Ravage Trzy Baryłki Posted October 11, 2020 Share Posted October 11, 2020 Koronowirus pozamiatał i zamiatać pewnie będzie nadal. Sam z całym grajdołkiem z tego powodu musiałem się przenieść i teraz wiem ze mam dostęp do innej wody którrej parametry przedstawię zaraz poniżej. Pogórze to jest moja kranówka, ewentualnie Wisła Czarne mogę przywieźć sobie w baniakach. Do jakich stylów ta woda się nada najbardziej, a przy jakiej będzie ja już trzeba modyfikować i jak najlepiej? Ewentualne wady i problemy z taką wodą. Oraz czy są jakies proste kalkulatory? najlepiej po polsku. Moje Plany na warzenie APA IPA Kolsh Alt Bitter IRA Pilsner german/ czech Stout RIS B. Porter Jakich parametrów brakuje jeszcze by warzyło się lepiej? z góry dzięki za anlizę Poniżej kranówka Do tego ujęcia musiałbym podjechać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted October 11, 2020 Share Posted October 11, 2020 Do pilsnera ze względu na twardość ok, szczególnie ta druga. Po portera trzeba będzie zwiększyć zasadowość. Nie podano zawartości siarczanów, wiec trufno określić jaki będzie balans między słodowością, a chmielowością. Zresztą chlorków też mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 11, 2020 Author Share Posted October 11, 2020 O jakie związki powinienem zapytać w takim razie w wodociągach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted October 12, 2020 Share Posted October 12, 2020 7 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: O jakie związki powinienem zapytać w takim razie w wodociągach? Potrzebne są twardość, chlorki, siarczany, sód, magnez, wapn oraz wodorowęglany ewentualnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 12, 2020 Author Share Posted October 12, 2020 Rozumiem, a w ciemno co lepiej warzyć? mam 20 g gipsu piwowarskiego oraz węglan wapnia. świąteczne 5,0kg słód pale ale VIKING MALT 0,5kg słód monachijski jasny VIKING MALT 0,4kg płatki jęczmienne 0,25 słód czekoladowy ciemny VIKING MALT 0,25kg jęczmień prażony VIKING MALT 50g chmiel Sybilla 30g chmiel Oktawia lub Nie wiem jak to nazwać bez stalowiec, słynne Hop Aroma Viking Pilsner malt 5 kg Karmelowy Jasny 30 0.5 kg magnum 30 g lublin 40 g Amarillo 30 g (15g na zimno) cascade 30g na zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted October 12, 2020 Share Posted October 12, 2020 18 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: O jakie związki powinienem zapytać w takim razie w wodociągach? Możesz pytać, ja wysłałem do nich maila pewnego razu, żeby się dowiedzieć brakujących danych, ale go olali i nie odpowiedzieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted October 12, 2020 Share Posted October 12, 2020 46 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: a w ciemno co lepiej warzyć? pewnie świąteczne, w którym wszystko przykryją przyprawy, choć to drugie też nie wydaje się bardzo wymagające. Ze względu na twardość na pewno zainteresowałbym się pilsami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 13, 2020 Author Share Posted October 13, 2020 W dniu 12.10.2020 o 07:26, Suchejroo napisał: Potrzebne są twardość, chlorki, siarczany, sód, magnez, wapn oraz wodorowęglany ewentualnie No to tak stacja nie robi nic ponad to co widzimy powyżej. Czyli twardość: 5 chlorki: 14.2 co z takimi informacjami moge zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 13, 2020 Share Posted October 13, 2020 Tu masz więcej o wodzie: https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Tu masz kalkulator https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/. Nie znam żadnego po Polsku poza kalkulatorem w beer smith3, którego używam na co dzień. Wodę masz miękką i bardzo miękką, jak wyżej napisał kolega, dobrą do pilsa. Uwarzysz na nie wszystko ale w piwach słodowych MOŻESZ mieć problem z odczuciem słodowości, w piwach chmielowych MOŻESZ mieć problem z goryczką, w stoutach ze słodem palonym i palonym ziarnem MOŻESZ mieć kwaśność pochodzącą od nadmiaru tychże. Najważniejsze parametry dla Ciebie: chlorki Cl siarczany SO4 twardość CaCO3 wapń, magnez i sód - lepiej trzymać je jak najniżej. Dla wszystkich piw poza pilsem możesz podbijać te aniony. Dla piw słodowych tak żeby chlorków było dwa razy więcej niż siarczanów, lub po równo ale na wyższym poziomie. Dla piw chmielowych odwrotnie. Dla piw z udziałem słodów palonych podbijasz CaCO3 - twardość - tak żeby zbuforować kwaśność, która może pochodzić od słodów palonych. Pamiętaj że nie ma dodatków do modyfikacji wody które podnoszą jedną wartość. Często po dodaniu zmieniają się dwa albo trzy parametry. To tak nakreśliłem, musiałbyś się pozagłębiać w lektury bo kombinacji jest sporo. 17 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: świąteczne lub Nie wiem jak to nazwać bez stalowiec, słynne Hop Aroma Do świątecznego zrobiłbym przewagę chlorków i dodał węglan wapnia. Do hop aromy przewagę siarczanów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 13, 2020 Author Share Posted October 13, 2020 Patrze ze kolega z Pszczyny jest, więc pewnie woda podobna do mojej Jak sobie radzisz w takim razie? Dziś nie ,mam czym podbić chlorków, mam tylko CaCO3 łyżeczka tego ostatniego do zacierania starczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 13, 2020 Share Posted October 13, 2020 Łyżeczka starczy. Radzę sobie tak że modyfikuję praktycznie przy każdej warce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 13, 2020 Author Share Posted October 13, 2020 1 minutę temu, tamtomasz napisał: Nie masz możliwości uwarzenia na mineralce? Tam zazwyczaj masz skład podany na butelce. możliwość jest, ale też nie chce wydawać nie potrzebnie kasy 20 litrów piwa to troche wody jest niestety licząc 2 zł za liter to mamy kolejny zestaw piwa ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 13, 2020 Author Share Posted October 13, 2020 Jak mam CaCO3 - 80 co mogę powiedzieć ze mam Ca 80 i HCO3 80? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 13, 2020 Share Posted October 13, 2020 (edited) Nie. Poczytaj ten link do wiki o modyfikacji. Zacytuję istotny fragment: Twardość niesie w sobie trochę użytecznej informacji. Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3). Na twardośc składają się dwa jony: Ca i Mg, możemy wyliczyć ich orientacyjną zawartośc używając wzoru: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń: (Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm Możemy też założyć, że Mg stanowi ok. 1/3-1/4 zawartości Ca i wyliczyć zakres w którym są nasze minerały Najpierw poczytaj różne źródła o modyfikacji, o wodzie dla różnych rodzajów piw, poznaj skład wody której używasz, a na końcu modyfikuj bo inaczej to nic dobrego z tego nie wyjdzie. Edited October 13, 2020 by anatom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 21, 2020 Author Share Posted October 21, 2020 (edited) @anatom, @x1d i @Suchejroo Udało mi uzyskać jeszcze takie parametry jak: siarczany 21,3 Na 10,8 @anatom, wedle wzoru który podałeś CaCO3 u mnie ma wartość 80 wartość Ca to 32ppm, zakładając ze wartość 1/4 to Mg to moja Mg to 8 ppm, a Ca to 24 ppm Jak policzyć zatem HCO3? Edited October 21, 2020 by Ravage Trzy Baryłki Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 "Głownym winowajcą alkaliczności wody jest jon HCO3, możemy więc wyliczyć jego zawartość w ppm mnożąc alkaliczność (podaną jako CaCO3) przez współczynnik 61/50. I odwrotnie, mając stężenie HCO3 w ppm możemy wyliczyć alkaliczność (mnożąc przez 50/61).[...] Zawartość HCO3 można obliczyć przy pomocy akwaryjnego testu na twardość węglanową KH. Mierzy on twardość zwykle w stopniach niemieckich, przeliczamy to wg. wzorów: np. twardość węglanową pomierzono na 6 stopni niemieckich; 1 stopnień niemiecki = 17,86 alkaliczności jako CaCO3, czyli 6*17.86 = alkaliczność 107 jako CaCO3; należy to pomnożyć przez współczynnik 61/50 i wyjdzie 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność; woda dobra do piw brązowych i ciemnych." Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 (edited) Otrzymałem wyniki badania wody, czy do pilsa się nadaje, czy trzeba modyfikować oraz do jakiego stylu będzie pasować najbardziej? Edited October 22, 2020 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 Woda miękka, do czeskiego pilsa bardzo dobra. Do wszystkiego innego można modyfikować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted October 23, 2020 Share Posted October 23, 2020 Bakterie Coli raczej nie pasują do żadnego stylu anatom and zasada 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted October 23, 2020 Share Posted October 23, 2020 Wynik przed uzdatnieniem, po już nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted October 23, 2020 Share Posted October 23, 2020 A gdzie jest tabela po uzdatnianiu?! Przecież napisane jest, że wynik niezgodny a obok to Kryteria czyli norma do jakiej ma dążyć jakość wody. :). Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted October 23, 2020 Share Posted October 23, 2020 Proszę Pobór w dwóch punktach. Zawór czerpalny przy pompie - niezgodny, kran - zgodny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted October 23, 2020 Share Posted October 23, 2020 Już myślałem, że wodociągi takiego babola zrobiły smola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 23, 2020 Author Share Posted October 23, 2020 @anatom rozumiem zatem ze skoro mam CaCO3 80 to HCO3 to u mnie 80*1,22=97,6 dobrze liczę? i kolejne pytanie o ten kalkulator warzę 35 litrów Kolsha wybrałem profil dla ALTbier bo to chyba ten sam profil Viking Pilsner malt 7,1 pszeniczny1.3 kg Carapils Malt0.27 kg Słód Caramunich Typ II 0,17 wklepuje parametry w ten programik i wychodzi mi o takie coś. widze tutaj podaje się wodę do zacierania oraz wode do płukania jak powinienem podzielić dodatek do wody cześć tutaj a częśc tutaj? czy wszystko do zacierania? wtedy poniżej gwiazdki wyglądają tak po dopisaniu 5 g gipsu i większej ilości gwiazdki zmieniają się na zielono wszędzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 (edited) 12 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: wklepuje parametry w ten programik i wychodzi mi o takie coś. widze tutaj podaje się wodę do zacierania oraz wode do płukania jak powinienem podzielić dodatek do wody cześć tutaj a częśc tutaj? czy wszystko do zacierania? 1.To nie jest woda do wysładzania a ilość wody destylowanej jaką chcemy dodać do naszej wody w celu zniwelowania minerałów. Ustawiasz tam 0 - chyba że dodajesz taką wodę. Chyba, że to wiesz a ja nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi 2. Po drugie cały czas Twój "Target Minerals" to są same 0 bo mimo że wybrałeś jaki chcesz profil to nie wcisnąłeś "Update Target" Edited October 24, 2020 by Suchejroo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now