zgoda Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Teraz to już lepiej nie, ze 3 tygodnie już stoi u Ciebie, a cokolwiek o objawiach będę mógł powiedzieć dopiero za tydzień. Na razie wygląda dobrze (nie zmętniało), ale to ciut za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 #51 Gryczane v1.2 przelane do klarowania przy 5.5°Blg. Odfermentowanie mizerne, ale tego się spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Wszyscy coś tam dziś warzą, a ja tylko kupiłem sobie garnek 10 litrów. Za tydzień poćwiczę sobie dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Wszyscy coś tam dziś warzą, a ja tylko kupiłem sobie garnek 10 litrów. Za tydzień poćwiczę sobie dekokcję. No to zrób szybko mini warkę w nowym garnku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Wszyscy coś tam dziś warzą, a ja tylko kupiłem sobie garnek 10 litrów. Za tydzień poćwiczę sobie dekokcję. ja nie warze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Wszyscy coś tam dziś warzą' date=' a ja tylko kupiłem sobie garnek 10 litrów.[/quote']ja nie warze Bo się szkolisz na sędziego, hehe. Garnek poleży jednak 2 tygodnie. W fermentowni uparcie trzyma się 13°C i za nic nie chce spaść, więc za tydzień będzie Ręczajskie Jasne na German Ale, czyli powtórka piwa z płatkami żytnimi - poprzednie jakieś badziewne wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 #52 Altbier został przelany na klarowanie przy 3 Blg, co mu całkiem nieźle rokuje. Pachnie ładnie, monachijsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 #50 Kolońskie v2.2 poszło do butelek, 36x0.5l + 9x0.33l. Refermentacja: 128g cukru białego w syropie, 2.4v/v. Skończyło fermentować na 3°Blg, co mu daje 5.1% alkoholu - i bardzo mi się to podoba. Za miesiąc pierwsza degustacja, na razie smakuje fajnie, tylko goryczka mało przekonywująca, trochę ostra i kłująca. "Jedwabistości" nie stwierdziłem, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Za miesiąc pierwsza degustacja, Oż Ty masz silną wolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Policzmy, 10 dni na nagazowanie, 10 dni na zebranie motywacji żeby wynieść skrzynki do piwnicy, 10 dni czekania. Wychodzi miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Mozna też na to spojrzeć inaczej: 10 dni na nagazowanie, no i tu już można np sprawdzić czy nagazowane. 10 dni na zebranie motywacji żeby wynieść skrzynki do piwnicy, ale co tak o suchym pysku dźwigać... trzeba spróbować - no i trochę lżej będzie. 10 dni czekania. Wychodzi miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 można spojrzeć jeszcze inaczej: -rozlanie do kega 10 minut. -nagazowanie 4 bary + 5 minut bujania, -2 minut podłączenie do schładzarki i nalanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Cześć można spojrzeć jeszcze inaczej:-rozlanie do kega 10 minut. -nagazowanie 4 bary + 5 minut bujania, -2 minut podłączenie do schładzarki i nalanie Wiktor jesteś parszywym minimalistą tak jak i ja Oczywiście dla młodych piwowarów: sztuczne nagazowanie nie zastępuje leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 eee tam, czasem piwo jest tak wyborne, że nie trzeba go psuć gazem... podczas rozlewania do butelek parę kufelków potrafi wyparować Uwaga dla młodych piwowarów: tylko i wyłącznie gdy piwo jest wyborne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Tacy fajni jesteście z tymi kegami, który mnie adoptuje? Bo w moim obecnym mieszkaniu nie ma miejsca na takie brewerie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 ja Cię mogę adoptować, jak skończę remont w pracowni to miejsca powinno być dość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Wiktor jesteś parszywym minimalistą tak jak i ja Oczywiście dla młodych piwowarów: sztuczne nagazowanie nie zastępuje leżakowania Widzisz moje są wyleżakowane bo przez 2 miesiące nie mogę się zebrać żeby je rozlać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 ja Cię mogę adoptować, jak skończę remont w pracowni to miejsca powinno być dość :lol: To może by się znalazło miejsce na kontynuacje legendarnych paneli u Infama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 ja Cię mogę adoptować, jak skończę remont w pracowni to miejsca powinno być dość :) Jak skończysz remont to akurat przyda się na parapetówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 #53 Ur-Hell Warzone dnia 25 listopada 2011. Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane: * słód pilzneński (Optima via BogutynMłyn) 4.40kg Chmiele * Sybilla gran. 2011 6.2% a-k 44g Dodatki do gotowania * mech irlandzki 4g Drożdże: WY1007 German Ale III pokolenie Zacieranie * 52?C: 0' * 63-61?C: 5' -> dekokcja 6.5l -> 73-71?C: 15' -> gotowanie: 10' <- powrót dekoktu * 73-71?C: 50' * 75?C: 10' Wysładzanie: 2x6.5l do objętości ok. 26.5l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie * gotowanie 70' * 60' Sybilla 24g * 15' Sybilla 20g * 10' mech irlandzki 4g Brzeczka nastawna * wybicie (litrów): 24.00 * gęstość brzeczki (Blg): 13.00 * ilość brzeczki (litrów): 22.00 * początek fermentacji: 26 listopada 2011 Pierwsze piwo zacierane dekokcyjnie. Poza niewielkim sralnkiem w kuchni nie stwierdziłem, żeby było to jakoś skomplikowane. Nie stwierdziłem również wyższej wydajności, bo była zwykła. Miał być lager, ale temperatura w fermentowni uparcie nie chce spaść do bezpiecznego poziomu, coś ciepła ta jesień tego roku. HGW co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 coś ciepła ta jesień tego roku. Ciekawa konstatacja. Ja mam zupełnie przeciwne wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 coś ciepła ta jesień tego roku. Ciekawa konstatacja. Ja mam zupełnie przeciwne wrażenie. Listopad się kończy, a my tu jeszcze poza paroma drobnymi przymrozkami nie mieliśmy jeszcze temperatur poniżej 0°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 #53 Ur-HellMiał być lager, ale temperatura w fermentowni uparcie nie chce spaść do bezpiecznego poziomu, coś ciepła ta jesień tego roku. HGW co z tego wyjdzie. Wszystko zależy od tego gdzie kto ma fermentownie. W mojej muszę zacząć myśleć o podgrzewaniu fermentorów Ale rzeczywiście zimy w tym roku jakoś nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 U mnie w fermentowni uparcie trzyma się 13°C i spaść od kilku tygodni nie chce. Cierpliwie czekam no może coraz mniej cierpliwie Za to w w drugim pomieszczeniu fermentacyjnym mam 16-18°C i chyba strzelę znowu RIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 #53 obudziło się po ponad 8-godzinnym lagu i fermentuje niespiesznie. Tak leniwych German Ale jeszcze nie miałem. Jeżeli za 2 tygodnie temperatura nie zejdzie do 12C, to machnę jeszcze sticke alta i może coś z "extinct German top fermenting beers". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się