RomaNzRumunii Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów z forum mam wątpliwości. Chodzi o fermentację cichą, wielu zaleca przelać do drugiego fermentatora po burzliwej, inni zlewać po burzliwej do butelek na dofermentowanie. Czy mogę z racji braku drugiego fermentatora zostawić po burzliwej w tym fermentatorze z drożdzami na cichą a po 2-3 tygodniach butelkować czy raczej radzicie butelkować zaraz po burzliwej. Z racji swojej świadomości co do własnego amatorstwa ? nie chciałbym ryzykować przelewania do innego naczynia, czyszczenia fermentatora i zlewania do niego spowrotem bo z tego co wyczytałem niepotrzebnie może się napowietrzyć no i ryzyko infekcji.Warkę wystartowałem 24.01 z brewkitu coopers lagerdrożdze z zestawu1kg cukru rozpuszczone i zagotowane 10-15 minut z ekstraktemtemperatura uwalniania drożdzy 25 (nie wiem czy nie popełniłem błędu bo niestety zamieszałem je dość konkretnie a dzisiaj doczytałem, że nie powinno się mieszać)temperatura brzeczki w momencie dodawania drożdży 26wszystko wymyte porządnie płynem do naczyń i wypłukane następnie wyparzone wrzątkiemZ góry dziękuję, jeśli ktoś zechce coś doradzić początkującemu koledze, pozdrawiam wszystkich z forum, udanych warek Edytowane 28 Stycznia 2021 przez RomaNzRumunii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Spokojnie całość fermentacji możesz poprowadzić w jednym fermentorze. Butelkować możesz dopiero po upewnieniu się, że fermentacja się zakończyła, inaczej ryzykujesz granaty (wybuchające butelki). Temperatura, szczególnie początkowa, była za wysoka, obecnie już raczej bym jej nie obniżał, żeby nie uśpić drożdży. Na kolejną warkę proponuję zastąpić cukier ekstraktem słodowym, dokupić sprawdzone drożdże, które będą zadane dopiero po schłodzeniu do odpowiedniej temperatury i mocniej dbać o kontrolę temperatury, szczególnie w pierwszych dniach fermentacji. RomaNzRumunii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Nie wiem gdzie wyczytałeś takie głupoty jak to, żeby zlewać po burzliwej do butelek na dofermentowanie. Skoro drożdże zadałeś gdy brzeczka miała 26 stopni, to pewnie już kończy się fermentacja. Zdecydowanie za wysoka temperatura. RomaNzRumunii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) 58 minut temu, RomaNzRumunii napisał: wszystko wymyte porządnie płynem do naczyń i wypłukane następnie wyparzone wrzątkiem I kup jakiś środek do higieny browaru, cytując klasyka "wrzątkiem to można palce poparzyć" Edytowane 28 Stycznia 2021 przez x1d RomaNzRumunii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 46 minut temu, skazi napisał: Nie wiem gdzie wyczytałeś takie głupoty jak to, żeby zlewać po burzliwej do butelek na dofermentowanie. Skoro drożdże zadałeś gdy brzeczka miała 26 stopni, to pewnie już kończy się fermentacja. Zdecydowanie za wysoka temperatura. Tak napisali w instrukcji brewkita, żeby po około tygodniu butelkować, też wydało mi się to dziwne więc wolałem zapytać kogoś doświadczonego. Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 49 minut temu, punix napisał: Spokojnie całość fermentacji możesz poprowadzić w jednym fermentorze. Butelkować możesz dopiero po upewnieniu się, że fermentacja się zakończyła, inaczej ryzykujesz granaty (wybuchające butelki). Temperatura, szczególnie początkowa, była za wysoka, obecnie już raczej bym jej nie obniżał, żeby nie uśpić drożdży. Na kolejną warkę proponuję zastąpić cukier ekstraktem słodowym, dokupić sprawdzone drożdże, które będą zadane dopiero po schłodzeniu do odpowiedniej temperatury i mocniej dbać o kontrolę temperatury, szczególnie w pierwszych dniach fermentacji. Dzięki za zainteresowanie, czyli rozumiem, że mogę trzymać w tym jednym fermentorze aż blg spadnie do około 1 i dopiero butelkować, drożdze opadające na dno nie popsują smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) na dzień dzisiejszy temp. ta sama 20-21, bulgotało na początku co jakieś 10 sekund, teraz co jakąś minutę, zmierzyłem dzisiaj blg 5. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez RomaNzRumunii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) 28 minut temu, RomaNzRumunii napisał: Dzięki za zainteresowanie, czyli rozumiem, że mogę trzymać w tym jednym fermentorze aż blg spadnie do około 1 i dopiero butelkować, drożdze opadające na dno nie popsują smaku? Trzymaj aż blg przestanie spadać, sprawdź to najlpiej nie wcześniej niż po 2 tygodniach. Nie musi być 1, może być i 3, byle było takie samo w odstępie kilku dni. Drożdże nie popsują smaku w takim wypadku. A i posty możesz edytować i w jeden wklejać wiele cytatów. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez x1d RomaNzRumunii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rif-Raf Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Co do temperatury to lepiej zacząć od tych 16-18 stopni bo fermentacja i tak podniesie temperaturę a jak fermentacja zwolni to przenieść do tych 20 stopni. Oczywiście nie jest to zasada dla wszystkich drożdży (sprawdź zakres temperatury drożdży i zaczynaj od dolnej granicy) i wszystkich piw. RomaNzRumunii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 @RomaNzRumunii przy kolejnym piwie pójdź o krok dalej i spróbuj uwarzyć piwo na ekstraktach niechmielonych. Powodzenia! RomaNzRumunii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Kolego, tak jak inni pisali, trochę błędów zrobiłeś. Postaram się to ująć w punktach: 1. NIGDY nie zlewaj po burzliwej do butelek, chyba że chcesz wywołać III Wojnę Światową, to przepis na granaty 2. Staraj się zaczynać fermentację w jak najniższych temperaturach - dolne widełki podane na drożdżach. Nie będziesz miał wtedy niechcianych posmaków, które drożdże wytworzą przy wyższych temperaturach. Później możesz delikatnie zwiększać temperaturę jak burzliwa ustaje, ale nie ponad to co jest zalecane dla danych drożdży 3. Sprzęt płucz pirosiarczynem potasu, albo sodu - jest dostępny wszędzie, nie musisz po nim płukać wodą sprzętu. 4. Nie dodawaj cukru, po cukrze będą bimbrowe posmaki w piwie. Jak już koniecznie chcesz podbić %, to dodaj ekstrakt słodowy, choć to też potrafi zmienić smak. 5. Co do cichej, to są 2 szkoły, jedni zalecają przelewanie, inni wręcz odwrotnie. Ja osobiście nie przelewam 6. Butelkowanie tylko wtedy jak BLG nie spada przez kolejne 2, 3 dni (nie zapomnij o dezynfekcji przy pobieraniu próbki) 7. Do refermentacji w butelkach można dodać cukier po 3-4 gramy na butelkę, choć ja stosuję glukozę, lepiej refermentuje i jakby mniej posmaku dawała 8. Dokładna dezynfekcja przy zlewaniu do butelek, wszystko co ma styczność z piwem (ręce też) wypłucz w pirosiarczynie Pozdro Tomek Edytowane 28 Stycznia 2021 przez kiwitom RomaNzRumunii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i dobre rady, już jestem trochę mądrzejszy na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 9 godzin temu, kiwitom napisał: 4. Nie dodawaj cukru, po cukrze będą bimbrowe posmaki w piwie. Jak już koniecznie chcesz podbić %, to dodaj ekstrakt słodowy, choć to też potrafi zmienić smak. Chciałem tak zrobić, ale i tak już przekroczyłem ostro budżet, przy następnej warce się zaopatrze, dzięki za porady, trochę mi rozjaśniłeś pare kwestii, wszystkiego dobrego, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Jeszcze raz dzięki, za porady, dzisiaj butelkowałem, w fermentorze trzymałem dwa tygodnie, bez zlewania na cichą. Po tym czasie blg 1, temp. brzeczki cały czas 20-21, smak na razie ok. Butelki porządnie wymyłem szczotą na wkrętarce, płukałem każdą jakieś 8 razy i przepukałem na koniec oxy(posłuchałem doświadczonych kolegów z forum i kupiłem środek do dezenfekcji ☺ ). Cukru dodałem miarką 4g na butelkę 0,5, mam nadzieję, że będzie ok. Ile trzymać na refermentacji? Planowałem jakieś 5 dni, temp. w pokoju około 20-23, później do piwni, tam jest jakieś 8-10, myślicie, że będzie si? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, udanych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Różnie to z tym nagazowaniem jest. Czasem po tygodniu ale bezpieczniej te 2 - 2,5 tygodnia potrzymać, a później przenieść. Zawsze możesz po tygodniu otworzyć butelkę i sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Lepiej sprawdź po jakimś tygodniu, bo tego cukru dałeś dużo i może być przegazowanet mało precyzyjna, więc jeśli gdzieś dałeś więcej niż 4g, to może być kłopot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Po sześciu dniach otworzyłem testowo butelkę, piwo prawie całkowicie bez gazu. Temp. w nocy spadała w pokoju naewt do 15-17, czy to mogło być przyczyną? Przeniosłem do innego pokoju przy kaloryferze, zobaczymy za parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 6 dni to dość krótko, także nie panikowałbym. W niższej temperaturze też się nagazuje, po prostu nieco dłużej to potrwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Pierwsze dni (5-7 dni) refermentacji powinny być w takiej temperaturze w jakiej drożdże czują się najlepiej, a to jest około 20-23°C, bez względu na szczep. Później możesz przenieść w chłodniejsze miejsce. Tak samo robisz matkę drożdżową, nawet jak będziesz zaczynał start fermentowania powiedzmy w 14°C, to matkę i tak robisz w 20-23°C. Grzybki miały za zimno u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Ok, dzięki za zainteresowanie, to potrzymam koło tygodnia w tym cieplejszym pokoju, sprawdzę i najwyżej przeniosę do chłodniejszego, pozdrawiam, jeszcze raz dzięki za poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, RomaNzRumunii napisał: Edytowane 12 Lutego 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuzimu7 Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Jestem po kilku brewkitach i aktualnie dochodzi mi pierwsza warka od ziarna do butelkowania - więc żaden ze mnie ekspert, ale również napotkałem ten sam problem ze swoim pierwszym piwem. Rozwiązałem to najprościej jak wówczas mi przyszło do głowy: wybrałem proste wiadro z castoramy i po odkażeniu oxy przelałem tam po burzliwej. Następnie umyłem, odkaziłem fermentor i zlałem już bardziej klarowne piwo bez drożdży i syfu. Pytanie do bardziej doświadczonych jak z niepotrzebnym napowietrzaniem takiego piwa i jak wpływa na końcowy efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 13 godzin temu, wuzimu7 napisał: Pytanie do bardziej doświadczonych jak z niepotrzebnym napowietrzaniem takiego piwa i jak wpływa na końcowy efekt? Napowietrzanie na tym etapie jest mocno niewskazane. Efekty utlenienia są różne, począwszy od ciemniejącego koloru, po utratę aromatów chmielowych, pojawienie się smaków miodowych, śliwkowych, kompotowych. Generalnie piwo mocno traci. Są oczywiście przypadki / style gdzie utlenienie może mieć pozytywny wpływ na końcowy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Też wczoraj zrobiłem pierwsze piwo z brewkitu, niestety nie mam Areometru, nie będę przelewał na cichą do drugiego pojemnika. Brewkit Coopers Stout 1.7 kg temperatura fermentacji 20-21C. Znalazłem pełno sprzecznych informacji od tego, żeby po 7 dniach butelkować do tego, żeby trzymać 3tyg. Kiedy przelać do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Minimum 2tyg bless 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się