Szagi Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Witam, Warzyłem dziś swoją 3 warkę z ekstraktów, tym razem było to: https://www.homebrewing.pl/piwo-ekuanot-american-india-pale-ale-15-3-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-1434.html Generalnie cały proces warzenia przebiegał bez problemu. Po ostudzeniu brzeczki w wannie do 40 stopni zlałem do fermentora filtrując przez metalowe sito. Wydaje mi się że większość albo wszystkie chmieliny zostały odcedzone - przy poprzednich warkach cedziłem przez worki muślinowe. Fermentor wystawiłem na balkon i czekam aż się ochłodzi - drożdze planuje zadać rano. Zauważyłem że na dnie fermentora zebrało się tak z 8-10 mm osadu - czy powinienem zlać brzeczkę znad tego osadu przed zadaniem drożdży rano?? Poniżej kilka fotek - jedno obrazuje o jaki osad mi chodzi. Drugie pytanie - myślicie, że mogę zostawić to tak na balkonie do rana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Ja przy 10l warkach cały osad białkowy zlewam do fermentora. Zostaw na balkonie, zadaj drożdże w odpowiedniej temperaturze i tyle Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 W dniu 1.09.2020 o 19:06, Szagi napisał(a): Po ostudzeniu brzeczki w wannie do 40 stopni zlałem do fermentora filtrując przez metalowe sito. Rozwiń Mocniej i szybciej chłodź brzeczkę. Filtrując przez sito, czy muślin ryzykujesz zakażenie, a temperatura 40 stopni jest wręcz idealna dla bakterii. Daj sobie spokój z filtracją w zimnym procesie. Lepiej w takim przypadku wlać z osadem, a najlepszy sposób, to dodanie mchu irlandzkiego, lub whirlflocka, szybkie schłodzenie chłodnicą brzeczki i dekantacja znad osadu. W dniu 1.09.2020 o 19:06, Szagi napisał(a): Drugie pytanie - myślicie, że mogę zostawić to tak na balkonie do rana? Rozwiń Możesz. Ja też zazwyczaj dodaję drożdże po dochłodzeniu brzeczki. Lepiej zadać na drugi dzień, niż w za wysokiej temperaturze. W dniu 1.09.2020 o 19:06, Szagi napisał(a): Zauważyłem że na dnie fermentora zebrało się tak z 8-10 mm osadu - czy powinienem zlać brzeczkę znad tego osadu przed zadaniem drożdży rano?? Rozwiń Nie musisz. Nic się nie stanie, a nawet wskazane jest zlanie odrobiny osadu. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 A napowietrzenie z wczoraj wytrzymało do dziś? Czy powinienem na nowo napowietrzać przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 W niższej temp. Cieczy rozpuszczalność gazów rośnie, ja bym napowietrzył dzisiaj znowu i raczej starał się to robić raz - przed zadaniem drożdży. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Tak jak koledzy mówią oraz uważaj aby brzeczka nie była narazona na promienie słoneczne. Przykryj czymś najlepiej. Raz zostawiłem w kuchni młode piwo w wiadrze i przez okno świeciło mocno słońce i skwaśniało. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Brzeczka stała tylko w nocy na balkonie, dziś z rana w 18 stopniach przelałem do drugiego czystego fermentora napowietrzajac i pozostawiając część osadu w poprzednim. Drożdże zadane (dwie saszetki us-05 bo to powinno być 15blg+) i stoi w piwnicy. Jedyne czego nie zrobiłem to nie sprawdziłem blg początkowego ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 W dniu 2.09.2020 o 07:12, Szagi napisał(a): Brzeczka stała tylko w nocy na balkonie, dziś z rana w 18 stopniach przelałem do drugiego czystego fermentora napowietrzajac i pozostawiając część osadu w poprzednim. Drożdże zadane (dwie saszetki us-05 bo to powinno być 15blg+) i stoi w piwnicy. Jedyne czego nie zrobiłem to nie sprawdziłem blg początkowego ;( Rozwiń nadal możesz to zrobic, zdezynfekuj spławik i wrzuc do brzeczki Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Już nie wiem czy chce jeszcze ryzykować, drożdże zadane więc trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 W dniu 2.09.2020 o 07:46, Szagi napisał(a): Już nie wiem czy chce jeszcze ryzykować, drożdże zadane więc trudno. Rozwiń A co za różnica póki nie ruszyło? tlen nic nie zrobi a jeśli wszystko zdezynfekujesz nic się nie stanie ale to juz jak Ty wolisz Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 No nie wytrzymałem - wykąpałem spławik w wódce i sprawdziłem. 14.5 blg czyli jak zwykle u mnie o 1 mniej niż w recepturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Możesz też chmielić w worku i wystawić garnek na balkon po wyjęciu go. Mniej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Dzisiaj warzyłem witbiera z ekstraktów z partial mash. Teraz po zadaniu drożdży widzę osad na prawie dwa centymetry na dnie ;0 Już za późno żeby to zlać znad osadu bo są drożdże. Ciekawe co z tego wyjdzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Ciemny witbir! Od czasu Czarnego Dynksu od Szałpiwu nie widziałem. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 W dniu 6.09.2020 o 16:37, Szagi napisał(a): Dzisiaj warzyłem witbiera z ekstraktów z partial mash. Teraz po zadaniu drożdży widzę osad na prawie dwa centymetry na dnie ;0 Już za późno żeby to zlać znad osadu bo są drożdże. Ciekawe co z tego wyjdzie.. Z jakich puszek robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 W dniu 6.09.2020 o 16:37, Szagi napisał(a): Dzisiaj warzyłem witbiera z ekstraktów z partial mash. Teraz po zadaniu drożdży widzę osad na prawie dwa centymetry na dnie ;0 Już za późno żeby to zlać znad osadu bo są drożdże. Ciekawe co z tego wyjdzie.. Rozwiń Dasz proszę recepturę? ? Uwielbiam piwa pszeniczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) Zestaw z homebrewing 1.7 kg ekstraktów pszenicznych 1.2 kg ekstraktów jasnych Do tego 400g słodu pilzneńskiego i 400g płatków owsianych "zacierane" przez 40 min w 65 stopniach. Wszystko to doprowadzone do gotowania i warzone przez 20 minut z chmielem sibilla. Na koniec warzenia dodana kolendra i skórką Curacao. Nie wiem dlaczego wyszedł taki ciemny.. Mam problemy z szybkim chłodzeniem - może dlatego. Chlodzilem to około godziny do 23 stopni. Połowę z tego czasu worek z chmielem był w brzeczce. Przyprawy trzymałem dłużej bo zależało mi żeby było je czuć. Edytowane 7 Września 2020 przez Szagi smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 W dniu 7.09.2020 o 04:03, Szagi napisał(a): Zestaw z homebrewing 1.7 kg ekstraktów pszenicznych 1.2 kg ekstraktów jasnych Do tego 400g słodu pilzneńskiego i 400g płatków owsianych "zacierane" przez 40 min w 65 stopniach. Wszystko to doprowadzone do gotowania i warzone przez 20 minut z chmielem sibilla. Na koniec warzenia dodana kolendra i skórką Curacao. Nie wiem dlaczego wyszedł taki ciemny.. Mam problemy z szybkim chłodzeniem - może dlatego. Chlodzilem to około godziny do 23 stopni. Połowę z tego czasu worek z chmielem był w brzeczce. Przyprawy trzymałem dłużej bo zależało mi żeby było je czuć. Rozwiń Może ekstrakty były stare? Z upływem czasu ciemnieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) No ale we wiadrze zawsze jest ciemniejsze a jak się zleje np na próbę to dużo jaśniejsze - myślę że to ten efekt + ciemne otoczenie. Ekstrakty miały datę do 2021. Załączam zdjęcie z dziś. Edytowane 7 Września 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się