zakładajmy ,ze jest OK i nie przejdą jakieś łodygi, skarpety czy gorycz nieciekawa, ale w tym przypadku to chyba najważniejsze,żeby się nie przegazowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 1 godzinę temu, dziedzicpruski napisał: żeby się nie przegazowało Ok, tak wiec sypne 120g. Piwo i tak bedzie lane do kega wiec nie bedzie problemu. Dzis czyli po tygodniu fermentacji zmierzylem 2,5blg wiec chyba i tak jakas tam infekcja sie zlapala. W smaku ok, dam mu jeszcze tydzien i pod jego koniec wrzuce cos na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 No, to jak jest 2,5 to faktycznie nie będzie problemu, jeszcze te z chmielu dojedzą i wyjdzie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Mam nadzieje ze tak nisko nie zejdzie ale to sie dopiero okaze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Stypiński Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Witam brać piwowarską właśnie za chwilę mam zacząć chmielenie. na instrukcji napisane jest: Chmielenie przez 90 min: - w 15-tej minucie gotowania - 15g chmielu Hersbrucker Spat - w 90-tej minucie gotowania - 55g chmielu Hersbrucker Spat czy to znaczy, że drugą porcję chmielu mam dodać tylko na minutę? Czy po dodaniu ostatniej porcji gotować przez 90 minut Zestaw ten: https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Oktoberfest-Marcowe-15-BLG-zestaw-ze-slodow/126 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 dodajesz i wyłączasz grzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Piwo ostatecznie stanelo na 2,5 Blg po chmieleniu 120g bezposrednio do fermentora. Aromat jest swietny i piwko jest bardzo pijalne, oczywiscie czuc ze nie jest zbyt tresciwe ale jak na 2,5% alco jest bardzo przyjemnie jak na ta chwile. Mam zamiar zrobic gose z zestwu z Marxam i jest tam bodajze 150ml kwasu mlekowego czy to nie za duzo? Kiedys gdzies dodwalem 25ml i juz wtedy czulem kwasnosc wiec zastanawia mnie te 150ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się