Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Hejka Planuje zrobić pierwsze powiedzmy "moje IPA" Nic odkrywczego - na 20l piwa 4kg słowu Pale Ale, trochę wiedeńskiego, trochę pszenicy. Chmielenie na goryczkę popularnym Lubelskim np. albo Zulą. Ale nie w tym rzecz Chce piwo zrobić prosto, bez użycia pięciu chmieli etc Kupiłem po 30g chmieli: Citra, Cascade, Amarillo, Wai-iti. Chcę zrobić cztery warki, różniące się wyłącznie chmielem dodanym na aromat. Coby się czegoś nauczyć Pytanie: czy te 30g chmielu zastosowane na zimno dadzą wyczuwalny aromat w 20l takiego piwa? Nie chodzi o MOCNY aromat, ale żeby było coś czuć Czy wrzucić go na chłodzenie brzeczki przy 80stC i odfiltrować przed fermentacją, czy jednak lepiej na zimno i zostawić na jakiś tydzień? Chciałbym otrzymać coś w klimacie Kormoran AIPA, Bojan Maorys etc oczywiście nie tak intensywne, ale "te klimaty"... Czyli słodkawe piwo, złamane wyraźną goryczką, do tego aromaty tropikalne... Z góry dzięki za słowa otuchy Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 30g na 20l to wg mnie zdecydowanie za mało na aipę. Coś na pewno będzie czuć, choć jeśli chcesz porównać te chmiele, to celowałbym raczej w okolice 50g na hopstand i 50g na zimno. Na zimno lepiej chmielić w okolicy 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Jeśli dokupienie chmileli sprawi Ci kłopot, po burzliwej podziel swoją warkę na 4, pzelej na cichą do małych wiaderek i masz eksperyment z chmielami 4 razy szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 zrób 4x 10l, chmiel na goryczkę taki sam (np Marynka, Iunga), a całe 30gr aromatycznego na cichą (powinno być drogie tyle na whirpool/hopstand, ale w ramach testu wystarczy 30 na zimno) Będziesz miał pogląd co daje cytrusy, co czerwone owoce, ewentualnie co cebulę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Wydaje mi się, że 30g będzie za mało. 60-80g to będzie chyba bardziej odpowiednia ilość.Może przejrzyj kilka receptur i porównaj?Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Macie rację - podzielę 20l na dwa wiaderka i na zimno dam chmiele do <> 10l. Będą dwa testy za jednym warzeniem... Ps. Wczoraj otworzyłem testową butelkę Smash Galaxy IPA na jednym chmielu. Na zimną szło tam chyba 40g Galaxy. Kurcze - jest aromat! Może łba nie urywa, ale biorąc pod uwagę że to chmiel uniwersalny to z typowo zapachowych powinno być chyba jeszcze lepiej... Zobaczysię... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Nastawiam dzisiaj pierwsze wiadro (20l docelowe): - 3kg Pale Ale, - 0.5kg wiedeński, - 0.25kg dekstrynowy, - 0.25kg pszenica, - 0.10kg Carapils. Mam zamiar zatrzeć w 72stC, 90min. Chmielenie 60min po 15g Zula i Lubelski. Celowane IBU 50-60. Drożdże S-04 (gęstwa), fermentacja początkowo <> 15-16stC. Potem podzielę na dwie części i nachmielę na zimno aromatycznymi... Ciekawe jakie będą różnice... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 A dekstrynowy nie przykrywa chmielu? Coś mi się obija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja się nie znam Właśnie skończyłem - wyszło mi 24l / 10blg. Goryczka jest na tym etapie ok. Później pewnie wrażenie goryczy wzrośnie. Ps. Dekstrynowy dałem, bo "Wnosi do piwa przyjemny, słodki aromat słodowy, toffi, skórki chlebowej i ciastek. Wnosi również wiele dekstryn, które zwiększają pełnię piwa." Podobnie wiedeński. Karmelowy dla koloru i aromatu, Pszeniczny, żeby podbić pianę i odrobinę zmętnić piwo. Ta koniec przy filtrowaniu wrzuciłem jeszcze z łyżeczkę palonego jęczmienia dla koloru Idę zadać drożdże... J. Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 17 godzin temu, zasada napisał: A dekstrynowy nie przykrywa chmielu? Coś mi się obija. Na pewno kontruje goryczkę. Przy dużym IBU ma sens. Choć aromaty chmielowe mogą nie być wyeksponowane. Taka IPA z 2010 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Pierwsze podsumowanie Piwa zrobiłem wypiłem, żona wąchała i coś tam czuła Dawałem jak pamiętam po 30g / 10l chmielu na aromaty. Dwa chmiele nie pamiętam jakie nie dały żadnego wyczuwalnego aromatu. Efekt przyjemny choć słaby był z Citry - wiadomo cytrusy. Drugi chmiel pachnący _lekko_ to Wai-iti - tu chyba brzoskwinia i minimalnie cytrusy. Z obu aromaty dawały się wyczuć, ale były za słabe. Dzisiaj nastawiam wersje II. - Ale - 5.25kg - Pilzneński - 0.3kg (sprzątanie resztek), - dextrynowy - 0.5kg Zakładam <> 25l piwa przy około 12blg. Może blg wyjdzie ciut więcej. Zacieranie <> 73stC. 90min. Chcę otrzymać piwo słodowe, ze słodyczą skontrowaną wyraźną goryczką i aromatami... Chmielić mam zamiar Oktawią przez cały czas ważenia. Zastanawiam się ile dać 40g? Więcej? Coś goryczki z chmielu aromatycznego też będzie... Na aromaty mam 100g Wai-iti i nic innego - zastanawiam się czy dać sam ten chmiel czy dokupić Citrę i dać po 60g obu powiedzmy? Do chmielenia na aromaty jest jeszcze sporo czasu, mogę coś dokupić... Jakieś sugestie? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Te ilości są moim zdaniem niewielkie, być może stąd niski aromat chmielowy. Takie chmielenie może być ok, jeśli - moim zdaniem - dorzucisz drugie tyle na zimno. Osobiście celowałbym przy APA w łącznie 10-15 g chmielu na litr, z czego zdecydowana większość na whirlpool i na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 13 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Pierwsze podsumowanie Piwa zrobiłem wypiłem, żona wąchała i coś tam czuła Dawałem jak pamiętam po 30g / 10l chmielu na aromaty. Dwa chmiele nie pamiętam jakie nie dały żadnego wyczuwalnego aromatu. Efekt przyjemny choć słaby był z Citry - wiadomo cytrusy. Drugi chmiel pachnący _lekko_ to Wai-iti - tu chyba brzoskwinia i minimalnie cytrusy. Z obu aromaty dawały się wyczuć, ale były za słabe. Dzisiaj nastawiam wersje II. - Ale - 5.25kg - Pilzneński - 0.3kg (sprzątanie resztek), - dextrynowy - 0.5kg Zakładam <> 25l piwa przy około 12blg. Może blg wyjdzie ciut więcej. Zacieranie <> 73stC. 90min. Chcę otrzymać piwo słodowe, ze słodyczą skontrowaną wyraźną goryczką i aromatami... Chmielić mam zamiar Oktawią przez cały czas ważenia. Zastanawiam się ile dać 40g? Więcej? Coś goryczki z chmielu aromatycznego też będzie... Na aromaty mam 100g Wai-iti i nic innego - zastanawiam się czy dać sam ten chmiel czy dokupić Citrę i dać po 60g obu powiedzmy? Do chmielenia na aromaty jest jeszcze sporo czasu, mogę coś dokupić... Jakieś sugestie? Jakub Ja ostatnimi czasy chmielę tylko na hopsnad 75 C 20min ~` 100g i na zimno 100-150g i jestem zadowolony . Na zimno w 15c trzymam z 3 dni i z 3 dni CC i do kega(fermentacja pod ciśnieniem) P.S Jak robię jakieś piwero typowo pod siebie to chmiele sobie na 60min tak do 40-50 IBU reszta hopstand i chmiel na zimno , i nie cuduje z kilkoma odmianami chmielu na warkę . Jedna odmiana hopstand i druga na zimno ewentualnie tak jak pisałem , że jak robię coś pod siebie to na goryczkę leci trzecia odmiana i tyle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 W dniu 11.08.2021 o 09:22, Rolnik Sam w Dolinie napisał: - Ale - 5.25kg - Pilzneński - 0.3kg (sprzątanie resztek), - dextrynowy - 0.5kg Zakładam <> 25l piwa przy około 12blg. Może blg wyjdzie ciut więcej. Zacieranie <> 73stC. 90min. Chmieliłem 60g Oktawii całe 60min. Jest wyraźna goryczka. Na aromat będę pewnie dawał Wai-iti + Citrę. Tylko jeszcze nie wiem ile - może po 75g każdego? A może po 50g Wai-iti i Citry plus 40g Oktawii, która mi została? hmm J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 Sypnąłem na zimno (<> 25l piwa): - Citra - 100g - Oktawia - 40g - Wai-Iti - 70g Ciekawe co z tego wyjdzie J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 57 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: co z tego wyjdzie Dominacja Citry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 (edytowane) Cyk, pierwsza butelka otworzona Wyszło coś takiego: https://photos.app.goo.gl/dbXiheVi1zAvGXsn7 Pilzneński 300g, Pale Ale 5.25kg, dekstrynowy 500g. Zacieranie w 70stC na lenia, 90min. Warzenie 60min. Chmielenie: Octavia - 60g na całe gotowanie, Na cichą (około tygodnia): Octavia - 40g Citra - 100g, Wai-Iti - 70g Drożdże S04, fermentacja <> 16-17stC. Piwa wyszło około 25l Kolor jak widać. Lekko nieprzejrzyste, goryczka jak dla mnie dość mocna, pachnie cytrusami definitywnie Smakuje jak najbardziej Co bym zmienił - skład słodów, ew. temperaturę zacierania tak, żeby mocniej było czuć "słodowość" żeby równoważyła dość wyraźną goryczkę. Jakby było ciut bardziej "słodowe" to byłoby lepiej. W każdym razie pije się bardzo przyjemnie J. Edytowane 21 Października 2021 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 21 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Ważenie 60min. Coś długo, mi ważenie słodu zajmuje kilka minut ? BartJan i smola 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się