kal800 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Kolejny test dzisiaj - BLG dokładnie jak tydzień temu. Za to smak już bardzo ładnie się ułożył. Kwaśny posmak, który mnie trochę niepokoił już nie występuje, za to weszły inne ciekawe elementy. Można powiedzieć, że to co mam w fermentorze to już jest Hefe Weissbier. Potrzymam jeszcze tydzień w 14 stopniach i do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Dzisiaj kolejna warka - Pale Ale. Mam drożdże w proszku - S-04. Jak je zadać najlepiej? Rozsypać proszek wprost na schłodzoną brzeczkę czy jakoś je przygotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 @kal800rehydratacja w przegotowanej wodzie jakies 30 min przed zadaniem do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 3 minutes ago, Adamiko said: @kal800rehydratacja w przegotowanej wodzie jakies 30 min przed zadaniem do brzeczki. ile wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Około 100ml, temperatura około 30 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) dzięki! taki roztwór jest podatny na infekcję? 30 minut to sporo czasu... Edytowane 1 Maja 2021 przez kal800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Czy szukanie w necie i czytanie aż tak boli? Cytat z opisu tego działu: "Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi." Każdy z nas zaczynał ale wyobrażasz sobie jak wyglądałoby to forum jakby każdy kolejny zarejestrowany początkujący piwowar zadawał ciągle te same pytania? Znacznie lepiej jest poczytać zanim zacznie się warzyć piwo a jak nie znajdziesz odpowiedzi pytać.https://www.piwo.org/search/?q=rehydratacja&quick=1https://wiki.piwo.org/Strona_główna https://www.blog.homebrewing.pl/category/dla-poczatkujacych/ Pingwinho i tabacznik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 2 godziny temu, kal800 napisał: Dzisiaj kolejna warka - Pale Ale. Mam drożdże w proszku - S-04. Jak je zadać najlepiej? Rozsypać proszek wprost na schłodzoną brzeczkę czy jakoś je przygotować? ja bym sypał na brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 1 hour ago, WojtekGaaD said: Czy szukanie w necie i czytanie aż tak boli? Cytat z opisu tego działu: "Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi." Każdy z nas zaczynał ale wyobrażasz sobie jak wyglądałoby to forum jakby każdy kolejny zarejestrowany początkujący piwowar zadawał ciągle te same pytania? Znacznie lepiej jest poczytać zanim zacznie się warzyć piwo a jak nie znajdziesz odpowiedzi pytać.https://www.piwo.org/search/?q=rehydratacja&quick=1https://wiki.piwo.org/Strona_główna https://www.blog.homebrewing.pl/category/dla-poczatkujacych/ Nie chcesz, nie odpowiadaj, proste chyba. Nie zaśmiecam forum - poruszam się w ramach jednego wątku, który założyłem. Dzięki temu wątkowi i bardzo pomocnym radom kolegów udało mi się uwarzyć bez komplikacji i wtop pierwsze piwo i powoli z piaskownicy wychodzę. Chyba właśnie po to jest, nie? tabacznik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 3 godziny temu, kal800 napisał: dzięki! taki roztwór jest podatny na infekcję? 30 minut to sporo czasu... A piwo fermentuje parę(naście) dni, to daleko więcej, niż "sporo czasu" Po prostu jak w przypadku całego procesu trzeba zachować reżim sanitarny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 1 godzinę temu, kal800 napisał: Nie chcesz, nie odpowiadaj, proste chyba. Nie zaśmiecam forum No cóż, nie każdy widzi różnicę między forum i komunikatorem. Informacje, o które pytasz masz na opakowaniu drożdży. Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 44 minutes ago, x1d said: No cóż, nie każdy widzi różnicę między forum i komunikatorem. Informacje, o które pytasz masz na opakowaniu drożdży. no nie do końca. na opakowaniu drożdży jest napisane, aby rozsypać je na brzeczkę, nie ma mowy o rehydratacji, o której koledzy pisali. podobną sytuację miałem z płynnymi w weizenie - instrukcja pisała, że to co jest w saszetce wystarczy na 19 litrów nastawu, z kolei instrukcja od homebrewing.pl wyraźnie sugerowała żeby robić starter, ale kolega stąd pisał, że takiej potrzeby nie ma i się sprawdziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Rozsyp na brzeczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) Pale Ale pięknie fermentuje - rurka bulgocze aż miło. Natomiast weizen mimo że smakuje dobrze, to nie wygląda - piwo jest mętne - koloru ciemnożółtego, zamiast słomkowego. Zastanawiam się, czy go nie sklarować trochę i nie przelać do drugiego fermentora na resztę cichej... Edytowane 3 Maja 2021 przez kal800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 1 godzinę temu, kal800 napisał: piwo jest mętne Weizen powinien być mętny 1 godzinę temu, kal800 napisał: koloru ciemnożółteg na zdjęciu to nawet bym powiedział że brązowy. Na tyle na ile jestem w stanie przekopać się przez ten wątek to widzę, że robiłeś z ekstraktów? One zazwyczaj dają ciemniejsze piwo. 1 godzinę temu, kal800 napisał: smakuje dobrze I o to tu chodzi przede wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 tak, ekstrakty. jedyne co mnie lekko niepokoi to chmieliny, które się pojawiły na dnie szklanki. Zrobiłem wir przed zlaniem brzeczki i wydawało mi się że chmieliny zostały w garnku, a jednak okazuje się że niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Chmielin i innych osadów pozbędziesz się robiąc cold crash lub filtrując przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Przefiltruję przy przelewaniu piwa do fermentora z syropem do refermentacji. Czy gaza przywiązana do końcówki wężyka którym będę zlewał to dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Godzinę temu, kal800 napisał: Przefiltruję przy przelewaniu piwa do fermentora z syropem do refermentacji. Czy gaza przywiązana do końcówki wężyka którym będę zlewał to dobry pomysł? https://www.piwo.org/search/?q=chmielin&quick=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Mam kolejny zestaw do uwarzenia - tym razem Weissbier na ekstraktach od Browamatora. I trochę ciekawi mnie kwestia chmielu - dostałem 60g chmielu Comet a w poprzednim weissie miałem 15g Lubelskiego. Sprawdziłem receptury wszelkich znanych mi weissów i nigdzie nie widziałem takiej ilości chmielu w tym stylu. Czy na pewno tak ma być? Comet to raczej intensywny chmiel w końcu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Wg instrukcji ma iść cały na goryczkę, czy coś również na aromat? Możesz przeliczyć sobie w którymś kalkulatorze i sypnąć tyle, żeby wyszło w okolicy 15 IBU (lub nieco mniej/więcej, wedle upodobań). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 5 hours ago, punix said: Wg instrukcji ma iść cały na goryczkę, czy coś również na aromat? Możesz przeliczyć sobie w którymś kalkulatorze i sypnąć tyle, żeby wyszło w okolicy 15 IBU (lub nieco mniej/więcej, wedle upodobań). 3 chmielenia na gorąco według instrukcji - 20g po 5 minucie, 45 i 55. Wychodzi około 40 IBU. Goryczka zabije smak drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 To przełęcz na mniejszą goryczkę, w tym stylu chmielenie na aromat wg mnie spokojnie można pominąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 pytanie na szybko przy butelkowaniu - syrop do refermentacji po gotowaniu - trzeba schłodzić przed wlaniem do fermentora i rozlaniem piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 34 minuty temu, kal800 napisał: syrop do refermentacji po gotowaniu - trzeba schłodzić przed wlaniem do fermentora i rozlaniem piwa? Nie, raczej nie. Mi stygnie bo się ślamazarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się