Muchor Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Nie przejmuj się, jest spora szansa że piwo jednak się uda.Mnie do pierwszego piwa z brewkitu wpadła etykieta z puszki, ale ją też przefermentowałem. Piwo było pyszne - bo pierwsze i moje :-)Tylko musisz potem dobrze zdezynfekować fermentor, tak jak to koledzy już napisali. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka dziedzicpruski i Szagi 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 54 minuty temu, Muchor napisał: Nie przejmuj się, jest spora szansa że piwo jednak się uda. Mnie do pierwszego piwa z brewkitu wpadła etykieta z puszki, ale ją też przefermentowałem. Piwo było pyszne - bo pierwsze i moje ? Tylko musisz potem dobrze zdezynfekować fermentor, tak jak to koledzy już napisali. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Dzięki za pocieszenie ale etykieta to jednak nie pleśń w otoczeniu. ? Obmylem to, oderwałem ten plastik i zdezynfekuje fermentator alkoholem izopropylowym 70%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Nie powinno się przedostać; w powietrzu też krąży wiele zarodników różnych organizmów, niemniej lepiej, jak swoje kolonie mają dalej. Btw ten plastik możesz całkiem oderwać. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 24 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Pytanko na szybko - jak zlewam sobie piwo na pomiar - to za każdym razem dezynfekować kranik? Czego najlepiej używać do takiej profilaktycznej dezynfekcji? Dziś profilaktycznie przemyłem kranik roztworem etanolu kupionym na orlenie Po przepłukaniu wspomnianym etanolem przepuściłem jeszcze wodę przez to. PS: Oczywiście bez odkręcania kranika - po prostu przekręciłem go w górę i nalałem do niego etanolu który potem spuściłem poprzez odwrócenie w dół - tak samo z wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 6 minut temu, Szagi napisał: Pytanko na szybko - jak zlewam sobie piwo na pomiar - to za każdym razem dezynfekować kranik? Czego najlepiej używać do takiej profilaktycznej dezynfekcji? Dziś profilaktycznie przemyłem kranik roztworem etanolu kupionym na orlenie Po przepłukaniu wspomnianym etanolem przepuściłem jeszcze wodę przez to. PS: Oczywiście bez odkręcania kranika - po prostu przekręciłem go w górę i nalałem do niego etanolu który potem spuściłem poprzez odwrócenie w dół - tak samo z wodą. Za każdym razem trzeba dezynfekować. Ogólnie najlepiej ograniczyć ilość pomiarów, mniejsze ryzyko zakażenia i mniejsze straty na próbki. Do dezynfekcji może być etanol (70%), albo desprej, starsan, itp. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 24 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Przez pierwsze dwa tygodnie w ogóle nie rób żadnych pomiarów. Jak nabierzesz doświadczenia to bez mierzenia będziesz widział, że fermentacja się skończyła. I wtedy zmierzysz tylko raz... przy butelkowaniu/przelewaniu na cichą.. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 24 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Na razie był robiony jeden pomiar tylko - jakoś we wtorek wieczorem - wtedy było 4-5BLG. Tak by the way to tą próbkę którą wtedy pobrałem zostawiłem sobie w słoiku tu w ciepłym pokoju i obecnie ma 2-3BLG. Kolejny pomiar zaplanowałem sobie na wtorek/środę przyszłego tygodnia i wtedy też mam nadzieje na butelkowanie po łącznie 13 dniach w fermentorze. W tym momencie już nie widać tam żadnej aktywności - robi się coraz bardziej klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 24 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Brakiem aktywności się nie sugeruj... po głównej fazie fermentacji drożdże jeszcze muszą "posprzątać" po sobie... Załóż sobie na początek minimum 14 dni fermentacji i będzie dobrze... chyba, że będziesz robił jakieś mocne piwo to i więcej... Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 24 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Pytanko na szybko - jak zlewam sobie piwo na pomiar - to za każdym razem dezynfekować kranik? Czego najlepiej używać do takiej profilaktycznej dezynfekcji? Dziś profilaktycznie przemyłem kranik roztworem etanolu kupionym na orlenie Po przepłukaniu wspomnianym etanolem przepuściłem jeszcze wodę przez to. PS: Oczywiście bez odkręcania kranika - po prostu przekręciłem go w górę i nalałem do niego etanolu który potem spuściłem poprzez odwrócenie w dół - tak samo z wodą.Możesz najpierw podstawić szeroki garnek i zlać kranik (obrócony do góry) z zewnątrz wrzątkiem, a potem napsikać do środka despreya czy cóś. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Nie wytrzymałem i sprawdziłem dziś BLG - głównie żeby skosztować 3BLG i chyba już nie drgnie - jutro sprawdzę ponownie i planuję rozlew jutro/środa. W smaku jak to piwo cytrynowe - wydaje mi się że pyszne ale może własne zawsze smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Cały czas mam opory przed tym dezynfekowaniem kranika ale widziałem na jakimś filmiku kopyra że psikał DESPREJ na pałę i potem zlewał piwo bez płukania ? Ja zamiast despreja używam orlenowskiego płynu dezynfekującego bo w składnie ma więcej etanolu kosztem alkoholu izopropylowego vs desprej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Ale tem z orlenu chyba nie nadaje się do dezynfekcji sprzętu jeśli dobrze pamiętam, desprej lepszy, czekaj chwile, aż odparuje i tyle. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 11 minut temu, josephson napisał: Ale tem z orlenu chyba nie nadaje się do dezynfekcji sprzętu jeśli dobrze pamiętam, desprej lepszy, czekaj chwile, aż odparuje i tyle. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Despreju właśnie nie mam bo nigdzie nie znalazłem w okolicznych sklepach. Mam do wyboru orlenowski płyn, roztwór alkoholu izopropylowego (to raczej odpada na pewno) no i jeszcze sam sobie moge zmieszać spyrytus z wodą w roztworze np 70/100. Mogę też wziąć wódkę (z wesela zostało mi w cholerę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Bierz wódkę! Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 BLG ani drgnęło więc zabutelkowałem przed chwileczką. Zlewałem zasysając od góry bo nie miałem reduktora osadu na kraniku a chciałem jak najmniej osadu z dołu zaciągnąć. W celu refermentacji użyłem 110g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody (około 5-6g na butelkę zgodnie z kalkulatorem). Roztwór cukru czekał na dnie docelowego fermentora - wężykiem wprawione w ruch wirowy i na koniec zamieszane tym samym wężykiem dwa razy. Butelki stoją w ciemnej piwnicy w kącie - planuję jeszcze je przykryć jakimś kocem jakby zaczęły strzelać żeby za bardzo nie naszkodziły Dzięki wszystkim za porady! Następne planuję pszeniczne - na pewno też założę temat na drugą warkę josephson i Muchor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Daj znać za kilka tygodni jak smakuje pierwsza warka Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) 30 minut temu, Szagi napisał: W celu refermentacji użyłem 110g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody (około 5-6g na butelkę zgodnie z kalkulatorem). 5-6g na butelkę czy na litr? Jeśli na butelkę 0.5l, to wydaje mi się to dość dużo. Jakie nagazowanie celowałeś? Edytowane 28 Lipca 2020 przez tortoise Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 8 minut temu, tortoise napisał: 5-6g na butelkę czy na litr? Jeśli na butelkę 0.5l, to wydaje mi się to dość dużo. Jakie nagazowanie celowałeś? Racja, przejęzyczenie - oczywiście że na litr Celowałem w nagazowanie 2.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Godzinę temu, Szagi napisał: Racja, przejęzyczenie - oczywiście że na litr Celowałem w nagazowanie 2.2. To wszystko powinno być w porządku Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Witam Taka sytuacja . Piwko z brewkitu 10blg przed. 10 dni w okolo18-20 stopniach i blg 5-6. Musialem wyjechac i postanowilem przelac z nad osadu na cicha i zostawic na okolo 3 tygodnie. Myslicie ,ze drodze ,ktore tam zostaly nie zdechna po takim czasie i bedzie mozna jeszcze liczyc na refermentacje w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 32 minuty temu, piwojan napisał: Witam Taka sytuacja . Piwko z brewkitu 10blg przed. 10 dni w okolo18-20 stopniach i blg 5-6. Musialem wyjechac i postanowilem przelac z nad osadu na cicha i zostawic na okolo 3 tygodnie. Myslicie ,ze drodze ,ktore tam zostaly nie zdechna po takim czasie i bedzie mozna jeszcze liczyc na refermentacje w butelkach? A czym mierzysz odfermentowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 2 godziny temu, punix napisał: A czym mierzysz odfermentowanie? Areometr uniwersalny za 26zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 3 godziny temu, fotohobby napisał: Bez problemu Czyli pakowc okolo 80gramow glukozy na 22 litry i w butelki? Dodam ,ze jest to brewkit ''Muntons Hand-Crafted Smugglers Special Ale 3,6 kg,, Z reszta wracam za okolo 5 dni do domu i zmierze raz jeszcze ,bo moze troszke opadnie blg na cichej przez ten czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Przepraszam pytałem czy piwo smaczne a ono dopiero w butelki idzie... Edytowane 30 Lipca 2020 przez biervorkoster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się