Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Problem j. w. - no i co z tym wiadrem zrobić? Początkowe 12 blg teraz po tygodniu przebywania na cichej 5,5 blg. Zlałem na cichą jak rurka ustała, osad się osadził i piana znikła. 10 dni burzliwej ok. 10 st C, droźdźe w34/70 W smaku próbka menzurka - genialne !! - nie wiedziałem że Tradition da taką goryczkę. Zamieszałem intensywnie chochelką i dałem do 19-20 st C. Czy można wziąć jeszcze gęstwy dodać czy to głupota? To gęstwa z tego piwa i jest już stara - 2-3 tygodnie ma. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę - zlanie na cichą to tylko zlanie znad osadu, jeśli w brzeczce są jeszcze drożdże które nie osiadły i pracują to one i na cichej będą pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Obwiniam za ten stan zacieranie tzn skrócenie przerwy maltozowej - poczytałem rad zacierania Pilsa p. Dori i nie wiem czy to był błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) W jakiej temperaturze była główna fermentacja? OK juz doczytałem Wg mnie za szybko przelane na cichą. Nie jestem pewny, czy drożdże dadzą radę dojsć to co ewentualnie tam zostało. Jeszcze pytanie jak zacierałeś? Edytowane 9 Listopada 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 ok. 10 - 12 stopni - dwór / lodówka - rurka pracowała dobrze,. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 a zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 No kurde to odpowiem jutro bo zapisałem to na kartce - przepis autorski ale chyba ok. 30 minut - odpowiem jutro. Zasugerowałem się radami p. Dori na ich stronie - dlatego że stosowałem też te rady dla piwa pszenicznego i wyszło super. Przepis zwykły - pilzneński 4,5 kg + caramel pale viking malt 250 gramów, chmiel w całości Tradition. Wiem że była długa przerwa dekstrynująca coś około 30 minut - ale powiem jutro. Wiem że forumowicze takie piwa wylewają - ja nie będę go wylewać bo jest zbyt dobre w smaku - będzie po prostu miało 2 % alk. Czy mogę użyć 3 pokolenie tej gęstwy w34/70? robi się na niej teraz marcowe , chciałbym jeszcze uważyć ciemnego lagera bo szkoda mi wylewać gęstwę ? A są na dworze warunki dla "dolniaków" wiecie o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Uważem, że jest niedofermentowane, u mnie podobne ekstrakty na tych drożdżach dochodziły do 3Blg końcowego ekstraktu. Ja osobiście dodałbym gęstwy po marcowym, i zobaczył co z tego wyjdzie, bo na cichej drożdże raczej nie dojedzą tego co zostało i na 100% piwo będzie przegazowane lub jeszcze gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Odczekać jeszcze tydzień i sprawdzić ekstrakt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 W34/70 schodza przy tym Plato wyjsciowym, samym pilznenskim i odpowiednim zacieraniu nawet do 1,7 Plato. Jesli zadales odpowiednia ilosc drozdzy to przy tej temperaturze fermentacja glowna powinna byc najpozniej po 7 dniach gotowa. Widze ze wrzuciles cos karmelowego, do tego zacierales prawdopodobnie dluzej na 72 stopniach, wiec takie FG jest jak dla mnie mozliwe. Na przyszlosc rob osobno pomiar FG. Wystarczy menzurka (ok. 250 ml), nalac do niej brzeczke po schlodzeniu, zadac lyzeczka drozdzy i stawiac w najcieplejszym pomieszczeniu w domu. Z reguly masz po 24 godzinach po wszystkim i mozesz zmierzyc FG (poprawnie powinnes to jeszcze przefiltrowac przez filtr i algi, ale przy domowych warunkach wystarczy jak schlodzisz i przelejesz probke do innej menzurki w miare klarowne i wtedy zmierzysz). Wtedy zawsze bedziesz wiedzial jak nisko powinno Ci piwo w twoim glownym fermentorze zejsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) usunięto przez autora Edytowane 9 Listopada 2019 przez Piotr Ba usunięto przez autora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Ok dodam gęstwy z Marcowego jeśli za 7 dni BLG nie spadnie, czy mogę po dodaniu przetrzymać warkę w 19 st C ? Ile jej dodać 100 ml będzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Robiłeś pomiar spławikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 5 BLG wczoraj - napisano na otwarciu tematu. Jeszcze jakieś porady co można zrobić? Może po prostu czekać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Odlej troche i zrób test fft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Czy to nie jest za mało drożdży na 17 litrów brzeczki 1 paczka tzn 11,5 g ? Nawet uwodniona ? W instrukcji jest napisane 1 gram na 1 litr i to w temp. powyżej 10 st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: Czy to nie jest za mało drożdży na 17 litrów brzeczki 1 paczka tzn 11,5 g ? Nawet uwodniona ? W instrukcji jest napisane 1 gram na 1 litr i to w temp. powyżej 10 st C. Za mało, do tego fermentacja też zbyt krótka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Zrób FFT. W ten sposób najszybciej się dowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Już nastawiłem jutro odczyt ( na drożdżach kuchennych ) Obstawiam za mało drożdży i za niska temp. fermentacji. W każdym razie dziękuję wam za pomoc gdyby nie to forum i Wy to bym miał depresję. To mój pierwszy lager więc takie perypetie. Ale smak tego piwa z próbówki - czad. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Test FFT ujemny. BLG po dobie na drożdżach babunii bez zmian po 24 godz. 5 st. P. Czyli drożdże opadły bo nie miały już co rozłożyć. Zacieranie 63 st C 30 min. 72 st C 45 minut. Podoba mi się określenie słowne kanalizacja. nie interesuje mnie piwo o 2 % alk. to nie grodziskie. shveteq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Zabutelkuj i rozdaj. Szkoda wylewać jeśli piwo wyśmienite. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 42 minuty temu, Piotr Ba napisał: nie interesuje mnie piwo o 2 % alk. A ja próbuję bezskutecznie choćby tyle osiągnąć na fm 56... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Tam jest więcej niż 2% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 A czy można by dodać glukozy krystalicznej żeby tylko podnieść % alk. ? Wychodzi na 16 litrów 320 gramów dekstrozy co podniesie moc piwa o 2 % alk. ?? Tak chcę zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 To nie jest wcale zły pomysł jeśli jak piszesz w smaku ok, lecz niski poziom alc. Lecz najpierw sprawdziłbym czy drożdże sa w stanie - bo jak dosypiesz te 320g, a okaże się że drożdże nawet nie ruszą to bedzie cukierek, a jak drożdże rusza to sypać do oporu zawsze 16l mieć a nie mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Z 12 do 5.5 to masz 3,6 % alko. Dla jasności, mierzysz refraktometrem czy splawikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się