Furagina Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam zacne grono piwowarów Jakiś czas temu uwarzyłem pierwszą warkę. Sprzęt z browamatora został zakupiony, dużo czytania i rozmyślania. W końcu zdecydowałem się po wielu filmach na yt, parudziesięciu wpisach na forach wskoczyć na głęboką wodę i uwarzyć pierwszą warkę od zera .... zacieranie, filtorwanie, gotowanie z chmieleniem itp. Wiadomo praktyka to zupełnie co innego niż teoria. Moim wyborem i zarazem zestawem z browamatora okazał się NEIPA. Jak to z pierwszymi razami bywa popełniłem mnóstwo karygodnych błedów. Przynajmniej tak mi się wydaje . Przede wszystkim postanowiłem oszczędzić na jednym : filtratorze z oplotu, stwierdziłem że nie ma co , nawinę na kurek od środka pieluchę tetrową zgietą dwa razy i będzie tak samo filtrowało. Filtrat nawet nie zaczał schodzić , musiałem na gorąco coś wymyślić, zaczałem wzburzać dopiero co zacieraną mieszaninę w fermentorze tak żeby poruszyć ziarnami i żęby cokolwiek przeleciało. Po dwóch godzinach udało się. Mozolna robota głupiego. To samo bylo z wysładzaniem. Temperatura mocno spadła do 40 stopni z 76 gdy dawałem do filtrowania. Potem już tylko gotowanie, trochę prostsze zadanie , ale napotkałem następny problem, byłem świadomy że filtrat będzie gorszej jakości , ale ewidentnie cała objętośc brzeczki wyglądała jak muł z dna rzeki (piszę to gdy fermentacja burzliwa trwa 4 dzień i widzę że 'muł' zajmuje około 1/3 mooże 1/4 objętości fermentującej brzeczki). I następny problem, w recepturze jest 14,5 BLG początkowe , nie wiem w którym momencie tyle mam mieć ale uznałem że przed gotowaniem (a poże ma mieć tyle po ? prosiłbym o informacje) i rzeczywiście miało dokładnie tyle .. tylko ze brzeczki nie bylo 23 litry tak jak w przepisie a jedynie 15 litrów. Co zrobiłem źle ? Nie dodawałem wody będąc świadomy tego że gdy dam do tych 23l piwo będzie cieniutkie i uznałem że lepiej mniej a dobrze niż za dużo i bardzo źle. Po gotowaniu BLG wzroslo ale nieznacznie a brzeczka miała 13,5 litra. Wychłodzone w dużej misce z wodą wystudzone i drożdze zadane. Teraz moja i prośba i właśiwe pytanie : Gdzie zrobiłem najgorszy bład/błedy i jak je skorygowć. Niemniej jednak wiem że porady jedno a doświadczenie drugie więc w planach mam oczywiście następne warki. Co dalej ? jakie style następne tak abym na każdym etapie warzenia wiedział czy wszystko przebiegło zgodnie z planem czy nie. Mówię to mając ambicje na dużo bardziej wymagające style które są moimi ulubieńcami czyli HAZY IPA, ABW, RIS czy Kriek. Z niim oczywiścei chce poczekać ile to będize konieczne aż będe wiedział jak . No więc co dalej aby nauczyć się jak najwięcej ? Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez Furagina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Błędy: 1. Brak flitratora. Na znanym serwisie z filmami znajdziesz filmy "jak zrobić samemu" filtrator z oplotu. Ja taki zrobiłem, używałem i był ok. 2. NEIPA to trudny styl na początek. Probonuję jakieś Pale Ale, Bittery lub Stouty. 3. Wydaje się, że większe problemy jeszcze przed Tobą - fermentacja. To słowo klucz naszego hobby. A NEIPA z chmieleniem na zimno do dodatkowa trudność. 4. Nie podajesz w jakich temperaturach zacierałeś, jakie przerwy, jak długo, ile wody dałeś do wysładzania, jakie dokładnie gęstości Tobie wychodziły (Blg) w poszczególnych etapach. To ważne. 5. Wydajnością zbytnio się nie przejmuj, to najmniejszy problem. Choć 13,5l zamiast 23l wskazuje na spore błedy. 6. RIS, ABW czy Kriek to raczej jeszcze nie teraz ?. Ja też mam niewiele warek za sobą (22), można powiedzieć zaczynam, ale o wspomnianych przez Ciebie piwach jeszcze nawet nie myślę. 7. I ostatnia moja rada - czytać, czytać czytać. Tutaj znajdziesz wszystko lub prawie wszystko, co Tobie potrzebne. Tyle ode mnie. Na pewno jeszcze tutaj wypowiedzą się bardziej doświadczeni. Furagina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Proponuję piwo - IPA zrobione w następujący sposób Zasyp - od 4,5 kg - 5 kg słód tylko Pale Ale wystarczy nie ma sensu innych Zastosuj ilość wody 4 litry na 1 kg słodu - mieszaj zacier w trakcie zacierania. Zacieraj przez 70 minut w 66 st C potem 1 min. 77 st C - przy 70 min nie musisz robić próby jodowej. Jeśli temp. Ci ucieknie to nic - pamiętaj że w granicach 62 - 72 st C ziarno jest zacierane cały czas. Wysładzaj wodą o temp. 75 st C powoli - nie wolno szybko wysładzać - do objętość brzeczki ok. 22 - 23 litry. Chmiele do tego 2 z następujących - Fuggles, Admiral, East Kent Goldigs, Mosaic, Chinook, Cascade, Citra Jak je wrzucać - w 1 min gotowania na goryczkę - w 40 min gotowania na smak. Jest taka strona Beer Recipe Calculator gdzie podając rodzaj chmielu i ilość jego Alfa Kwasów (najważniejsza rzecz) ustalamy sobie jaka końcowa goryczka - celuj w 30 - 35 IBU na początek Kup drożdże US-05 do tego piwa. Mierz BLG pod koniec gotowania i ew. dolej wody lub pogotuj dłużej do uzyskania 13 - 14 BLG - BLG mierzymy w próbce schłodzonej do 20 st C. Kilka dni przed butelkowaniem wrzuć 30 - 50 gramów do fermentora. Takie piwo jest proste, bardzo trudno je zepsuć, będzie bardzo dobre. Odradzam na początek piwa - Lagery, Pszeniczne, Wszystkie nowofalowe skomplikowane IPA - BPA, NEIPA, NZIPA itd. Furagina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zacznij od przeczytania Wiki (adres w mojej stopce) kilkukrotnie, od deski do deski i jak będziesz miał więcej pytań, to pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Co już zostało wspomniane, w opisie nie masz rzeczy mających największy wpływ na piwo, czyli schematu fermentacji, typu drożdży, coś o napowietrzeniu, dezynfekcji. Zacieranie, filtracja to jakieś 10% sukcesu. No i filtrator z oplotu to 25zł, mi jeden wystarczył na ponad 120 warek, tu nie ma na czym oszczędzać Co do stylów, to zależy jak dużą masz motywację, żeby jak najszybciej podnieść warsztat (i robić dobre piwa ). Jak naprawdę dużą to przede wszystkim zacznij od jednego, w miarę prostego w obsłudze (neutralnego, górnej fermentacji) szczepu drożdży, jak bym polecał US-05 i rób tylko na nim warki, aż zaczną wychodzić piwa na dobrym poziomie technicznym. Najlepiej bez chmielenia na zimno, bez dodatków, przynajmniej na początku o standardowym ekstrakcie (np 10-14°Blg), takie piwa najłatwiej ocenić sensorycznie i wprowadzić poprawki w recepturze. Czyli style takie, jak jakieś Golden Ale, APA, AAA, ABA, w miarę lekkie Stouty i Porterki. Jak to zacznie wychodzić Ci dobrze, to zaczynasz bawić się innymi szczepami. Tylko to trochę odbiera radość zabawy z różnymi szczepami i stylami piwnymi, co często jest powodem zaczęcia zabawy z piwowarstwem domowym ale jak to w życiu, coś za coś Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez kantor Furagina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furagina Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 5 godzin temu, Paweł76 napisał: Błędy: 1. Brak flitratora. Na znanym serwisie z filmami znajdziesz filmy "jak zrobić samemu" filtrator z oplotu. Ja taki zrobiłem, używałem i był ok. 2. NEIPA to trudny styl na początek. Probonuję jakieś Pale Ale, Bittery lub Stouty. 3. Wydaje się, że większe problemy jeszcze przed Tobą - fermentacja. To słowo klucz naszego hobby. A NEIPA z chmieleniem na zimno do dodatkowa trudność. 4. Nie podajesz w jakich temperaturach zacierałeś, jakie przerwy, jak długo, ile wody dałeś do wysładzania, jakie dokładnie gęstości Tobie wychodziły (Blg) w poszczególnych etapach. To ważne. 5. Wydajnością zbytnio się nie przejmuj, to najmniejszy problem. Choć 13,5l zamiast 23l wskazuje na spore błedy. 6. RIS, ABW czy Kriek to raczej jeszcze nie teraz ?. Ja też mam niewiele warek za sobą (22), można powiedzieć zaczynam, ale o wspomnianych przez Ciebie piwach jeszcze nawet nie myślę. 7. I ostatnia moja rada - czytać, czytać czytać. Tutaj znajdziesz wszystko lub prawie wszystko, co Tobie potrzebne. Tyle ode mnie. Na pewno jeszcze tutaj wypowiedzą się bardziej doświadczeni. Wiem, że fermentacja jest najważniejsza. Ale z drugiej strony jak trzymać nad nią pieczę odpowiednio ? Póki co widzę że pianka od drożdzy jest na 2 cm (wydaje mi się to trochę mało) ale bulga co 30 sekund więc chyba okej. Jeśli chodzi o chmielenie na zimno ? Czy to na tyle skomplikowane ? Myślałem że poprostu dodajesz mieszasz zamykasz i cyk. A i jeszcze mam pytanie co do zlania na cichą. Na co patrzeć co jest najważniejsze no i jak zlewać unikając osadu którego mi ostatecznie wyszło z 3cm na dnie. Co do zacierania robiłem wszystko zgodnie z instrukcją, nie spieszyłem się robiłem co 15 minut próbe jodową, po 45 minutach w zasadzie była negatywna,a po 60 i 65 minutach kiedy kończyłem była jednoznaczenie negatywna. Co do temperatur i przerw bardzo dużo uwagi przykładałem do stałej temperatury i jej kontrolowania. Niestety BLG mierzyłem tylko przed wysładzaniem i po wysłodzeniu. Z oczywistych błędów i strat na tej nieszczęsnej filtracji myślę że tam przeleciało najwięcej wody. Do wysładzania dawałem na oko tak żeby w docelowym garze byłó odpowiednie BLG , a no i jednego zapomniałem , wysładzałem woda kilkanaście minut po tym jak się zagotowała w czajniku (90 stopni C ? jakoś tak) Wydaje mi się że to może mieć negatywny skutek. Dziękuję za odpowiedz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furagina Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 10 minut temu, kantor napisał: Co już zostało wspomniane, w opisie nie masz rzeczy mających największy wpływ na piwo, czyli schematu fermentacji, typu drożdży, coś o napowietrzeniu, dezynfekcji. Zacieranie, filtracja to jakieś 10% sukcesu. No i filtrator z oplotu to 25zł, mi jeden wystarczył na ponad 120 warek, tu nie ma na czym oszczędzać Co do stylów, to zależy jak dużą masz motywację, żeby jak najszybciej podnieść warsztat (i robić dobre piwa ). Jak naprawdę dużą to przede wszystkim zacznij od jednego, w miarę prostego w obsłudze (neutralnego, górnej fermentacji) szczepu drożdży, jak bym polecał US-05 i rób tylko na nim warki, aż zaczną wychodzić piwa na dobrym poziomie technicznym. Najlepiej bez chmielenia na zimno, bez dodatków, przynajmniej na początku o standardowym ekstrakcie (np 10-14°Blg), takie piwa najłatwiej ocenić sensorycznie i wprowadzić poprawki w recepturze. Czyli style takie, jak jakieś Golden Ale, APA, AAA, ABA, w miarę lekkie Stouty i Porterki. Jak to zacznie wychodzić Ci dobrze, to zaczynasz bawić się innymi szczepami. Tylko to trochę odbiera radość zabawy z różnymi szczepami i stylami piwnymi, co często jest powodem zaczęcia zabawy z piwowarstwem domowym ale jak to w życiu, coś za coś Dziękuję ! Jeszcze jedno mam w głowie ... O co chodzi ze schematem fermentacji. Myślałem że to najprostsza częśc . Po prostu czekasz aż drożdze zrobią swoje. Ofc podczas przelewania do fermentora starałem się jak najbardziej napowietrzyć brzeczkę, wcześniej dezynfekując OXI fermentor . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 3 minuty temu, Furagina napisał: Wiem, że fermentacja jest najważniejsza. Ale z drugiej strony jak trzymać nad nią pieczę odpowiednio ? Póki co widzę że pianka od drożdzy jest na 2 cm (wydaje mi się to trochę mało) ale bulga co 30 sekund więc chyba okej. Jeśli chodzi o chmielenie na zimno ? Czy to na tyle skomplikowane ? Myślałem że poprostu dodajesz mieszasz zamykasz i cyk. A i jeszcze mam pytanie co do zlania na cichą. Na co patrzeć co jest najważniejsze no i jak zlewać unikając osadu którego mi ostatecznie wyszło z 3cm na dnie. Co do zacierania robiłem wszystko zgodnie z instrukcją, nie spieszyłem się robiłem co 15 minut próbe jodową, po 45 minutach w zasadzie była negatywna,a po 60 i 65 minutach kiedy kończyłem była jednoznaczenie negatywna. Co do temperatur i przerw bardzo dużo uwagi przykładałem do stałej temperatury i jej kontrolowania. Niestety BLG mierzyłem tylko przed wysładzaniem i po wysłodzeniu. Z oczywistych błędów i strat na tej nieszczęsnej filtracji myślę że tam przeleciało najwięcej wody. Do wysładzania dawałem na oko tak żeby w docelowym garze byłó odpowiednie BLG , a no i jednego zapomniałem , wysładzałem woda kilkanaście minut po tym jak się zagotowała w czajniku (90 stopni C ? jakoś tak) Wydaje mi się że to może mieć negatywny skutek. Dziękuję za odpowiedz ! Najważniejsze, jeśli chodzi o poprawną fermentację to dobre napowietrzenie brzeczki, zadanie drożdży w odpowiedniej ilości i kontrola temperatury. Plus niespieszenie się z butelkowaniem. Samo chmielenie może nie jest jakoś bardzo skomplikowane - mieszać akurat nie musisz Natomiast musisz zadbać o dobre odfiltrowanie chmielin, jak dostaną się do butelek, będziesz miał gushing. Po co w ogóle chcesz zlewać na cichą? Zostaw całość do końca w jednym wiadrze, przelej dopiero przed butelkowaniem. Dekantujesz brzeczkę od góry i osad zostaje na dnie. Temperatura wody do wysładzania raczej nie powinna przekraczać 80°C, żeby nie wypłukiwać tanin. Furagina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Schemat temperaturowy fermentacji (temperatura fermentacji w poszczególnych dniach). Samo OXI to może być trochę mało (na pierwszą warkę przy nowych fermentorach to ok), warto pomyśleć o jakimś ługu sodowym czy podchlorynie do czyszczenia wcześniej. Starsan też jest fajny, chociaż chyba obecnie ciężko z jego dostępnością. 3 minuty temu, Furagina napisał: Myślałem że to najprostsza częśc No nie Furagina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furagina Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 3 minuty temu, punix napisał: Najważniejsze, jeśli chodzi o poprawną fermentację to dobre napowietrzenie brzeczki, zadanie drożdży w odpowiedniej ilości i kontrola temperatury. Plus niespieszenie się z butelkowaniem. Samo chmielenie może nie jest jakoś bardzo skomplikowane - mieszać akurat nie musisz Natomiast musisz zadbać o dobre odfiltrowanie chmielin, jak dostaną się do butelek, będziesz miał gushing. Po co w ogóle chcesz zlewać na cichą? Zostaw całość do końca w jednym wiadrze, przelej dopiero przed butelkowaniem. Dekantujesz brzeczkę od góry i osad zostaje na dnie. Temperatura wody do wysładzania raczej nie powinna przekraczać 80°C, żeby nie wypłukiwać tanin. Temperatura stała, 19-21 stopni przez 24h. Coś modyfikować z temperaturą w poszczególnych dniach ? Nie mam zamiaru się spieszyć . Słyszałem że lepiej zlać na cichą, po prostu - czyli sugerujesz zeby nie zlewać na cichą tylko nie ruszać i pozostawić w fermentorze na te 3 tygodnie (cicha + burzliwa wg przepisu). Oki Dzięki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 11 minut temu, Furagina napisał: Temperatura stała, 19-21 stopni przez 24h. Coś modyfikować z temperaturą w poszczególnych dniach ? Nie mam zamiaru się spieszyć . Słyszałem że lepiej zlać na cichą, po prostu - czyli sugerujesz zeby nie zlewać na cichą tylko nie ruszać i pozostawić w fermentorze na te 3 tygodnie (cicha + burzliwa wg przepisu). Oki Dzięki za odpowiedz A jakie to drożdże? Przy większości piw lepiej zaczynać w niższej temperaturze i delikatnie podnieść na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 34 minuty temu, Furagina napisał: Temperatura stała, 19-21 stopni przez 24h. Coś modyfikować z temperaturą w poszczególnych dniach ? Nie mam zamiaru się spieszyć . Słyszałem że lepiej zlać na cichą, po prostu - czyli sugerujesz zeby nie zlewać na cichą tylko nie ruszać i pozostawić w fermentorze na te 3 tygodnie (cicha + burzliwa wg przepisu). Oki Dzięki za odpowiedz Zależy jakie drożdże, ale temperatura stała na poziomie 19-21 stopni to dla większości popularnych szczepów typu s04, czy us05 i im podobnym jest za wysoka. Przed zadaniem drożdży schłodź mocno brzeczkę do nawet 14 stopni i wtedy zadawaj drożdże. nawet jakbyś miał zadać następnego dnia. Temperaturę trzymaj w granicach 18 stopni, ale brzeczki, a nie otoczenia. Pamiętaj, że drożdże produkują ciepło w czasie fermentacji. Furagina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Oczywiście Lager na pierwsze warki też może być ale wtedy czekamy do drugiej połowy września - bo jest wtedy łatwiej o "naturalne" utrzymanie wiadra w 10 st C, np w nocy na dworze albo w małej wannie z wodą z zewnątrz " z nocy " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Tylko,że na lagera trzeba od momentu warzenia do degustacji poczekać z (minimum) trzy miesiące, więc polecanie go na jedną z pierwszych warek trochę mija się z celem. Dobre piwo na pierwsze warki to Full Aroma Hops - może z pominięciem chmielenia na zimno (więcej chmielu na whirpool) Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Ale przepis na FAH który jest na wiki nic nie mówi o wysładzaniu. Jeśli to ma być piwo polecane dla początkujących, to powinno być dokładnie co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 No bez przesady, zawsze można dopytać tutaj. Wysłodzić do objętości o 2-3l mniejszej niż w przepisie, biorąc pod uwagę słabszą na początku wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 A co jeszcze o wysładzaniu potrzebujesz w przepisie? To tylko receptura, a nie opis samego warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Ja generalnie JUŻ wiem, ale 2 tygodnie temu nie miałem wcale o tym pojęcia. Jednak często właśnie widzę, że FAH jest polecany na "pierwszą warkę". Dlatego też akurat uważam, że takie podstawowe przepisy, dla zupełnie początkujących, powinny być opisane dokładnie. Aczkolwiek dopiero teraz zauważyłem malutką ramkę na górze gdzie jest BLG i objętość brzeczki nastawnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 3 minuty temu, arTii napisał: Ja generalnie JUŻ wiem, ale 2 tygodnie temu nie miałem wcale o tym pojęcia. Jednak często właśnie widzę, że FAH jest polecany na "pierwszą warkę". Dlatego też akurat uważam, że takie podstawowe przepisy, dla zupełnie początkujących, powinny być opisane dokładnie. Aczkolwiek dopiero teraz zauważyłem malutką ramkę na górze gdzie jest BLG i objętość brzeczki nastawnej Receptury są dla każdego, po prostu niektóre piwa są łatwiejsze do uwarzenia na początek niż inne, A sama receptura nie powinna sprzyjać omijaniu przeczytania kawałka teorii przed pierwszym warzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Na początek najprostsze są piwa typu pale ale. Z początku przerobiłem dwa pale ale, bittera i IRA na Nottinghamach. Stouty długo mi nie wychodziły. Do tej pory moje stouty smakują wszystkim, oprócz mnie. Później największą satysfakcję dał mi mój pierwszy lager. Do tej pory dolniaki najbardziej cieszą ? Przy aktualnej porze roku i temperaturach trzeba by fermentować w lodówce Edytowane 5 Maja 2020 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 W dniu 26.04.2020 o 09:03, Piotr Ba napisał: Proponuję piwo - IPA zrobione w następujący sposób Zasyp - od 4,5 kg - 5 kg słód tylko Pale Ale wystarczy nie ma sensu innych Zastosuj ilość wody 4 litry na 1 kg słodu - mieszaj zacier w trakcie zacierania. Zacieraj przez 70 minut w 66 st C potem 1 min. 77 st C - przy 70 min nie musisz robić próby jodowej. Jeśli temp. Ci ucieknie to nic - pamiętaj że w granicach 62 - 72 st C ziarno jest zacierane cały czas.... Przepraszam - ile minut w 77stC? chyba nie jedną? Notuje przepis jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) 38 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Przepraszam - ile minut w 77stC? chyba nie jedną? Notuje przepis jakub Jedną, tzw. mash out. Edytowane 6 Maja 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 OK - czyli podgrzać do 71stC. Teraz jasne, dzięki Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) 3 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: OK - czyli podgrzać do 71stC. Teraz jasne, dzięki Jakub Nie, podgrzać do 77 stopni Tutaj link do zacierania słodu. Zobacz " Mash Out" https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Edytowane 6 Maja 2020 przez zamyślony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Tak, tak, jasne. Zmyliła mnie ta 1 minuta Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się