nike21 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Ja już troszkę poczytałem. Nawet dwa błędy znalazłem Niektóre treści są też mocno zastanawiające, ale najpierw doczytam do końca a potem będę wytykał palcem Tak czy siak mam nadzieję, że wiedza, której mi brak jeszcze przede mną i ją tam znajdę. Zapowiada się bardzo dobrze. Jeszcze raz dzięki Tomku za tą lekturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 A to podrzuć proszę na PW co znalazłeś (albo tutaj, jak wolisz), to weźmiemy pod lupę temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 MLT to chyba coś innego niż HLT. Tego drugiego błędu nie mogę teraz na szybko znaleźć ale tam coś było napisane po polskiemu zamiast po polsku poprostu... Jak znajde to doślę skitof 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Opublikowano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Na początku chciałbym podziękować @elroy i @skitof za świetną robotę. NIe przeczytałem jeszcze całości, ale mam drobne uwagi (może do następnego wydania...). 1. Str. 132 tabela 7.5 - wg tej tabeli do sporządzenia 10P roztworu trzeba dać więcej suchego ekstraktu niż płynnego. Płynny ekstrakt zawiera ok20% wody, więc myślę, że powinno być na odwrót. 2. Str. 165 - tuż nad tabelą 9.1 akapit informuje, że w rozdziale 10 będzie o warzeniu i fermentowaniu piw dolnej i górnej fermentacji, a w rozdziale 11 będzie o rozlewie. Tymczasem rozdział 10 traktuje o rozlewie, a 11: jak uwarzyć lagera. Dotarłem narazie do 177 strony, ale jestem po wrażeniem tej publikacji. skitof 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Bez wstępów pochwalnych, bo oczywiście jest super, ale rzuciły mi się w oczy temperatury przerwy diacetylowej: te dotyczą dolnej fermentacji: s 103: 8-10°C [14-18°F] s 188: 3°C[5°F] s 190: 5-10°C [10-15°F] a te ogólnie: s 102: 5°C[9°F] s 503: 3°C[5°F] skitof 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Dzięki za uwagi! Wszystko będzie oczywiście analizowane i wdrążane w kolejnych dodrukach. Postaram się jakoś każdemu odwdzięczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 28.12.2020 o 19:55, nike21 napisał: MLT to chyba coś innego niż HLT. Tego drugiego błędu nie mogę teraz na szybko znaleźć ale tam coś było napisane po polskiemu zamiast po polsku poprostu... Jak znajde to doślę Rzeczywiście błąd. MLT to Mash and Lauter Tun czyli kadź zacierno-filtracyjna. W razie zainteresowania tematem zobacz indeks rzeczowy. Edytowane 4 Stycznia 2021 przez skitof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 W dniu 2.01.2021 o 14:06, Irek napisał: 1. Str. 132 tabela 7.5 - wg tej tabeli do sporządzenia 10P roztworu trzeba dać więcej suchego ekstraktu niż płynnego. Płynny ekstrakt zawiera ok20% wody, więc myślę, że powinno być na odwrót. Masz rację, kolumny są zamienione. Tzn. kolumna "Płynny ekstrakt słodowy" powinna mieć tytuł: "Suchy ekstrakt słodowy" i odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 W dniu 2.01.2021 o 14:06, Irek napisał: 2. Str. 165 - tuż nad tabelą 9.1 akapit informuje, że w rozdziale 10 będzie o warzeniu i fermentowaniu piw dolnej i górnej fermentacji, a w rozdziale 11 będzie o rozlewie. Tymczasem rozdział 10 traktuje o rozlewie, a 11: jak uwarzyć lagera. Dotarłem narazie do 177 strony, ale jestem po wrażeniem tej publikacji. Masz rację, choć to błąd zawarty już w oryginale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 W dniu 2.01.2021 o 15:33, x1d napisał: Bez wstępów pochwalnych, bo oczywiście jest super, ale rzuciły mi się w oczy temperatury przerwy diacetylowej: te dotyczą dolnej fermentacji: s 103: 8-10°C [14-18°F] s 188: 3°C[5°F] s 190: 5-10°C [10-15°F] a te ogólnie: s 102: 5°C[9°F] s 503: 3°C[5°F] Rzeczywiście to podniesienie temperatury fermentacji na przerwę diacetylową jest w różnych miejscach książki różne i waha się od 3-10 stopni C. Bierze się to chyba stąd, że najlepiej byłoby powiedzieć "podnieś temperaturę fermentacji o kilka stopni", a wielokrotne próby precyzyjnego stwierdzenia ile to jest kilka stopni kończy się nieścisłościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 2 godziny temu, skitof napisał: Rzeczywiście to podniesienie temperatury fermentacji na przerwę diacetylową jest w różnych miejscach książki różne i waha się od 3-10 stopni C. Bierze się to chyba stąd, że najlepiej byłoby powiedzieć "podnieś temperaturę fermentacji o kilka stopni", a wielokrotne próby precyzyjnego stwierdzenia ile to jest kilka stopni kończy się nieścisłościami. No tak, ale jeszcze mamy różnice w przeliczaniu °C na °F. Całość pewnie do dyskusji bardziej z autorem . Przy okazji w tabeli na s.277 zapałętało się unknown. Drobne literówki postaram się wynotować i podesłać już na priv. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 11 godzin temu, x1d napisał: Drobne literówki postaram się wynotować i podesłać już na priv. Podsyłaj tutaj żeby się nie dublować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Tak, też tak myślę, że najlepiej w jednym wątku podrzucać wszelakie sugestie. A z innej trochę beczki (choć na forum to już każdy chętny dawno kupił ) Allegro przyznało do aukcji za 100% pozytywnych transakcji ichniejsze dukaty, w sumie można zarobić 8 szt. (4 normalnie +4 za zakupy w aplikacji) https://allegro.pl/oferta/jak-warzyc-piwo-kompendium-wiedzy-przedsprzedaz-9417897075 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Strona 143. Błąd w obliczeniu. Wiersz 4 "Przefiltrowanie 2 l wody zajęłoby 40 minut." Powinno być 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczawiosław Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Tyle uwag się pojawia że nie wiadomo co już było, a co nie Zauważyłem błąd na stronie 50, w drugim zdaniu pod zdjęciem. Jest tam "Producenci ekstraktów chmielowych...", a chyba powinno być "Producenci ekstraktów słodowych...". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Książka, jak i inicjatywa i wykonanie świetne. Dzięki! Ja jestem początkujący (więc omyłki trudniej mi wyłapać) i czytam z doskoku, czy można liczyć na jakąś zbiorczą, może aktualizowaną erratę ze strony Redakcji, żeby nanieść sobie poprawki samemu? Tak czy inaczej, liczę na kolejne tłumaczenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Tak, na pewno się pojawi errata zebrana w jednym miejscu. Dajmy sobie jeszcze jakąś chwilę, gdyby (odpukać!) coś się jeszcze pojawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Cześć! Zupełnie po cichutku, okazało się, że do drugiego etapu Plebiscytu PSDP przeszło wydarzenie premiery książki Ktoś zgłosił i jest, za co dziękuję! Będzie nam bardzo miło za kolejne głosy. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeruvkWSyeJoSMYU1xiDXVfGjxq2WVm34yTKbewLCgdbuJ81A/viewform (ostatnia sekcja na dole) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Już oddany. ? elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 58 minut temu, elroy napisał: Cześć! Zupełnie po cichutku, okazało się, że do drugiego etapu Plebiscytu PSDP przeszło wydarzenie premiery książki Ktoś zgłosił i jest, za co dziękuję! Będzie nam bardzo miło za kolejne głosy. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeruvkWSyeJoSMYU1xiDXVfGjxq2WVm34yTKbewLCgdbuJ81A/viewform (ostatnia sekcja na dole) Zagłosowane, patrząc na nominacje to jepiwka rządzi elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zagłosowane ? elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Myślę, że wygrana w kieszeni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Mam i ja. elroy i Yuri 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dzięki Myślicie, że można zrobić z zdjęć książek użytkowników taki kolaż? (zdjęcia z forum i fb). Oczywiście pomijam jakieś wiadome dane wrażliwe na zdjęciach. Mam już niezłą kolekcję i wyszłaby super grafika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 15 minut temu, elroy napisał: Dzięki Myślicie, że można zrobić z zdjęć książek użytkowników taki kolaż? (zdjęcia z forum i fb). Oczywiście pomijam jakieś wiadome dane wrażliwe na zdjęciach. Mam już niezłą kolekcję i wyszłaby super grafika. Moje możesz wykorzystać. Mogęnawet lepsze zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się