Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 A co w przypadku jeśli gęstwy będzie więcej niż powinno ? Szybciej przefermentuje ? Bo chyba drożdże się nie pozagryzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) fermentacja może przebiegać zbyt szybko, co może spłycić profil piwa, ale to raczej bardzo rzadkie zjawisko - czasami przy pszenicznych może być mało bananów jak się zada dużo drożdży. W przypadku IPA/AIPA nic się nie powinno stać, bo i tak głównie ma być czuć nuty chmielowe. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Dzięki . No dobra - a jak za mało ? Niedofermentuje czy dofermentuje wolniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 obje opcje są prawdopodobne, ale jak dobrze napowietrzysz brzeczkę to nie powinno być problemu z fermentacją, chyba, że ilość drożdży będzie bardzo mała, lepiej dać więcej niż za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Apropos . Czy stosujecie napowietrzanie przez sprawne rozbryzgiwanie brzeczki z wężyka + "bulgotliwe" mieszanie czy szalejecie z pompkami akwariowymi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 coder gdzieś pisał o tym, że do tych 8 ppm wystarczy wytrząsanie przez kilka minut. Więc chyba nie ma potrzeby w warkach 20-25 L kombinować. Sam o tym myślałem, ale doszedłem, że to bez sensu skoro wytrząsanie daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Czy stosujecie napowietrzanie przez sprawne rozbryzgiwanie brzeczki z wężyka + "bulgotliwe" mieszanie czy szalejecie z pompkami akwariowymi ? Pięciomiunutówka z babciną łychą cedzakową. Do tej pory ani jednego, poważnego problemu ze startem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ja osobiście przechowuję drożdże nie dłużej niż 2 tygodnie w lodówce. Na zabawy w mrożenie szkoda mi czasu, wolę kupić nową paczkę. Ale jeśli chcesz możesz oczywiście zamrozić. o_O to gęstwa po odmrożeniu ruszy? Robił to ktoś? Podzielcie się proszę doświadczeniem bo myślałem, że kryształki lodu zabijają komóreczki drożdżaków. 7. Jakie mogą być oznaki zakażenia w gęstwie? Niewłaściwy zapach. Moja gęstwa po pszenicy na WB-06 miała ewidentnie kwaśny zapach, wylałem. Dobrze zrobiłem, czy to może normalne przy tym szczepie, że ma kwaśny zapach? Dodam, że piwo na tych drożdżach wyszło wyborne i brak jakichkolwiek oznak infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zwróciłeś uwagę na datę napisania tych postów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zwróciłeś uwagę na datę napisania tych postów ? A jakie to ma znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 o_O to gęstwa po odmrożeniu ruszy? Robił to ktoś? Podzielcie się proszę doświadczeniem bo myślałem, że kryształki lodu zabijają komóreczki drożdżaków. Mrożenie z gliceryną oczywiście. Moja gęstwa po pszenicy na WB-06 miała ewidentnie kwaśny zapach, wylałem. Dobrze zrobiłem, czy to może normalne przy tym szczepie, że ma kwaśny zapach? Dodam, że piwo na tych drożdżach wyszło wyborne i brak jakichkolwiek oznak infekcji. Trudno ocenić zapach na odległość, ale raczej gęstwa z WB-06 ma podobny zapach do piwa zrobionego na nim - goździki. Ja zawsze próbuję wody, którą zlewam znad gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Mówisz o tej wodzie zabarwionej ( piwie ) które się wytrąca w słoiku czy o wodzie po płukaniu ? To pierwsze raczej ale wolę sie upewnić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 No tej wodzie ze słoika, spróbować nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam dołącze sie do tematu, dzis zlałem na cicha, zebrałem gęstwe prawie cały słoik litrowy mi wyszedł pokaże zdj i oceńcie czy wszystko ok pozdr Dodam ze gęstwe ma dziwny zielony kolor Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Kubuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Kolor ma od chmielu. Mając na uwadze aurę polecałbym bardzo szybko jej użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zielony kolor pewnikiem od chmielin. Gęstwa wygląda zdrowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Czyli słabo odfiltrowany osad chmielowy po chłodzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zlewałem na cichą moje Single Hop Amarillo Light Ale . Po użyciu gęstwy z drugiej warki (AIPA) i Brewferm Top 6 g saszetki piwo odfermentowało do 2,5 , wszystko zdrowo wygląda , smakuje i pachnie . Bałem się o tą gęstwę ale poszło super . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Po ostatniej warce Belgian IPA (15 blg) zebrałem gęstwę zgodnie z tym filmem: Następnie obliczyłem w mrmalty, że do następnej warki - brown abbey (17 blg) mam jej dodać około 85 ml. Zostało mi po wszystkim w słoikach około 80-90 ml gęstwy po Belgian IPA. Następne piwo jakie chcę zrobić to belgian blond (17 blg).Tutaj pojawia się pytanie o użycie drożdży. Możliwości mam trzy: 1) użyć zebranej gęstwy z brown abbey, 2) użyć gęstwy po belgian ipa, 3) użyć suchych t-58 1wsza opcja ma ten minus, że brown abbey jest ciemniejszy niż blond, a gęstwy powinno używać się do coraz mocniejszych i ciemniejszych piw. 2ga opcja ma ten minus, że gęstwa z belgian ipa w momencie zadania będzie miała około 2. tygodni 3cia opcja trzecia ma minus taki, że t-58 są suche a obecną gęstwę mam z wyeast'a 3522 jest to więc opcja awaryjna ;-) W sumie to kwestia rozchodzi się o mozliwość dodania drożdży do jaśniejszego piwa po ciemnym oraz o kwestię używania dwutygodniowej gęstwy (jeśli mi tej starej gęstwy w ogóle starczy). Na forach czytałem, że gęstwa dwutygodniowa powinna ruszyć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Jak już musiałbym czekać, to wolałbym zrobić piwo na gęstwie świeższej ale najlepiej zrobić od razu drugie piwo na gęstwie po Belgian IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 myślę że spokojnie możesz użyć tej dwutygodniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) no właśnie nie mam zbytnio jak szybciej tego blonda zrobić bo dopiero co wlałem do fermentora z termometrem tego brown abbey'a.. dopiero po zlaniu na cichą będę miał wolne wiadro. Może burzliwa brown abbey'a nie zajmie aż 2 tygodnie.. będę wtedy miał do dyspozycji nieco świeższe drożdże po BIPA, problem polega na tym, że wg mrmalty'ego będę potrzebował ok. 125 ml dwutygodniowej gęstwy a nie wiem czy aż tyle mi zostało ;-) Edytowane 8 Września 2014 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 A nie łatwiej dokupić fermentory ? Nawet ze 2-3 sztuki - fermentorów nigdy nie za wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) też pomyślałem, że jest to najlepsze rozwiązanie, ale po zakupie surowców w tym miesiącu wyczerpałem swój miesięczny limit przeznaczony na piwowarstwo ;-) poza tym robiłem zakupy w twojbrowar.pl a tam mają wiadra bez podziałki.. Myślałem, czy nie użyć do burzliwej blonda wiadra z kranikiem, którego używam do rozlewu.. z tym, że termometr który na nim kiedyś nakleiłem (przy pierwszej warce wiadro to służyło właśnie do burzliwej) przy próbie odklejenia stracił funkcjonalność ;-) a poza tym zapomniałem, że wiadro do rozlewu będzie mi za tydzień potrzebne do... rozlewu ;-) Edytowane 8 Września 2014 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) W gruncie rzeczy to podziałkę mógłbym sobie sam markerem zrobić... choć wtedy jeszcze doszedłby termometr. Muszę spojrzeć do portfela szczerze to wolałbym przeczytać, że 100 osób robiło warki na dwutygodniowej gęstwie i że wszystko wyszło super ;-) Edytowane 8 Września 2014 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się