Łuki Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Witajcie, stałem się ostatnio posiadaczem kociołka Klarstein maischfest 35l. Czytałem, już tutaj post na temat instalacji pompki itd itp, ale na razie na to mnie nie stać, więc kilka warek chciałbym zrobić bez tego dodatkowego osprzętu, dlatego pozwolę sobie zadać kilka, myślę, banalnych dla was pytań, ale dla mnie to szansa na sukces. Zakładając warki 20 litrowe: 1. Czy mając kociołek 35 litrów to warzyć bez wysładzania czy z wysładzaniem? - jeśli bez wysładzania to jak przeliczyć ile wody zapodać do kociołka? - jeśli z wysładzaniem to w jaki sposób oszacować ile wody dać skoro wewnętrzny pojemnik stoi na kociołku i nie widać ile w środku jest cieczy? Poza tym raczej trudno będzie ocenić ile BLG zostaje skoro leje się z całego pojemnika ze słodem? 2. Rozumiem, że jak nie mam pompki to muszę zapewnić ręczną cyrkulację czyli spuszczać ciecz kranem i przelewać przez słody w środkowym pojemniku. Jeśli tak to: - jak często przelewać? - jaką ilością? - czy podczas zacierania mieszać słody czy też przy ręcznej cyrkulacji delikatnie nalewać jak przy filtracji żeby się ustało i za każdym przelaniem żeby przyszłe piwo było coraz bardziej klarowne? 3. Jak zwiększyć temperaturę z przerwy białkowej do scukrzającej tak, żeby nie było negatywnego wpływu na przyszłe piwo. Pełna moc grzałki czy może być na najmniejszej? 4. Jaką optymalnie kosztowo pompkę polecacie do tego kociołka? Nie jestem stałym 'producentem', warzę dla siebie od czasu do czasu. Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 1. Ja bym warzył z wysładzaniem. Ilość wody co zacierania = waga słodu w kg *3.5l + 2l Reszta do wysładzania 2. Cyrkulacja jak najczęściej, tak, aby nad słodem nie było więcej 4-5cm brzeczki, mieszanie po wsypaniu słodów i później dwa energiczne przemieszania w trakcie zacierania 3. Nie robię przerwy białkowej, zaczynam od 66C 4. Używam takiej: https://pl.aliexpress.com/item/33038446125.html?algo_pvid=null&algo_expid=null&btsid=2100bdf016176095291913243e8beb&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Ile dałeś za ten garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuki Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 11 hours ago, fotohobby said: Dzięki za odpowiedź! 1. Ja bym warzył z wysładzaniem. Ilość wody co zacierania = waga słodu w kg *3.5l + 2l Reszta do wysładzania Słód trochę wody wchłonie, czyli jednak nie uniknę co jakiś czas podnosić środkowe naczynie, żeby sprawdzić ile wyszło? 2. Cyrkulacja jak najczęściej, tak, aby nad słodem nie było więcej 4-5cm brzeczki, mieszanie po wsypaniu słodów i później dwa energiczne przemieszania w trakcie zacierania Dwa energiczne przemieszania, a później już zostawiam, żeby się ustabilizowało jak warstwa filtracyjna? 9 hours ago, anteks said: Ile dałeś za ten garnek? 300 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 kupujesz pompkę za 50zl i śmigasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuki Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 10 hours ago, anteks said: kupujesz pompkę za 50zl i śmigasz Możesz podesłać jakiś link? Szukałem i najtańsze pompki to z ALI i kosztują ok 40$$ (+końcówki węży), z czasem dostawy do 3 miesięcy. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 11 godzin temu, Łuki napisał: Słód trochę wody wchłonie, czyli jednak nie uniknę co jakiś czas podnosić środkowe naczynie, żeby sprawdzić ile wyszło? Ale po co podnosić ? Robisz warkę warkę 20l z (np) 4kg słodu, więc potrzebna całkowita ilość wody to: 20l + 4l (woda, która zostanie w słodzie) + 2l (odparowanie 10%/h) + 1l (to, co zostanie na dnie z chmielinami) Oczywiście, wartości są przybliżone, bo odparowanie i straty na chmieliny zależą od konkretnego sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuki Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 hour ago, fotohobby said: Ale po co podnosić ? Robisz warkę warkę 20l z (np) 4kg słodu, więc potrzebna całkowita ilość wody to: 20l + 4l (woda, która zostanie w słodzie) + 2l (odparowanie 10%/h) + 1l (to, co zostanie na dnie z chmielinami) Oczywiście, wartości są przybliżone, bo odparowanie i straty na chmieliny zależą od konkretnego sprzętu Dziękuję. No właśnie o to mi chodziło czy stosujesz jakieś wartości przybliżone lub wzór ile całkowicie potrzeba wody odejmujesz od tego to co potrzebujesz do zacierania i jest ilość potrzebna do wysładzania bez podnoszenia środkowego kosza ? Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Łuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Stosując wzór podany przez @fotohobby dostosowujesz do własnych warunków, które obserwujesz (ilość odparowanej wody, ilość strat w chmielinach itd). Ilość wody do zacierania najlepiej ustalić na podstawie ilości słodu, i zacierać 4:1, przy zachowaniu minimalnej ilości żeby woda sięgnęła kosza (przy mniejszych warkach). Reszta wody idzie do wysładzania. Co do recyrkulacji - najlepiej użyj termometru z sondą zanurzoną w koszu ze słodem, będziesz wiedział jaka jest realna temperatura zacierania i nauczysz się ją utrzymywać. Może wystarczy mieszanie. Choć pompa pewnie byłaby wygodniejsza. Nie wiem jak jest skonstruowany ten kocioł, w moim można uchylić kosz i zajrzeć do środka, a nawet zamieszać i pobrać próbkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuki Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 3 hours ago, x1d said: Stosując wzór podany przez @fotohobby dostosowujesz do własnych warunków, które obserwujesz (ilość odparowanej wody, ilość strat w chmielinach itd). Ilość wody do zacierania najlepiej ustalić na podstawie ilości słodu, i zacierać 4:1, przy zachowaniu minimalnej ilości żeby woda sięgnęła kosza (przy mniejszych warkach). Reszta wody idzie do wysładzania. Co do recyrkulacji - najlepiej użyj termometru z sondą zanurzoną w koszu ze słodem, będziesz wiedział jaka jest realna temperatura zacierania i nauczysz się ją utrzymywać. Może wystarczy mieszanie. Choć pompa pewnie byłaby wygodniejsza. Nie wiem jak jest skonstruowany ten kocioł, w moim można uchylić kosz i zajrzeć do środka, a nawet zamieszać i pobrać próbkę. Dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 W dniu 6.04.2021 o 08:40, Łuki napisał: Możesz podesłać jakiś link? Szukałem i najtańsze pompki to z ALI i kosztują ok 40$$ (+końcówki węży), z czasem dostawy do 3 miesięcy. ? np taka https://pl.aliexpress.com/item/4000511288957.html?spm=a2g0o.detail.1000014.29.4bee3c4dw2CXSd&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.177933.0&scm_id=1007.13338.177933.0&scm-url=1007.13338.177933.0&pvid=29d3c0c7-5ffb-49dd-a879-e8d2ff8bd903&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.13338.177933.0,pvid:29d3c0c7-5ffb-49dd-a879-e8d2ff8bd903,tpp_buckets:668%230%23131923%2354_668%23888%233325%231_3338%230%23177933%230_3338%233142%239890%235_668%232846%238112%231997_668%232717%237567%23928_668%231000022185%231000066059%230_668%233422%2315392%23654 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 tej nie polecam, mam ją tylko do antyprzypalania i wyje niemiłosiernie. Te beżowe są najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 7 minut temu, Slawmir napisał: tej nie polecam, mam ją tylko do antyprzypalania i wyje niemiłosiernie. Te beżowe są najlepsze. najlepsze sa metalowe tylko kwestia ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Tak, ale raczej pytającemu chodziło o niskobudżetową pompkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 5 minut temu, Slawmir napisał: Tak, ale raczej pytającemu chodziło o niskobudżetową pompkę. I wrzuciłem najtańszą (24zł z wysyłką) do której nie potrzeba króćców za lepszą wersję z końcówkami to już 80zł a metalowa na wypasie 250zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Jak masz 4 kg słodu (pilzneńskiego lub pale bo nie mówimy o monachijskim) i celujesz w 12stkę to do zacierania daj 16 litrów wody i potem daj 9 litrów do wysłodzenia tego - będzie dobrze. Wyjdzie ok 18-19 litrów po godzinnym gotowaniu o nieco wyższym ekstrakcie dolej wody do żądanych 12 Plato. Pamiętaj że do kotła automatycznego dobrze jest/ należy śrutować słód samemu - tzn trochę drobniej niż sklep - wtedy będzie tak jak napisałem powyżej. Przed zalaniem wody do wysładzania dociśnij trochę górną pokrywę żeby troszkę ubić młóto i spowolnić nieco wysładzanie. Powinienieś mieć wydajność 80 % ze słodu pilzneńskiego/pale mniejszą na słodzie monachijskim i o wiele mniejszą jeśli użyjesz "oszustwa" czyli surowca niesłodowanego. Natomiast słowo klucz to śrutowanie samemu - drobniej niż sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Jak masz 4 kg słodu (pilzneńskiego lub pale bo nie mówimy o monachijskim) i celujesz w 12stkę to do zacierania daj 16 litrów wody i potem daj 9 litrów do wysłodzenia tego - będzie dobrze. Wyjdzie ok 18-19 litrów po godzinnym gotowaniu o nieco wyższym ekstrakcie dolej wody do żądanych 12 Plato. Pamiętaj że do kotła automatycznego dobrze jest/ należy śrutować słód samemu - tzn trochę drobniej niż sklep - wtedy będzie tak jak napisałem powyżej. Przed zalaniem wody do wysładzania dociśnij trochę górną pokrywę żeby troszkę ubić młóto i spowolnić nieco wysładzanie. Powinienieś mieć wydajność 80 % ze słodu pilzneńskiego/pale mniejszą na słodzie monachijskim i o wiele mniejszą jeśli użyjesz "oszustwa" czyli surowca niesłodowanego. Natomiast słowo klucz to śrutowanie samemu - drobniej niż sklep. Wszyscy radzą że powinno się śrutować grubiej pod kociołek, niektóre sklepy mają opcję śrutowania grubiej pod kociołek, a Ty twierdzisz że trzeba drobniej śrutować niż normalnie. Coś tutaj nie gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: tzn trochę drobniej niż sklep Raczej trochę grubiej niż większość sklepów, aby było jak najmniej mąki. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: potem daj 9 litrów do wysłodzenia tego - będzie dobrze. Wyjdzie ok 18-19 litrów po godzinnym gotowaniu o nieco wyższym ekstrakcie dolej wody do żądanych 12 Plato. Dość odważna rada. Łatwiej jest wyslodzić do 20l plus odparowanie i straty z chmielenia. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: o wiele mniejszą jeśli użyjesz "oszustwa" czyli surowca niesłodowanego. Raczej jest na odwrót. Dobrze skleikowane zboże podnosi wydajność. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Przed zalaniem wody do wysładzania dociśnij trochę górną pokrywę żeby troszkę ubić młóto i spowolnić nieco wysładzanie A najlepiej tak ubić, aby pojawily się kanaliki w złożu filtracyjnym, przez co woda nie przejdzie przez całą objętość słodu i wydajność wyjdzie jeszcze niższa fotohobby i zasada 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Ja tylko piszę co zrobić żeby mieć wydajność ok. 80 % (tzn z 4 kg słodu pale/pils 20 litrów 12stki) na podstawie tego jak sam do tego doszedłem. Można śrutować grubiej, można wcale nie śrutować, można wysładzać 10 minut. można zacierać w 2 L wody na kg słodu - jeśli nie zależy komuś na wydajności. To są tylko dobre i sprawdzone rady a użytkownik wszystko może jest jeszcze demokracja. Za 10 różnych warek na kotle przyzna mi rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: jest jeszcze demokracja Która nie polega na tym, że 2 razy dwa jest pięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuki Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 On 4/7/2021 at 5:28 PM, anteks said: I wrzuciłem najtańszą (24zł z wysyłką) do której nie potrzeba króćców za lepszą wersję z końcówkami to już 80zł a metalowa na wypasie 250zł Cześć, jaką konkretnie masz na myśli? Ta za 80 to ma tylko końcówki czy też ciszej pracuje? Nie ukrywam, że szukam rozsądnego cenowo rozwiązania, natomiast z drugiej strony nie chcę wystraszyć wszystkich dookoła (wliczając w to wszystkie okoliczne psy) jak będę warzył przez kilka h. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się